Master dalam bidang sosiologi sejarah

Faculty of Humanities, Charles University

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Master dalam bidang sosiologi sejarah

Faculty of Humanities, Charles University

Tujuan kajian Sosiologi Sejarah adalah kajian tentang isu-isu proses sosial jangka panjang dan trend yang mempunyai kesan yang besar ke atas masyarakat kontemporari dan fenomena. MA Sejarah Sosiologi memupuk aktiviti penyelidikan dan pendidikan pakar dengan penekanan kepada pengkhususan proses ini.

Di atas semua, tawaran sosiologi sejarah dengan masalah pemodenan dan perubahan sosial, trend globalisasi dan pengaruh, proses integrasi dan perpecahan, hubungan kesinambungan dan ketakselanjaran, agama dan pluralisme budaya, menghubungkan global kepada tempatan, pengenalan peluang dan risiko pembangunan sosial, analisis situasi konflik dan kemungkinan mengatasinya.

Keperluan untuk memahami semua isu-isu ini menyembah keperluan untuk pembangunan pendekatan teori dan metodologi yang mencukupi, dan juga latihan khusus pelajar universiti, yang mungkin melalui kajian Sejarah Sosiologi.

Keterangan peperiksaan pintu masuk dan kriteria penilaian

peperiksaan pintu masuk tidak diperlukan.

Syarat-syarat bagi kemasukan

  1. Mengemukakan surat motivasi dan kertas akademik dalam bahasa Inggeris sebelum tarikh akhir permohonan. Akhbar itu hendaklah tidak kurang daripada 30 muka surat panjang dan membuktikan pengetahuan anda, kemahiran dan bakat untuk belajar di program yang mana anda memohon. Akhbar itu boleh menjadi tesis sarjana muda anda mempertahankan atau ringkasan, atau artikel yang diterbitkan dalam jurnal akademik, sebagai contoh.
  2. Syarat-syarat untuk kemasukan tanpa pemeriksaan pintu masuk

  3. Mengemukakan surat motivasi dan kertas akademik dalam bahasa Inggeris sebelum tarikh akhir permohonan. Akhbar itu hendaklah tidak kurang daripada 30 muka surat panjang dan membuktikan pengetahuan anda, kemahiran dan bakat untuk belajar di program yang mana anda memohon. Akhbar itu boleh menjadi tesis sarjana muda anda mempertahankan atau ringkasan, atau artikel yang diterbitkan dalam jurnal akademik, sebagai contoh.
  4. Maklumat mengenai penjalanan graduan

Sepanjang kajian mereka MA Sejarah Sosiologi, graduan akan meliputi kedua-dua topik teori serta topik berdasarkan praktikal dan penyelidikan.

Mengenai teori, graduan akan memperoleh pengetahuan sejarah-sosiologi dari bidang sosial, budaya, agama, politik dan ekonomi. kemahiran praktikal dan berasaskan penyelidikan yang diperolehi sepanjang kajian kursus ini termasuk kemahiran profesional berdasarkan menguruskan pendekatan asas kaedah penyelidikan sejarah-sosiologi kuantitatif dan kualitatif.

Kombinasi kedua-dua bidang teori dan praktikal layak graduan untuk bekerja dalam kedua-dua bidang akademik, iaitu, di universiti-universiti dan institusi penyelidikan, dan dalam bidang bukan akademik, iaitu dalam pentadbiran negeri, badan bukan kerajaan, agensi-agensi, firma perundingan, institusi pendidikan, kebudayaan organisasi dan dalam media.

This school offers programs in:
  • English
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
2,000 EUR
setiap tahun.
Locations
Republik Czech - Prague 5, Prague
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2019
Republik Czech - Prague 5, Prague
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat