Master dalam Biologi

Umum

Penerangan Program

Master dalam Biologi

gambaran keseluruhan kajian

Sarjana Sains dalam mata pelajaran Biologi menawarkan program yang membolehkan pelajar untuk memilih bidang pengkhususan dan memperoleh pelbagai jenis kemahiran yang boleh dipindahkan. Induk ini bermula dengan teras kursus yang meliputi topik-topik utama dalam biologi, dengan penekanan khusus kepada aspek metodologi dan kuantitatif. Program Master meluas ke kursus dalam tujuh bidang khusus mewakili topik penyelidikan yang mana Institut Biologi di UniNE amat terkenal. Pelajar memilih dua daripada pengkhususan, yang mana satu sepadan dengan topik tesis Master mereka.

Struktur program

Semester 1 program Master yang terdiri daripada teras biasa yang memberi tumpuan kepada konsep-konsep asas dan kaedah biologi. Penekanan khusus diberikan kepada kaedah makmal (molekul, kimia), alat kuantitatif (statistik, model, bioinformatik), penulisan saintifik, dan aspek-aspek etika. Pelajar juga berpeluang untuk mengambil bahagian dalam lawatan lapangan (alpine, marin, Mediterranean dan ekosistem tropika) atau melakukan latihan untuk mendapatkan pengalaman kerja.

Semester ke-2 program Sarjana itu melibatkan kerja kursus, projek-projek mini-penyelidikan dan latihan dalam dua daripada bidang pengkhususan. Pelajar membangunkan pelan penyelidikan dalam salah satu daripada kawasan-kawasan ini, yang menjadi asas tesis Master mereka pada tahun ke-2 program. Projek penyelidikan Master tesis (60 ECTS) membolehkan pelajar untuk mengembangkan kebolehan mereka dalam pemikiran kritikal, kemahiran organisasi mereka, dan kebebasan intelektual dan saintifik mereka.

Bidang pengkhususan

Ekologi kimia

isyarat kimia adalah bentuk purba yang paling komunikasi di kalangan organisma hidup. Ini kawasan pelbagai disiplin meneroka bagaimana organisma, dari bakteria untuk primat, menggunakan bahan-bahan kimia untuk berinteraksi antara satu sama lain dan dengan persekitaran mereka. Bidang ini adalah di antara muka antara ekologi, tingkah laku, haiwan dan fisiologi tumbuhan, kimia analisis dan genetik molekul. kawasan gunaan termasuk pertanian, parasitologi, dan industri wangian dan rasa.

Ekologi dan Alam Sekitar

Modul ini memberi tumpuan kepada interaksi antara faktor-faktor alam sekitar dan penduduk biologi / masyarakat dari perspektif ekosistem. Akibat praktikal untuk pemuliharaan, pemulihan ekosistem dan perkhidmatan ekosistem ditangani dengan menggunakan pelbagai organisma model (protists, bakteria, kulat, tumbuh-tumbuhan, atau fauna tanah) dan ekosistem (terutamanya daratan dengan penekanan yang kuat terhadap tanah sebagai antara muka yang dinamik antara biologi dan geokimia).

Evolusi dan Kepelbagaian Biologi

Evolusi organisma adalah proses asas yang menimbulkan biodiversiti. Konsep seperti pilihan semula jadi, penspesiesan, filogeni, dan pemuliharaan biodiversiti dibincangkan dalam pelbagai organisma. Pengajaran termasuk projek-projek teori kelas dan mini-penyelidikan yang berkaitan dengan penyelidikan yang berterusan oleh kumpulan yang terlibat dalam modul ini dan juga kepada institusi yang aktif dalam kajian dan pemuliharaan biodiversiti.

Biologi dan Etnologi

Ini pengkhususan interdisciplinairy menangani pelbagai topik: Analisis sektor agro-makanan, projek-projek bantuan pembangunan berhubung dengan pertanian lestari dan pembangunan, pengurusan serangga perosak, dan seterusnya, pergerakan alternatif Membela pertanian yang mampan dan menghormati alam. Program ini menawarkan peralatan dan kemahiran untuk memahami hubungan antara masyarakat manusia dan persekitaran mereka, secara holistik, mengkaji kesan mereka ke atas semua pelakon berkenaan: dari petani kepada pengguna dan dari penyelidik untuk ahli politik.

tingkah laku haiwan

Pengkhususan ini mengkaji sebab-sebab utama dan proksimal yang (fisiologi dan kognitif) mekanisme dalam evolusi tingkah laku haiwan. Kita mengkaji kemunculan dan evolusi pelbagai tingkah laku haiwan seperti kerjasama, dengan menubuh hierarki sosial, resolusi konflik sosial, tingkah laku seksual, dan tingkah laku ibu bapa. Fokus kami adalah vertebrata, primat tertentu, ikan tropika dan burung.

Parasitologi

Parasit mewakili satu masalah kesihatan awam yang utama. Mereka juga memandu pemilihan seks dan evolusi genom dan sistem imun tuan rumah mereka, dan mereka telah dikaitkan dengan perkembangan pembiakan seksual. Parasitologi itu menangani banyak soalan penting dalam biologi, di samping mempunyai pautan jelas kepada industri farmaseutikal manusia dan perubatan veterinar, pertanian dan. Kami berbincang dan mengkaji aspek parasitologi yang terdiri daripada genetik molekul dan fisiologi untuk epidemiologi dan evolusi.

Pertanian lestari

Mencapai keselamatan makanan global dengan kesan minimum terhadap alam sekitar adalah satu cabaran besar. Pengkhususan ini membentangkan pendekatan untuk pertanian yang bertujuan untuk kemampanan dalam ekosistem pertanian. Kita membincangkan bagaimana mengkaji interaksi antara tumbuhan dan haiwan herbivor atau patogen boleh membantu untuk membangunkan strategi mesra alam untuk melindungi tumbuh-tumbuhan tanaman terhadap musuh-musuh itu.

ijazah yang dianugerahkan

Sarjana Sains Biologi dengan dua bidang yang dipilih pengkhususan

KREDIT

120 ECTS, 4 semester

Peluang kerjaya

  • penyelidikan
  • PENGAJARAN
  • pentadbiran awam (perlindungan alam sekitar, kesihatan awam, sektor pertanian dan perhutanan)
  • Media
  • Industri dan lain-lain perusahaan (perunding alam sekitar, perancangan bandar)
  • pertubuhan bukan kerajaan yang memberi fokus kepada alam sekitar dan pembangunan lestari
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Neuchatel (UniNE) is an internationally recognised institution as well as a university on a human scale. With 4380 students from Switzerland and beyond (nearly 20% of students from a ... Baca lebih lanjut

The University of Neuchatel (UniNE) is an internationally recognised institution as well as a university on a human scale. With 4380 students from Switzerland and beyond (nearly 20% of students from abroad), it provides high quality teaching and support. Bachelor and Master degrees are compatible with most other European universities and are in line with society’s expectations in a variety of innovative and cutting-edge fields. Baca Ringkas