Poland

Belajar di Poland

Pengajian Tinggi di Poland

Sistem pendidikan yang lebih tinggi Poland moden menggunakan standard tiga peringkat darjah: sarjana muda, sarjana dan doktor falsafah. Ijazah sarjana dianugerahkan sebagai Sarjana Sastera (MA), Sarjana Sains (MSc), atau diploma. Terdapat juga beberapa darjah tuan bersamaan, termasuk Sarjana Seni, Master Jurutera, dan Sarjana Jurutera Arkitek. Semua institusi pendidikan tinggi di Poland menggunakan Sistem Pemindahan Kredit Eropah (ek).

Institut pengajian tinggi di Poland dibahagikan kepada universiti-jenis dan bukan universiti-jenis. Kursus universiti-jenis di peringkat sarjana adalah lebih teori, dan graduan dianugerahkan "diploma siap seragam kajian sarjana-peringkat." Kursus Bukan universiti-jenis dianggap "pelengkap" kursus yang mempunyai aplikasi yang lebih praktikal, dan graduan menerima yang "diploma siap pelengkap kajian magister-peringkat."

 

Mengapa Belajar di Poland?

Institusi pendidikan tinggi di Poland menawarkan lebih daripada 200 program ijazah sarjana dalam Bahasa Inggeris. Program ini boleh didapati dalam pelbagai disiplin ilmu, termasuk sains pertanian, seni, kejuruteraan, perniagaan, bahasa, sains semula jadi dan sains sosial. Disiplin yang paling popular adalah kejuruteraan (hampir 70 program) dan perniagaan (hampir 50 program). Sesetengah program boleh didapati di Jerman juga.

Institusi Poland telah diakui di seluruh dunia untuk kedua-dua pendidikan dan penyelidikan. Dua institusi Poland, Universiti Jagiellonian dan Universiti Warsaw, adalah di antara bahagian atas 400 universiti dunia sebagaimana yang dinilaikan oleh Times Higher Education World University Rankings .

 

Universiti

Poland mempunyai kira-kira 500 universiti dan institusi pendidikan tinggi lain. Kira-kira satu pertiga daripada institut pengajian tinggi awam dan baki dua pertiga adalah swasta. Poland mengalu-alukan pelajar antarabangsa dan telah meningkat dengan ketara bilangan pelajar asing pada tahun-tahun kebelakangan ini. Pada tahun 2012, negara ini menjadi tuan rumah kepada lebih daripada 24,000 pelajar antarabangsa daripada 141 negara, dengan jumlah terbesar datang dari Ukraine, Belarus, Norway, dan Amerika Syarikat. Kebanyakan pelajar asing di Poland kajian ekonomi, perniagaan, perubatan dan teknologi.

Institusi pengajian tinggi di Poland cenderung pakar dan terbahagi kepada pelbagai kategori, termasuk: universiti, universiti teknikal, akademi pertanian, akademi ekonomi dan sebagainya. Secara keseluruhan, terdapat 15 jenis institusi.

 

Yuran Pengajian dan Tempoh Program

Pelajar Poland menghadiri program sepenuh masa menerima tuisyen percuma di institusi negeri. Sesetengah pelajar asing juga boleh belajar tanpa kos; Walau bagaimanapun, semua orang lain perlu membayar tuisyen sebanyak € 2,000 setiap tahun untuk program sarjana.

Program sarjana biasanya berlangsung selama 1.5 hingga 2 tahun; Walau bagaimanapun, ijazah MSc mungkin memerlukan 2.5 tahun pengajian di luar ijazah sarjana muda. Selain kursus, pelajar dalam kebanyakan disiplin mesti melengkapkan tesis atau projek dan mempertahankannya sebelum menerima ijazah sarjana.

 

Tahun Akademik

Tahun akademik mempunyai dua semester, setiap penutup dengan tempoh peperiksaan. Semester kejatuhan berlangsung dari Oktober hingga pertengahan bulan Februari dan semester musim bunga berlangsung dari pertengahan Februari hingga Jun.

 

Pasca Siswazah Peluang

EU rakyat boleh bekerja untuk mana-mana syarikat di Poland selepas tamat pengajian tanpa permit kerja. Pelajar-pelajar bukan EU boleh mendapatkan pekerjaan dan, apabila mereka telah ditawarkan kerja, boleh memohon permit kerja. Tiga kategori pekerjaan tidak memerlukan permit kerja: guru universiti, Ketua Pegawai Eksekutif sebuah unit Poland sebuah syarikat multinasional, dan tekan wartawan.

Siswazah dari program sarjana di Poland juga boleh kekal untuk program doktor falsafah dan penyelidikan jika mereka dimasukkan ke program akademik.

 

Keperluan Visa

Pelajar-pelajar dari negara-negara anggota EU / EEA tidak memerlukan visa, tetapi mereka perlu permit kediaman sementara. Pelajar-pelajar bukan EU / EEA mesti mempunyai visa pelajar, yang boleh didapati dari Kedutaan Poland atau Konsulat di negara asal mereka.Walau bagaimanapun, visa ini hanya baik untuk tiga bulan, jadi pelajar yang memerlukan penginapan yang lebih lama perlu memohon permit kediaman yang meliputi tempoh pengajian mereka. Pelajar perlu menghubungi Pejabat Hubungan Antarabangsa di universiti untuk mendapatkan bantuan dalam mendapatkan permit kediaman.

 

Insurans Kesihatan

Insurans kesihatan adalah diperlukan untuk semua pelajar. Pelajar EU boleh menggunakan mereka di Eropah Kad Insurans Kesihatan untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan. Poland juga mempunyai perjanjian dua hala dengan United Kingdom, Sweden dan Slovakia, yang memberikan hak kepada rakyat untuk mereka mendapatkan rawatan perubatan percuma.

Pelajar-pelajar dari negara-negara bukan EU / EEA perlu membeli insurans kesihatan di negara asal mereka atau sejurus selepas tiba di Poland. Jika pelajar tidak mempunyai insurans kesihatan, mereka akan perlu membayar untuk perkhidmatan perubatan.

 

Tips

Poland amat berbangga kerana dalam bahasa Poland, dan kursus untuk mengkaji Poland di negara ini melimpah ruah. Pelajar yang belum mahir dalam Poland harus mempertimbangkan menambah pelajaran dengan pengajaran bahasa, terutamanya jika mereka sedang mempertimbangkan peluang-peluang pekerjaan di Poland selepas mereka menamatkan pengajian. Banyak kursus di Poland disasarkan pemula dan diajar semasa musim panas atau dalam talian. Kelas khusus memberi tumpuan kepada Poland untuk perniagaan juga disediakan.

Mengenai Poland

Poland terletak di utara-tengah Eropah. Kebanyakan negara ini adalah dataran yang tanpa sempadan semula jadi kecuali Pergunungan Carpathian di selatan dan Oder Neisse dan sungai-sungai di barat. Sungai-sungai utama yang lain, yang penting kepada perdagangan, adalah Vistula, Warta, dan Bug. Poland mempunyai ekonomi berpendapatan tinggi dan dianggap sebagai salah satu yang paling sihat daripada negara-negara pasca Komunis, menjadi salah satu yang paling pesat berkembang di dalam Kesatuan Eropah. Mempunyai pasaran yang kukuh dalam negeri, hutang swasta rendah, mata wang fleksibel, dan tidak bergantung kepada sektor eksport tunggal, Poland hanya ekonomi Eropah telah dielakkan kemelesetan akhir 2000-an.

Poland terletak di tengah-tengah Eropah dan bersempadan dengan Laut Baltik, Jerman, Republik Czech, Slovakia, Ukraine, Belarus, Lithuania dan Rusia. Kebanyakan negara ini adalah rata, tetapi dua pergunungan yang terletak di selatan.Poland adalah rumah kepada pemandangan semulajadi yang menakjubkan dan seni bina yang indah yang termasuk istana, istana, gereja kayu dan arena sukan moden. Mata wang Poland Zloty menggunakan, PLN singkatan.

Iklim di Poland
Oleh kerana lokasi pusat, Poland mempunyai musim panas dan musim sejuk yang sangat sejuk yang termasuk salji berat. Suhu musim panas di sebahagian besar pelbagai negara dari 20 hingga 30 darjah C. Purata suhu musim sejuk antara 3 darjah C di barat laut ke -8 darjah C di timur laut.

Kebudayaan
Majoriti penduduk Poland tinggal di kawasan bandar, dan adat dan tradisi Poland adalah gabungan budaya kedua-dua timur dan barat. Hampir 300 pesta seni berlaku di negara ini setiap tahun termasuk teater, filem dan muzik, terutama muzik jazz. Rakyat Poland yang sangat ramah dan makanan adalah dianggap perayaan. Makanan Poland menampilkan pelbagai jenis sayur-sayuran, kentang dan daging.

Kos sara hidup
Kos hidup di Poland adalah agak rendah, kira-kira 1200-2500 PLN (kira-kira € 300-600) sebulan, tidak termasuk tuisyen. Asrama pelajar kos kira-kira 400-600 PLN dan pangsapuri kongsi menjalankan 1000-1600 PLN sebulan.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Poland

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Poland