Perancis

Kajian di Perancis

Pengajian Tinggi di Perancis

Perancis kini destinasi keempat kajian yang paling popular di dunia, dan ia 's tidak hairan dengan budaya yang sangat baik, sistem universiti yang bertaraf tinggi dan seri tuisyen yang rendah. Setiap tahun, hampir 300,000 pelajar pergi ke Perancis untuk semata-mata untuk belajar di sekolah-sekolah.

Sistem pendidikan tinggi di Perancis boleh menjadi sedikit mengelirukan. Sistem ini disebut standard ke dalam sistem tiga peringkat, yang menjadikan ia sedikit lebih mudah untuk difahami. Hari ini, pelajar ijazah akan bermula dengan mengikuti Lesen, yang adalah sama dengan ijazah 's sarjana muda. Ini diikuti dengan latihan peringkat master. Tahap akhir latihan adalah Doctorat itu. Lesen ini mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan, dengan dua tahun yang diperlukan untuk program master. Satu program Doctorat biasanya memerlukan tiga tahun lagi.

Universiti Perancis 's adalah negeri yang dibiayai, jadi tuisyen tidak tinggi.Merancang untuk membelanjakan kira-kira € 200- 400 € setahun, bergantung kepada kajian anda sedang mengikuti pengajian dan universiti yang hadir. Pengecualian kepada ini ialah sekolah perniagaan Perancis. Sekolah perniagaan adalah milik persendirian, dan tuisyen boleh lebih € 15,000 setahun.

Perancis mempunyai enrolmen yang agak terbuka untuk program sarjana muda tahun pertama. Walau bagaimanapun, selepas tahun pertama, pelajar perlu lulus satu siri peperiksaan, yang boleh menjadi sangat kompetitif, untuk mencari tempat sebagai pelajar tahun kedua. Negara ini juga mempunyai sistem sekolah terpilih dipanggil "Grandes Écoles ", yang hanya pilih pelajar dipilih untuk, dan ini mempunyai pintu masuk peperiksaan terpilih, tuisyen lebih tinggi dan lebih prestij.

 

Tahun akademik di Perancis bermula pada lewat September, dengan semester musim bunga bermula pada awal Februari. Cuti diadakan semasa Krismas dan Tahun Baru, serta All Saints 'Hari dan Paskah. Kebanyakan sekolah juga mempunyai rehat musim bunga dan tiga bulan cuti musim panas.

Selepas tamat pengajian, ramai pelajar pergi untuk mengikuti program kajian saintifik. Ini satu hingga program tiga bulan boleh subsidi melalui kajian saintifik geran program peringkat tinggi, yang meliputi kos perjalanan, tuisyen dan perbelanjaan sara hidup.

 

Keperluan visa

Sekiranya anda datang untuk belajar di Perancis dari negara di Kesatuan Eropah, anda tidak perlu memohon visa pelajar. Jika negara asal anda adalah di luar EU, maka anda perlu untuk melawat Konsulat Perancis untuk mendapatkan visa pelajar sebelum membuat perjalanan ke negara ini. Visa anda akan menjadi bukti status penduduk anda pada tahun pertama pengajian anda. Selepas setahun, anda akan perlu memohon Carte de Sejour. Juga, anda perlu mendaftar dengan pejabat imigresen tempatan dalam tempoh 30 hari sebelum ketibaan anda di negara ini.

 

Tips

Oleh kerana kos yang hilang tuisyen dan faedah yang tinggi oleh pelajar antarabangsa, anda akan mahu untuk membuat rancangan anda untuk belajar di Perancis awal. Ketika masuk ke universiti tidak akan banyak kesukaran jika anda seorang pelajar tahun pertama, mencari perumahan dan mendapatkan kertas kerja anda untuk mengambil sedikit masa. Jika anda memerlukan bantuan kewangan, anda akan mahu untuk memohon kajian atau pemberian kursus juga.

Seperti yang anda bersedia untuk belajar di Perancis, anda akan menjadi antara beberapa pemikir terkemuka dunia 's. Anda 'akan mempunyai peluang untuk belajar di dewan yang pernah dihadiri oleh nama-nama seperti Sartre, Durkheim atau Marie Curie. Walaupun proses memohon kepada universiti dan bekerja melalui pita merah boleh menjadi sesuatu yang membingungkan, pada akhirnya anda akan menerima pendidikan yang berkualiti pada harga yang menghairankan berpatutan, membuat usaha yang berbaloi mengambil.

Mengenai Perancis  

Perancis, secara rasmi Republik Perancis, adalah sebuah republik separuh kediaman kesatuan terletak kebanyakannya di Eropah Barat, dengan beberapa kawasan dan wilayah di luar negara. Metropolitan Perancis bermula dari Laut Mediterranean ke Selat Inggeris dan Laut Utara, dan dari Rhine ke Lautan Atlantik. Dari bentuknya, ia sering disebut dalam Perancis sebagai l'Hexagone ( "The Hexagon ").

Perancis adalah salah satu pemain utama dalam permainan politik dan ekonomi Eropah. Berkhidmat sebagai sempadan antara Semenanjung Iberia dan tanah besar Eropah, Perancis telah lama menjadi titik fokus budaya di Eropah. Paris, terutama yang adalah kemuncak industri fesyen, dan banyak pengaruh fesyen terkemuka di dunia 's datang dari rumah-rumah fesyen Paris.Negara ini juga telah menghasilkan beberapa daripada penulis-penulis yang paling terkenal 's dunia, termasuk nama-nama seperti Rousseau dan Voltaire. Dengan sambungan ke Jerman, Perancis berkhidmat sebagai salah seorang pemimpin dalam menyatukan Eropah dan bermula Kesatuan Eropah.

Selain fesyen dan menulis, Perancis terkenal dengan tradisi masakan itu. Lebih 250 pelbagai jenis keju datang dari dalam sempadannya, dan pencinta wain tahu mereka boleh beralih kepada Perancis untuk halus, wain lazat.

Sama ada anda sedang mempertimbangkan Perancis untuk warisan masakan, bakat seni atau hanya kerana anda mahu pengalaman budaya lokasi baru, anda akan mendapati pelbagai faktor untuk menarik anda ke arah yang belajar di negara ini yang terkemuka di Eropah. Kerana Perancis rayuan kepada begitu ramai pelajar asing, hidup di universiti yang kaya dengan kepelbagaian budaya. Budaya pengalaman menyedarkan mudah ditemui di Perancis.Muzium, terutamanya di Paris, membolehkan penduduk EU yang merupakan pelajar di bawah umur 26 masuk percuma. Pemegang kad pelajar juga akan mendapati diskaun ke atas pengangkutan, makanan dan hiburan.

Iklim di Perancis
Perancis mempunyai iklim yang sederhana sangat dipengaruhi oleh Mediterranean. Suhu sepanjang tahun selesa dan banyak cahaya matahari bermakna peluang yang luas untuk masa yang dihabiskan di luar rumah. Di kaki gunung, anda akan menemui banyak salji untuk perjalanan ski hujung minggu dan hal naik eretan, manakala Nice dan Cannes menawarkan potensi untuk berenang bermula pada musim bunga awal. Pada musim panas, anda boleh mencari cuaca panas, pantai di banyak tempat di negara ini, manakala pergunungan menawarkan sejuk, suhu yang selesa untuk kenaikan.

Kos Sara Hidup dan Perumahan
Kos sara hidup di Perancis adalah setanding dengan kebanyakan negara Eropah. Walau bagaimanapun, Paris, di mana banyak universiti terkemuka berada, mempunyai kos yang lebih tinggi hidup.Juga, mencari perumahan di Paris boleh menjadi sukar, kerana kepadatan penduduk yang tinggi. Jika anda tahu anda akan belajar di Paris, mencari perumahan anda awal, sebelum perebutan musim gugur awal untuk tempat-tempat yang ada.

Ramai pelajar memilih untuk tinggal di Cite Universitaire Internationale de Paris, lokasi kediaman besar di selatan Paris. Ruang yang terhad, jadi jika anda ingin tinggal di sini, memohon setahun sebelum anda bercadang untuk tinggal.

Jika anda akan belajar di luar Paris, anda mungkin akan mencari tempat penginapan yang bersubsidi di kampus atau berhampiran universiti yang direka khusus untuk pelajar asing. Pejabat kebajikan pelajar kebangsaan (CNOUS) juga memberi subsidi asrama untuk pelajar asing, yang boleh menjadi satu pilihan untuk perumahan mampu milik.

Pusat Pengajian

Pusat Pengajian & Universiti di Perancis

Pusat Pengajian & Universiti Dalam Talian di Perancis