Baca keterangan rasmi

Ijazah Sarjana dalam Ekonomi Persekitaran dan Makanan (EFE) adalah program berkualiti tinggi yang berorientasikan di peringkat antarabangsa yang direka untuk menyediakan pelajar dengan latar belakang akademik yang cemerlang dan sikap praktikal. Ijazah ini menjanjikan prospek yang menjanjikan untuk kerjaya profesional masa depan dalam bidang yang mencabar dalam bidang ekonomi kelestarian dan pengurusan sistem makanan agri.

Hubungan antara alam sekitar, sumber semula jadi, dan sistem makanan agri memainkan peranan utama dalam pembangunan masyarakat moden.

Isu-isu pembangunan ekonomi yang mampan, pengurusan sumber semula jadi dan tenaga, dan kemapanan sistem makanan pertanian merupakan cabaran ekonomi dan dasar baru.

Ijazah Sarjana dalam Ekonomi Persekitaran dan Makanan menyediakan alat konseptual dan analisis untuk peserta dapat menangani cabaran-cabaran tersebut.

Kepakaran lanjutan dalam ekonomi dan pentadbiran dan pengurusan perniagaan, kaedah kuantitatif, dan pengetahuan teoritis dan penerapan khusus dalam ekonomi sumber alam dan alam semula jadi dan dalam ekonomi dan pengurusan sistem makanan pertanian disediakan.

Matlamatnya adalah untuk melengkapkan pelajar dengan pemahaman yang kukuh tentang instrumen-instrumen untuk mempromosikan: pembangunan ekonomi yang mampan, pengurusan sumber-sumber semula jadi (air, tanah, tenaga), dasar alam sekitar dan tenaga, kerja sistem makanan pertanian, inovasi dalam pertanian - sektor makanan, pengantarabangsakan syarikat makanan pertanian, keselamatan makanan dan pembangunan luar bandar.

Ijazah Sarjana dalam Ekonomi Persekitaran dan Makanan, untuk menggabungkan ekonomi alam sekitar dan makanan agri, untuk pilihan dan kandungan kursusnya, dan untuk diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, mewakili kebaharuan dalam sistem universiti Itali.

Gambaran keseluruhan

Ijazah Sarjana terdiri daripada pengajaran dan aktiviti pendidikan lain untuk sejumlah 120 ECTS dan ia sepenuhnya diajar dalam bahasa Inggeris.

Bahagian teras pada mulanya menyediakan satu siri ajaran yang berperanan untuk disiplin yang terlibat dalam kursus ini (matematik, statistik, ekonometrik, undang-undang, sejarah ekonomi) dan kemudian organisasinya seimbang antara pengajaran teras bersama dalam bidang berikut: perniagaan (Perakaunan, pengurusan alam sekitar ), ekonomi (Mikroekonomi, Alam Sekitar

Dari akhir tahun pertama, pelajar dijemput untuk memilih antara dua kurikulum:

Kurikulum A - Ekonomi Alam Sekitar dan Tenaga - bertujuan untuk menyediakan latihan profesional dalam tenaga dan ekonomi alam sekitar, dan memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi yang mampan, penilaian aset alam sekitar, pasaran tenaga dan dasar, pengurusan sumber alam dan persekitaran, dasar persekitaran, kesan ekonomi iklim perubahan, strategi penyesuaian dan dasar mitigasi untuk perubahan iklim dan perjanjian perubahan iklim antarabangsa.

Kurikulum B - Ekonomi dan Pengurusan Sistem Agri Makanan - bertujuan untuk menyediakan latihan profesional dalam pengurusan dan pentadbiran syarikat-syarikat kebangsaan dan antarabangsa dalam sektor makanan pertanian, memberi tumpuan kepada analisis masalah ekonomi dan dasar sistem makanan pertanian . Kepakaran dan instrumen disediakan untuk menganalisis dan mengurus masalah yang disebabkan oleh integrasi ekonomi dan perdagangan, untuk menangani isu pengantarabangsaan, untuk menilai strategi syarikat, untuk mengkaji dan mengurus rantaian nilai nasional dan antarabangsa, tingkah laku pengguna, strategi pemasaran, masalah keselamatan makanan dan kawasan luar bandar pembangunan.

112198_Presentazione-standard1-e1511534458656.jpg

Syarat kemasukan

Untuk menghadiri program Sarjana dalam Ekonomi Persekitaran dan Makanan adalah penting untuk memiliki pengetahuan yang mencukupi tentang matematik, ekonomi, dan statistik di peringkat sarjana.

Ijazah sarjana Itali

Program Sarjana boleh dihadiri oleh Pelajar dengan ijazah sarjana muda tiga tahun Itali (mis. DM 270/04 atau setara dengan DM 509/99) dari salah satu kelas berikut:

 • Geografia (L-6);
 • Ingegneria civile e ambientale (L-7);
 • Ingegneria dell'informazione (L-8);
 • Ingegneria industriale (L-9);
 • Scienze biologiche (L-13);
 • Scienze del turismo (L-15);
 • Sijil dell'amministrazione e dell'organizzazione (L-16);
 • Menyelidiki dell'economia dan menimbulkan masalah (L-18);
 • Menyelidiki kawasan perbandaran, urbanistica paesaggistica dan ambientale (L-21);
 • Menganalisis dan mengkaji pertanian dan kehutanan (L-25);
 • Menyelidik dan mengamalkan ilmu pengetahuan (L-26);
 • Menyelidik dan meneliti chimiche (L-27);
 • Menyelidik dan mempelajari fisiche (L-30);
 • Menyiasat maklumat dan maklumat (L-31);
 • Menyelidik dan meneliti dengan baik (L-32);
 • Sahkan ekonomi (L-33);
 • Sahkan geologiche (L-34);
 • Sahkan matematiche (L-35);
 • Menerajui politik dan hubungan antarabangsa (L-36);
 • Sijil perjumpaan sosial, lari dan lompat (L-37);
 • Sosiologi (L-40);
 • Statistica (L-41);
 • Storia (L-42);
 • Tecnologie per la conservazione e il restauro dei beni culturali (L-43).

Pelajar yang memperoleh ijazah sarjana muda dalam kelas selain daripada yang disenaraikan di atas dan pelajar dengan ijazah asing dimasukkan ke dalam program tertakluk kepada keputusan yang baik oleh Jawatankuasa Didactic atau oleh jawatankuasa ad hoc yang dinamakan olehnya.

Matematik, Kaedah Kuantitatif, dan latar belakang ekonomi

Pemohon mestilah memperoleh sekurang-kurangnya 90 kredit ECTS dalam satu set bidang disiplin saintifik yang boleh diterima:

 • sekurang-kurangnya 6 kredit ECTS dalam bidang Matematik dan Statistik (MAT / 01 - MAT / 09 - SECS-S / 06);
 • sekurang-kurangnya 6 kredit ECTS dalam bidang Ekonomi Ekonomi dan Pertanian (AGR / 01, SECS-P / 01 - SECS-P / 06, ING-IND / 35);
 • sekurang-kurangnya 6 kredit ECTS dalam bidang Pengurusan (AGR / 01, SECS-P / 07-SECS-P / 11, ING-IND / 35);

Pelajar yang tidak mematuhi prasyarat di atas boleh memenuhinya dengan menghadiri Kursus Crash.

Ijazah sarjana muda asing

Pelajar dengan kelayakan asing dijangka memenuhi syarat yang bersamaan dengan minimum yang diperlukan untuk pelajar dengan ijazah bahasa Itali. Kewujudan pra-syarat akan disahkan oleh Jawatankuasa khas yang dilantik oleh Jawatankuasa Didactic.

Penguasaan bahasa Inggeris

Pemohon harus mempunyai pengetahuan yang baik mengenai bahasa Inggeris yang bertutur dan bertulis.

Penutur Bahasa Inggeris bukan asli mestilah dapat menunjukkan pengetahuan mereka tentang bahasa Inggeris sama ada dengan menunjukkan mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengajian universiti di institusi-institusi di mana bahasa arahan adalah bahasa Inggeris atau dengan memiliki salah satu daripada berikut:

 • Cambridge CAE Certificate in Advanced English: gred A or B;
 • Certificate of Proficiency Cambridge CPE dalam Bahasa Inggeris: gred A, atau B, atau C;
 • Cambridge IELTS: skor keseluruhan sekurang-kurangnya 6.0;
 • TOEFL berasaskan kertas, berasaskan komputer atau berasaskan internet: skor keseluruhan sekurang-kurangnya 550, 215 atau 87, masing-masing

Jika pelajar tidak mempunyai sijil kecekapan bahasa Inggeris, kemahiran bahasa Inggerisnya akan dinilai semasa Temuduga.

Cara memohon

Kemasukan ke program Sarjana dibuka kepada graduan yang mempunyai sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda (atau setaraf).

Pelajar yang mendaftar pada tahun akhir bujang boleh diterima masuk ke tuan selagi mereka lulus pada 31hb Disember.

Universiti telah mewujudkan Wizard Permohonan untuk membantu anda melalui prosedur permohonan.

Prosedur Permohonan

Sebelum memohon, pelajar mesti mendaftar ke sistem Universiti untuk mendapatkan kelayakan Universiti mereka.

Warga negara bukan EU yang bermastautin di luar negara, yang tidak mempunyai permit kediaman Itali, mesti juga mengemukakan permohonan pra-formal kepada Kedutaan atau Konsulat Itali di negara mereka. Untuk mendapatkan maklumat, klik di sini. Ambil perhatian bahawa pra-permohonan mempunyai tarikh akhir.

Permohonan mesti dikemukakan dalam talian melalui "perkhidmatan SIFA". Log masuk dengan kelayakan universiti anda, pilih "Kemasukan", kemudian "2. Program sarjana tanpa pemeriksaan masuk ".

Pelajar akan diminta untuk:

 1. Isi borang permohonan dalam talian
 2. Muat naik dokumen berikut:
  • Transkrip rekod: sijil tamat pengajian yang dikeluarkan oleh Universiti yang bertauliah dan ujian rakaman transkrip yang diambil, gred dan kredit dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Itali
  • Pasport - salinan halaman dengan butiran peribadi
  • Surat motivasi dalam bahasa Inggeris
  • Kurikulum vivae Europass dalam bahasa Inggeris
  • Pensijilan Bahasa Inggeris (opsyen)
  • Surat cadangan dari fakulti layak untuk menilai potensi anda untuk kemasukan (hanya untuk pelajar asing). Nota: Surat Cadangan hendaklah dihantar oleh Pengadil (bukan oleh pemohon) ke efe@unimi.it, yang menyatakan dalam subjek "Penyampaian calon EFE: LastName FirstName".
 3. Bayar bayaran permohonan (30 €, tidak boleh dikembalikan). Yuran boleh dibayar melalui kad kredit / debit, atau oleh MAV secara langsung di bank

Nota: permohonan tidak lengkap atau berbilang tidak akan dipertimbangkan.

Setelah mengumpul semua permohonan, Jawatankuasa Kemasukan akan menilai latar belakang akademik dan peribadi setiap pelajar. Pelajar terpilih dijemput untuk temubual yang akan diadakan di Jabatan Sains dan Dasar Alam Sekitar, melalui Celoria, 2 - 20133 Milano.

MAV (slip pembayaran) adalah bentuk pembayaran biasa di Itali dengan Kod Pengenalan untuk mengenal pasti setiap pembayaran individu dalam proses keseluruhan, dalam kes ini, pendaftaran setiap pelajar. MAV boleh dibayar secara tunai di mana-mana bank (bukan Pejabat Pos).

Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini March 15, 2019
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Okt 1, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
156 EUR
Menurut kursus pengajian yang dipilih dan keadaan ekonomi siswa, yuran tahunan berbeza dari sekurang-kurangnya kira-kira 156 Euro kepada maksimum kira-kira 4,000 Euro, dibahagikan dalam dua ansuran
Deadline
Sept. 13, 2019
The application must be submitted online, from 1 March 2019 till 13 September 2019
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 1, 2019
End Date
Jun 15, 2020
Tarikh tutup permohonan
Sept. 13, 2019
The application must be submitted online, from 1 March 2019 till 13 September 2019

Okt 1, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Sept. 13, 2019
The application must be submitted online, from 1 March 2019 till 13 September 2019
End Date
Jun 15, 2020

EFE Video Presentation