Kandungan program

MSc in Sport Management direka bentuk untuk menyediakan pelajar untuk bekerja dalam jawatan pengurusan dalam sektor sukan dan sukan yang berkaitan. Ia berhasrat untuk menyampaikan pemahaman dan pengetahuan yang kukuh tentang sukan itu seperti yang diamalkan dalam konteks Eropah dan untuk memperkenalkan pelajar kepada topik-topik undang-undang, etika, ekonomi, organisasi, sejarah, politik, dan psikologi yang diperlukan untuk memenuhi permintaan sektor yang semakin meningkat ini.

Gabungan topik berkaitan sukan yang luas, kepekatan pengurusan sukan spesifik, 15 praktik latihan ECTS serta pelajar dan fakulti yang berdedikasi adalah persediaan terbaik untuk pengurus sukan masa depan.

Molde University College bekerjasama dengan Persatuan Bola Sepak Norway dan banyak organisasi rakan kongsi lain yang memberi peluang kepada pelajar kami memperoleh latihan praktikal. Ini memberikan penyertaan penting kepada organisasi dan platform pertukaran antara pengamal, pelajar, dan fakulti.

Kajian kami adalah fleksibel, dan para pelajar boleh bertukar ke salah satu universiti rakan kongsi kami di Eropah.

Program MSc 2 tahun (120 ECTS) dalam Sukan Sukan diberikan dalam bahasa Inggeris, terdiri daripada 90 kredit kursus, dan tesis tuan 30 kredit.

Fakta mengenai program ini

 • Mata pelajaran: 120
 • Tempoh kajian: 2 tahun
 • Organisasi: Penuh waktu
 • Kampus: Molde
 • Mula Pengajian: Autumn 2019
 • Bahasa pengajaran: Bahasa Inggeris
 • Peringkat pengajian: Ijazah Sarjana (2 tahun)

Kenapa pilih program ini?

Kajian ini sesuai untuk

Pelajar yang bekerja atau merancang untuk bekerja di kelab sukan, persatuan sukan atau jenis organisasi lain (agensi, media, penganjur acara, dll)

Kemasukan

Kemasukan ke program MSc dalam Pengurusan Sukan berlaku semasa semester musim semi setiap tahun, dan program bermula pada pertengahan bulan Ogos. Program ini terbuka kepada pemohon Norway dan antarabangsa yang memenuhi semua syarat kemasukan, di mana pemohon di luar EU / EEA mesti mendokumenkan pembiayaan minimum NOK 116 369 setiap tahun akademik bersama-sama dengan borang permohonan mereka untuk menampung perbelanjaan hidup mereka sendiri untuk kajian MSc yang dirancang mereka Molde. Sebagai universiti khusus yang diiktiraf oleh kerajaan, HiMolde tidak mengenakan yuran tuisyen dari pelajar Norway atau antarabangsa, tetapi semua mengakui para pelajar perlu membayar yuran semester kecil kira-kira NOK 745 setiap semester. Diakui pelajar antarabangsa di luar EU / EEA akan diminta untuk memindahkan minimum NOK 116 369 ke Akaun Deposit kami untuk Pelajar Antarabangsa dalam tarikh akhir yang pertama dinyatakan dalam surat pengakuan.

Pemohon sebaiknya memegang ijazah pertama yang diiktiraf (BBA, BA, BSc), bersamaan dengan sekurang-kurangnya 180 kredit ECTS, dalam Pengurusan Sukan / Sains, Pentadbiran Perniagaan, Sains Sosial (Ekonomi, Sosiologi, Sains Politik atau Sejarah) atau akademik lain yang berkaitan disiplin untuk memohon program MSc dalam Pengurusan Sukan. Pemohon yang telah melengkapkan hanya HND (Diploma Nasional Tinggi) atau Diploma / Diploma Lanjutan Educations yang sama tidak layak memohon kemasukan.

Kemasukan ke program MSc antarabangsa di Molde University College - Specialized University in Logistics sangat kompetitif apabila mendapat gred. Pemohon sebaiknya mempunyai gred purata Kelas Pertama / Bahagian Pertama atau Bahagian Kedua Kelas Kedua atau gred purata yang setara dari ijazah sarjana muda mereka yang diiktiraf untuk dipertimbangkan untuk kemasukan.

Sesetengah kumpulan pemohon juga diperlukan untuk memenuhi keperluan Bahasa Inggeris formal untuk memohon kemasukan, dengan mengambil ujian IELTS dengan skor minima 6.0, atau ujian TOEFL dengan skor minimum 550 pada ujian berasaskan kertas / 213 pada ujian berasaskan komputer / atau 79 pada ujian berasaskan internet. Kumpulan pemohon lain mungkin dikecualikan daripada keperluan Bahasa Inggeris formal.

Hasil pembelajaran (2019-2021)

Gelaran / gelaran yang diperolehi
 • Sarjana Sains dalam Pengurusan Sukan
Hasil pembelajaran

Selepas menamatkan program, calon yang berjaya dijangka:

Pengetahuan

 • Mempunyai pengetahuan yang maju tentang teori ekonomi dan organisasi mengenai pengurusan sukan.
 • Mempunyai pengetahuan khusus tentang topik terpilih dalam bidang pengurusan sukan.
 • Mempunyai pengetahuan luas mengenai kaedah saintifik dan falsafah sains yang berkaitan dengan bidang.

Kemahiran

 • Boleh menyumbang untuk mencari penyelesaian kepada masalah organisasi dalam organisasi sukan.
 • Dapat melakukan kerja analitik bebas dan menulis teks saintifik dengan cara yang secara teori dan bermutu secara teori.
 • Dapat memperoleh kesusasteraan saintifik baru secara bebas dan kritikal.
 • Mampu membentangkan kerja secara lisan dan bertulis dalam akademik serta bentuk yang popular.

Kelayakan am

 • Boleh bekerja secara bebas.
 • Mempunyai kemahiran dan pengalaman dalam kerja berpasukan lintas-budaya dan antara profesional.
 • Dapat berkomunikasi tentang isu-isu profesional yang relevan dengan Pengurusan Sukan, pakar dan tahap yang sama.

Semester di luar negara (2019-2021)

Pelajar berpeluang untuk bertukar ke salah satu universiti rakan kongsi Eropah yang disyorkan. Pelajar yang berminat untuk berbuat demikian perlu menghubungi penyelaras program serta penyelaras antarabangsa Anette Myrstad (anette.myrstad@himolde.no) pada awal pengajian mereka.

Struktur program (2019-2021)

Maklumat kajian

Master of Science dalam Pengurusan Sukan direka untuk menyediakan pelajar untuk bekerja dalam jawatan pengurusan dalam industri sukan dan sukan yang berkaitan. Program ini bertujuan untuk menyampaikan pemahaman dan pengetahuan yang kukuh mengenai sukan ini seperti yang diamalkan dalam konteks Eropah, dan memperkenalkan pelajar kepada topik-topik undang-undang, etika, ekonomi, organisasi, sejarah, politik, dan psikologi yang diperlukan untuk memenuhi tuntutan-tuntutan yang semakin meningkat ini industri.

Sepanjang kajian, pelajar akan didedahkan kepada kedua-dua pengamal dan ulama di lapangan dan mencabar pemahaman konvensional atau mitos sukan yang disampaikan oleh pelaku olahraga.

Sebagai ahli majlis dan pembuat keputusan masa depan, para pelajar harus dapat menghadapi situasi kompleks dalam organisasi dalam cara analitik dan reflektif. Oleh itu, program pengajian bertujuan untuk membolehkan pelajar membangunkan pemahaman kerumitan, heterogen, dan ketidakpastian dalam sukan, dan keperluan untuk mendengar dan responsif kepada orang lain. Oleh itu, mereka dapat mengenal pasti penyelesaian yang baik dan mewujudkan persekitaran koperasi yang membolehkan mereka mengambil bahagian dalam proses perubahan.

Dengan melengkapkan latihan dalam konteks sukan dan tesis tuan, pelajar perlu mengembangkan kapasiti mereka sebagai pemecah masalah dengan menentukan masalah dan soalan penyelidikan, dan dengan mengkaji, menganalisis, menyimpulkan dan mempertahankan kesimpulan mereka.

Pelancongan ke Eropah Tengah diatur dalam kursus Organisasi Acara Rp810. Molde University College merangkumi perumahan dan perjalanan di luar negara, tetapi pelajar perlu membayar perbelanjaan perjalanan sendiri untuk sampai ke destinasi.

Kandungan dan struktur program

MSc in Sport Management direka bentuk untuk menyediakan pelajar untuk bekerja dalam jawatan pengurusan dalam industri sukan dan sukan yang berkaitan. Ia berhasrat untuk menyampaikan pemahaman yang kukuh dan pengetahuan tentang sukan itu seperti yang diamalkan dalam konteks Eropah dan memperkenalkan pelajar kepada topik-topik undang-undang, etika, ekonomi, organisasi, sejarah, politik, dan psikologi yang diperlukan untuk memenuhi permintaan industri yang semakin meningkat ini.

Program ini menyediakan komposisi pepejal topik yang menyediakan pelajar untuk bekerja dalam jawatan pengurusan dalam industri yang berkaitan dengan sukan dan sukan yang semakin meningkat.

Gabungan topik berkaitan sukan yang luas, kepekatan pengurusan sukan spesifik, 15 praktik latihan ECTS serta pelajar dan fakulti yang berdedikasi adalah persediaan terbaik untuk pengurus sukan masa depan.

Molde University College bekerjasama dengan Persatuan Bolasepak Norway dan banyak organisasi rakan kongsi yang memberikan akses kepada latihan pelajar kami secara unik. Ini memberikan penyertaan penting kepada organisasi dan platform pertukaran antara pengamal, pelajar, dan fakulti.

Kajian kami adalah fleksibel, dan pelajar juga boleh bertukar ke salah satu universiti rakan kongsi kami di Eropah.

Program MSc 2 tahun (120 ECTS) dalam Sukan Sukan diberikan dalam bahasa Inggeris terdiri daripada 90 kredit kursus kerja, dan tesis tuan 30 kredit.

Organisasi dan pembelajaran

Kursus program menggunakan pelbagai kaedah pengajaran dan pembelajaran seperti kuliah, tugasan, perbincangan, kerja berpasukan, dan latihan.

Sesetengah kursus dijalankan selama satu semester dengan kelas sekali atau dua kali seminggu, manakala kursus lain dianjurkan sebagai seminar dengan pengajaran intensif selama seminggu. Pelajar dijangka bekerja secara individu di antara kuliah. Semasa pengajian, pelajar melakukan latihan dalam organisasi sukan. Ijazah ini dimuktamadkan dengan menjalankan projek penyeliaan yang diselia dan menulis tesis Master.

Beban kerja program bersamaan dengan sekurang-kurangnya 40 jam seminggu. Pada tahun pertama, terdapat 10 hingga 15 jam perhubungan (pengajaran, seminar dan penyeliaan) setiap minggu secara purata. Pada tahun kedua, pelajar menggunakan sebahagian besar masa mereka bekerja dalam latihan dan tesis tuan. Program ini tidak sesuai untuk pembelajaran jarak jauh

Kemajuan belajar yang diperlukan

Pencapaian sekurang-kurangnya 75% daripada perkembangan kajian nominal semasa tahun akademik diperlukan untuk mengekalkan tempat dalam program pengajian.

Penilaian

Kedua-dua penilaian formatif dan sumatif dibuat berdasarkan peperiksaan, esei, laporan kajian kes tulis, magang, dan persembahan lisan.

Model kajian

Kursus mandatori

 • Mata pelajaran: 120

Autumn 2019

 • Essentials ADM715 dalam organisasi dan pengurusan (7.5 mata kajian)
 • Isu-Isu Khusus dalam Organisasi dan Pengurusan ADM825 (7.5 mata pelajaran)
 • Sejarah Sukan IDR705 (7.5 mata kajian)
 • Isu-Isu Kontemporari IDR806 dalam Pengurusan Sukan (7.5 mata pelajaran)

Spring 2020

 • IDR720 Pengenalan kepada Ekonomi Sukan dan Acara (7.5 mata pelajaran)
 • Pemasaran Sukan dan Acara IDR805 (7.5 mata pelajaran)
 • IDR807 Seminar dalam Sukan Kepimpinan dan Inovasi (7.5 mata kajian)
 • IDR810 Pertubuhan Acara (7.5 mata kajian)

Musim luruh 2020

 • IDR710 Kaedah Falsafah Sains dan Penyelidikan (7.5 mata kajian)
 • IDR804 Seminar dalam Pemasaran, media, dan penajaan (7.5 mata kajian)

Spring 2021

 • IDR910 Pelatih (Spring 2021-Autumn 2021, 15 mata kajian)
 • Tesis Sarjana Sarjana Sarjana (30 mata pelajaran)

Sila ambil perhatian:

Tesis Ijazah Sarjana IDR950 berjalan lebih dua semester: musim luruh dan musim bunga.

Peluang kerjaya (2019-2021)

Kerja masa depan

MSc dalam Pengurusan Sukan layak untuk bekerja dalam kedudukan pengurusan dalam sektor sukan dan sukan yang berkaitan. Melengkapkan kajian ini, pelajar akan memperoleh Ijazah Sarjana dan dengan itu layak untuk jawatan penyelidikan dan Ph.D masa depan kajian.

Kajian masa depan

Calon dengan MSc dalam Pengurusan Sukan harus memenuhi syarat untuk Ph.D. dalam Pengurusan Sukan. Dalam kebanyakan kes, ini bergantung kepada persembahan akademik yang cemerlang.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 2 lagi program yang ditawarkan oleh Molde University College »

Tarikh Akhir Kemaskini Julai 3, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
745 NOK
Yuran semester: kira-kira NOK 745 setiap semester. Tiada yuran pengajian.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
End Date
Jun 2021
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Jun 2021

Master sports management student

Ole Gunnar Solskjær on the Master of Science in Sport Management at Molde University College

Professor Hallgeir Gammelsater on Sport Mangement