Sarjana Sains dalam Perniagaan Analytics

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk para profesional dengan kepakaran bersama dalam bidang perniagaan dan analitik menerusi program Analis Sains dalam Perniagaan Analytics di The University of Hong Kong.

Ditawarkan dalam mod sepenuh masa, program MSU HKC dalam Perniagaan Analytics bertujuan untuk melatih para pelajar dalam penggunaan teknik dan alat kuantitatif penting ketika menggunakan analisis data besar dalam pembuatan keputusan strategis untuk bisnis dan manajemen.

Program kami menyampaikan pengalaman pembelajaran yang ketat dalam pelbagai spektrum bidang, termasuk teknik data besar, statistik perniagaan, simulasi dan model ramalan, operasi dan pengurusan rantaian bekalan, dan analisis kewangan dan pemasaran. Kurikulum berstruktur seperti berikut:

 • Analitis maklumat untuk memahami asas data
 • Analis Am untuk mengubah data menjadi maklumat
 • Analis Operasi untuk menukar maklumat ke dalam tindakan yang boleh dilaksanakan
 • Kursus Capstone untuk mengikat tiga bidang di atas bersama-sama melalui projek perniagaan dunia sebenar

Anda akan mendapat pengetahuan mendalam tentang alat seperti R dan Python dalam menerapkan sains dan analisis data dalam konteks perniagaan. Sebagai tambahan kepada tugasan individu dan peperiksaan, beberapa kursus juga memerlukan pelajar untuk mengerjakan pembentangan projek dalam penentuan pasukan. Kajian kes akan digunakan untuk menggambarkan penggunaan kemahiran analisis perniagaan dalam situasi dunia sebenar juga.

Untuk lulus dari program kami, anda perlu menyiapkan sebanyak sepuluh kursus kredit 6 (60 kredit), termasuk lima kursus teras (30 kredit) dan lima kursus elektif (30 kredit). Sehingga dua kursus boleh diambil dalam setiap modul. Semua kursus diajar dalam bahasa Inggeris.

Struktur Kurikulum

curriculum-1400x814.png

Prospek kerjaya

Dengan kemajuan pesat dalam teknologi maklumat, jumlah data yang dihasilkan telah meningkat dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Data ini dihasilkan daripada pelbagai sumber seperti transaksi perniagaan, penjagaan kesihatan, aplikasi mudah alih, rangkaian sensor, sistem penangkapan video, dan media sosial, dan tiba di skala terabyte atau petabytes.

Rise of Analytics Business

Fenomena "Big Data" telah menarik banyak perhatian dan tindakan di dalam akademik dan industri. Terdapat permintaan yang belum pernah berlaku untuk profesional perniagaan yang berpengetahuan dalam menggunakan analisis kuantitatif dan teknik pengkomputeran yang tepat untuk mengumpulkan dan memahami data yang banyak dan menggunakannya untuk membuat keputusan strategik dalam perniagaan dan pengurusan.

Pembangunan Kerjaya Anda

Pada HKU MSc dalam Perniagaan Analytics, anda akan memperoleh analisis teras dan kecekapan kuantitatif yang diperlukan untuk berjaya dalam perniagaan moden dan memenuhi permintaan pesat pakar analisis perniagaan. Untuk mempersiapkan anda untuk kerjaya masa depan anda, kami menawarkan:

 • Latihan praktikal dan menyeluruh dalam penggunaan teknik analisis perniagaan dalam statistik, pengurusan operasi, ramalan, perlombongan data, media sosial, rantaian bekalan, pemasaran, dan kewangan
 • Projek perniagaan dunia dengan syarikat di Cyberport Hong Kong, hab inovasi dan teknologi dan komuniti digital yang terdiri daripada lebih 800 permulaan dan organisasi
 • Siri seminar industri, bengkel kerjaya, dan sesi bimbingan kerjaya untuk anda berhubung dengan profesional kanan dan mendapatkan kemahiran profesional yang diperlukan dan wawasan industri untuk kerja impian anda

Jadual Kemasukan

Permohonan untuk Pengambilan 2020 akan bermula (sistem aplikasi akan dibuka pada awal September 2019).

Tempoh permohonan:

 • Pusingan 1: 12:00 tengah hari (HKT), 22 Oktober 2019
 • Pusingan 2: 12:00 tengah hari (HKT), 30 Disember, 2019
 • Pusingan 3: 12:00 tengah hari (HKT), 13 Februari, 2020

Keperluan Kemasukan

Untuk layak masuk ke program Master of Science dalam Perniagaan Analytics, anda mesti:

 • Pegang ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf (perniagaan atau bukan perniagaan);
 • Dapatkan kenyataan dari dua orang pengadil, berkenaan kesesuaian program; dan
 • Dapatkan skor TOEFL / IELTS * jika anda bukan dari universiti sederhana Inggeris.

Keperluan skor minima: TOEFL: 85 | IELTS: 6.5 (tanpa subtest di bawah 6)

Skor GMAT / GRE tidak diperlukan, tetapi skor GMAT / GRE yang baik akan dipertimbangkan dengan baik.

* Kod sekolah untuk laporan ujian ujian:

 • TOEFL: 9671 | GRE: 2482 | GMAT: FS2-WL-82

Laporan skor TOEFL dan IELTS hanya sah selama dua tahun sahaja. Laporan skor GMAT sah selama lima tahun. Sebagai contoh, jika anda mengemukakan borang permohonan anda pada 2 Februari 2017, maka hanya laporan ujian TOEFL / IELTS yang diambil selepas 1 Feb 2015, dianggap sah. Juga, sila pastikan anda boleh menyusun laporan ujian rasmi kepada kami dalam masa yang sama kerana pihak penguji tidak boleh mengeluarkan laporan anda apabila keputusan ujian telah tamat.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Tracing its roots back over a century, the University of Hong Kong (HKU) today proudly stands as one of the leading institutions of higher education in Asia. And with it, the Faculty of Business and E ... Baca lebih lanjut

Tracing its roots back over a century, the University of Hong Kong (HKU) today proudly stands as one of the leading institutions of higher education in Asia. And with it, the Faculty of Business and Economics (FBE) has grown to become a widely recognised and respected business school in the region. Baca Ringkas