Master dalam perancangan dan kemampanan: perancangan bandar dan wilayah (ps / URP)

University of TOURS

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Master dalam perancangan dan kemampanan: perancangan bandar dan wilayah (ps / URP)

University of TOURS

Induk ini bertujuan untuk membantu pelajar untuk membina pemahaman yang kritikal cabaran perancangan kontemporari untuk bandar-bandar dan kawasan-kawasan bandar, dalam konteks perubahan iklim dan berkembang keperluan manusia. Program ini direka supaya pelajar boleh menghadapi sehingga tarikh pengetahuan saintifik mengenai merancang dengan latar belakang budaya dan perancangan pengalaman mereka sendiri. Melalui Induk, setiap pelajar menjadi biasa dengan kelebihan dan kekurangan pemindahan rentas kebangsaan 'amalan yang baik dalam bidang dasar bandar atau serantau.

Sebagai Master penyelidikan, program ini melatih pelajar untuk berurusan dengan sehingga isu-isu penyelidikan tarikh dan kaedah. Ia menyediakan pelajar untuk memulakan PhD atau untuk mengambil peranan kepimpinan dalam pembangunan bandar dan pengurusan, terutama dalam konteks antarabangsa.

Sejak ia dibuka, pada September 2010, Induk ini telah menarik purata 15 pelajar setiap tahun, yang datang dari negara-negara Kesatuan Eropah atau dari negara jiran EU, tetapi juga dari Amerika Utara, Asia, dan dari Timur Tengah.

Induk ini ditawarkan oleh Jabatan Perancangan dan Alam Sekitar Pusat Pengajian Politeknik, salah sebuah sekolah perancangan terbesar di Perancis, melalui kakitangannya, nombor bagi pelajar pasca siswazah, atau nombor graduan. Jabatan ini ahli Persatuan Sekolah Eropah Perancangan (Aesop) dan persatuan itu berbahasa Perancis sekolah perancangan (APERAU Internationale) dan juga aktif dalam Perancangan Pendidikan Persatuan Rangkaian Global (GPEAN).

Kurikulum ini berinteraksi dengan kajian yang dijalankan oleh Bandar makmal, Territories, Environnement, dan Pertubuhan (satu unit Majlis Penyelidikan Saintifik Kebangsaan dan Université François-Rabelais). Pelbagai program penyelidikan yang dijalankan oleh salah satu kumpulan penyelidikan empat yang - pasukan "projek-projek perancangan bandar dan wilayah, landskap dan alam sekitar" - menyediakan persekitaran intelektual bagi pembangunan dan perbincangan mengenai penyelidikan individu setiap pelajar. Kursus dan topik penyelidikan yang ditawarkan di dalam ini stem Master dari penyelidikan yang dijalankan dalam paksi berikut: Sistem Perancangan dan projek, Alam Sekitar dan landskap dinamik, Risiko dan kelemahan, Lestari pembangunan tempatan dan serantau.

PS / URP, yang diberi kuasa sebagai Master khusus sehingga 2018, telah dipertingkatkan pada tahun 2014 dengan penambahan baru unit pengajaran 30h: "Akuatik Ekosistem Bandar" (diselaraskan oleh Profesor Karl Matthias Wantzen, salah satu daripada UNESCO Chair "Sungai Kebudayaan" bertanggungjawab ). Ini menunjukkan kesan yang sangat positif daripada gabungan itu, pada bulan April 2014, di antara jabatan Perancangan dan IMACOF yang (Ingénierie des kejadian persekitaran masyarakat Aquatiques et des Koridor Fluviaux) jabatan, selepas kebenaran itu bagi enam tahun diserahkan oleh Suruhanjaya Jawatan Jurutera khusus baru di Perancangan dan Kejuruteraan Alam Sekitar.

Semasa semester pertama, kurikulum dianjurkan sekitar 150 jam seminar dan bengkel (30 ECTS). Semester kedua ditumpukan kepada latihan penyelidikan 5 bulan (30 ECTS). Ia termasuk penyertaan kepada seminar dan pembentangan oleh setiap pelajar penyelidikan yang dijalankan.

This school offers programs in:
  • English
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Locations
Perancis - Tours, Centre-Val de Loire
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
Perancis - Tours, Centre-Val de Loire
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat