Program Sarjana Ekonomi Politik dan Empirik

Umum

Penerangan Program

Fakta Utama

 • Tempoh: 4 semester
 • Skop: 120 kredit ECTS
 • Sarjana: Sarjana Sains dalam Ekonomi "M.Sc. (Econ.) "
 • Bahasa: Bahasa Inggeris
 • Prosedur kemasukan: tidak ada, syarat penerimaan umum dikenakan

Garis Panduan Program

Ekonomi Politik dan Empirik adalah program sepenuh masa dua tahun yang menyediakan latihan peringkat lanjutan dalam teori ekonomi dan kaedah kuantitatif, serta pandangan dalam penyelidikan terkini. Program ini memberi tumpuan kepada penerapan penalaran ekonomi kepada pelbagai masalah. Di samping itu, terdapat penekanan yang kuat terhadap kepelbagaian analitik dan metodologi. Selepas modul asas bersama, yang menyediakan asas analitik dan metodologi untuk pengajian selanjutnya, pelajar boleh memilih antara dua pengkhususan: Ekonomi Politik atau Ekonomi Empiris.

Program Empirical Economics memberi tumpuan kepada meningkatkan pengetahuan pelajar mengenai kaedah empirikal, kuantitatif dan ekonomi. Di samping itu, pelajar mempunyai kemungkinan untuk mengkhususkan diri dalam beberapa cabang ekonomi kerana pelbagai jenis kursus yang ditawarkan. Memperolehi pengetahuan luas tentang alat analisis dan empirik, para pelajar dilengkapi dengan baik untuk pekerjaan dalam bidang perniagaan, penyelidikan atau sains, yang memerlukan kemahiran maju dalam kaedah kuantitatif. Ekonomi Empiris juga ditawarkan sebagai ijazah berganda dalam kerjasama dengan Universiti Udine, Itali.Ekonomi Politik memberi tumpuan kepada aspek ekonomi dan politik politik membuat keputusan dan dasar ekonomi. Pelajar diberi pelbagai instrumen untuk menganalisis masalah ekonomi dan politik. Pelajar mempunyai kemungkinan untuk memilih pengkhususan mereka dari senarai kursus yang pelbagai. Satu boleh mengkhususkan bukan sahaja dalam pelbagai teori ekonomi seperti Ekonomi Persekitaran dan Sumberdaya, Reka Bentuk Mekanisme, Ekonomi Antarabangsa dan sebagainya, tetapi juga boleh mengikuti kursus-kursus lain seperti misalnya Kajian Gender, Sejarah Ekonomi dan Sosiologi.

© Uni Graz / cp-gambar

Kelayakan profesional

Graduan program tuan dalam Ekonomi Politik dan Empirik mempunyai pelbagai peluang kerjaya di Austria dan di luar negara dalam pelbagai bidang profesional yang beragam, seperti sektor swasta (jabatan ekonomi di bank dan syarikat insurans, perusahaan perindustrian, perundingan pengurusan dan lain-lain) , dalam bidang sains dan penyelidikan (institusi universiti dan bukan universiti), dalam bidang pendidikan (universiti, universiti sains dan politeknik), dalam kewartawanan, dalam pentadbiran awam (kementerian, kerajaan serantau dan perkhidmatan diplomatik) contohnya, kesihatan, dasar fiskal dan alam sekitar), dalam perwakilan kumpulan bunga (Persekutuan Industri Austria, Dewan Buruh, dll.), dalam organisasi antarabangsa (OECD, ECB, Bank Dunia, PBB, dan lain-lain) organisasi bukan keuntungan (Greenpeace, Dana Hidupan Liar Dunia, Amnesty International, Human Rights Watch, dan lain-lain). Di samping itu, graduan program sarjana berhak untuk masuk ke program PhD kami tetapi juga program PhD di universiti lain.

© Uni Graz / cp-gambar

Mengapa belajar ekonomi di Graz?

 • Sokongan individu dan hubungan peribadi dengan profesor serta rakan-rakan pelajar kerana kelas kecil.
 • Pilihan kursus yang luas.
 • Kepakaran yang kuat dalam Ekonomi Alam Sekitar serta Sejarah Pemikiran Ekonomi disebabkan oleh dua pusat yang berkaitan Jabatan (Pusat Wegener dan Pusat Schumpeter). Selain itu, kami mempunyai kepakaran yang kuat dalam Pilihan Sosial, Teori Permainan, Perdagangan Antarabangsa dan Makroekonomi Terbuka.
 • Profesor terkenal di peringkat antarabangsa dalam pelbagai bidang pengkhususan.
 • Belajar di bangunan ReSoWi - sebuah bangunan moden yang menarik di mana segala-galanya boleh dicapai dalam jarak yang singkat.

© Uni Graz / cp-gambar

Bandar Graz

 • Rumah untuk hampir 60,000 pelajar, dengan sebahagian besar pelajar antarabangsa. Graz adalah bandar yang bertenaga yang dicirikan oleh suasana mesra pelajarnya.
 • Graz menawarkan pelbagai variasi kebudayaan: 35 muzium (House of Arts (Kunsthaus), Old Gallery (Alte Galerie), Galeri Baru (Neue Galerie) dan lain-lain), banyak tempat konsert (Kasematten yang unik mesti dilihat) , pawagam, opera, festival (Springfestival, Elevate, Diagonale ...) dan adegan seni bebas hidup (muzik, teater, kesusasteraan dan lain-lain).
 • Graz juga terkenal dengan seni bina yang mengagumkan dan sifat yang indah di sekitar bandar.
 • Kos hidup di Graz agak rendah berbanding dengan bandaraya Austria lain dan mengikut piawaian antarabangsa. Sewa bergantung kepada jenis penginapan (apartmen tunggal, flat berkongsi, asrama ...) dan berbeza antara 250-450 €. Makan keluar agak murah, terutamanya di sekitar universiti. Kehidupan malam yang menarik di Graz juga berpatutan. Terdapat juga banyak diskaun pelajar di panggung wayang, teater, muzium dan lain-lain.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Social and Economic Sciences of the Karl-Franzens-University Graz was founded in 1975. In particular, the business economist Karl Lechner has made a substantial contribution to its deve ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Social and Economic Sciences of the Karl-Franzens-University Graz was founded in 1975. In particular, the business economist Karl Lechner has made a substantial contribution to its development. Today, the faculty with its approximately 7,000 students and more than 700 graduates per year is one of the largest social and economic science teaching and research institutions in Europe. Baca Ringkas