Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia: Fizik Bahan

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

utu.fi/degrees

Meningkatkan kehidupan dengan membuat barangan!

Dalam Trek Bahan Fizik, anda akan menjadi pakar dalam penyelidikan dan pembangunan bahan-bahan baru dalam aplikasi bioperubatan atau elektronik.

Fizik Bahan adalah salah satu daripada empat trek pengkhususan Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia. Trek lain program ini ialah Fizik Astronomi dan Angkasa, Bahan Kimia, dan Fizik Teoritis.

Di dalam

Selepas tamat pengajian, anda akan dapat menggunakan pelbagai kemahiran yang diperolehi sebagai sebahagian daripada trek ini, termasuk teknik percubaan, teoritis dan berangka untuk menghasilkan dan menganalisis projek fizikal baru.

Struktur Program

Strukturnya adalah modular. Semua modul mempunyai 20 ECTS. Setiap trek pengkhususan mempunyai dua modul wajib yang mengandungi bahan teras medan. Di samping itu, terdapat satu modul tematik yang boleh dipilih daripada modul lain yang ditawarkan dalam program ini atau program lain di University of Turku . Modul keempat terdiri daripada kursus-kursus yang dipilih secara bebas dan kursus bahasa dan budaya Finland yang wajib (5 ECTS). Tesis MSc (30 ECTS) sebagai tambahan kepada seminar, magang, dan kerja projek (10 ECTS) juga diperlukan, butiran yang bergantung pada pengkhususan. Lihat gambar di bawah.

60800_physical-and-chemical-sciences-programme-structure-300x193.png

Anda boleh menggantikan kerja projek dengan menyertai projek Capstone (15 ECTS) yang dianjurkan oleh Jabatan Teknologi Masa Depan. Kami mencadangkan ini untuk pelajar-pelajar yang berhasrat untuk bekerja di industri selepas tamat pengajian.

Dalam modul teori, anda akan mempelajari asas teori bahan fizik dengan menghadiri kuliah dan melakukan latihan dalam kursus seperti sifat Struktural pepejal, sifat elektrik padat, Magnetisme dan spintronics, Semikonduktor, Semikonduktor organik dan sains Surface.

Dalam modul kaedah, semua kursus termasuk kerja makmal dengan infrastruktur penyelidikan canggih di Jabatan Fizik dan Astronomi. Kaedah-kaedah ini termasuk contoh difraksi sinar-X, spektroskopi fotoelektron X-ray, mikroskop elektron, resonans magnetik nuklear dan resonans spin elektron. Selain itu, modul ini merangkumi kursus yang memberi anda kepakaran untuk membina persediaan pengukuran. Ini termasuk kursus seperti pengaturcaraan berasaskan LabVIEW dan membina peralatan kecil menggunakan elektronik berasaskan Arduino.

Anda bebas untuk memilih modul tematik daripada yang ditawarkan di fakulti atau mengambil subjek kecil yang sesuai, bahkan yang ditawarkan oleh fakulti lain. Modul tematik yang ditawarkan oleh program ini termasuk biomaterial, bahan elektronik, pemodelan dan bahan berfungsi. Subjek yang mungkin kecil adalah contoh sains komputer, matematik, kimia, penciptaan perniagaan dan inovasi.

Dalam modul kajian yang lain, anda boleh memilih mana-mana kursus yang anda mahukan dari keseluruhan penawaran universiti di samping kursus wajib "Finland untuk orang asing".

Kecemerlangan akademik

Tujuan pendidikan Sarjana adalah untuk menyokong anda untuk menjadi pakar bebas yang dapat menilai maklumat secara kritis, merancang dan melaksanakan projek penyelidikan untuk mencari pengetahuan baru, dan menyelesaikan masalah sains dan teknologi secara mandiri dan sebagai sebahagian daripada kumpulan.

Di University of Turku , penyelidikan dan pengajaran bahan fizik mempunyai dua bidang tumpuan bahan bio dan elektronik. Dalam biomaterial, anda boleh mengkaji vektor farmaseutikal, bahan nanoporous dalam farmasi dan pemisahan molekul DNA di bawah radiasi. Dalam bahan elektronik, topik yang mungkin termasuk bahan semikonduktor, magnet dan superkonduktor, spintronics dan nanocontacts. Anda akan mengkaji asas fizikal elektronik semasa dan masa depan.

Tesis Sarjana

Program ijazah Sarjana termasuk komponen tesis wajib (30 ECTS), yang sepadan dengan enam bulan kerja sepenuh masa. Tesis ini akan ditulis sebagai laporan berdasarkan gabungan kajian literatur dan projek penyelidikan asal yang membentuk sebahagian besar tesis.

Tesis ini merupakan projek penyelidikan yang dibuat secara bebas tetapi projek itu akan dilaksanakan di bawah bimbingan penyelidik terkemuka di lapangan di University of Turku . Diharapkan pelajar itu akan tertanam dalam kumpulan penyelidikan aktif atau pasukan eksperimen, dengan itu memberikan peluang yang mencukupi untuk membincangkan hasil dan bertukar idea dalam kumpulan kumpulan.

Contoh terkini tajuk tesis dalam fizik bahan telah:

 • Struktur pinning buatan sendiri dalam filem YBCO berskala kecil yang ditanam pada template berasaskan IBAD-MgO maju.
 • Fabrikasi dan pencirian kenangan resistif berdasarkan Pr6Ca0.4MnO3.
 • Photo-luminescence silikon berpori berliku-liku berkarbonasi dan basah.
 • Kaedah pencirian fizikal dan kimia bagi serbuk logam yang digunakan untuk proses pembuatan bahan tambahan.
 • Sifat permukaan GaN- dan AlGaN-semikonduktor dan pengubahsuaian mereka.
 • Pembetulan geometri dalam imej tomografi komputer.
 • Penyiasatan spektroskopi massa pemecahan molekul uridin dan sitidin.

Trek Pengkhususan

Program Ijazah Sarjana Sains Fizikal dan Kimia mempunyai empat trek. Penerangan ringkas trek pengkhususan ini diberikan di bawah.

Kajian Bahan Kimia Fizik dan Bahan Kimia memberikan anda keupayaan untuk memahami dan membangun sifat-sifat bahan dari molekul dan nanopartikel melalui logam, sebatian magnetik dan semikonduktor untuk aplikasi farmaseutikal dan biomaterial. Setelah tamat pengajian, anda akan terbiasa dengan metodologi semasa, peralatan penyelidikan dan kaedah berangka moden yang diperlukan untuk memodelkan sifat bahan yang digunakan dalam penyelidikan dan teknologi. Perhatikan bahawa terdapat program saudara (Program Ijazah Sarjana dalam Sains Bioperubatan) dengan pengkhususan dalam kimia perubatan.

Trek lain:

65603_Students_all_prgms.jpg

Penerangan Kompetensi

Ijazah Sarjana Sains menyediakan kemahiran untuk bekerja dalam pelbagai jenis jawatan dalam bidang seperti penyelidikan dan pembangunan, pendidikan dan pengurusan, dan industri. Pengkhususan Penyelidikan Bahan menyediakan peluang yang baik untuk bekerja dalam jawatan penyelidikan dan pembangunan dalam bidang teknologi perindustrian.

Semasa program induk dalam fizik bahan, anda akan mempelajari fizik bahan, tetapi unik dalam trek ini, anda akan mengenali kaedah pencirian bahan dengan senaman dan kursus menggunakan peralatan penyelidikan terkini. Di samping itu, anda juga akan melatih peralatan pengukuran bangunan dan pengaturcaraan. Sebagai alternatif, anda boleh memilih lebih banyak garis teoretikal dan pakar dalam pemodelan komputer bahan. Ini akan menyediakan anda sama ada untuk kerjaya dalam penyelidikan dan pembangunan dalam industri atau untuk kajian PhD susulan.

Pilihan Kerja

Prospek pekerjaan pada tahap yang relatif tinggi sangat baik untuk mereka yang terlatih dalam sains fizikal dan kimia. Terima kasih kepada skop program yang luas, kemahiran dan pengetahuan yang dibangunkan sebagai sebahagian daripada pendidikan ini di University of Turku memberikan banyak peluang pekerjaan di kawasan yang berbeza.

Kerja MSc baru-baru ini, contohnya sebagai pengurus berkualiti dalam syarikat besar, R

Kerjaya dalam Penyelidikan

Ijazah Sarjana menyediakan kelayakan untuk kajian ijazah pascasiswazah sains. Ijazah Pascasiswazah adalah ijazah kedoktoran dan licin. The

Perhatikan bahawa di Finland, kajian doktoral tidak dikenakan yuran pengajian, dan pelajar PhD sering menerima gaji atau geran untuk menampung perbelanjaan hidup mereka.

Syarat kemasukan

Keperluan Kemasukan Am

Keperluan Am

Anda adalah pemohon yang layak untuk kajian peringkat Sarjana jika:

 • anda mempunyai ijazah kitaran pertama yang diiktiraf secara nasional - biasanya ijazah Sarjana Muda - dari institusi pengajian tinggi yang diiktiraf,
 • ijazah anda sepadan dengan sekurang-kurangnya 180 ECTS (kredit Eropah) atau tiga tahun pengajian sepenuh masa,
 • ijazah anda dalam bidang yang berkaitan untuk program ijazah Sarjana yang anda gunakan. Sila semak halaman program untuk keperluan peringkat terperinci.

Keperluan Bahasa

Pemohon mesti mempunyai kemahiran bahasa Inggeris yang sangat baik dan sijil yang membuktikan kemahiran tersebut. Anda boleh menunjukkan kemahiran bahasa anda dengan mengambil salah satu ujian Bahasa Inggeris yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Pemohon mesti mencapai keputusan ujian minimum yang diperlukan untuk dianggap sebagai University of Turku . Tiada pengecualian akan dibuat.

Keperluan Kemasukan ke trek khusus

Ijazah terdahulu yang memohon untuk masuk ke Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia mestilah dalam bidang pengajian yang berkaitan. Bidang yang berkaitan dengan kajian terdahulu untuk trek Fizik Bahan adalah:

 • Fizik
 • Sains sains atau
 • Serupa

Anda boleh memohon hanya satu daripada empat bidang pengkhususan yang ditawarkan di Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia. Oleh itu, sangat penting untuk memilih trek yang berhampiran dengan bidang gelaran terdahulu anda.

Penilaian Permohonan

Setiap tahun 20 pelajar diterima masuk ke Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia. Keputusan kemasukan akan berdasarkan:

 • Kaitan dengan ijazah yang diberikan oleh pemohon,
 • Jumlah, kaitan dan gred kursus dalam ijazah,
 • Hasil ujian bahasa,
 • Surat motivasi,
 • Jawapan yang mungkin untuk soalan pilihan yang termasuk dalam permohonan itu,
 • Kemungkinan kerja yang berkaitan,
 • Wawancara yang mungkin.

Anda mungkin hanya mempunyai satu kajian Sarjana Muda atau Sarjana di Fakulti Sains dan Kejuruteraan. Oleh itu, apabila menerima tempat pengajian yang ditawarkan, pelajar akan kehilangan mana-mana BSc terdahulu. atau MSc. belajar di Fakulti Sains dan Kejuruteraan.

Di sini anda akan mendapat lebih banyak maklumat

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Turku (UTU) is an international research university located in Southwest Finland in the Student city of Turku. We are an active academic community of 25,000 students and employees wi ... Baca lebih lanjut

The University of Turku (UTU) is an international research university located in Southwest Finland in the Student city of Turku. We are an active academic community of 25,000 students and employees with over 100 different nationalities. Baca Ringkas
Turku , Windhoek , Rauma + 2 Lagi Kurang