Msc. kimia

Umum

7 lokasi tersedia

Penerangan Program

Mengenai kursus

Sepenuh masa Kursus Ijazah Sarjana Sains (Kimia) menawarkan aspek penting dalam sains kimia iaitu. Fizikal, organik, bukan organik, Analisis, Kimia Nuklear, Spektroskopi dan Biokimia. Di samping itu, pendedahan kepada kimia yang berkaitan dengan bidang antara disiplin juga dilindungi. Menala pelajar dengan pengetahuan dan tahu bagaimana untuk latihan praktikal dan latihan projek melanjutkan kajian adalah komponen penting yang lain kursus. Jumlah kredit kursus ini ialah 93. Penilaian kursus ini terdiri daripada Penilaian Berterusan Dalam Negeri (50%) dan Peperiksaan Akhir Semester (50%). Pelajar selepas tamat kursus akan mempunyai pemahaman yang baik mengenai permohonan Kimia dalam kehidupan sehari-hari yang akan membolehkan mereka menghadapi cabaran keperluan industri semasa.

Prospek Kerjaya Kursus

Bergantung kepada pilihan profil dan trek pengkhususan, terdapat pandangan yang berterusan keluar untuk bakat oleh badan-badan dan syarikat-syarikat dalam sektor kimia.

Sebagai seorang penyelidik:

kedudukan penyelidikan boleh didapati dengan institusi dan industri bagi mereka yang mempunyai bakat untuk idea-idea yang inovatif.

Sebagai Perunding:

Ini adalah sering jawatan dalam industri bahan kimia, dengan perkhidmatan pemeriksaan atau firma perundingan, di mana terdapat penekanan kepada pengurusan dan / atau aspek dasar dan di mana komunikasi dengan profesional dari pelbagai latar belakang adalah satu kemahiran yang penting.

Sebagai ahli akademik yang:

Pelajar yang memilih untuk profil pendidikan sering boleh mencari kerja sebagai guru. Mereka juga boleh mencari peluang untuk menjadi seorang wartawan sains atau pegawai pendidikan di sebuah rumah penerbitan atau muzium.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the a ... Baca lebih lanjut

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the academic year 2008-09 and under the name HITS (Hindustan Institute of Technology and Science). Baca Ringkas
Chennai , Chennai , Delhi , Coimbatore , Muscat , Colombo , Kochi + 6 Lagi Kurang