Satu program sarjana gaya tinggi AS yang direka untuk pelajar yang berminat dalam ekonomi moden. Program ini terdiri daripada dua tahun kursus yang melengkapkan pelajar dengan pengetahuan sistematik teori ekonomi dan teknik penyelidikan empirik. Pelajar juga terlibat dalam projek penyelidikan bebas yang diawasi menghasilkan Tesis MA yang berstandar tinggi. Matlamat program ini adalah untuk menyediakan pelajar untuk melanjutkan pelajaran pascasiswazah (menuju ke ijazah PhD dalam bidang ekonomi) dan kerjaya di institusi dasar awam, organisasi kerajaan, atau sektor swasta.

124021_computer-1185626__340.jpg

janeb13 / Pixabay

Syarat kemasukan

Keperluan latar belakang

 • Latar belakang yang kuat dalam matematik lanjutan.
 • Perintah bahasa Inggeris yang bertulis dan lisan yang sangat baik.
 • Pendidikan terdahulu dalam bidang ekonomi dialu-alukan, tetapi tidak diperlukan.

Keperluan pendidikan

 • Ijazah Sarjana Muda atau setaraf yang boleh diiktiraf di Republik Czech (atau jangkaan melengkapkan ijazah BA pada September tahun yang anda gunakan).

Cara memohon

Semua bahan permohonan, termasuk surat cadangan, mesti dikemukakan melalui borang permohonan dalam talian atau diserahkan dalam bentuk kertas, dengan tarikh akhir 31 Mac (23:59 Tengah Musim Panas Eropah Tengah).

Bahan-bahan berikut diperlukan untuk permohonan diproses. Semua bahan mesti dikemukakan dalam Bahasa Inggeris atau disertakan dengan terjemahan Bahasa Inggeris.

 1. Borang Permohonan Dalam Talian
 2. Curriculum vitae
 3. Penyataan motivasi: sila hantar pernyataan perkataan 1000-2000 dalam bahasa Inggeris yang menerangkan latar belakang akademik dan penyelidikan, minat dan tujuan kerjaya anda, dan bagaimana program di CERGE-EI akan membantu anda memenuhi objektif anda. Sila lihat Penyata Garis Panduan.
 4. Salinan diploma dan transkrip diploma (tambahan diploma) yang disahkan dengan terjemahan bersertifikat kepada bahasa Inggeris jika diperlukan (jika dokumen asal dalam bahasa lain). Sila lihat Garis Panduan untuk Pengesahan Diploma dan Transkrip untuk maklumat lanjut. Pemohon yang akan menamatkan pengajian BA atau akan menerima diploma BA mereka hanya selepas tarikh akhir permohonan kami mesti mengemukakan pengesahan pengajian dari universiti semasa mereka dan transkrip semasa mereka.
 5. Bukti tahap kemahiran bahasa Inggeris. Oleh kerana sifat yang menuntut kursus, kami memerlukan semua pemohon untuk mempunyai komisyen yang cukup (akademik) Bahasa Inggeris. Oleh kerana aplikasi dinilai secara individu, tidak ada keperluan minimum rasmi. Pemohon boleh membuktikan keupayaan bahasa Inggeris mereka dengan menyediakan sijil yang sah (dan seminimal mungkin) dari peperiksaan yang standard (seperti IELTS, TOEFL - Kod Institusi 2403 atau CAE) atau penilaian / sijil yang setaraf dengan jelas dan lengkap dengan maklumat terperinci mengenai kemahiran pemohon dalam bahasa Inggeris (akademik). CERGE-EI berhak, dalam keadaan individu, untuk menentukan keperluan bahasa tambahan untuk pemohon.
 6. Maklumat perhubungan untuk dua (atau maksimum tiga) wasit. Surat rujukan mereka mesti dikemukakan menggunakan halaman rujukan dalam permohonan dalam talian atau dihantar dalam sampul surat yang disegel dengan tanda tangan pengesyorkan melintasi sampul surat. Pengadil mesti akrab dengan latar belakang akademik anda yang diterangkan dalam borang permohonan dalam talian. Sila lihat Garis Panduan Saran Cadangan.

Bahan pilihan:

 • Pemohon digalakkan mengemukakan dokumen lain yang relevan yang boleh menyokong permohonan mereka, seperti rekod kajian tambahan, sijil, dll.
 • GRE, GMAT, dan lain-lain tidak diperlukan untuk permohonan itu. Walau bagaimanapun, kami amat menggalakkan pemohon untuk memberikan skor keputusan mereka dari peperiksaan tersebut kerana mereka mungkin meningkatkan peluang kemasukan mereka.

Semua bahan mestilah dimuat naik melalui Borang Permohonan Dalam Talian atau dihantar dalam bentuk hard copy. Bahan dihantar melalui e-mel tidak diterima.

Program diajar dalam:
 • English

Lihat 14 lagi program yang ditawarkan oleh Faculty of Social Sciences, Charles University (FSV UK) »

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 31, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 1, 2020
Duration
Sepenuh masa
Price
Free
pelajar tidak membayar sebarang yuran atau yuran lain
Deadline
Mac 31, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 1, 2020
End Date
Sep 2022
Tarikh tutup permohonan
Mac 31, 2020

Okt 1, 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Mac 31, 2020
End Date
Sep 2022