Sarjana Perakaunan

Umum

Penerangan Program

Program kami

Ditawarkan dalam mod sepenuh masa, program Master of Accounting HKU akan membangunkan kecekapan teras anda dalam analisis perakaunan, kewangan, pengurusan dan perniagaan yang sangat penting bagi anda untuk berjaya sebagai akauntan profesional, pakar kewangan dan pemimpin perniagaan.

Program kami memberikan pengalaman pembelajaran yang ketat dalam pelbagai bidang, termasuk perakaunan, cukai, pengauditan, undang-undang, pengurusan kewangan, tadbir urus korporat, analisis perakaunan, pengurusan strategik, dan kepimpinan perniagaan. Kurikulum mempunyai ciri-ciri tersendiri berikut:

 • Kurikulum pascasiswazah komprehensif yang merangkumi analisis perakaunan, kewangan, pengurusan, dan perniagaan
 • Teori-teori yang menerangkan peranan penting perakaunan dalam keputusan ekonomi
 • Latihan profesional dalam kepimpinan perniagaan, pelaporan pengurusan strategik, dan pengurusan kewangan dan prestasi yang lebih maju mendapat manfaat daripada perkongsian dengan ACCA (Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun)
 • Analisis data perakaunan yang menukarkan maklumat ke dalam tindakan yang boleh dilaksanakan
 • Kursus batu permata untuk mengikat pelbagai elemen kajian bersama-sama melalui projek perniagaan dunia sebenar

Pelajar dikehendaki menyempurnakan dua belas kursus 6 kredit (72 kredit), termasuk lapan kursus teras (48 kredit) dan empat kursus elektif (24 kredit). Mereka yang gagal kursus teras diperlukan untuk merebut semula. Sekiranya kursus gagal adalah pilihan, elektif lain boleh dipilih sebagai pengganti. Untuk lulus dari program kami, bilangan kursus gagal sepanjang tempoh pengajian tidak boleh melebihi dua, dan IPK kumulatif 2.0 atau lebih tinggi mesti dicapai. Kadar kehadiran 70% diperlukan untuk semua kursus MAcct, kegagalan memenuhi keperluan ini akan mengakibatkan gred gagal dalam kursus berkenaan.

Jadual

Kurikulum ini meliputi sekurang-kurangnya satu tahun akademik hingga maksimum dua tahun akademik. Pelajar biasanya akan menamatkan program ini dalam satu tahun akademik.

Kelas dijalankan pada hari kerja (pagi / petang / petang) dan Sabtu (pagi / petang) di Kampus Cyberport HKU. Kursus-kursus tertentu boleh diadakan di Pusat Admiralty Town atau tempat-tempat lain.

Kem Boot (Mandatori untuk semua pelajar)

Untuk memastikan anda dapat memenuhi keperluan akreditasi perakaunan profesional, Kem Boot yang meliputi Ekonomi, Pengurusan Pemasaran untuk Akauntan dan Analisis Statistik akan ditawarkan.

 • Setiap topik akan terdiri daripada 15 jam kelas
 • Akan ada pemeriksaan selepas selesai setiap kursus
 • Pelajar dikehendaki menghadiri semua kelas dan lulus semua tiga kursus kem boot

Sokongan Pra-kursus

Kerja kursus dalam talian dan senarai bacaan yang dicadangkan akan disediakan untuk membantu pelajar memahami konsep asas perakaunan kewangan.

Pengecualian Kursus

Pengecualian kursus sehingga dua kursus teras boleh diberikan, kecuali kursus batu tulis, jika anda:

(a) Boleh mengemukakan keterangan, seperti transkrip dan sukatan pelajaran, bahawa suatu kursus adalah bersamaan dengan kandungan kepada kursus lain yang diambil di tempat lain yang mana gred memuaskan telah diperoleh; atau

(b) Mempunyai kelayakan profesional yang relevan yang diperoleh sebelum kemasukan ke program.

Tiada kredit akan diberikan untuk kursus yang dikecualikan dan anda dikehendaki mengambil kursus elektif alternatif pilihan nilai kredit yang sama.

Perkongsian dengan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA)

Suatu bahagian penting dalam perkongsian eksklusif kami dengan ACCA memberi tumpuan kepada menggabungkan peperiksaan peringkat Profesional Strategik ke dalam kurikulum kami. ACCA menawarkan bimbingan pengajaran, kajian kes dan bahan pembelajaran untuk memastikan kandungan peperiksaan Profesional Strategiknya disepadukan secara langsung ke dalam program kami.

Ekonomi global akan mengalami perubahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini - globalisasi, teknologi digital, tekanan pengawalseliaan dan harapan sosial mengubah landskap perniagaan. Dunia memerlukan pemikir strategik yang berpandangan ke hadapan dengan gabungan kemahiran perniagaan dan kewangan dan integriti etika lebih dari sebelumnya.

Dengan elemen utama tahap Profesional Strategik ACCA yang tertanam dalam program ini, kami menetapkan standard baru dengan mengintegrasikan kepakaran teknikal yang mendalam, luas dan relevan dengan etika dan kemahiran profesional. Setiap elemen mempunyai tumpuan dunia nyata, melengkapkan pelajar dengan campuran unik kemahiran dan pilihan pengkhususan yang akan memaksimumkan kerjaya dan mengesan majikan.

Perkongsian dengan KPMG

Kerjasama antara Fakulti Perniagaan dan Ekonomi HKU dan KPMG memberi tumpuan kepada membawa teknologi analitik KPMG dan pengalaman perniagaan kehidupan sebenar kepada pelajar Sarjana Perakaunan kami dengan pelbagai program dan aktiviti, seperti kursus, seminar, bengkel, bimbingan dan latihan . Bukan sahaja mereka akan memahami pengetahuan tentang alat analitik terkini, tetapi mereka juga mendapat pengetahuan akademik dan praktikal dari pengamal industri.

Jadual Kemasukan

Permohonan untuk Pengambilan 2020 akan bermula (sistem aplikasi akan dibuka pada awal September 2019).

Tempoh permohonan:

 • Pusingan 1: 12:00 tengah hari (HKT), 22 Oktober 2019
 • Pusingan 2: 12:00 tengah hari (HKT), 30 Disember, 2019
 • Pusingan 3: 12:00 tengah hari (HKT), 13 Februari, 2020

Keperluan Kemasukan

Untuk layak masuk ke program Master of Accounting, anda mesti:

 • Pegang ijazah sarjana muda yang diiktiraf;
 • Dapatkan kenyataan dari dua orang pengadil, berkenaan kesesuaian program; dan
 • Dapatkan skor TOEFL / IELTS * jika anda bukan dari universiti sederhana Inggeris.

Calon dengan skor GMAT / GRE yang baik atau memiliki ijazah Sarjana Muda perniagaan atau mempunyai pengalaman kerja berkaitan perakaunan akan dipertimbangkan dengan baik.

* Kod sekolah untuk laporan ujian ujian:

 • TOEFL: 9671 | GRE: 2482 | GMAT: FS2-WL-21

Laporan skor TOEFL dan IELTS hanya sah selama dua tahun sahaja. Laporan skor GMAT sah selama lima tahun. Sebagai contoh, jika anda mengemukakan borang permohonan anda pada 2 Februari 2017, maka hanya laporan ujian TOEFL / IELTS yang diambil selepas 1 Februari 2015, dianggap sah. Juga, sila pastikan anda boleh menyusun laporan ujian rasmi kepada kami dalam masa yang sama kerana pihak penguji tidak boleh mengeluarkan laporan anda apabila keputusan ujian telah tamat.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Tracing its roots back over a century, the University of Hong Kong (HKU) today proudly stands as one of the leading institutions of higher education in Asia. And with it, the Faculty of Business and E ... Baca lebih lanjut

Tracing its roots back over a century, the University of Hong Kong (HKU) today proudly stands as one of the leading institutions of higher education in Asia. And with it, the Faculty of Business and Economics (FBE) has grown to become a widely recognised and respected business school in the region. Baca Ringkas