Republik Czech

Belajar di Republik Czech

Republik Czech mempunyai institusi tertua pengajian tinggi di Eropah Tengah, Universiti Charles. Terletak di Prague, sekolah ini ditubuhkan pada tahun 1348.

Moden Czech pendidikan tinggi menggunakan struktur tiga kitaran sarjana muda, sarjana dan ijazah doktor falsafah. Institusi pengajian tinggi dibahagikan kepada universiti dan bukan universiti. Tidak universiti biasanya menyediakan darjah hanya sarjana muda, manakala universiti menyediakan program pengajian di semua peringkat ijazah dan disiplin akademik.

Republik Czech mempunyai 26 awam, 2 negeri, dan 44 institusi pendidikan tinggi swasta. Kedua-dua institusi negeri adalah sekolah-sekolah khusus yang dikendalikan oleh Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.Diambil bersama-sama, sekolah-sekolah yang menawarkan ijazah sarjana dalam pelbagai bidang, termasuk seni bina, sejarah seni, ukiran, teater, kajian teologi, kejuruteraan, teknologi maklumat, kimia, fizik, sains semula jadi, perniagaan, sains sosial, perhutanan, pendidikan, dan lain-lain lagi. Banyak institusi swasta memberi tumpuan kepada bidang pengajian tertentu seperti perniagaan.

 

Mengapa Belajar di Republik Czech?

Republik Czech mempunyai tradisi yang panjang pendidikan yang berkualiti tinggi dan penyelidikan, khususnya dalam bidang sains, kejuruteraan dan perubatan. Pelajar antarabangsa akan mencari persekitaran yang mesra; pada masa ini lebih daripada 37,000 pelajar asing yang belajar di sekolah-sekolah Czech.

Banyak program kini ditawarkan dalam bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa lain selain Bahasa Czech. Di samping itu, Mater Pentadbiran Perniagaan (MBA) darjah semakin popular; kebanyakan program MBA menggunakan pendekatan kajian kes.


Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Oleh undang-undang, tuisyen percuma untuk semua bangsa di semua institusi pengajian tinggi awam di Republik Czech. Beberapa yuran yang dikenakan, seperti kemasukan, lanjutan pelajaran selepas tarikh asal, kajian yang dijalankan sebagai tambahan kepada pelan asal pelajar, dan bayaran untuk belajar dalam bahasa selain daripada Caech.

Institusi swasta ditetapkan tuisyen sendiri dan yuran mereka, dan ini biasanya berkisar dari $ 2,000 hingga AS $ 15,000 AS setiap tahun.

Program ijazah sarjana boleh berlangsung antara satu hingga tiga tahun. Program sarjana adalah sangat teori dan pelajar dikehendaki mengambil peperiksaan akhir negeri dan mempertahankan tesis dalam satu forum awam.

 

Tahun Akademik

Tarikh permulaan tepat ditubuhkan oleh institusi individu, tetapi kebanyakannya bermula tahun akademik pada bulan Oktober. Di samping itu, kebanyakan institusi membahagikan tahun akademik kepada dua minggu ke-20 musim sejuk dan musim panas semester, setiap termasuk tempoh 15 minggu pengajaran, lima minggu peperiksaan, dan bercuti. Percutian dua bulan biasanya diambil pada bulan Julai dan Ogos.

 

Pasca Siswazah Peluang

Terdapat banyak peluang pekerjaan di Republik Czech selepas memperolehi ijazah sarjana untuk semua pelajar, tanpa mengira kewarganegaraan. Satu pertiga daripada pengarah syarikat di Republik Czech adalah warga asing. Walaupun perniagaan semakin dikendalikan dalam bahasa Inggeris, pelajar yang menjalani pengajian dalam Czech atau sudah mahir dalam Czech akan mencari kelebihan dalam mendapatkan pekerjaan.

 

Keperluan Visa

Semua pelajar antarabangsa memerlukan visa jangka panjang untuk belajar di Republik Czech. Maklumat tambahan boleh didapati di laman web untukcz / mvcren / artikel / maklumat untuk sekolah-dan-students.aspx "> Kementerian Dalam Negeri. visa pelajar jangka panjang boleh mengambil 3-4 bulan untuk mendapatkan, jadi pelajar merancang sewajarnya.
Insurans Kesihatan

Pelajar-pelajar dari negara-negara anggota EU, Iceland, Lichtenstein, Norway dan Switzerland boleh menggunakan Kad Insurans Kesihatan Eropah disediakan oleh negara asal mereka untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan.

Pelajar-pelajar dari negara-negara lain tidak berhak untuk insurans kesihatan awam dan mesti membeli insurans kesihatan komersial yang merangkumi sekurang-kurangnya bernilai € 30.000 penjagaan. Pelajar di penginapan jangka panjang dikehendaki mengemukakan bukti pembayaran premium.

Selain insurans kesihatan, semua hospital utama menerima kad kredit utama atau tunai sebagai bayaran untuk rawatan.

 

 

Tips

Terdapat banyak pertubuhan pelajar di Republik Czech berdedikasi untuk membantu pelajar-pelajar antarabangsa.Pertubuhan-pertubuhan ini termasuk Pelajar Rangkaian Erasmus dan Persatuan Antarabangsa bagi Pertukaran Pelajar untuk Pengalaman Teknikal ( IAESTE ).

Pelajar tidak mahir dalam Czech akan mendapati banyak kursus di Republik Czech untuk membantu mereka. Walaupun kursus-kursus ini biasanya memerlukan kos tambahan, ada yang dilindungi oleh biasiswa. The Institut Bahasa dan Persediaan Kajian menyediakan pelbagai kursus untuk pelajar dengan kekurangan bahasa, termasuk kursus intensif dan kursus dalam talian.

Mengenai Republik Czech

Landskap pusat Eropah Republik Czech 's dikuasai oleh Bohemian Massif, yang naik ke ketinggian 3,000 kaki (900 m) di atas paras laut. Ini cincin gunung mengelilingi lembangan tinggi yang besar, Bohemian Plateau. Sungai-sungai utama ialah Elbe dan Vltava. Negara ini mempunyai pembangunan manusia tertinggi di Tengah dan Eropah Timur, kedudukan sebagai "Sangat tinggi Pembangunan Manusia" negara. Ia juga disenaraikan sebagai negara ketiga paling aman di Eropah dan negara paling demokratik dan sihat di rantau ini.

Republik Czech terletak di Eropah Tengah dan mempunyai sejarah dan kehidupan budaya gaya yang kaya. Negara ini adalah daratan dan mempunyai sempadan dengan Austria, Jerman, Poland dan Slovakia. Walaupun Republik Czech adalah ahli Kesatuan Eropah, mata wang adalah Czech Crown (CZK). Negara ini juga anggota Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO).Republik Czech adalah terutamanya terkenal dengan sejarah yang panjang dalam menghasilkan alat-alat muzik yang berkualiti tinggi termasuk instrumen angin, piano, organ paip dan alat muzik bertali; jenama terkenal termasuk Amati, Petrof, Reiger-Kloss dan Strunal.

Republik Czech mempunyai budaya yang kaya dengan seni, termasuk opera, filem, tarian dan teater. Pelajar juga akan mendapati banyak muzium yang menarik dan taman-taman yang indah dan taman-taman untuk melawat pada masa lapang mereka. Masakan istimewa Czech terkenal termasuk mi sup dengan ladu hati, panggang daging pinggang dengan sos krim, goulash dan keju goreng.

Iklim
Iklim keseluruhan adalah sederhana dan empat musim yang berlaku di Republik Czech. Suhu berjalan daripada serendah -4 darjah C pada bulan Januari hingga yang tinggi 24 darjah C pada bulan Julai. Lokasi berhampiran dengan banjaran gunung sempadan adalah lebih sejuk.

Kos sara hidup
Kos sara hidup di Republik Czech adalah jauh lebih rendah daripada kebanyakan Eropah Barat. Perbelanjaan bulanan, tidak termasuk tuisyen atau yuran, akan kira-kira $ 350 hingga AS $ US 750. Pelajar antarabangsa perlu mendapatkan Kad Pengenalan Pelajar Antarabangsa (ISIC) sebelum berlepas dari negara asal mereka; kad ini boleh digunakan untuk pelbagai jenis diskaun di restoran-restoran, teater, muzium, konsert, dan perkhidmatan pengangkutan.

Pelajar antarabangsa boleh bekerja untuk menambah pendapatan mereka, tetapi mesti mempunyai permit kerja. Permit kerja tidak diperlukan sekiranya pelajar adalah di bawah 26 tahun dan bekerja kurang daripada 7 hari berturut-turut atau 30 hari jumlah dalam satu tahun.