Mengenai program ini

Hubungan antara Sains dan Agama adalah salah satu perdebatan intelektual utama zaman kita. Adalah mustahil untuk tidak membuat pendapat mengenainya.

Program Sarjana kami dalam Sains dan Agama sangat tersendiri di universiti-universiti Eropah. Ia bertujuan untuk memaklumkan dan terlibat dengan perbahasan secara mendalam, melihatnya dari perspektif saintifik, falsafah, sejarah, etika dan teologi.

Oleh itu, ia boleh didekati daripada pelbagai disiplin, dan kami mengalu-alukan calon pelajar dengan ijazah pertama yang baik dalam mata pelajaran sains teras (contohnya fizik, kimia, biologi) atau subjek kemanusiaan teras (contohnya falsafah, sejarah, atau teologi).

Tidak ada komitmen agama yang diandaikan atau dijangka, sebaliknya minda yang bertanya-tunggu untuk bergumul dengan cabaran kritis dari semua arah. Oleh kerana perdebatan sains sains sekarang sangat dibentuk oleh tuntutan agama Kristian, ini akan diterokai secara mendalam kerana ia relevan, namun banyak perspektif keagamaan (dan bukan agama) yang lain juga akan dipaparkan.

Pembelajaran teras

Kebanyakan perdebatan yang bising di antara agama dan sains telah berlaku dalam pandangan sejarah dan falsafah sains dan hubungannya dengan agama. Program ini menyediakan asas yang kukuh dalam isu-isu ini. Sejarah sains akan dipelajari dari zaman purba melalui revolusi saintifik moden, bersama dengan trend falsafah dalam pemahaman kita tentang realiti.

Di samping itu, bidang teras utama dialog antara sains dan agama akan diterokai secara mendalam, termasuk kosmologi, evolusi, tindakan ilahi dan mukjizat, kesedaran dan manusia.

Pendekatan interdisipliner

Guru-guru program ini datang dari pelbagai disiplin: saintis, medik, sejarawan, ahli falsafah, sarjana alkitabiah dan ahli teologi sistematik. Banyak kursus yang diajar oleh pasukan, walaupun guru individu juga menawarkan pilihan khusus. Semua pelajar mempunyai penyeliaan satu-satu untuk disertasi Master mereka.

Program ini membolehkan pelajar meneroka pelbagai kawasan yang sangat luas jika mereka mahu. Sama juga, ia membolehkan para pelajar untuk mengikuti minat khusus secara mendalam, mungkin dengan tujuan untuk melanjutkan pelajaran.

Kerjaya masa depan

Program ini menyediakan pelajar untuk kerjaya di mana pemahaman yang komprehensif tentang kesan budaya sains adalah penting, serta mereka yang memerlukan kepakaran dalam mengendalikan perdebatan rumit dan sensitif seperti soalan-soalan agama dan falsafah hidup yang berdekatan. Sama juga, ia menyediakan asas yang diperlukan untuk ijazah penyelidikan lanjut.

Oleh itu, program ini boleh membentuk batu loncatan yang berguna untuk kerjaya dalam pendidikan dan penyelidikan, kewartawanan, dasar inovasi dan pengurusan, teknologi maklumat, pertukaran pengetahuan dan komunikasi, dan perkhidmatan awam, untuk menamakan beberapa. Kami mengalu-alukan pelajar dari semua latar belakang, termasuk mereka yang sudah bekerja yang ingin menggabungkan kerja mereka dengan belajar dalam pilihan separuh masa fleksibel kami.

Struktur program

Program ini dijalankan sepenuh masa selama setahun (atau separuh masa selama dua tahun) dan mengajar terutamanya dalam kelas-kelas kelas / seminar kecil.

Anda akan diberikan latihan dalam kaedah penyelidikan yang menawarkan pendekatan praktikal untuk kemahiran peringkat pascasarjana penyelidikan dan penulisan kritikal, dan menerima pengawasan individu untuk disertasi 15,000 perkataan anda.

Kursus wajib

Kursus wajib terdiri daripada Sejarah Sains dan Agama dalam Tradisi Kristian; Cosmos, Sel dan Pencipta: Perbahasan Semasa dalam Sains dan Agama; dan dua kursus dalam kaedah penyelidikan.

Kursus pilihan

Anda akan memilih tiga pilihan, yang boleh diambil dari kursus sains dan agama, seperti:

  • Ekonomi, Ekologi, dan Etika
  • Pemikir Utama dalam Sains dan Agama
  • Falsafah Masa
  • Falsafah Sains: Perdebatan Kontemporari
  • Sains dan Agama dalam Kesusasteraan
  • Sains dan Kitab

Pilihan yang ditawarkan berubah dari tahun ke tahun, jadi sila rujuk kepada Pengarah Program untuk mendapatkan nasihat mengenai apa yang akan tersedia. Dengan persetujuan Pengarah Program anda, anda juga boleh memilih pilihan dari program tuan guru yang diajar, kursus bahasa, dan kursus sarjana lanjutan.

Peluang kerjaya

Program ini direka bentuk untuk menyediakan asas yang kukuh untuk penyelidikan pascasiswazah di lapangan atau untuk pekerjaan dalam pelbagai bidang yang memerlukan analisis kritis dan pemahaman yang empati.

Program diajar dalam:
  • English
University of Edinburgh University of Edinburgh, School of Divinity

Lihat 4 lagi program yang ditawarkan oleh University of Edinburgh University of Edinburgh, School of Divinity »

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 26, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Ogo 2020
Duration
1 - 2 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
10,700 GBP
setahun (Penuh waktu UK / EU). 21,600 GBP setahun (Full-time International). 5,350 GBP setahun (sambilan UK / EU). 10,800 GBP setahun (sambilan antarabangsa).
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogo 2020
Tarikh tutup permohonan

Ogo 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date