Master ijazah ketuhanan (mdiv)

Umum

Penerangan Program

Maitripa College menawarkan teguh, 72 kredit minimum, tiga hingga empat tahun Sarjana Teologi (MDiv) di bawah arahan Yangsi Rinpoche. The MDiv adalah ijazah profesional memberi tumpuan kepada pendekatan Buddha untuk memupuk kemahiran intelek, rohani, dan profesional untuk bekerja sebagai agen perubahan positif di dunia. latihan akademik dan renungan membentuk asas yang stabil untuk mahir menggubal kebijaksanaan berkaitan culturally- dan belas kasihan. Calon-calon yang disediakan untuk kehidupan perkhidmatan dan kepimpinan dalam sektor bukan keuntungan dan peranan Chaplaincy tradisional dalam Buddha, antara agama atau institusi sekular dan masyarakat.

College Maitripa

Pada teras kurikulum ijazah adalah tiga tonggak pendidikan tinggi di Maitripa - Biasiswa, Meditasi, dan Khidmat Masyarakat. The Sarjana Teologi dirancang untuk pelajar memohon praktikal, mendalam, dan pemahaman kritikal pemikiran Buddha, dengan penekanan yang kuat ke atas permohonan yang sebenar, secara dalaman dan perkhidmatan kepada masyarakat. Pasangan program latihan meditasi dan perkhidmatan aktif dalam perkongsian komuniti dengan kurikulum falsafah teras direka untuk tanah pelajar dalam prinsip-prinsip agama Buddha, logik, perdebatan falsafah, teknik meditasi, dan metodologi kajian akademik agama. Sintesis latihan ini dan kajian memberitahu aplikasi peribadi dan profesional orientasi Buddha kepada konsep diri dan lain-lain, hasrat untuk menghapuskan penderitaan, dan saling bergantung di peringkat tempatan dan global.

Di samping itu, tahap MDiv yang melayan kecekapan peribadi, ilmiah, dan pastoral diperlukan untuk Chaplaincy dengan menawarkan keluasan peluang pembelajaran dalam bahasa berkanun dan kesusasteraan, sejarah agama, bimbingan dan kaunseling, dan perbandingan agama. Tertentu mendalam akan ditanam dalam bidang falsafah, amalan meditasi dan kaedah, psikologi Buddha, ritual dan liturgi, pembentukan rohani, kepimpinan dan pentadbiran, dan Terlibat agama Buddha.

Pelajar boleh memilih untuk melengkapkan kepekatan sama ada Canonical Bahasa dan Sastera, atau Pembentukan Rohani. Kepekatan dalam Canonical Bahasa dan Sastera melatih pelajar dalam klasik Tibet dari awal hingga peringkat maju, dengan kedua-dua Tibet dan sarjana Barat, dan termasuk kursus dengan bacaan dengan teks terjemahan. Kepekatan Pembentukan Rohani membolehkan pelajar untuk menumpukan tumpuan besar kepada meditasi dibimbing dan berundur.

Tahap MDiv secara tradisinya wibawa penting bagi kementerian dan juga untuk pekerjaan sebagai paderi di hospital, hospis, penjara, angkatan tentera, dan beberapa sekolah atau institusi. Pelajar mungkin layak untuk memohon untuk mengikuti Sijil Lembaga kebangsaan sebagai chaplains selepas tamat pengajian.

Program ini boleh diselesaikan sebagai pelajar sepenuh masa atau separuh masa. pelajar sepenuh masa mesti mengambil sekurang-kurangnya 7 kredit setiap semester, dan layak untuk dana biasiswa.

Ijazah Kepekatan

Pelajar dalam program ijazah MDiv dan MA boleh memilih kepekatan sama ada Canonical Bahasa dan Sastera atau Pembentukan Rohani sebagai satu cara untuk mengenal pasti bidang kedalaman dan latihan tertentu.

Kepekatan dalam Canonical Bahasa dan Sastera memerlukan sekurang-kurangnya empat semester kerja kursus Tibet klasik dan empat jam kredit kerja kursus dalam membaca dengan teks Buddha dalam terjemahan. Kursus-kursus yang memenuhi keperluan kesusasteraan akan ditunjukkan dalam katalog kursus. bahasa berkanun lain, seperti Sanskrit atau Cina, juga memenuhi keperluan bahasa jika ada.

Maitripa College komited untuk melatih pelajar dalam klasik Tibet dari awal hingga peringkat maju - dari belajar abjad untuk terjemahan menghasilkan. misi dan visi kami untuk membangunkan Universiti Buddha bertauliah yang menawarkan pendidikan tinggi berpandukan kepada prinsip-prinsip Buddhadharma memerlukan kita juga menyumbang kepada pemeliharaan tradisi teks kaya Tibet dan meningkatkan peluang mereka di Barat. Dengan belajar untuk membaca dan menterjemahkan Tibet, pelajar Maitripa mempunyai peluang untuk menerima kebijaksanaan ajaran-ajaran ini secara langsung dalam bahasa asal mereka, kajian dengan ahli bahasa barat dan Tibet, belajar untuk membaca doa dan amalan dalam Tibet, dan mengambil kesempatan daripada peluang yang jarang untuk membaca teks klasik dengan Geshe Lharampa dan pemegang keturunan, Yangsi Rinpoche. Ini juga persediaan yang luar biasa untuk mengikuti pengajian doktor falsafah dan penyelidikan di mana-mana kawasan kajian Tibet. Sila lihat Pengajian Bahasa Tibet klasik di Maitripa College untuk maklumat lanjut.

Kepekatan dalam Pembentukan Rohani membolehkan pelajar untuk menumpukan tumpuan besar kepada meditasi dibimbing, di dalam bilik darjah dan semasa peluang berundur berstruktur. Meditasi dan amalan ritual yang memenuhi kredit minimum mesti menunjukkan keberkesanan pendidikan melalui mentor, matlamat pendidikan, dan penilaian. Tiga meditasi (MDT) Kursus Pilihan Program (sebagai tambahan kepada keperluan minimum ijazah MA atau MDiv) mesti diambil, di mana kursus yang direka untuk mengajar pelajar dalam amalan untuk matlamat pendidikan tertentu, termasuk memupuk kualiti rohani atau kemahiran, mendapat kefahaman tentang konsep falsafah, atau kandungan pembelajaran. Mendapat sekurang-kurangnya satu jam kredit tambahan (100 jam meditasi dibimbing) mesti diperolehi melalui penyertaan melarikan diri. Retreats mungkin termasuk di lokasi atau kediaman tempat bersantai Maitripa ditaja dan, jika diluluskan dan berunding dengan Yangsi Rinpoche, juga termasuk berstruktur dan aktiviti bersantai untuk diisi oleh pelajar secara peribadi. Dalam beberapa kes, dan dengan dokumentasi yang mencukupi, pelajar boleh membuat petisyen bagi pengiktirafan terhad tempat bersantai dan amalan siap pada keturunan yang lain atau di pusat-pusat lain.

Sarjana Teologi Hasil Pembelajaran

College Maitripa

Falsafah & Teologi

Pelajar akan mempunyai pemahaman yang canggih asas-asas falsafah Buddha, isu-isu yang dipertaruhkan untuk ahli-ahli falsafah Buddha, dan pendekatan Tibet dan sarjana Barat mengambil ke arah memahami badan ini kerja. Pelajar akan biasa dengan sejarah, penulis, dan teks yang ketara dalam pembangunan pemikiran Buddha di India dan Tibet.

Pelajar akan mempunyai pemahaman doktrin-doktrin pemikiran agama Buddha kerana mereka diamalkan dalam konteks Buddha sejarah dan kontemporari, dan dalam tradisi barat berkembang. Mereka akan menunjukkan pengetahuan interaksi pengalaman keagamaan / kerohanian dan budaya kerana ia telah dimainkan sejarah dalam agama Buddha, dan mendapat kemudahan dengan menggunakan dan mengintegrasikan sumber Buddha dalam masyarakat majmuk. Mereka akan dapat untuk menyuarakan teologi peribadi dan mempunyai keupayaan untuk menarik pada perspektif Buddha untuk memupuk dan menyokong pembangunan suatu pandangan rohani (apa sahaja yang berkenaan) pada orang lain dengan ketenangan dan rasa hormat.

Meditasi

Pelajar akan mempunyai kesedaran yang kukuh dan kefasihan dalam istilah corpus besar teknik dan amalan meditasi Buddha. Pelajar akan dapat mengenal pasti amalan meditasi yang sesuai bagi memerangi masalah psikologi tertentu dan memohon mereka kepada minda mereka sendiri. Mereka akan dapat berkomunikasi teknik-teknik ini kepada orang lain dengan sewajarnya dalam kedua-dua konteks sekular dan agama. Mereka akan dapat hidup dari pemahaman sendiri dimaklumkan oleh jiwa, dan pemahaman orang lain seperti yang dimaklumkan oleh kebijaksanaan dan belas kasihan.

Khidmat Masyarakat

Pelajar akan dapat menilai keperluan masyarakat, membangunkan strategi untuk memenuhi keperluan tersebut, dan secara aktif bekerja untuk membawa manfaat konkrit kepada masyarakat mereka melalui amalan perkhidmatan dalam komuniti mereka. Mereka akan dapat mengintegrasikan konsep Buddha belas kasihan, kesabaran, usaha meriah, dan sebagainya ke dalam kerja mereka, dan berkomunikasi konsep-konsep ini kepada orang lain sebagai strategi untuk perkhidmatan. Pelajar akan mempunyai keupayaan untuk menarik pada perspektif Buddha untuk melibatkan diri dengan komuniti mereka, mengenal pasti dan meningkatkan kekuatannya, dan menjadi pemimpin dan agen perubahan positif di dunia kita.

teologi

Pelajar memperolehi mendalam dalam kajian Buddha dan amalan dan dapat menggunakan tradisi sebagai sumber inspirasi, kebijaksanaan, dan peremajaan rohani untuk kerja-kerja mereka di dunia. Pelajar akan menunjukkan kecekapan dalam keluasan kawasan pelengkap mengikut matlamat pendidikan dan profesional mereka. Pelajar yang merancang untuk melanjutkan pensijilan sebagai chaplains, dan memberikan contoh yang diperlukan kualiti peribadi dan kemahiran profesional, akan disediakan untuk Pentahbisan dan Pengendorsan manakala seorang pelajar, dan Klinikal Pastoral Pendidikan dan penyiapan proses pensijilan selepas tamat pengajian.

pelajar MDiv tidak perlu mengenal pasti sebagai Buddha, tetapi mesti mempunyai kesediaan untuk melakukan untuk mengkaji dan mengamalkan agama Buddha dari penghargaan untuk tradisi sebagai sumber hikmah dan pembangunan rohani dan yang mana mereka akan dapat untuk berkhidmat di dunia.

lampu Maitripa College

Kemajuan kepada tamat pengajian: Maitripa College Masters of Divinity (72): Diperlukan & Cadangan Kursus

FALSAFAH PILLAR: minimum 12 kredit, termasuk:

 • Pengenalan kepada Buddha Pemikiran
 • Asas Buddha Pemikiran: The sederhana dan Skop Great
 • Madhyamaka Philosophy: Di manakah Way Tengah?
 • Madhayamaka Philosophy: A Dos Emptiness
 • Vajrayana Falsafah
 • Kesedaran & Belas Kasihan
 • The Good Heart
 • Tantrik Ritual dan Etika (Kebenaran yang dikehendaki)

MEDITASI PILLAR: minimum 10 kredit, termasuk:

 • Pengenalan kepada Buddha Meditasi
 • Teknik Buddha Meditasi: Medium dan Skop Great
 • Teknik Meditasi: Madhyamaka
 • Madhyamaka Meditation: Persediaan untuk Vajrayana
 • Vajrayana Meditasi
 • Vajrayana Meditation II (Kebenaran yang dikehendaki)
 • Lam Rim Retreat: The Scope Kecil
 • Lam Rim Retreat: The Scope Sederhana
 • Lam Rim Retreat: The Great Skop
 • Lam Rim Retreat: The Great Skop II

PILLAR PERKHIDMATAN: minimum 16 kredit, termasuk:

 • Siapa Kami & yang Berbakti: Teologi Personal & Foundations of Engagement
 • Perkhidmatan Penyayang Building Bridges
 • Buddha Chaplaincy Saya
 • Perkhidmatan Penyayang: Wisdom dan Kaedah
 • Kementerian Buddha & Kepimpinan: Building Communities Spiritual
 • Buddha Chaplaincy II
 • Menyedari institusi Organisasi, Pentadbiran & Pembangunan
 • Chaplaincy, Counseling Pastoral dan Kontemplasi Care Perkhidmatan
 • Kepimpinan rohani

Teologi: minimum 12 kredit, termasuk:

 • Teologi Buddha
 • agama Buddha
 • Teori dan Kaedah dalam Pengajian Agama
 • Sejarah Buddha Falsafah: India dan Tibet
 • Buddha Rituals, Etika, Perkhidmatan, dan Upacara
 • THL xxx Perbandingan Agama
 • Buddha & Western Pendekatan untuk Pastoral Care & Counseling
 • Colloquia Gunaan Buddha Teologi
 • Kertas Komprehensif Final
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Maitripa College is the first Tibetan Buddhist college in the pacific northwest, and was the host of the Dalai Lama Environmental Summit in May 2013. Maitripa College is based on the conviction that B ... Baca lebih lanjut

Maitripa College is the first Tibetan Buddhist college in the pacific northwest, and was the host of the Dalai Lama Environmental Summit in May 2013. Maitripa College is based on the conviction that Buddhist thought and practice have significant contributions to make to American society and culture. Baca Ringkas