Di Jabatan Bahasa dan Literatur, kami menawarkan pelbagai jenis kursus di peringkat Sarjana. Anda boleh mengambil kursus secara berasingan atau sebagai sebahagian daripada ijazah Sarjana. Kursus-kursus sering dibahagikan kepada modul yang lebih kecil, misalnya, 7.5 kredit atau 15 kredit, jadi jika anda ingin melakukan pengajian sepenuh masa anda perlu memohon lebih dari satu kursus. Walau bagaimanapun, pelbagai kursus untuk subjek berbeza-beza.

Pendidikan di peringkat siswazah terdiri daripada satu atau dua tahun pengajian sepenuh masa (60 atau 120 kredit, c) dan boleh membawa kepada ijazah Sarjana (satu tahun atau dua tahun).

Tidak ada program yang ditetapkan untuk mencapai ijazah, sebaliknya, anda boleh memilih kursus yang berbeza dan juga antara pengkhususan sastera dan linguistik.

Walau bagaimanapun, prasyarat yang perlu anda tunaikan sebelum anda boleh memohon kepada esei atau tesis Master. Untuk mengetahui kursus apa yang terpakai semester dan bagaimana anda boleh menggabungkannya ke dalam ijazah - sila hubungi Penasihat Kajian dan Kerjaya.

Jabatan Bahasa dan Literatur meletakkan nilai yang sangat tinggi pada penyelidikan dan pengajaran sambil berusaha untuk menawarkan persekitaran pembelajaran yang menyokong. Kakitangan yang berdedikasi dan berpengalaman kami, bersama-sama dengan pelajar berbakat kami, memastikan persekitaran yang dinamik untuk mahasiswa dan siswazah.

Pelajar Bahasa Inggeris di SPL menerokai kesusasteraan bahasa Inggeris, budaya berbahasa Inggeris, linguistik bahasa Inggeris dan Penulisan Akademik / Bercakap melalui siri sub-kursus yang inovatif dan merangsang yang menggabungkan amalan berfikir kritis, penglibatan analitik, dan kesedaran budaya.

Kursus kami dalam kesusasteraan mempunyai banyak tumpuan yang berbeza: pengarang utama, tempoh sejarah, genre, teori kritikal, dan kaedah, serta perspektif budaya dan multikultural mengenai kajian bahasa.

Kursus-kursus kami dalam bahasa menawarkan pengajaran dalam struktur bahasa yang dipilih (misalnya tatabahasa dan fonetik), serta menyediakan pengenalan kepada pelbagai kesarjanaan dalam bidang linguistik (mengenai mata pelajaran seperti analisis wacana, sosiolinguistik, pemerolehan bahasa, antara lain).

Kursus penulisan dan ucapan kami menawarkan latihan yang bertumpu tinggi di dalam bahasa Inggeris akademik, yang bukan sahaja membantu pelajar meningkatkan kemahiran bahasa asas mereka, tetapi juga meningkatkan kemahiran komunikasi mereka, kecekapan retorik, dan kesedaran gaya.

Kami terkenal dengan pandangan luas tentang disiplin ini, dan memahami kajian bahasa untuk merangkumi lebih daripada gambaran tipikal formal, standard dan kanon teks-teks sastera bahasa. Kursus kami mengambil pendekatan yang lebih pragmatik dan moden dan dengan itu menyertakan berbagai macam gaya media dan bahasa, termasuk tetapi tidak terhad kepada, bahasa, kesusasteraan, dan budaya bahasa Inggeris seperti yang ditemui dalam filem, televisyen, lirik muzik bersama-sama dengan fenomena budaya popular.

Aspek kesetaraan harus dipertimbangkan dalam isi, kesusasteraan, pengajaran, dan penilaian. Di samping itu, kursus-kursus ini harus membuat pelajar menyedari dan mengatasi masalah pembangunan ekologi, ekonomi, kebudayaan dan sosial yang mampan.

Hasil pembelajaran

Apabila berjaya menyelesaikan kursus, pelajar harus dapat:

Pengetahuan dan pemahaman

 • menyumbang kepada isu-isu, konsep-konsep dan teori-teori pusat dalam domain penyelidikan bahasa dan komunikasi antara budaya;

Kecekapan dan kemahiran

 • menyatakan dan kedua-duanya secara lisan dan secara bertulis merumuskan masalahnya dalam bidang subjek terlarang dalam bidang bahasa dan komunikasi antara budaya;
 • mengenal pasti kaedah yang sesuai untuk mengkaji soalan khusus dalam bidang bahasa dan komunikasi antara budaya;

Penghakiman dan pendekatan

 • menganalisis dan secara kritis merenungkan proses linguistik yang menghalang, menyumbang atau dalam cara lain mempengaruhi komunikasi antara budaya.

Proses permohonan

Proses permohonan mengandungi dua langkah:

1. Permohonan untuk program yang bermula musim luruh 2019 mesti dilakukan melalui laman web aplikasi nasional.

Deadlines:

 • Semua pelajar antarabangsa dinasihatkan untuk memohon sebelum 15 Januari 2019. Walau bagaimanapun, permohonan dari negara anggota EU boleh dibuat pada 15 April 2019 terkini.

2. Langkah kedua ialah menghantar kami selesai dan lulus tesis Sarjana Muda (dalam pdf.). Pdf harus dengan jelas menyatakan nama anda dan nama Universiti di mana anda lulus. Hantar tesis anda dan tunggu pengesahan bahawa kami telah menerima tesis anda.

Deadlines:

 • Ahli bukan EU - 1 Mac 2019. Proses penilaian akan selesai pada pertengahan bulan Mac 2019.
 • Pelajar dari negara anggota EU - 9 Jun 2019. Proses penilaian akan selesai menjelang akhir bulan Jun.

Keperluan

Keperluan untuk masuk ke kursus ini adalah Ijazah Sarjana Muda (atau 180 kredit termasuk tugasan individu sebanyak 15 kredit pada peringkat lanjutan) atau ijazah asing yang setara.

Keperluan bahasa

Kajian sarjana adalah berdasarkan kursus yang diberikan dalam Bahasa Inggeris, oleh itu terdapat keperluan bahasa tertentu untuk menjamin tahap pengetahuan dalam bahasa Inggeris. Pelajar antarabangsa perlu mengesahkan pengetahuan mereka tentang Bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris 6 diperlukan.

Kumpulan pelajar berikut memenuhi keperluan bahasa tanpa penilaian lanjut:

 • Pelajar dengan ijazah Sarjana Muda dari universiti Sweden
 • Pelajar dengan ijazah Sarjana Muda dari negara di mana pendidikan tinggi diadakan dalam bahasa Inggeris

Kumpulan pelajar berikut perlu mengesahkan pengetahuan mereka tentang bahasa Inggeris:

 • Pelajar dengan Ijazah Sarjana Muda di mana tesis ditulis dalam bahasa lain daripada Bahasa Inggeris atau Bahasa Sweden
 • Pelajar yang mempunyai ijazah Sarjana Muda dari negara di mana pendidikan tinggi diadakan dalam bahasa lain daripada Bahasa Inggeris

3 sebab untuk mengkaji Program ini

 • Persekitaran antara disiplin
 • Mengambil bahagian dalam persekitaran penyelidikan antarabangsa
 • Pilih modul kursus yang sesuai dengan latar belakang dan matlamat akademik dan profesional anda

Tempoh Permohonan

Tempoh permohonan utamanya untuk pelajar antarabangsa adalah pertengahan Oktober hingga 15 Januari untuk semua program bermula pada musim gugur.

Yuran tuisyen

Pelajar yang warga negara di luar EU / EEA biasanya perlu membayar yuran pengajian. Yuran pengajian tidak dikenakan untuk warga EU / EEA. Untuk maklumat mengenai yuran pengajian, sila hubungi kami.

Aspek kesetaraan harus dipertimbangkan dalam isi, kesusasteraan, pengajaran, dan penilaian. Di samping itu, kursus ini harus memberi perhatian kepada pelajar dan mengatasi masalah pembangunan mampan ekologi, ekonomi, budaya dan sosial.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 4 lagi program yang ditawarkan oleh University of Gothenburg, Faculty of Arts »

Tarikh Akhir Kemaskini Julai 9, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Ogo 2020
Duration
Permintaan Maklumat
Sepenuh masa
Deadline
Jan 15, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogo 2020
Tarikh tutup permohonan
Jan 15, 2020

Ogo 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jan 15, 2020
End Date