masters.utu.fi

MENINGKATKAN KEHIDUPAN DENGAN MEMBUAT KESELAMATAN!

Dalam bahan fizik, anda akan menjadi pakar dalam penyelidikan dan pembangunan bahan-bahan baru dalam aplikasi bioperubatan atau elektronik. Anda akan bekerja dalam kumpulan penyelidikan yang aktif bersama-sama dengan pelajar lain, post-docs dan penyelidik kanan untuk menyelesaikan masalah seperti kecekapan tenaga dan penghantaran ubat. Sebagai tambahan kepada asas teori fizik bahan, anda juga akan belajar menggunakan peralatan penyelidikan canggih dengan kursus tangan.

Fizik Bahan adalah salah satu daripada empat trek pengkhususan Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia. Trek lain program ini ialah Fizik Astronomi dan Angkasa, Bahan Kimia, dan Fizik Teoritis. Selepas tamat pengajian, anda akan dapat menggunakan pelbagai kemahiran yang diperolehi sebagai sebahagian daripada trek ini, termasuk teknik eksperimen, teoretikal dan berangka untuk menghasilkan dan menganalisis projek fizikal baru.

STRUKTUR PROGRAM

Strukturnya adalah modular. Semua modul mempunyai 20 ECTS. Setiap trek pengkhususan mempunyai dua modul wajib yang mengandungi bahan teras medan. Di samping itu, terdapat satu modul tematik yang boleh dipilih daripada modul lain yang ditawarkan dalam program ini atau program lain di University of Turku . Modul keempat terdiri daripada kursus-kursus yang dipilih secara bebas dan kursus bahasa dan budaya Finland yang wajib (5 ECTS). Tesis MSc (30 ECTS) sebagai tambahan kepada seminar, magang, dan kerja projek (10 ECTS) juga diperlukan, butiran yang bergantung pada pengkhususan. Lihat gambar di bawah.

60800_physical-and-chemical-sciences-programme-structure-300x193.png

Contoh modul yang berlainan dalam pengkhususan berbeza adalah:

60801_physical-and-chemical-sciences-modules.png

Anda boleh menggantikan kerja projek dengan menyertai projek Capstone (15 ECTS) yang dianjurkan oleh Jabatan Teknologi Masa Depan. Kami mengesyorkan ini untuk pelajar-pelajar yang berhasrat untuk bekerja di industri selepas tamat pengajian.

Dalam modul teori, anda akan mempelajari asas teori bahan fizik dengan menghadiri kuliah dan melakukan latihan dalam kursus seperti sifat Struktural pepejal, sifat elektrik padat, Magnetisme dan spintronics, Semikonduktor, Semikonduktor organik dan sains Surface.

Dalam modul kaedah, semua kursus termasuk kerja makmal dengan infrastruktur penyelidikan canggih di Jabatan Fizik dan Astronomi. Kaedah-kaedah ini merangkumi pemerian sinar-X, spektroskopi fotoelektron X-ray, mikroskop elektron, resonans magnetik nuklear dan resonans spin elektron. Selain itu, modul ini merangkumi kursus yang memberi anda kepakaran untuk membina pengukuran ukuran. Ini termasuk kursus dalam program berasaskan LabVIEW dan membina peralatan kecil menggunakan elektronik berasaskan Arduino.

Anda bebas untuk memilih modul tematik daripada yang ditawarkan di fakulti atau mengambil subjek minor yang sesuai, malah ada yang ditawarkan oleh fakulti lain. Modul tematik yang ditawarkan oleh program ini termasuk biomaterial, bahan elektronik, pemodelan dan bahan berfungsi. Subjek yang mungkin kecil adalah contoh sains komputer, matematik, kimia, penciptaan perniagaan, dan inovasi.

Dalam modul kajian yang lain, anda boleh memilih mana-mana kursus yang anda mahukan dari keseluruhan penawaran universiti di samping kursus wajib "Finland untuk orang asing".

KECEMERLANGAN AKADEMIK

Tujuan pendidikan Guru adalah untuk menyokong anda untuk menjadi pakar bebas yang dapat menilai maklumat secara kritis, merancang dan melaksanakan projek penyelidikan untuk mencari pengetahuan baru dan menyelesaikan masalah sains dan teknologi secara mandiri dan sebagai sebahagian daripada kumpulan.

Di University of Turku , penyelidikan dan pengajaran bahan fizik mempunyai dua bidang tumpuan bahan bio dan elektronik. Dalam biomaterial, anda boleh mengkaji contoh vektor farmaseutikal, bahan nanoporous dalam farmasi dan penceraian molekul DNA di bawah radiasi. Dalam bahan elektronik, topik yang mungkin termasuk bahan semikonduktor, magnet dan superkonduktor, spintronics dan nanocontacts. Anda akan mengkaji asas fizikal elektronik semasa dan masa depan.

THESIS MASTER

Program ijazah Sarjana termasuk komponen tesis wajib (30 ECTS), yang sepadan dengan enam bulan kerja sepenuh masa. Tesis ini akan ditulis sebagai laporan berdasarkan gabungan kajian literatur dan projek penyelidikan asal yang membentuk sebahagian besar tesis.

Tesis ini merupakan projek penyelidikan yang dibuat secara bebas tetapi projek itu akan dilaksanakan di bawah bimbingan penyelidik terkemuka di lapangan di University of Turku . Diharapkan pelajar itu akan tertanam dalam kumpulan penyelidikan aktif atau pasukan eksperimen, dengan itu memberikan peluang yang mencukupi untuk membincangkan hasil dan bertukar idea dalam kumpulan kumpulan.

Contoh terkini tajuk tesis dalam fizik bahan telah:

  • Struktur pinning buatan sendiri dalam filem YBCO berskala kecil yang ditanam pada template berasaskan IBAD-MgO maju.
  • Fabrikasi dan pencirian kenangan resistif berdasarkan Pr6Ca0.4MnO3.
  • Photoluminescence silikon berliang beroksida dan basah teroksida.
  • Kaedah pencirian fizikal dan kimia bagi serbuk logam yang digunakan untuk proses pembuatan bahan tambahan.
  • Sifat permukaan GaN- dan AlGaN-semikonduktor dan pengubahsuaian mereka.
  • Pembetulan geometri dalam imej tomografi yang dikira.
  • Penyiasatan spektroskopi massa pemecahan molekul uridin dan sitidin.

TRACKS SPECIALIZATION

Program Ijazah Sarjana dalam Sains Fizikal dan Kimia mempunyai empat trek. Penerangan ringkas setiap pengkhususan diberikan di bawah. Anda boleh mendapatkan maklumat lebih terperinci trek dari tapak khusus setiap trek di portal ini (UTU Masters).

Kajian Bahan Kimia Fizik dan Bahan Kimia memberikan anda keupayaan untuk memahami dan membangun sifat-sifat bahan dari molekul dan nanopartikel melalui logam, sebatian magnetik dan semikonduktor untuk aplikasi farmaseutikal dan biomaterial. Setelah tamat pengajian, anda akan terbiasa dengan metodologi semasa, peralatan penyelidikan dan kaedah berangka moden yang diperlukan untuk memodelkan sifat bahan yang digunakan dalam penyelidikan dan teknologi. Perhatikan bahawa terdapat program saudara (Program Ijazah Sarjana dalam Sains Bioperubatan) dengan pengkhususan dalam kimia perubatan.

Pelajar yang mengkhusus dalam Fizik Astronomi dan Angkasa boleh memilih antara tiga baris kajian: astrofizik teoritis, astronomi observasi dan fizik ruang. Anda akan memperoleh pengetahuan tentang pelbagai fenomena astrophysical dan fizik plasma, dari sistem Suria hingga bintang neutron dan ke galaksi dan kosmologi. Anda juga akan mendapat pengalaman tangan dengan teknik pemerhatian, instrumentasi ruang, kaedah berangka dan analisis data besar.

Dalam Fizik Teoritis anda boleh mengkhususkan diri dalam pelbagai bidang di barisan hadapan penyelidikan Eropah dan antarabangsa seperti teknologi kuantum, asas fizik kuantum, maklumat kuantum dan optik, teori bidang kuantum dan kosmologi. Anda akan mempelajari kaedah matematik dan numerik yang ketat untuk memodelkan fenomena fizikal dan menyelesaikan masalah fizikal dengan beberapa aplikasi interdisipliner yang mungkin juga di luar fizik. Contohnya ialah kajian sistem kompleks, sains data, dan pembelajaran mesin.

KETERANGAN KOMPETENSI

Ijazah Sarjana Sains menyediakan kemahiran untuk bekerja dalam pelbagai jenis jawatan dalam bidang seperti penyelidikan dan pembangunan, pendidikan dan pengurusan, dan industri. Pengkhususan Penyelidikan Bahan menyediakan peluang yang baik untuk bekerja dalam bidang penyelidikan dan pembangunan dalam bidang teknologi perindustrian.

Semasa program tuan dalam fizik bahan, anda akan mengkaji fizik bahan, tetapi unik dalam trek ini, anda akan mengenali kaedah pencirian bahan dengan senaman dan kursus menggunakan peralatan penyelidikan terkini. Di samping itu, anda juga akan melatih peralatan pengukuran bangunan dan pengaturcaraan. Sebagai alternatif, anda boleh memilih lebih banyak garis teoretikal dan pakar dalam pemodelan komputer bahan. Ini akan menyediakan anda sama ada untuk kerjaya dalam penyelidikan dan pembangunan dalam industri atau untuk kajian PhD susulan.

PILIHAN JOB

Prospek pekerjaan pada tahap yang relatif tinggi sangat baik bagi mereka yang terlatih dalam sains fizikal dan kimia. Terima kasih kepada skop program yang luas, kemahiran, dan pengetahuan yang dibangunkan sebagai sebahagian daripada pendidikan ini di University of Turku memberikan banyak peluang pekerjaan di kawasan yang berbeza.

Kerja MSc baru-baru ini, contohnya sebagai pengurus berkualiti dalam syarikat besar, R

KERAJAAN DALAM PENYELIDIKAN

Ijazah Sarjana menyediakan kelayakan untuk kajian ijazah pascasiswazah sains. Ijazah Pascasiswazah adalah ijazah kedoktoran dan licin. Sekolah Siswazah University of Turku - UTUGS mempunyai Program Doktor dalam Sains Fizikal dan Kimia, dan meliputi semua disiplin program Master Ijazah ini. Ijazah Pascasiswazah boleh diselesaikan di University of Turku . Perhatikan bahawa di Finland, kajian doktoral tidak menanggung sebarang yuran pengajian, dan pelajar PhD sering menerima gaji atau geran untuk menampung perbelanjaan hidup mereka. Program Master adalah batu loncatan untuk kajian PhD.

KEPERLUAN IJAZAH UMUM

Ijazah Sarjana Muda yang secara rasmi melayakkan pemohon untuk mengakses pengajian peringkat Sarjana di negara tempat ia telah selesai. Ijazah ini sepadan dengan sekurang-kurangnya 180 ECTS (kredit Eropah) atau sekurang-kurangnya tiga tahun pengajian sepenuh masa. Anda juga mesti membuktikan kemahiran berbahasa Inggeris anda apabila memohon. Sila layari laman web program untuk maklumat lanjut.

© City of Turku dan University of Turku Communications

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 10 lagi program yang ditawarkan oleh University of Turku »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Ogo 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
12,000 EUR
setiap tahun akademik. Yuran pengajian untuk warga negara bukan EU / EEA.
Deadline
Jan 31, 2020
Application period (approx.): 1 Dec 2019 – 31 Jan 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogo 2020
End Date
Julai 31, 2022
Tarikh tutup permohonan
Jan 31, 2020
Application period (approx.): 1 Dec 2019 – 31 Jan 2020

Ogo 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jan 31, 2020
Application period (approx.): 1 Dec 2019 – 31 Jan 2020
End Date
Julai 31, 2022