Portugal

Belajar di Portugal

Pengajian Tinggi di Portugal

Portugal menawarkan pendidikan politeknik dan universiti-jenis yang disediakan oleh universiti swasta atau awam, institut atau universiti politeknik. Universiti yang dikendalikan oleh kerajaan yang mengambil pelajar melalui sistem yang berdaya saing dipanggil Clausus Numerus, atau "sekatan pendaftaran ". Pelajar mesti lulus peperiksaan yang menguji mereka lebih mata pelajaran tertentu dan menerima gred minimum sebelum mereka dibenarkan undang-undang untuk memohon kepada universiti. Syarat kemasukan bagi program-program sarjana muda dan ijazah sarjana mengajar di universiti awam secara umumnya lebih mencabar dan terpilih daripada kriteria yang diharapkan oleh politeknik atau universiti swasta.

Portugis sistem pendidikan yang lebih tinggi adalah penyelidikan berorientasikan tetapi politeknik menawarkan pelajar peluang untuk mendapat ijazah dalam bidang profesional seperti psikologi, undang-undang, ekonomi, perubatan dan sains semula jadi yang luar biasa.Darjah merangkumi pendidikan, teknologi, kejuruteraan dan seni liberal kerjaya yang disediakan oleh kedua-dua institusi politeknik dan universiti. Semua kemudahan pendidikan tinggi swasta dan awam tidak boleh beroperasi kecuali mereka telah diiktiraf oleh Portugal 's Ministério da Ciência, tecnologìa e Ensino Superior (Kementerian Sains, Teknologi dan Pengajian Tinggi).

Pelajar antarabangsa yang ingin menghadiri sebuah universiti Portugis perlu setara dengan Diploma de Ensino Secundári, yang adalah sama dengan AS sekolah tinggi diploma, serta dokumentasi yang menunjukkan ujian masuk markah ujian. Kerana Portugal merupakan sebahagian daripada Kesatuan Eropah dan berpegang teguh kepada Proses Bologna, pelajar menerima (Doutoramento) ijazah sarjana muda 's (licenciatura), tuan ' s (mestrado) dan doktor falsafah yang setanding dengan yang diberikan di Amerika Syarikat dan kebanyakan Eropah.

Keperluan Visa Pelajar

Pelajar Kesatuan Eropah tidak perlu visa untuk belajar di Portugal, walaupun pelajar EU mungkin perlu untuk menunjukkan mereka boleh menyokong diri mereka sebelum mereka dibenarkan untuk memulakan kerja kursus di sebuah universiti Portugis. Seli, pelajar bukan-EU perlu mendapatkan visa pelajar jika mereka merancang untuk kekal di Portugal untuk lebih daripada tiga bulan. Kertas kerja yang perlu untuk memulakan proses permohonan visa termasuk pasport yang sah; permohonan yang telah dilengkapkan; satu gambar pasport; surat penerimaan universiti; salinan jadual perjalanan dan tiket kapal terbang; bukti insurans kesihatan dan penyata bank atau bukti lain status kewangan pelajar yang 's.

Pendidikan tinggi tidak bebas di Portugal tetapi biasiswa dan bantuan kewangan lain boleh disediakan kepada pelajar yang layak. Kos purata yuran pengajian setiap tahun bagi program ijazah sarjana muda 's dan induk ' s adalah kira-kira $ 1300 untuk $ 1.800 ASdolar, atau 950-1300 euro. Ijazah doktor falsafah kos lebih tinggi.

Mengapa Belajar di Portugal?

Dengan sistem pendidikan yang lebih tinggi Portugal 's meningkatkan tumpuannya terhadap teknologi dan penyelidikan dalam bidang angkasa, bioteknologi dan sumber-sumber yang boleh diperbaharui, pelajar-pelajar yang berminat untuk melanjutkan kerjaya dalam industri-industri ini akan mendapati bahawa universiti Portugis mempunyai lebih untuk menawarkan daripada banyak institusi lain. Di samping itu, kawasan luar Portugal 's adalah dari segi geografi dan iklim yang pelbagai, menawarkan gunung yang indah, padang rumput yang indah dan batu daripada pantai kepada pelajar untuk mengalami dan meneroka.

Mengenai Portugal

Wilayah Portugal termasuk kawasan di Semenanjung Iberia (dirujuk sebagai benua oleh kebanyakan Portugis) dan dua kepulauan di Lautan Atlantik: kepulauan Madeira dan Azores. Tanah Besar Portugal berpecah oleh sungai utamanya, Tagus yang mengalir dari Sepanyol dan disgorges dalam Tagus Estuary, Lisbon, sebelum melarikan diri ke Atlantik. Landskap utara pergunungan ke arah pedalaman dengan beberapa dataran tinggi dilekukan oleh lembah sungai, manakala selatan, yang termasuk Algarve dan semua yang di Alentejo, mempunyai ciri-ciri dataran bergolek.

Portugal adalah sebuah Republik di barat daya Eropah bersebelahan dengan Semenanjung Iberia dan bersempadan dengan Sepanyol ke timur dan utara dan Lautan Atlantik di selatan dan barat. Portugual memegang kedaulatan ke atas Madeira dan Azores kepulauan dan dinamakan selepas Porto, negara ini 's bandar kedua terbesar.Seseorang anggota Kesatuan Eropah dan disenaraikan tinggi dalam Indeks Pembangunan Manusia, Portugal HDI, atau sebuah negara global aman yang juga milik Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Latin, NATO dan Pertubuhan Ibero-Amerika Syarikat.

Berikutan kelulusan perlembagaan semasa pada tahun 1976, Portugal telah beroperasi sebagai sebuah republik demokratik dengan Lisbon sebagai ibu negara dan bandar terbesar. Perhimpunan Republik, Presiden Republik, Kerajaan dan Perdana Menteri empat institusi utama Portugal 's kerajaan. Sama seperti Amerika Syarikat dan Eropah, Portugal mempunyai beberapa parti politik dari mana rakyat memilih calon dan memilih. Kedua-dua pihak dominan itulah golongan Sosial Demokratik dan Parti Sosialis, dengan Parti Ekologi dan Parti Komunis Portugis kerap meraih kira-kira sepuluh peratus undi pada setiap pilihan raya.

Fakta penting mengenai Portugal

  • Portugal membuka kilang tenaga solar terbesar di dunia pada tahun 2006, di kota Alentejo.
  • Selain daripada Portugal dan Brazil, Portugis juga dituturkan Equatorial Guinea, Angola, Mozambique dan Cape Verde.
  • Pelajar memilih untuk mendapat ijazah di Portugal akan mahu melihat jambatan yang paling lama yang sedia ada di Eropah - Vasco de Gama Bridge - yang menjangkau hampir 11 batu, atau 17.3 kilometer dan melintasi Sungai Tagus berhampiran Lisbon.
  • Bullfighting kekal undang-undang di Portugal.
  • Portugal mempunyai hampir 11 juta orang, dengan satu pertiga daripada penduduk yang tinggal di Lisbon dan Porto.
  • Coimbra, Portugal adalah rumah kepada salah satu universiti Eropah 's tertua, Universiti Coimbra, yang ditubuhkan pada tahun 1290 ADThe Portugis makan ikan lebih daripada mana-mana orang lain di dunia.


Portugal 's iklim
Portugal menawarkan Mediterranean, berumput dan iklim separa gersang dan membentangkan sebahagian daripada suhu panas di Eropah. Pelawat yang datang ke lembangan Guadiana berhampiran sempadan Sepanyol 's boleh berpeluh di bawah suhu musim panas mencapai setinggi 100 darjah Fahrenheit (38 Celsius). Walau bagaimanapun, salji jatuh kerap antara Oktober dan Mei di kawasan utara dan tengah Portugal 's, dengan suhu musim sejuk dengan purata 25 darjah Fahrenheit, atau -9 Celsius.

Portugal 's Mata Wang
Sebagai ahli Kesatuan Eropah, mata wang utama Portugal 's euro dan Banco de Portugal yang merupakan komponen penting daripada ESCB (Sistem Eropah Bank Pusat). Majoriti Portugal 'organisasi kewangan dan perniagaan Kumpulan yang berpangkalan di Porto dan Lisbon ' kawasan metropolitan s.