Program Polytechnicien

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Kedua-dua kajian umum dan khusus

Program Ingenieur Polytechnic École Polytechnique adalah program unik 4 tahun : 3 tahun untuk memperoleh gelar Kejuruteraan dan 1 tahun untuk mendapatkan Diploma École Polytechnique .

Kurikulum 4 tahun ini menyediakan pelajar dengan:

 • Latihan ilmiah multidisiplin yang memberi pelajar pangkalan saintifik yang luas (sains asas, sains kejuruteraan, ekonomi sosial).
 • Latihan manusia, tentera dan sukan yang membolehkan pelajar membangunkan kemahiran perilaku dan hubungan mereka.
 • Kursus khusus dengan kepekatan saintifik lanjutan yang menyaingi sekolah-sekolah kejuruteraan terulung di seluruh dunia.

Kajian umum ditawarkan dalam tempoh dua tahun pertama program, di mana pelajar memperoleh asas saintifik yang kukuh dalam enam mata pelajaran daripada lapan yang ditawarkan oleh Jabatan Akademik: Matematik Tulen dan Gunaan, Fizik, Kimia, Biologi, Mekanik, Ekonomi dan Sains Komputer .

Pendidikan multidisiplin ini sebahagian besarnya memberi graduan École Polytechnique potensi tinggi mereka untuk evolusi dalam karier mereka. Ia menyediakan mereka untuk melaksanakan kemahiran lembut semasa kerjaya mereka. Il juga menyediakan mereka untuk mengamalkan profesion pengurusan yang berbeza. Oleh itu, Politeknik sangat sesuai untuk berkembang menjadi jawatan peringkat tinggi dalam pengurusan dan koordinasi.

Kajian khusus ditawarkan pada tahun ketiga dan keempat dalam program ini.

Pada tahun ke-3 mereka, para pelajar boleh memilih subjek atau tema di antara 14 program pengkhususan yang berbeza.

Bagi tahun ke-4, pelajar boleh memilih daripada pilihan berikut:

 • latihan yang ditawarkan oleh badan atau organisasi pentadbiran kerajaan,
 • pengajian khusus di sekolah kejuruteraan rakan kongsi
 • program Sarjana di Perancis atau di luar negara
 • penyelidikan kedoktoran (Ph.D.)

Darjah yang diberikan

 • Selepas menamatkan tiga tahun pertama program ini, pelajar memperoleh Ijazah Kejuruteraan dari École Polytechnique .
 • Setelah mereka menyelesaikan tahun keempat mereka, pelajar dianugerahkan Diploma École Polytechnique .

Kepentingan bahasa asing, kemanusiaan, dan sains sosial

 • Bahasa Moden: sebagai tambahan kepada kajian mandatori dua bahasa asing, pelajar mempunyai pilihan untuk memulakan bahasa ke-3 dan mengamalkannya semasa masa latihan magang dan intensif bahasa di luar negara.
 • Kemanusiaan dan Sains Sosial: Sepanjang program pelbagai kuliah dan bengkel ditawarkan kepada pelajar, meliputi mata pelajaran yang terdiri daripada falsafah dan sejarah kepada seni bina, seni halus, dan muzik.

Belajar melalui penyelidikan

Sekurang-kurangnya 20% masa belajar didedikasikan untuk penyelidikan dalam tiga tahun pertama Program Ingenieur Polytechnicien.

Pusat penyelidikan yang canggih di depan pintu rumah mereka

Pelajar mendapat manfaat daripada persekitaran yang luar biasa dari segi infrastruktur dengan pusat penyelidikan yang menawarkan lebih daripada dua puluh makmal dalam École Polytechnique itu sendiri, serta makmal rakan kongsi di Plateau De Saclay (Silicon Valley Eropah).

Projek Sains sepanjang program ini

Dari tahun 1

Pelajar ditawarkan persidangan saintifik mengenai tema penyelidikan semasa serta lawatan makmal dan pertemuan dengan penyelidik.

Pada tahun 2

 • Sebahagian daripada kajian dijalankan dalam bentuk modul yang digunakan dalam makmal, disebut sebagai MODAL, dalam pusat penyelidikan Ecole Polytechnique. Pelajar mengatasi tema saintifik satu hari seminggu untuk tempoh sembilan minggu.
 • Dalam hubungan dengan makmal École Polytechnique , semua pelajar bekerja dalam kumpulan kecil dalam Projek Sains Kumpulan. Kerja-kerja ini dijalankan sepanjang tahun, setengah hari seminggu.

Pada tahun 3

 • Kajian kepakaran menawarkan semua pelajar peluang baru untuk rendaman di makmal Ecole Polytechnique.
 • Pelajar mempunyai pilihan untuk menggantikan 3 kursus / modul tahun tertentu dengan projek makmal selama satu tempoh.
 • Semua pelajar melengkapkan latihan penyelidikan untuk sekurang-kurangnya tiga bulan, yang boleh dilanjutkan sehingga lima bulan. Latihan ini berlaku di makmal akademik, tetapi juga di industri R

Selepas Program Polytechnicien

Satu pertiga pelajar yang memasuki badan atau organisasi pentadbiran kerajaan melengkapkan Ph.D. dan hampir seperempat pelajar lain melanjutkan pengajian kejuruteraan mereka dengan Ph.D.

Kerjaya

Berikutan kajian mereka, 47% ahli politisi memilih sektor korporat untuk aktiviti profesional mereka, 29% meneruskan pengajian mereka melalui Ph.D, 15% memilih sektor awam dan 3% mencipta permulaan.

Gaji

Di sektor korporat, gaji tahunan kasar, bonus termasuk, untuk pekerjaan pertama ialah 59,500 euro. Ia boleh sehingga 76,500 euro untuk graduan yang bekerja di luar negara.

Panjang Carian Kerja

Dalam sektor korporat, 64% graduan mendapatkan pekerjaan sebelum tamat pengajian. Dalam tempoh 6 bulan selepas tamat pengajian, 100% ahli politeknik dalam sektor korporat bekerja.

Sektor Aktiviti

Secara purata, graduan memilih 57% industri (44% sektor IT, 15% sektor tenaga, 10% sektor pembinaan), 19% perundingan dan 9% insurans dan perbankan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

École Polytechnique is a leading French institute which combines top-level research, academics, and innovation at the cutting-edge of science and technology. Its curriculum promotes a culture of excel ... Baca lebih lanjut

École Polytechnique is a leading French institute which combines top-level research, academics, and innovation at the cutting-edge of science and technology. Its curriculum promotes a culture of excellence with a strong emphasis on science, anchored in humanist traditions. The school produces socially responsible professionals who excel in leading complex and innovative projects which address current and future challenges facing our society. Baca Ringkas