Psikologi klinikal

Umum

Penerangan Program

Psikologi klinikal

Idea

Dengan semangat Kristian - hati cinta dan dedikasi - kita akan menjaga setiap orang yang bermartabat dan melatih pakar dalam psikologi klinikal yang boleh menggunakan kepakaran dan kemahiran yang canggih.

Berhati-hati belajar pengalaman!

Psikologi klinikal adalah kajian amalan. Untuk dapat menggunakan teknologi dan pengetahuan untuk bantuan orang, pengalaman belajar melalui amalan sangat diperlukan.

Di "Pusat Perundingan Psikologi Klinikal" di universiti, saya akan mengambil bahagian dalam pengalaman kumpulan dan lain-lain dari tahun pertama dan akan bertanggungjawab terhadap temu ramah klien dari sekitar akhir tahun.

Latihan ekstrakurikuler akan ditambah pada tahun kedua. Hospital, kelas panduan penyesuaian, pusat sokongan rumah kanak-kanak, dan sebagainya mempunyai pelbagai tempat latihan praktikal.

Buat rekod latihan amali dan cerita bersiri dan terima pengawasan di pusat konsultasi dan tapak praktikal di luar universiti. Di samping itu, fakulti sepenuh masa akan memberi panduan terperinci berdasarkan laporan mengenai kandungan latihan.

Dua bidang penyelidikan

(1) bidang penyelidikan kaedah sokongan psikologi klinikal, (2) bidang penyelidikan psikologi dan klinikal.

Kaedah bantuan psikologi klinikal Dalam bidang penyelidikan, kami menyediakan mata pelajaran yang diperlukan untuk memperoleh kelayakan psikologi klinikal, dan memupuk kepakaran yang diperlukan untuk memahami dan menyelesaikan setiap masalah.

Kristian dan psikologi klinikal Di kawasan kajian, kita juga akan mempelajari tentang teori dan amalan "penjagaan jiwa manusia" yang merupakan teras agama Kristian.

Memenuhi kurikulum

Ahli fakulti sepenuh masa berkelayakan sebagai psikoterapi klinikal menyediakan mata pelajaran yang diperlukan untuk memperoleh peperiksaan serta subjek yang unik kepada universiti berkenaan psikoterapi. Terapi Perilaku Kognitif, Analisis Pertukaran, Undang-undang Penilaian Psikologi, Psikoterapi Kumpulan, Terapi Seni, Psikologi Klinik Kanak-kanak, dll. Juga, dari luar universiti, ahli fakulti barisan hadapan menyertai dan mengajar dengan penuh semangat.

※ Kursus psikologi klinikal, majoriti psikologi klinikal pascasiswazah menyediakan kurikulum yang bersesuaian dengan "latihan pensijilan (kelayakan nasional)".

Kami akan membangunkan kekuatan penyelidikan!

Kuasa psikologi klinikal tidak akan selesai dalam masa dua tahun. Keupayaan untuk terus belajar selepas penyelesaian sekolah siswazah adalah penting.

Selain itu, pemikiran saintifik sangat diperlukan untuk mengamalkan psikologi klinikal. Memahami cabaran yang dihadapi orang, mengesahkan dan meningkatkan keberkesanan kaedah sokongan, dan memupuk keupayaan penyelidikan yang berguna untuk mengamalkan psikologi klinikal.

Kami menerima bimbingan terperinci melalui penyelidikan khas (seminar) dan persembahan perantaraan dan pengumuman akhir di seluruh jurusan utama, dan saya akan menulis tesis tuan saya lebih dari 2 tahun.

Mesej daripada ketua

Jun Kato

Ketua jabatan psikologi klinikal, profesor

Manusia hidup dengan harapan semua orang akan bahagia. Anda tidak boleh membawa kebahagiaan walaupun anda hanya mencintai diri sendiri untuk mendapatkan kebahagiaan. Nampaknya tidak ada kebahagiaan sejati tanpa penyatuan jiran-jiran penyayang dan menyayangi diri mereka sendiri.

Masalah anak-anak dan orang muda, masalah keluarga, masyarakat dan hubungan antarabangsa adalah akar masalah yang dihadapi adalah masalah ketegangan di antara orang yang menyayangi orang lain dan mencintai orang lain.

Psikologi klinikal cuba meneroka cara individu menjadi gembira berdasarkan kajian pergerakan minda manusia. Psikologi klinikal juga cuba menjadi disiplin untuk berkhidmat kepada jiran dengan tujuan nasib jiran.

ルーテル学院大学 kami memberi tumpuan kepada pendidikan praktikal yang mengasah pengetahuan dan kemahiran untuk menyokong orang ramai. Saya tidak hanya peduli tentang pengetahuan dan kemahiran tetapi juga peluang untuk berfikir tentang kebahagiaan dan penderitaan, kehidupan dan kematian rakyat, mengukuhkan ulasan dan memperdalam pandangan hidup dan nilai-nilai. Kami sedang menunggu banyak entri dari bahagian bawah hati saya.

Siswazah Siswazah Kemanusiaan · Tema Tesis (Jabatan Psikologi Klinikal)

Tesis tuan universiti kami pada dasarnya boleh mengkaji tema secara bebas berdasarkan kepentingan mereka sendiri dan setiap tahun kami semua bekerja dengan penuh minat dalam tema unik.

Terdapat satu sistem untuk mengajar seminar dan keseluruhan utama, dan kaedah penyelidikan juga boleh memilih kaedah berdasarkan tema dari penyelidikan kuantitatif dan penyelidikan kualitatif. Dengan segala cara, sila lihat tajuk kertas.

Mengenai program siswazah "Penjagaan Terminal · Program Latihan Kerja Kesedihan (CTTP)"

Program Latihan Kematian dan Kehidupan Klinikal (CTTP) baru ditubuhkan sebagai program memperingati ulang tahun ke-10 pembukaan Program Doktor Falsafah di Sekolah Siswazah Pengajian Manusia Bersepadu pada tahun 2012. Ini adalah program latihan baru yang secara komprehensif membangun latihan dan amalan untuk penjagaan terminal di peringkat sekolah siswazah dan penyelidikan mengenai kerja kesedihan.

Program ini bertujuan untuk pelajar siswazah yang bertujuan untuk terlibat dalam amalan kematian klinikal dan kajian hayat selepas menamatkan sekolah siswazah, mereka yang menamatkan program tuan universiti ini dan universiti lain (pendaftaran pelajar penyelidikan adalah perlu), tanpa mengira majoriti atau khusus Ia bertujuan untuk menyediakan latihan, latihan dan latihan amali klinikal kematian dan jurusan sains hayat.

Sila rujuk perkara berikut untuk butiran kandungan kandungan kandungan dan keperluan penyelesaian.

Peperiksaan kelayakan klinikal klinikal diluluskan

Tujuh graduan "kelayakan klinikal" peperiksaan kelayakan pada TA 2015 lulus kerja semasa (kadar lulus 58.3%). Juga, dengan tahun kesepuluh sejak pembukaan sekolah siswazah pada tahun 2005, 103 siswazah siswazah lulus dari sekolah siswazah, dan 89 pemohon yang berjaya (98 calon) berjaya lulus (95% daripada pelajar yang lulus peperiksaan dan 90.8 %).

Di universiti kami, kami mengadakan latihan temu bual guru (ujian kedua) setiap tahun dan terus menyokong peperiksaan. Sebagai tambahan kepada kelas biasa, dalam amalan dalaman, kami menyediakan panduan terperinci seperti penyeliaan untuk wawancara kes dan setiap wawancara, penyeliaan kumpulan mingguan untuk amalan luaran.

Keputusan peperiksaan ini, serta kerja keras graduan, sebenarnya adalah bentuk kejayaan ini.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The mission of this school is to train persons who "serve God and the world in the spirit of Christ" through "instruction which values each and every individual."

The mission of this school is to train persons who "serve God and the world in the spirit of Christ" through "instruction which values each and every individual." Baca Ringkas