Program Ijazah MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-peringkat

University of Padova

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Program Ijazah MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-peringkat

University of Padova

Penerangan kursus

Program MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-tingkat adalah sumbangan untuk membangunkan budaya universal hak asasi manusia seperti yang diserlahkan oleh Unesco dan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Oleh itu, ia mempunyai pendekatan yang kukuh dan berorientasikan tindakan yang kuat. Ijazah sarjana ini adalah kesinambungan penuh dengan program pascasiswazah terdahulu dalam hak asasi manusia, diajar dalam bahasa Itali, bahawa University of Padua telah menyampaikan sejak tahun 1988.

MA bertujuan untuk mengembangkan pengetahuan dan kemahiran ad hoc untuk mempromosikan dan memenuhi hak-hak asasi manusia dalam konteks yang lebih luas mengenai proses undang-undang dan politik dan dasar pelbagai peringkat. Undang-undang hak asasi manusia, rangka kerja tadbir urus pelbagai peringkat, dan konsep "pembangunan manusia" dan "keselamatan manusia" adalah paradigma rujukan sepanjang kursus.

Pendekatan pelbagai peringkat membolehkan menggabungkan analisis trend antarabangsa dan kajian mendalam tentang dasar-dasar tempatan. Aktiviti penyelidikan dan kuliah program mencerminkan dimensi transnasional dan transkultural kajian hak asasi manusia.

Kursus, dalam Bahasa Inggeris, adalah dalam bentuk seminar dan mempromosikan penyertaan aktif pelajar di dalam kelas. Pelatih dalam agensi yang berkelayakan dan penyelidikan yang diselia digalakkan. MA termasuk modul khas dengan penyertaan pengamal organisasi Eropah dan antarabangsa dan institusi akademik.

Program ini menggalakkan pengalaman belajar di luar negeri yang dibiayai di bawah program mobiliti pelajar dan perjanjian dua hala. Sehingga lima orang pelajar Ijazah Sarjana boleh memperoleh gelar dua kali dalam hubungan antarabangsa yang membelanjakan tahun kedua kursus di Universiti Poland Wroclaw.

Program ini menggalakkan peluang pendidikan kokurikulum dengan kerjasama Pusat Hak Asasi Manusia "Antonio Papisca" dari Universiti Padova dan institusi dan badan bukan akademik lain. Inisiatif sedemikian termasuk lawatan belajar ke badan-badan Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva, Sekolah Musim Sejuk "Pembiayaan Mikro dalam Tindakan" di Nepal, latihan simulasi terhadap pelarian dan pendatang dengan Palang Merah Itali, "berasaskan penyelakuan penyeludupan manusia" yang dianjurkan oleh OSCE / Pejabat Wakil Khas untuk Membanteras Perdagangan Manusia.

Program ini membantu pelajar untuk mencari peluang latihan yang sesuai dengan institusi kerajaan dan bukan kerajaan yang layak, di Itali dan di luar negara.

MA dalam Hak Asasi Manusia dan Pemerintahan Multi-tingkat disokong oleh Pusat Hak Asasi Manusia "Antonio Papisca" yang didirikan di University of Padova pada tahun 1982 sebagai makmal untuk penyelidikan dan disiplin multidisiplin dan pendidikan pascasarjana dalam bidang hak asasi manusia.

Terima kasih kepada inisiatif Pusat ini, Universiti Padova kini boleh menawarkan latihan hak asasi manusia yang lengkap 3 2 3 (sarjana muda, sarjana, PhD) kepada pelajar muda yang bertujuan untuk menjadi pakar hak asasi manusia: Kursus Ijazah dalam Sains Politik, Hubungan Antarabangsa , Hak Asasi Manusia, Program Ijazah MA dalam Hak Asasi Manusia dan Tadbir Urus Multi-peringkat, dan program PhD bersama antarabangsa dalam Hak Asasi Manusia, Masyarakat, dan Tadbir Urus Multi-peringkat.

Antara tahun 1997 dan 2003, Pusat melancarkan dan menyelaraskan Ijazah Sarjana Eropah dalam Hak Asasi Manusia dan Demokratisasi (41 universiti Eropah yang menganugerahkan ijazah Sarjana bersama, yang dibiayai oleh Kesatuan Eropah).

Pusat ini menjadi tuan rumah Pengerusi UNESCO "Hak asasi manusia, demokrasi dan kedamaian" dari University of Padova dan Jean Monnet European Centre of Excellence "Dialog antarbudaya, hak asasi manusia dan tadbir multi-peringkat".

Pusat ini menyunting Buku Tahunan Hak Asasi Manusia Itali. Buku Tahunan ini berhasrat untuk mengambil kira bagaimana sistem pemantauan hak asasi antarabangsa menilai prestasi Itali, untuk mencetuskan perdebatan secara terbuka dan terbuka mengenai ciri asas kehidupan awam ini. Versi Itali diterbitkan oleh Padova University Press; versi Bahasa Inggeris diterbitkan oleh Peter Lang International Academic Publishers (Brussels).

Pusat menyunting Tata Pemerintahan Hak Asasi Manusia (PHRG), jurnal peer-reviewed akademik terbuka yang diterbitkan tiga kali setahun dalam Bahasa Inggeris oleh Padova University Press. Ia merupakan sumber saintifik yang inovatif dalam komuniti kajian hak asasi global yang semakin meningkat dan bermacam-macam, yang bertujuan untuk menyampaikan sumbangan asal kepada isu-isu hak asasi semasa semasa secara aktif memihak kepada pembangunan pendekatan multi- dan antara disiplin dan pelbagai peringkat pepejal kepada penyelidikan dan penyebaran hak asasi manusia.

Sejak tahun 1989, Pusat telah mengurus pangkalan data yang kaya berjudul " Arkib Hak Asasi Manusia ", yang berfungsi berdasarkan undang-undang Wilayah Veneto mengenai hak asasi manusia dan keamanan.

Selama pengalamannya yang berpuluh-puluh tahun, Pusat ini juga telah membangun hubungan jaringan yang kuat dengan institusi akademik, pihak berkuasa awam di peringkat tempatan, kebangsaan, Eropah dan antarabangsa, NGO dan sekolah. Pusat ini aktif dalam beberapa rangkaian hak asasi manusia antarabangsa antara lain: Pusat Inter-Universiti Eropah untuk Hak Asasi Manusia dan Pendemokrasian, Universiti Terhadap Penalti Kematian, Persatuan Institusi Hak Asasi Manusia, sistem Global Unesco Chairs, Para Ulama di Rangkaian Risiko .

Beberapa alumni kini menjadi pegawai yang kompeten dalam organisasi antarabangsa yang terlibat dalam perlindungan hak asasi manusia (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Suruhanjaya Eropah, COHOM Majlis EU, OSCE), serta pengurus program di NGO antarabangsa terkenal.

Struktur kursus

Tahun pertama

 • Undang-undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa (9)
 • Hak Asasi Manusia dan Keadilan Antarabangsa (6) atau Microfinance for Social Change (6)
 • Undang-undang Kesatuan Eropah dan Hak Asasi Manusia (6) atau Hak Kanak-kanak (Save the Children Chair) (6)
 • Hak Asasi Manusia dalam Politik Antarabangsa (6)
 • Teori dan Amalan Tadbir Urus Multi-peringkat (6)
 • Hak Asasi Manusia Wanita (6)
 • Sejarah Organisasi Antarabangsa (6)
 • Ekonomi Modal Insan (6) atau Globalisasi Ekonomi dan Hak Asasi Manusia (6)
 • Kursus elektif (12)

Tahun ke-2

 • Kebudayaan, Masyarakat, dan Hak Asasi Manusia (6) atau Agama dan Hak Asasi Manusia (6)
 • Kaedah Penyelidikan Sosial (6)
 • Pembangunan Perlembagaan dan Pendemokrasian (6)
 • Bahasa Advokasi (6)
 • Bahasa Kedua (6) (Bahasa Perancis Lanjutan, Bahasa Sepanyol Lanjutan, Bahasa Jerman Lanjutan, Bahasa Serbia-Bahasa Croatia, Bahasa Ceko dan Bahasa Slovak, Bahasa Slovenia, Bahasa Rusia, Bahasa Portugis-Brazil).
 • Pelatih (9)
 • Disertasi (18)

Peluang kerjaya

Program ini ditujukan kepada pelajar-pelajar yang bercita-cita tinggi dan aktif, dikurniakan minat terhadap dasar-dasar hak asasi manusia, baik tempatan dan global, bersedia mencapai pengetahuan teori dan akademik yang cemerlang, melibatkan diri dalam persekitaran pelbagai disiplin dan pelbagai budaya (MA adalah dihadiri oleh peratusan pelajar non-Itali yang tinggi) dan membangunkan kemahiran teknikal dan sikap etika yang diperlukan untuk mengatasi masalah profesional dalam menangani hak asasi manusia. Perubahan memerlukan pakar yang berprinsip dan aktivis mahir.

MA ini bertujuan untuk melatih pengendali khusus untuk jawatan yang berkelayakan dalam bidang tadbir urus multi-peringkat yang berkaitan dengan pelaksanaan hak asasi manusia.

Jawatan jawatan yang sesuai untuk graduan MA adalah, antara lain: pegawai hak asasi manusia dalam organisasi dan agensi antarabangsa, dalam perkhidmatan diplomatik, dan dalam sektor awam dan tempatan; pegawai dalam ombudsperson dan institusi kebangsaan untuk struktur hak asasi manusia; kakitangan pakar dalam pemerhatian pemilihan dan misi pemantauan hak asasi manusia; program dan pegawai bidang bantuan kemanusiaan, pembinaan institusi demokratik, dan unit bantuan teknikal; kakitangan pakar dalam mana-mana struktur kerajaan atau bukan kerajaan yang melaksanakan dasar-dasar awam mengenai hak asasi manusia, peluang yang sama, tidak diskriminasi, hak wanita dan orang kurang upaya; pengurus projek unit khusus badan bukan kerajaan; kakitangan pakar agensi pengantaraan antarbudaya; pegawai dalam agensi sokongan sosial dan pengguna; kakitangan pakar jawatankuasa etika; kakitangan pakar unit tanggungjawab sosial dan jabatan hubungan antarabangsa organisasi korporat; wartawan dan pakar dalam sektor media; kakitangan dalam bidang penyelidikan dan perancangan kesatuan sekerja, parti politik, pertubuhan bukan keuntungan.

Kursus ini menyediakan akses kepada program doktoral dalam Sains Politik, Undang-undang, Sosiologi, termasuk Program PhD Bersama dalam "Hak Asasi Manusia, Masyarakat, dan Tadbir Urus Multi-peringkat" di Universiti Padova, Zagreb, Panteion-Athens, Sydney Barat, dan Nicosia .

Syarat kemasukan

Syarat-syarat kurikulum dan latar belakang pendidikan yang mencukupi

Pemohon dijangka memegang ijazah yang memastikan:

1) Kompetensi yang dibangunkan dalam bidang disiplin berikut:

Subjek interdisipliner: Bidang Sejarah, ilmu falsafah, pedagogi dan psikologi dan / atau Bidang sains ekonomi dan statistik

 • Undang-undang: Bidang sains undang-undang
 • Kajian sosio-politik: Bidang ilmu politik dan sosial.

2) Penguasaan linguistik : arahan munasabah Perancis, Sepanyol atau Jerman, sebagai tambahan kepada arahan bahasa Inggeris yang sangat baik.

3) Pencapaian akademik : klasifikasi darjah bersamaan dengan sekurang-kurangnya 100/110 dalam sistem Itali.

Sekiranya tidak mungkin untuk menilai latar belakang calon sesuai dengan syarat-syarat kurikulum yang dinyatakan di atas, Suruhanjaya akan memutuskan kemasukan berdasarkan kerjaya akademik dan CV akademik keseluruhan calon.

Senarai ranking akan disediakan oleh warga bukan EU yang tidak tinggal di Itali untuk digunakan jika jumlah calon yang layak melebihi jumlah tempat yang tersedia (56).

This school offers programs in:
 • English


Tarikh Akhir Kemaskini January 29, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
2,504 EUR
Locations
Itali - Padua, Veneto
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2019
Itali - Padua, Veneto
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat