Master Seni Bina

Umum

7 lokasi tersedia

Penerangan Program

Kursus ini bertujuan memupuk arkitek yang mahir dengan masa lalu, sedar inovasi terkini dan intelektual berasaskan untuk melihat seni bina dan reka bentuk untuk masa kini dan masa akan datang. Kursus ini akan membangunkan budaya penyelidikan, di mana pelajar digalakkan belajar melalui uji kaji dan memahami seni bina dalam konteks budaya dan persekitaran yang pelbagai.

ciri-ciri utama

 • Kursus lepasan ijazah adalah diharapkan sebagai satu platform bagi menjalankan pelbagai projek penyelidikan dan memulakan Program penyelidikan kedoktoran pada masa hadapan.
 • Kursus ini mendapati keperluan dalam menyemai dalam pelajar, keupayaan untuk berurusan dengan isu-isu semasa yang melibatkan seni bina dan menjangka arah masa depan dalam seni bina dan amalan reka bentuk seni bina.
 • Ia memberi peluang kepada reground kemahiran reka bentuk mereka dan menggesa untuk penyelidikan dengan mengikuti pemahaman mereka tentang seni bina melalui inovasi terkini dalam teknologi.

Tempoh minimum yang Programs ialah 4 semester tetapi dalam mana-mana tidak lebih daripada 8 semester tidak termasuk semester ditarik balik atas alasan perubatan.

Norma-norma yang berikut biasanya akan diikuti dalam memberikan kredit untuk kursus.

 • Satu kredit bagi setiap kuliah / jam tutorial setiap minggu setiap semester.
 • Satu kredit bagi setiap reka bentuk sesi studio / disertasi / tesis dua waktu seminggu bagi setiap semester.

Kurikulum M. arch. adalah direka supaya minimum yang ditetapkan kredit yang diperlukan untuk tujuan penganugerahan ijazah adalah dalam had 80 - 95.

Pengantar, pemeriksaan dan bahasa laporan projek adalah Bahasa Inggeris.

ThesisWork

Tesis hendaklah dijalankan di bawah pengawasan seorang guru yang berkelayakan di jabatan berkenaan.

 • Calon boleh, bagaimanapun, dalam kes-kes tertentu, dibenarkan bekerja dalam projek ini dalam Pertubuhan Industrial / Penyelidikan, berdasarkan cadangan HOD, dengan kelulusan Ketua Institution. Dalam kes sedemikian, tesis hendaklah diawasi bersama oleh penyelia jabatan dan seorang pakar dari organisasi dan pelajar itu hendaklah diarahkan untuk bertemu dengan penyelia secara berkala dan untuk menghadiri mesyuarat jawatankuasa kajian untuk menilai kemajuan.
 • Tesis hendaklah diteruskan untuk sekurang-kurangnya 15 minggu pada semester akhir.
 • Setiap calon melakukan M. arch. akan digalakkan untuk menghantar kertas yang disiarkan dalam Journal atau persidangan berdasarkan kerja tesis / beliau.

Peluang Pekerjaan

 • The M. arch. tentu meningkatkan prospek kerjaya dalam sektor swasta Kerajaan dan untuk memenuhi cabaran yang dihadapi oleh alam bina kontemporari.
 • membantu dalam meluaskan spektrum pengetahuan dalam bangunan mereka bentuk, perancangan bandar, GIS, dan juga dalam proses perancangan bandar-bandar dan bandar-bandar.
 • tempat-tempat graduan dalam kedudukan lebih baik untuk menjadi usahawan dan memulakan firma perunding mereka sendiri.
 • menyediakan peluang yang lebih baik kepada graduan untuk menjana pekerjaan dalam akademik.
 • menawarkan platform yang ideal untuk meneruskan penyelidikan di negara ini dan di luar negara.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the a ... Baca lebih lanjut

Hindustan College of Engineering, started in the year 1985, was conferred the "University Status" by University Grants Commission (UGC), Government of India, Under Section 3 of UGC Act 1956 from the academic year 2008-09 and under the name HITS (Hindustan Institute of Technology and Science). Baca Ringkas
Chennai , Chennai , Delhi , Coimbatore , Muscat , Colombo , Kochi + 6 Lagi Kurang