Master of Divinity / Master of Divinity by Extension

Umum

Penerangan Program

TINJAUAN PROGRAM

Master of Divinity, dan Master of Divinity oleh lanjutan, program sarjana adalah untuk mereka yang mencari program akademik dengan aplikasi praktis untuk meneroka kedalaman iman mereka dan mempersiapkan diri untuk berbagai kementerian publik dan pastoral. Program Master of Divinity VST diterima untuk pentahbisan oleh denominasi Anglikan, Amerika dan Presbyterian di Kanada dan oleh Gereja Presbyterian di Amerika Syarikat. Banyak denominasi lain menerima semua atau sebahagian daripada program ijazah ini, walaupun ada yang memerlukan sekurang-kurangnya setahun dalam sekolah-sekolah denominasi mereka. Pelajar perlu menyemak denominasi mereka untuk keperluan pentahbisan tertentu.

Seorang siswazah dari program MDV di VST akan dilengkapi dan bersedia untuk menjalankan kerjaya biasiswa teologi dalam perkhidmatan yang berkembang dari umat Tuhan:

Pengetahuan Sendiri dan Kontekstual

 • Mengartikulasikan pengetahuan kritikal tentang diri, tradisi denominasi atau iman seseorang sendiri, dan budaya kontemporari, masyarakat dan konteks baik di dalam dan di seluruh dunia

Bible, Khotbah dan Ibadat

 • Menunjukkan pengetahuan tentang teks alkitabiah dan konteks mereka untuk mengintegrasikan penglihatan alkitabiah dengan realiti kontemporari dalam format ekspresif yang beraneka ragam seperti khotbah, mengajar, dan kementerian sosial yang secara efektif menyaksikan misi gereja
 • Tunjukkan pengetahuan teoretikal dan praktikal mengenai tradisi ibadat dan pelayanan ibadah yang menafsirkan agensi ilahi dan memegang ruang di mana Tuhan dan manusia bertemu

Pastoral dan Kepimpinan Awam

 • Bukti kematangan rohani untuk menjaga dengan berkesan untuk kesejahteraan pastoral dan rohani individu, jemaah atau masyarakat
 • Menunjukkan pembentukan dalam dalam tradisi denominasi pelajar sendiri
 • Mengamalkan kepimpinan yang berkesan dalam keadaan pastoral dan awam di tengah-tengah suasana perubahan, menjadi tanda kehadiran Kristus ketika menggunakan dan mungkin melampaui model-model pelayanan masa kini

Pengajian Orang Asli dan Inter-Agama

 • Menunjukkan kesadaran tentang pelbagai cara Orang Asli untuk mengetahui dan menjadi dan menunjukkan kesediaan untuk melibatkan masyarakat Orang Asal tempatan dan penganjur untuk isu-isu Orang Asli secara global
 • Menunjukkan pengetahuan dan kepekaan terhadap tradisi keagamaan selain dari kemampuan sendiri dan menunjukkan diri untuk mengenali dan melibatkan diri dalam bidang 'konsensus tumpang tindih' untuk kebaikan dunia

Teologi dan Sejarah

 • Menunjukkan pengetahuan teologi dan sejarah dalam penyelenggaraan gereja

Integrasi

 • Menunjukkan integrasi pengetahuan yang diperoleh dari tulisan suci, sejarah dan teologi dengan pandangan spiritual dan praktis untuk menganalisis dan merespon imajinatif terhadap cabaran kontemporer dalam praktik pelayanan

LENGAN PROGRAM

Ijazah jam 90 kredit ini boleh disiapkan dalam tiga tahun pengajian sepenuh masa atau ia boleh disiapkan secara sambilan. Terdapat had tujuh tahun dari tarikh pendaftaran awal sehingga tamatnya ijazah ini.

KAJIAN TUTUP DAN KEPERLUAN RESIDEN

Platform utama VST untuk kelas luar tapak adalah melalui Adobe Connect dan Moodle. Pelajar M.Div boleh menyiapkan sehingga 2/3 daripada keperluan peringkat mereka melalui kelas Adobe Connect. Semua pilihan di luar tapak adalah kelas yang diajar secara serentak di tempat. Pelajar luar laman boleh memilih untuk menyambung melalui Adobe Connect pada waktu kelas di tempat (disyorkan) atau untuk menonton rakaman video / audio kelas pada masa akan datang pada minggu yang sama. Pelajar luar tapak dijangka mengikuti mingguan dengan bacaan dan tugasan yang diperlukan.

Program Degree M.Div memerlukan bersamaan satu tahun sepenuh masa pengajian di kampus (30 jam kredit). Pelajar luar laman memenuhi keperluan ini melalui 3 intensiti di tapak setiap tahun (modul Jatuh dan Spring 5 hari serta Interterm Januari 2 minggu). Dalam model ini, pelajar di program Off-site M.Div boleh melengkapkan ijazah dalam 4 tahun sepenuh masa.

KREDIT PEMINDAHAN

VST mempunyai hubungan dengan Jabatan Pengajian Klasik, Berhampiran Timur dan Keagamaan UBC (CNRS) UBC yang membolehkan para pelajar VST mengambil kursus siswazah yang ditawarkan oleh jabatan itu sebagai pilihan. Untuk penyenaraian kursus dan penerangan terperinci, sila lihat laman web Jabatan CNRS ( cnrs.ubc.ca ). Pelajar juga dialu-alukan untuk mengambil kesempatan daripada tawaran kursus di Kolej Regent. Sila lihat laman web mereka ( regent-college.edu ) untuk maklumat lanjut.

PENGAJIAN INDIGENOUS MASTER OF DIVINITY BY EXTENSION

TINJAUAN PROGRAM

Program Pengajian Orang Asli M.Div. dengan lanjutan (ISP-M.Div) adalah satu-satunya program ijazah untuk orang yang terlibat dalam kementerian di komuniti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Pertama yang diakui oleh Persatuan Sekolah-sekolah Teologi di Kanada dan Amerika Syarikat. Pada masa ini, program ini termasuk pelajar dari Anglikan, Presbyterian, dan United Churches di Kanada dan beberapa denominasi di Amerika Syarikat.

KERJASAMA DENGAN PEOPLES DAN PUSAT NEGERI PERTAMA

Program ijazah inovatif ini dibangunkan dengan kerjasama orang-orang Bangsa Pertama. Lokasi dan konteks utama untuk pembelajaran adalah komuniti di mana pelajar itu hidup dan berkhidmat. Konteks ini adalah penting untuk penglibatan pelajar secara berkesan dengan nilai sosial, budaya, politik, dan agama masyarakat Bangsa-Bangsa Pertama. Pihak berkuasa denominasi juga merupakan rakan kongsi yang sangat diperlukan. Mereka menamakan calon dan menyediakan infrastruktur yang diperlukan untuk penyampaian program ijazah.

Sepanjang kemasukan mereka dalam program ijazah, pelajar biasanya meneruskan beberapa jemaat jemaah. Dalam cara ini, pelajar tidak perlu meninggalkan konteks budaya mereka, dan komuniti mereka tidak dilupakan individu yang sudah menyediakan kepimpinan jemaah.

LENGAN PROGRAM

Ia mengambil masa antara lima dan tujuh tahun untuk menyempurnakan Master of Divinity Program Pengajian Orang Asli melalui program Tambahan. Pelajar juga dijangka menghadiri Sekolah Menengah Konsortium Indigenous Ministries.

KURIKULUM

Jawatankuasa Program Pengajian Orang Asli VST, yang termasuk anggota yang dilantik oleh Konsorsium Kementerian Indigenous, mempunyai tanggungjawab utama untuk M.Div. dengan program Tambahan.

Kurikulum Pelanjutan menggalakkan para pelajarnya untuk merenungkan kapal kebudayaan di mana Injil datang kepada orang-orang mereka dan bagaimana Injil terpakai untuk budaya mereka sendiri. Pelajar mencerminkan secara teologikal mengenai sifat dan panggilan Gereja dan pemahaman dan kepentingan Injil terhadap tradisi mereka sendiri dan sejarah rakyat mereka. Refleksi ini berlaku dalam kurikulum yang menggunakan pelbagai media pendidikan dan pendekatan, termasuk:

 • Bahan audio-visual
 • Teks
 • Ceramah
 • Projek-projek sendiri
 • Kajian bantuan tutor
 • Seminar

Kursus ini dijalankan di komuniti pelajar sendiri, dalam tutorial dan seminar yang dijalankan oleh tutor dan fakulti tetap Sekolah di tapak serantau, dan dalam kursus yang diajar di Sekolah Musim Panas Program Pengajian Asli.

Fakulti tetap sekolah menawarkan sumber pengajaran yang menyediakan alat untuk penyelidikan sejarah, tafsiran alkitabiah, refleksi teologi dan analisis sosial. Dengan alat ini, pelajar berakar dan hidup dalam komuniti mereka sendiri, menerapkan pengetahuan dan kemahiran mereka kepada kementerian di kalangan Orang Asli.

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Vancouver School of Theology is called to educate and form thoughtful, engaged and generous Christian leaders.

The Vancouver School of Theology is called to educate and form thoughtful, engaged and generous Christian leaders. Baca Ringkas