Sarjana Psikologi Gunaan

Belajar untuk Master anda Psikologi Gunaan di Universiti Waikato membolehkan anda untuk mendapatkan pengetahuan yang mendalam mengenai salah satu daripada tiga bidang utama psikologi digunakan.

Anda akan memilih kawasan khas dalam analisis tingkah laku, psikologi masyarakat atau psikologi organisasi. Anda akan membangunkan pemahaman yang terperinci ide yang berhubungan dengan kawasan pilihan anda, dan juga belajar tentang prinsip-prinsip asas dan nilai-nilai membimbing dihubungkan dengan bidang pakar anda.

Semasa Master pengajian anda Psikologi Gunaan, anda akan diberi peluang untuk menimba pengalaman hands-on yang berkaitan. Ini adalah melalui terlibat dalam penempatan kerja dan projek, di mana anda berada dihubungkan dengan pelbagai pertubuhan dan kumpulan masyarakat.

Jenis tempat kerja anda akan diletakkan di dalam bergantung kepada kawasan pakar yang telah anda pilih. Anda boleh mempunyai penempatan dalam persekitaran pendidikan seperti sekolah, universiti atau tempat pendidikan khas. Anda boleh menyelesaikan sesuatu projek di sebuah institusi penyelidikan atau dalam amalan swasta. Mungkin anda akan bekerja dengan perniagaan dan industri, atau dalam sektor kesihatan. Anda mungkin mempunyai penempatan di sebuah agensi kerajaan, atau jika ia sesuai dengan kawasan khas, zoo.

Master psikologi digunakan (analisis tingkah laku) - mapppsy (ba)

Analisis Kelakuan adalah satu pendekatan saintifik untuk memahami mengapa orang dan haiwan melakukan apa yang mereka lakukan. Belajar analisis tingkah laku akan mengajar anda bagaimana kedua-dua haiwan dan tingkah laku manusia dipengaruhi oleh peristiwa-peristiwa dalam persekitaran sosial dan fizikal dan apa yang anda boleh lakukan untuk membantu menghasilkan perubahan tingkah laku untuk memperbaiki kehidupan. Pengetahuan sains ini tingkah laku dan teknologi tingkah laku-perubahan yang akan membantu anda dalam pelbagai bidang kerjaya.

Sebagai satu bidang yang, analisis tingkah laku terdiri daripada konsep, prinsip dan teknik. Dalam MAppPsy (BA) anda akan mempelajari kemahiran asas yang mana tingkah laku dapat difahami dan berubah. Kemahiran praktikal termasuk teknik-teknik untuk menentukan dan mengukur tingkah laku, melaksanakan analisis fungsi tingkah laku, mewujudkan program-program perubahan tingkah laku dan menilai keberkesanannya. Kebanyakan teknik dan strategi diajar dalam kursus yang menggabungkan pembelajaran teori dan praktikal untuk menghasilkan kemahiran yang boleh dipasarkan. The MAppPsy (BA) akan membantu anda membangunkan kemahiran penyelidikan, termasuk kemahiran yang diperlukan untuk memahami dan penyelidikan kritikal menilai diterbitkan. Anda juga akan mendapatkan hasil tulisan anda dan kemahiran pembentangan melalui tugasan bertulis dan pembentangan lisan. Kursus-kursus yang akan memberi anda pemahaman tentang prinsip dan idea-idea utama dalam bidang ini psikologi, dan bagaimana untuk memohon mereka. Bahan dilindungi relevan untuk memahami kedua-dua tingkah laku manusia dan haiwan.

Apabila anda telah selesai MAppPsy (BA) anda, anda boleh membuat keputusan untuk melakukan kajian lanjut. Anda boleh terus PhD dalam bidang ini, atau anda boleh memilih untuk mendapatkan kelayakan profesional yang berkaitan dengan bidang yang diminati.

Kursus Analisis Kelakuan yang merupakan sebahagian daripada MAppPsy (BA) menyediakan urutan kursus yang telah diluluskan oleh Lembaga Pengarah Sijil Analisis Kelakuan (BACB) sebagai memenuhi keperluan akademik untuk menduduki peperiksaan untuk menjadi seorang Penolong Kelakuan Analyst Lembaga Bertauliah (BCaBA) . Untuk maklumat lanjut mengenai BACB melihat www.bacb.com.

Jika anda berminat dalam aplikasi analisis tingkah laku kepada tingkah laku manusia maka anda boleh maju ke pengajian siswazah lagi untuk melengkapkan BACB penuh yang diluluskan urutan kursus yang diperlukan untuk menjadi Certified Kelakuan Analyst Board (BCBA). Kursus-kursus yang lalu bagi urutan ini boleh diambil secara berasingan sebagai PGCert (Psych) atau, untuk pelajar yang berpangkalan di NZ, sebagai sebahagian daripada PGDipPracPsych (ABA). Bagi mereka dalam NZ kelayakan yang terakhir ini membawa kepada pendaftaran sebagai ahli psikologi. Graduan boleh bekerja dalam pelbagai tetapan, contohnya, komuniti, kesihatan mental dan pendidikan, dan dengan pelbagai klien, contohnya, orang dewasa, keluarga, kanak-kanak dan orang yang mempunyai kecacatan akal atau lain-lain.

Master psikologi digunakan (psikologi masyarakat) - mapppsy (com)

Jika anda memilih untuk menjadi pakar dalam bidang Psikologi Komuniti, anda akan membangunkan kemahiran praktikal yang anda perlu menggunakan teknik psikologi kepada pelbagai isu-isu sosial. New Zealand menjadi masyarakat yang lebih pelbagai, jadi ia adalah penting anda boleh menggunakan teknik ini dengan cara yang adil dan budaya sensitif - semasa MAppPsy anda (Com) anda akan belajar bagaimana untuk melakukan ini. Anda akan membangunkan keupayaan untuk menganalisis situasi kompleks dan merancang tindakan yang sesuai. Anda akan diperkenalkan kepada penyelidikan dan kaedah siasatan, dan menjalankan penyelidikan praktikal anda sendiri. Sepanjang pengajian, anda akan mendapat pemahaman yang mendalam terhadap idea-idea utama, prinsip-prinsip dan nilai-nilai asas yang berkaitan dengan bidang ini psikologi.

Dalam tahun pertama (Com) kajian MAppPsy anda, anda akan mendapat pengalaman dalam perkhidmatan manusia dan sosial dengan melengkapkan penilaian program untuk pembekal perkhidmatan. Pada tahun yang kedua, anda akan mendapat pengalaman ini dengan bekerja dengan organisasi masyarakat berkaitan atau organisasi.

Sebaik sahaja anda telah mendapat MAppPsy anda (Com), anda layak untuk bekerja dalam perkhidmatan kesihatan, organisasi perkhidmatan masyarakat, jabatan-jabatan kerajaan dan dalam amalan swasta. Anda boleh memilih untuk melakukan kerja-kerja kontrak dengan organisasi perkhidmatan manusia sebagai penyelidik, jurulatih atau perunding.

The MAppPsy (Com) juga menyediakan laluan ke dalam Diploma Lepasan Ijazah dalam Amalan Psikologi (Community Psychology). Ini adalah program yang berasaskan kerja satu tahun diiktiraf oleh Lembaga Ahli psikologi New Zealand, yang membolehkan graduan menjadi berdaftar sebagai ahli psikologi di New Zealand.

Master psikologi digunakan (psikologi organisasi) - mapppsy (org)

Jika anda memilih untuk menjadi pakar dalam bidang psikologi organisasi, anda akan memberi tumpuan kepada organisasi dan kakitangan (sumber manusia / pekerja) psikologi. psikologi Organisasi adalah pakar dalam membantu keberkesanan organisasi dengan meningkatkan kesejahteraan pekerja mereka. Semasa MAppPsy anda (Org), anda akan belajar bagaimana untuk menjalankan penyelidikan organisasi gunaan. Kajian ini adalah berkaitan dengan bidang seperti pekerjaan atau kecekapan analisis dan kaji selidik. Anda akan belajar bagaimana untuk menilai sumber (kakitangan) campur tangan organisasi dan manusia.

Sepanjang pengajian, anda akan menjadi biasa dengan bagaimana organisasi inisiatif psikologi berkaitan dengan matlamat organisasi yang lebih luas. Anda akan membangunkan keupayaan anda untuk menganalisis dan untuk menjalankan penyelidikan perpustakaan dengan berkesan. Anda akan memperbaiki kemahiran anda membentangkan cadangan dan laporan, kedua-dua secara bertulis dan secara lisan.

Pada Waikato, anda akan mempunyai peluang untuk menimba pengalaman praktikal semasa pengajian anda. Anda akan melaksanakan projek-projek di organisasi yang berbeza dan anda akan dapat untuk menyertai laman rangkaian profesional dipanggil IO-net.

Waikato MAppPsy (Org) pelajar belajar daripada pakar-pakar dalam bidang psikologi organisasi - Professor Michael O'Driscoll dan Dr Maree Roche.

Di mana MAppPsy anda (Org) mungkin mengambil masa anda? psikologi Organisasi bekerja dalam pemilihan kakitangan dan penilaian prestasi. Mereka bekerja dalam latihan, motivasi dan kerja sikap. Anda juga boleh menggunakan kemahiran anda untuk membantu dengan tekanan dan burnout pekerjaan. Pertubuhan boleh mengambil kerja anda untuk bekerja dengan strategi kepimpinan, budaya organisasi dan pembangunan organisasi.

pilihan pengajian Siswazah

  • Doktor Falsafah (PhD)

Kemasukan dan pendaftaran

Untuk dimasukkan ke MAppPsy, anda mesti telah menamatkan pengajiannya dalam bidang Sains Sosial (atau setara) dalam jurusan Psikologi dan mesti telah mencapai purata nilai gred memuaskan atas kertas Psikologi tahap 300 anda - biasanya B + purata atau lebih baik.

Di samping itu anda perlu telah siap dengan memuaskan hati 20 mata pada tahap 300 dalam Analisis Kelakuan, Psikologi Komuniti, Psikologi Organisasi atau setara.

Calon-calon yang tidak memenuhi syarat ini boleh mendaftar di BSocSc (Kepujian) atau PGDip Psikologi pada mulanya, dengan kemungkinan berpindah ke MAppPsy itu.

Sila berunding dengan Penasihat Psikologi Siswazah (psyc-grad@waikato.ac.nz) Untuk kriteria kemasukan tertentu dan bentuk yang diperlukan.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 25 lagi program yang ditawarkan oleh The University of Waikato »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
- Bayaran Dalam Negeri: $ 6,616- $ 7,926 setiap tahun / Yuran Antarabangsa: $ 31,495 setahun
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date