Sarjana Sastera dalam Penyelidikan Ekonomi

Umum

Penerangan Program

Satu program sarjana gaya tinggi AS yang direka untuk pelajar yang berminat dalam ekonomi moden. Program ini terdiri daripada dua tahun kursus yang melengkapkan pelajar dengan pengetahuan sistematik teori ekonomi dan teknik penyelidikan empirik. Pelajar juga terlibat dalam projek penyelidikan bebas yang diawasi menghasilkan Tesis MA yang berstandar tinggi. Matlamat program ini adalah untuk menyediakan pelajar untuk melanjutkan pelajaran pascasiswazah (menuju ke ijazah PhD dalam bidang ekonomi) dan kerjaya di institusi dasar awam, organisasi kerajaan, atau sektor swasta.

124021_computer-1185626__340.jpg

janeb13 / Pixabay

Syarat kemasukan

Keperluan latar belakang

 • Latar belakang yang kuat dalam matematik lanjutan.
 • Perintah bahasa Inggeris yang bertulis dan lisan yang sangat baik.
 • Pendidikan terdahulu dalam bidang ekonomi dialu-alukan, tetapi tidak diperlukan.

Keperluan pendidikan

 • Ijazah Sarjana Muda atau setaraf yang boleh diiktiraf di Republik Czech (atau jangkaan melengkapkan ijazah BA pada September tahun yang anda gunakan).

Cara memohon

Semua bahan permohonan, termasuk surat cadangan, mestilah dikemukakan melalui borang permohonan dalam talian atau diserahkan dalam bentuk kertas, pada tarikh akhir April 30, 2020 (23:59 Tengah Musim Panas Eropah Tengah).

Bahan-bahan berikut diperlukan untuk permohonan diproses. Semua bahan mesti dikemukakan dalam Bahasa Inggeris atau disertakan dengan terjemahan Bahasa Inggeris.

 1. Borang Permohonan Dalam Talian
 2. Curriculum vitae
 3. Penyataan motivasi: pernyataan dalam bahasa Inggeris yang menerangkan latar belakang akademik dan penyelidikan anda, minat dan tujuan karier anda, dan bagaimana program di CERGE-EI akan membantu anda memenuhi objektif anda. Panjang pernyataan tidak boleh melebihi 4,000 aksara.
 4. Salinan diploma dan transkrip diploma (tambahan diploma) yang disahkan dengan terjemahan bersertifikat kepada bahasa Inggeris jika diperlukan (jika dokumen asal dalam bahasa lain). Sila lihat Garis Panduan untuk Pengesahan Diploma dan Transkrip untuk maklumat lanjut. Pemohon yang akan menamatkan pengajian BA atau akan menerima diploma BA mereka hanya selepas tarikh akhir permohonan kami mesti mengemukakan pengesahan pengajian dari universiti semasa mereka dan transkrip semasa mereka.
 5. Bukti tahap kemahiran bahasa Inggeris. Pemohon yang bukan penutur asli (tidak dilahirkan di negara di mana bahasa Inggeris adalah bahasa rasmi dan majoriti utama, seperti Australia, New Zealand, Kanada, United Kingdom, Ireland, atau Amerika Syarikat) semuanya dikehendaki menyediakan bukti yang sah penguasaan Bahasa Inggeris mereka, Ini mestilah sijil peperiksaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa (IELTS, TOEFL, Cambridge, ...).
 6. Maklumat perhubungan untuk dua (atau maksimum tiga) wasit. Surat rujukan mereka mesti dikemukakan menggunakan halaman rujukan dalam permohonan dalam talian atau dihantar dalam sampul surat yang disegel dengan tanda tangan pengesyorkan melintasi sampul surat. Pengadil mesti akrab dengan latar belakang akademik anda yang diterangkan dalam borang permohonan dalam talian. Sila lihat Garis Panduan Saran Cadangan.

Bahan pilihan:

 • Pemohon digalakkan mengemukakan dokumen lain yang relevan yang boleh menyokong permohonan mereka, seperti rekod kajian tambahan, sijil, dll.
 • GRE, GMAT, dan lain-lain tidak diperlukan untuk permohonan itu. Walau bagaimanapun, kami amat menggalakkan pemohon untuk memberikan skor keputusan mereka dari peperiksaan tersebut kerana mereka mungkin meningkatkan peluang kemasukan mereka.

Semua bahan mestilah dimuat naik melalui Borang Permohonan Dalam Talian atau dihantar dalam bentuk hard copy. Bahan dihantar melalui e-mel tidak diterima.

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Charles University (CU) was founded in Prague in 1348 by the Holy Roman Emperor Charles IV and belongs among the oldest, largest and most prestigious universities in the world. Charles University is c ... Baca lebih lanjut

Charles University (CU) was founded in Prague in 1348 by the Holy Roman Emperor Charles IV and belongs among the oldest, largest and most prestigious universities in the world. Charles University is currently ranked among the top 2% of the world´s universities in Shanghai University’s Academic Ranking of World Universities. It is the number one university in Eastern Europe according to the The Webometrics Ranking of World Universities. Baca Ringkas