Program Sarjana dalam Teknologi Air

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Setiap hari, dua juta tan kumbahan dan air sisa industri dan pertanian dilepaskan ke dalam badan air.

Terutamanya rawatan air tidak mencukupi di banyak bahagian dunia, dan undang-undang mengenai air sisa sentiasa diperketatkan. Tambahan pula, kemampanan mencabar kita untuk merenung rawatan air dengan cara yang berbeza.

Daripada memberi tumpuan kepada rawatan akhir paip untuk pencegahan pencemaran, kita perlu beralih ke arah penggunaan sumber yang optimum dan kitar semula air yang dipertingkatkan. Oleh itu, adalah jelas bahawa bahan dan teknologi baru dan lestari untuk rawatan air diperlukan.

Dalam program Master ini, anda akan belajar bagaimana air dimurnikan bukan sahaja dengan cekap tetapi juga dengan cara yang mampan dan ekonomik. Anda akan mendapat pengetahuan dan kemahiran untuk menyelesaikan cabaran yang berkaitan dengan air pada masa akan datang.

Hasil pembelajaran yang digunapakai

Pengajaran dalam program Master ini berdasarkan kepada cabaran rawatan air sedia ada dan masa depan. Novel dan teknologi canggih adalah teras kajian, dan kandungan kursus dirancang berdasarkan keperluan perindustrian dan perbandaran serta penemuan saintifik terkini.

Kaedah pengajaran yang pelbagai dan pelajar dengan latar belakang serba boleh memastikan bahawa anda akan belajar dalam kumpulan multikultur dan pelbagai disiplin. Terdapat kedua-dua pelajar Finlandia dan antarabangsa dalam program ini.

Anda akan:

 • mempunyai pemahaman yang komprehensif tentang teknologi BAT dan teknologi rawatan air yang akan datang, meliputi pemurnian air konvensional, pengoksidaan lanjutan, dan pelbagai kaedah pemisahan;
 • mempunyai pengetahuan luas mengenai rawatan air lestari dan penggunaan semula air serta mendapatkan semula sebatian berharga daripada air yang dirawat (air kumbahan, air laut);
 • dapat menunjukkan pengetahuan yang luas tentang analisis dan pemantauan dan pemantauan alam sekitar;
 • dapat menunjukkan pemahaman kritikal mengenai teori dan teknik yang relevan, kemahiran menyelesaikan masalah, dan keupayaan untuk menggunakan pengetahuan, peralatan dan alat secara bebas untuk reka bentuk dan pembangunan aplikasi rawatan air praktikal;
 • dapat bekerja dengan orang lain dalam kumpulan berorientasikan tugas dengan cara yang produktif;
 • dapat secara logik berfikir melalui masalah dan menyelesaikannya.

Semasa pelajaran anda, anda akan belajar bagaimana air dimurnikan bukan sahaja dengan cekap tetapi juga dengan cara yang mampan dan ekonomik. Anda akan mendapat pengetahuan dan kemahiran untuk menyelesaikan cabaran yang berkaitan dengan air pada masa akan datang.

Anda akan menjadi profesional yang berwibawa di kawasan air dan persekitaran yang berkembang pesat, dan anda layak untuk melanjutkan pelajaran dalam program kedoktoran.

Struktur dan Pengajian Ijazah

Program Master dalam Teknologi Air adalah program pembelajaran dua tahun, fleksibel, campuran. Kebanyakan kursus dalam program ini boleh didapati secara dalam talian, yang memberikan profesional dan pelajar yang bekerja fleksibiliti untuk mendapatkan kepakaran dari jauh.

Hari pengajaran perhubungan wajib termasuk seminar dan kerja makmal di kampus Lappeenranta.

Program ini membawa kepada ijazah Sarjana Sains dalam Teknologi, M.Sc. (Tech.), Iaitu 120 kredit ECTS.

Program ini termasuk teras, pengkhususan, kajian kecil dan elektif.

Kajian teras termasuk kursus pengenalan kepada M.Sc. kajian dan kursus mengenai kaedah penyelidikan.

Kajian pengkhususan termasuk kursus komprehensif mengenai teknologi rawatan air konvensional dan lanjutan, analisis, penggunaan air lestari, dan kerja projek.

Tesis Master, 30 kredit ECTS, merupakan bagian dari studi pengkhususan. Tesis ini merupakan projek penyelidikan lanjutan, yang memerlukan sekitar enam bulan kerja sepenuh masa. Pelajar menyelesaikannya semasa semester keempat mereka.

Kajian kecil (jika ada, bergantung kepada skop kajian pengkhususan) dan kajian elektif boleh dipilih secara bebas oleh pelajar. Mata pelajaran kecil yang sesuai untuk pembelajaran jarak jauh juga disediakan.

Prospek kerjaya

Anda akan memperoleh kemahiran praktikal dan mempelajari maklumat terkini mengenai pendekatan kejuruteraan kimia untuk rawatan air.

Anda akan berlatih untuk bekerja di persekitaran antarabangsa, pelbagai disiplin dan pelbagai budaya.

Anda mungkin mendapati kerja dalam:

 • industri kimia dan proses (pengguna air tulen) serta syarikat teknologi yang memberi tumpuan kepada pembersihan air;
 • majlis perbandaran: loji rawatan air;
 • institut penyelidikan: pembangunan proses rawatan air baru dan teknologi, pemisahan novel dan bahan penulenan, kaedah pemantauan kualiti air.

Anda juga akan mendapat asas yang kukuh untuk meneruskan pengajian anda dalam program kedoktoran.

Cara memohon

Berminat untuk memohon kepada Program Sarjana dalam Teknologi Air?

Buat salah satu keputusan yang paling penting untuk masa depan anda dan belajar dengan kami - kami berjanji untuk membuat pelaburan anda berbaloi.

Setiap tahun, ramai pelajar dari seluruh dunia memulakan pengajian di LUT University .

Ingin tahu. Jadilah salah seorang dari kami.

Anda boleh memohon program Master ini melalui sama ada rolling atau proses kemasukan biasa:

 • Kemasukan biasa: 2 Disember 2019-22 Januari 2020
 • Rolling entry: 1 Oktober 2019-31 Mei 2020
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

LUT University is a pioneering science university in Finland, bringing together the fields of science and business since 1969.

LUT University is a pioneering science university in Finland, bringing together the fields of science and business since 1969. Baca Ringkas
Lappeenranta , Lahti + 1 Lagi Kurang