Pengecaman Corak MRes dan Sistem Pintar

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program intensif penyelidikan ini mengembangkan kemahiran, pendidikan dan latihan lanjutan dalam bidang penelitian kecerdasan buatan, termasuk pengenalan pola, penglihatan komputer, kecerdasan mesin, dan sistem pintar.

Dengan penekanan yang tinggi pada pengalaman langsung dan pengembangan kemahiran praktikal, anda akan memperoleh pengetahuan dan pemahaman mendalam mengenai topik seperti pengenalan corak lanjutan, pembelajaran mendalam dalam penglihatan komputer, pemprosesan gambar dan video, dan pembelajaran pengukuhan.

Setelah berjaya menyelesaikan semua modul yang diajar, pelajar dikehendaki menjalankan projek penyelidikan selama satu tahun.

Mengapa Saya Perlu Mengetahui Pengecaman Corak dan Sistem Pintar Di XJTLU ?

 • Manfaatkan kemudahan penyelidikan yang sangat baik yang dilengkapi dengan peralatan eksperimen canggih dan makmal komputer moden, yang disokong oleh pakar penyelidikan bertaraf dunia dalam bidang pembelajaran mesin dan pengecaman corak;
 • Bekerja di bidang penyelidikan canggih dan bekerjasama erat dengan institusi penyelidikan dan industri terkenal untuk menyelesaikan cabaran utama;
 • Dapatkan kemahiran penyelidikan lanjutan dalam bidang yang berkembang pesat dengan prospek pekerjaan yang baik di seluruh dunia.
 • Diajar dalam bahasa Inggeris oleh staf akademik yang berpengalaman dengan pelbagai latar belakang antarabangsa;
 • Dapatkan ijazah University of Liverpool yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan China.

Pengetahuan dan kemahiran

Apabila anda lulus dari MRes Pattern Recognition and Intelligent Systems, anda akan dapat:

 • menggunakan pengetahuan dan teori untuk menyelesaikan masalah praktikal dalam bidang pemprosesan gambar, pemprosesan video, dan penglihatan komputer;
 • menggunakan pengetahuan dan teori matematik untuk menyelesaikan masalah praktikal dalam bidang pengecaman corak, pembelajaran mesin, pembelajaran mendalam dan pembelajaran pengukuhan;
 • menunjukkan pemahaman mendalam mengenai kaedah penyelidikan dan kemahiran menyelesaikan masalah kreatif: mengenal pasti masalah kejuruteraan dan analisis kritikal, reka bentuk dan pelaksanaan penyelesaian inovatif;
 • bekerja secara produktif dengan peningkatan organisasi, pengendalian maklumat dan kemahiran pengurusan projek.

This photo is free for public use. ?? If you do use this photo, Please credit in caption or metadata with link to "www.useproof.com".

Modul

Modul wajib

 • Pembelajaran mendalam dalam Penglihatan Komputer
 • Pemprosesan Imej dan Video
 • Pengecaman Corak Lanjutan
 • Pembelajaran Peneguhan
 • Projek MRes

Aktiviti pembelajaran tambahan

Penyelesaian aktiviti pembelajaran tambahan diperlukan untuk menyelesaikan ijazah sarjana anda. Biasanya, jam ALA yang diperlukan akan diedarkan secara merata di setiap semester, berjumlah 200 jam setiap semester.

Kerjaya

Terdapat permintaan pasar yang besar untuk kepakaran penyelidikan dalam bidang pengenalan pola, kecerdasan mesin, pembelajaran mendalam, dan visi komputer.

Lulusan program ini akan dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk mengikuti latihan doktor atau latihan profesional di syarikat kejuruteraan penyelidikan & pembangunan seperti Microsoft, Google, Facebook, Baidu, Alibaba atau Tencent.

Bayaran

RMB 90,000 untuk keseluruhan program sepenuh masa 18 bulan.

Yuran pengajian universiti menanggung kos pengajian anda dengan kami.

Diskaun alumni

Sekiranya anda lulusan XJTLU , University of Liverpool atau Xi'an Jiaotong University, anda secara automatik akan menerima potongan 20 peratus daripada yuran pengajian.

Pilihan pembayaran

Pelajar master mempunyai pilihan untuk membayar yuran pengajian secara ansuran setiap semester. Anda juga dapat memilih untuk membayar yuran di muka pada saat pendaftaran, dalam hal ini, potongan sebanyak lima peratus dari jumlah yuran akan ditawarkan.

Anda akan diminta untuk menunjukkan bagaimana anda ingin membayar yuran apabila anda mengesahkan penerimaan anda terhadap tawaran tanpa syarat tersebut.

Beasiswa

XJTLU menawarkan biasiswa yang besar sehingga 50 peratus daripada jumlah yuran pengajian untuk semua program sarjana sepenuh masa berdasarkan prestasi akademik. Sekiranya anda ingin memohon biasiswa induk XJTLU , sila kirimkan surat permohonan biasiswa dalam permohonan anda yang menyatakan sebab-sebab mengapa anda harus dipertimbangkan.

Syarat kemasukan

Keperluan Kemasukan Minimum

UK

 • Kelas kedua kelas atas (2: 1)

China

 • 211 Projek; 100 Kedudukan Shanghai 2019 teratas - 75 peratus atau lebih tinggi
 • Projek bukan 211; Kedudukan 100 Terbaik 2019 di Shanghai - 80- 85% atau lebih tinggi, bergantung pada institusi Sarjana anda

Nota: Kedudukan Shanghai Universiti Cina Terbaik tertakluk kepada kemas kini tahunan href = "http://www.zuihaodaxue.com/zuihaodaxuepaiming2019.html

Pemohon Cina tidak perlu mengambil peperiksaan masuk pascasiswazah MoE.

Amerika Utara

 • 3.0 IPK kumulatif (daripada 4) atau 3.2 IPK kumulatif dalam dua tahun terakhir program sarjana anda.

Kawasan lain

 • Kelayakan akademik yang setara.

Latar belakang akademik

 • Syarat kemasukan biasa adalah Ijazah Kepujian 2.1 UK atau lebih baik dalam subjek yang berkaitan (seperti teknologi media digital, kejuruteraan elektrik, sains dan teknologi komputer, sistem mekatronik dan robotik) dari Universiti yang diterima atau Institut Pengajian Tinggi lain. Kelayakan alternatif dan semua kelayakan bukan UK yang setaraf dengan gelaran kepujian sains atau kejuruteraan UK juga boleh dipertimbangkan. Dalam beberapa kes, gelaran kepujian UK 2.2 yang baik dapat dipertimbangkan sekiranya prestasi yang kuat dalam mata pelajaran yang relevan ditunjukkan atau pemohon mempunyai pengalaman industri yang relevan.

Keperluan Bahasa Inggeris

Sekiranya bahasa Inggeris bukanlah bahasa ibunda anda atau jika anda tidak belajar dalam bahasa Inggeris pada peringkat ijazah, anda perlu memberikan bukti penguasaan bahasa Inggeris anda. Anda biasanya harus memiliki salah satu kelayakan berikut:

 • IELTS: 6.0 (minimum 5.0 di semua bahagian)
 • TOEFL iBT: 80

Sekiranya anda ketinggalan syarat bahasa Inggeris sebanyak 0,5 - 1,0 dari keseluruhan kumpulan IELTS tetapi memenuhi syarat bahasa untuk kursus Pra-sesi Bahasa Inggeris (PSE) (termasuk skor komponen minimum atau setara), anda mungkin diterima ke kursus PSE tertakluk kepada Kelulusan Pengarah Program. Setelah berjaya mengikuti kursus PSE, anda akan dapat menukar surat tawaran Master XJTLU anda kepada 'Tanpa syarat' untuk peringkat Bahasa Inggeris.

Sekiranya anda adalah pemegang tawaran bersyarat, anda juga boleh menghantar e-mel ke pgadmissions @ XJTLU .edu.cn untuk memohon untuk mengikuti ujian bahasa Inggeris Kata Laluan di tempat yang disediakan oleh XJTLU sebagai pengganti IELTS / TOEFL atau yang setaraf dengannya.

Harap maklum bahawa Ujian Kata Laluan hanya tersedia untuk pelajar yang telah mendapat tawaran bersyarat untuk belajar di XJTLU . Universiti menyediakan satu peluang Uji Kata Laluan untuk setiap pemegang tawaran bersyarat. Berdasarkan skor, pelajar boleh diterima atau diminta untuk mengikuti dan berjaya menamatkan kursus intensif bahasa Inggeris selama lima atau lapan minggu .

Selain itu, pelajar yang diterima masuk ke program Master dengan mengikuti Kursus Pra-Bahasa Inggeris (PSE) dikehendaki melengkapkan modul bahasa Inggeris yang disenaraikan pada Spesifikasi Program secara lulus / gagal sebagai sebahagian daripada rancangan Aktiviti Pembelajaran Tambahan mereka semasa belajar di XJTLU .

"Kecerdasan buatan (AI) mengubah kehidupan kita dengan mengenali wajah, ucapan dan teks, dan sebagainya. Semuanya mempunyai corak. Program kami menyediakan pendidikan teknologi AI yang maju dan sistematik termasuk pengecaman corak, pembelajaran mendalam dan pembelajaran pengukuhan."

Qiufeng Wang
Pengarah Program

Cara memohon

Permohonan hendaklah dihantar melalui sistem permohonan dalam talian kami:

 1. Klik / ketik memohon link
 2. Buat akaun atau log masuk ke akaun anda yang ada
 3. Lengkapkan permohonan anda

Setelah akaun aplikasi anda berjaya dibuat, masukkan semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan dengan teliti dan pastikan maklumat yang anda berikan betul, lengkap dan terkini. Muat naik dokumen yang diperlukan ke medan yang sesuai.

Anda boleh log masuk untuk melihat borang permohonan anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda perlu memberikan dokumen sokongan tambahan setelah anda mengemukakan permohonan secara dalam talian, sila hantarkan dokumen tersebut ke pgadmissions @ XJTLU .edu.cn (dengan ID aplikasi, nama, dan nama program yang anda gunakan ).

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk berjaya mendaftar untuk belajar di XJTLU , sila lawati halaman cara memohon .

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. ... Baca lebih lanjut

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. Baca Ringkas