Rusia

Belajar di Rusia

Sistem pendidikan di Rusia

Walaupun Rusia menyediakan pendidikan percuma untuk semua rakyatnya seperti yang dijamin oleh Perlembagaan mereka, kemasukan ke institusi pengajian tinggi lepasan menengah adalah sangat kompetitif. Oleh kerana sektor kerajaan Rusia bertanggungjawab untuk mengawal selia sistem pendidikan memberi penekanan yang kuat terhadap pendapatan ijazah dalam bidang teknologi dan saintifik kajian, dan pelajar yang ingin mengkhususkan dalam bidang ini perlu mempunyai bakat yang luar biasa untuk jenis kawasan kajian serta gred cemerlang dalam untuk diterima ke dalam sebuah universiti Rusia.

Selain memperuntukkan pembiayaan untuk yuran pengajian pelajar, Rusia juga membayar pelajar luar negara wang saku kecil dan menyediakan perumahan percuma untuk mereka juga. Negara ini juga telah menghapuskan banyak kerenah yang digunakan untuk menghalang atau melambatkan pelajar asing daripada menghadiri sebuah universiti Rusia.Sekarang sistem aplikasi adalah lebih selaras, pelajar-pelajar yang telah menghadiri Amerika, Jerman, Denmark, Cina, Itali dan universiti Jepun akan mengalami minimum untuk sebarang isu dalam hal berpindah ke sebuah universiti Rusia.

Rusia sedang dalam proses menukar model yang lebih tinggi tahap pendidikan tradisional kepada yang lebih serasi dengan Barat-jenis ijazah akademik. Pada tahun 2003, Rusia telah menandatangani Deklarasi Bologna yang membuka jalan bagi kerajaan untuk menggubal undang-undang yang dikeluarkan lama, model darjah lima tahunnya kepada yang menyerupai sistem ijazah AS - ijazah sarjana muda selama empat tahun yang diikuti oleh tuan 's ijazah. Walau bagaimanapun, tahap postdoctorate masih mengekalkan, corak Kesatuan Soviet tradisional yang telah ditubuhkan hampir 90 tahun yang lalu. Pada asasnya, PhD di Rusia ditakrifkan dan memperoleh mengikut kedalaman pencapaian peribadi seorang pelajar 's dalam penyelidikan saintifik (doktor nauk, atau doktor sains) atau penyelidikan akademik.

 

Popular Universiti Rusia

Universiti-universiti terbesar dan tertua di Rusia adalah Saint Petersburg State University dan Moscow State University. Pada tahun 2000-an, kerajaan telah memulakan program yang ditubuhkan "persekutuan " universiti dengan menggabungkan institusi pengajian tinggi yang sudah wujud dan memperuntukkan geran pembiayaan khas untuk mereka. Sebahagian daripada universiti baru termasuk Kazan Volga Universiti Persekutuan, Siberia Universiti Persekutuan dan Utara-Timur Universiti Persekutuan.

 

Menghadiri Universiti di Rusia

Oleh kerana majoriti universiti Rusia mengajar kelas di Rusia, pelajar sekurang-kurangnya harus mempunyai pengetahuan asas bahasa sebelum memohon untuk universiti. Ia adalah wajib untuk semua pelajar asing untuk mengambil kursus bahasa Rusia sebagai sebahagian daripada kurikulum mereka, kecuali mereka dapat membuktikan mereka tidak memerlukannya.

Pelajar antarabangsa boleh bekerja sambilan semasa mendaftar di program ijazah. Sedar bahawa majikan pelajar antarabangsa mesti mempunyai lesen khas yang menunjukkan mereka dibenarkan untuk mengambil pelajar asing sebelum pelajar secara sah boleh bekerja untuk mereka.

 

Mendaftarkan diri dengan universiti Rusia menghendaki pengemukaan dokumen-dokumen berikut:

  • Borang permohonan yang menunjukkan bidang diingini kajian
  • Salinan diploma atau sijil pendidikan lain yang menunjukkan pelajar yang layak untuk mendaftar dalam program pendidikan yang lebih tinggi
  • Sesuatu perakuan kesihatan yang diberi kuasa dan salinan sesuatu keputusan ujian darah HIV yang dikeluarkan oleh sebuah syarikat insurans kesihatan yang diiktiraf oleh Konsulat Rusia
  • Salinan sijil kelahiran
  • 4 x 6 gambar bersaiz pasport (termasuk sekurang-kurangnya enam daripada gambar-gambar ini)

 

Mengapa Belajar di Rusia?

Sistem pendidikan tinggi Rusia 's adalah ketat, berdaya saing dan diiktiraf di peringkat global bagi darjah yang konsisten mempunyai tinggi UNESCO dan WHO penilaian yang. Khusus untuk menarik pelajar antarabangsa, universiti Rusia menyediakan 100 peratus konsesi yuran pengajian serta biasiswa murah hati. Di samping itu, Rusia adalah sebuah negara yang menarik, pelbagai dan sejarah berpengaruh yang menawarkan pelajar asing pelbagai pengalaman baru dan berharga.

Mengenai Rusia

Persekutuan Rusia adalah yang terbesar daripada 21 republik yang membentuk Komanwel Negara-negara Merdeka. Ia menduduki sebahagian besar Eropah Timur dan utara Asia, dari Laut Baltik di barat ke Lautan Pasifik di timur, dan dari Lautan Artik di utara ke Laut Hitam dan Caucasus di selatan. Rusia 's mineral dan sumber tenaga yang banyak, rizab terbesar di dunia, telah menjadikan ia salah satu pengeluar terbesar minyak dan gas asli di peringkat global.

Persekutuan Rusia adalah sebuah republik persekutuan separa presiden yang mengandungi 83 wilayah yang berbeza dikenali sebagai "mata pelajaran persekutuan ". Rusia bersempadan dengan banyak negara yang termasuk Norway, China, Poland, Finland dan Korea Utara. Ia adalah negara terbesar di dunia dan meliputi satu perlapan daripada kawasan didiami Bumi 's, yang merangkumi sembilan zon masa yang berasingan dan melanjutkan ke atas seluruh kawasan tersebut di utara Asia.

Pada masa ini, ekonomi Persekutuan Rusia 's adalah salah satu yang paling maju di dunia, kedudukan sebagai negara maju yang keenam terbesar di kuasa membeli. Ini adalah disebabkan oleh tenaga dan mineral sumber yang luas yang telah membuat ia salah satu manufacterers terbesar gas asli dan minyak. Persekutuan Rusia adalah ahli G8, Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu, Majlis Eropah dan Pertubuhan Perdagangan Dunia.

Fakta penting mengenai Rusia

  • Rusia mempunyai Presiden yang dianggap "kepala negara " dan seorang Perdana Menteri, yang dirujuk sebagai "ketua kerajaan ".
  • Kerajaan persekutuan terdiri daripada tiga cabang: Perundangan, Eksekutif dan Badan Kehakiman.
  • Dianggarkan 165 orang indigneous dan kumpulan etnik hidup di Rusia. Lapan puluh peratus daripada penduduk Rusia 's adalah etnik Rusia.
  • Russian adalah bahasa yang dituturkan oleh majoriti rakyat, diikuti oleh Tatar dan Ukraine. Russian adalah bahasa rasmi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, bersama-sama dengan bahasa Arab, Cina, Perancis, Inggeris dan bahasa Sepanyol.
  • Mata wang utama di Rusia ruble.

Rusia 's iklim
Rusia adalah sekeping besar tanah yang mengandungi banyak kawasan pendalaman yang merupakan tundra luas Siberia. Utara Rusia, termasuk Siberia, mempunyai iklim sub arktik yang menawarkan musim sejuk yang teruk dingin dan salji berat. Moscow dan tempat lain di Rusia tidak terkandung di kawasan utara mempunyai iklim benua lembap dengan hangat untuk musim panas dan sejuk, musim sejuk yang panjang. Biasa Jun, Julai dan Ogos suhu berlegar sekitar 75 darjah Fahrenheit (24 Celsius) tetapi boleh mencecah sehingga 90 darjah Fahrenheit (32 Celsius) semasa gelombang haba. Pada musim sejuk, mengharapkan suhu kekal jauh di bawah beku (32 darjah Fahrenheit / 0 celsius) dan sering tinggal di bawah sifar untuk tempoh yang lama.

Agama-agama di Rusia
Ortodoks Kristian, Yahudi, Buddha dan Islam adalah agama yang sering diadakan di Rusia. Semua dianggap sebagai undang-undang sebahagian daripada negara ini warisan sejarah 's.Cuti agama yang paling popular disambut oleh hampir semua rakyat Rusia adalah Paskah, yang mereka kenal dengan membuat Kulich (roti Paskah) dan paskha, hidangan yang mengandungi keju dan berbentuk seperti piramid.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Rusia

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Rusia