Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul

Umum

Penerangan Program

Bagaimana untuk mengesan penyakit dari nafas?

Bolehkah bahan bakar nuklear dibebaskan dengan selamat? Bagaimanakah kimia menguntungkan bioekonomi? Dalam Program Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul , anda mempelajari kaedah penyelidikan percubaan dalam banyak bidang kimia, seperti kimia analitis dan sintetik, radiokimia, penyelidikan molekul, dan spektroskopi. Kajian memberikan anda asas yang sangat baik untuk kepakaran dan menyediakan anda untuk memenuhi cabaran tempatan dan global.

Belajar

Dalam Program Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul , anda akan menjadi sangat akrab dengan kaedah penyelidikan eksperimen dalam satu atau lebih bidang kimia, seperti kimia analitis dan sintetik, radiokimia, penyelidikan molekul, dan spektroskopi. Kajian termasuk kursus kuliah, peperiksaan dan pengajaran hubungan, kursus makmal, siri persembahan dan seminar. Berbanding dengan ijazah Sarjana Muda, kajian ini memerlukan kerja yang lebih bebas. Ijazah Sarjana memuncak dalam tesis Sarjana yang luas yang merangkumi penyelidikan praktikal.

Program ini berbilang bahasa , yang bermaksud anda boleh menyelesaikan gelar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, tetapi juga boleh menggunakan Finland atau Sweden jika anda mahu. Semua kursus yang diberikan oleh Program Sarjana akan diberikan kuliah dalam bahasa Inggeris.

Kenapa Kimia dan Sains Molekul?

Selepas melengkapkan Program Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul, anda akan:

  • Sudah tentu akrab dengan kaedah penyelidikan percubaan dalam satu atau lebih bidang kimia, seperti kimia analitis dan sintetik, radiokimia, penyelidikan molekul, dan spektroskopi.
  • Mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai asas teori bidang anda dan dapat menerapkan pengetahuan ini kepada topik yang lebih luas.
  • Ketahui bagaimana mencari dan mengurus data penyelidikan kimia dan menggunakannya untuk merancang dan melaksanakan tugas menuntut di makmal kimia.
  • Dapat bertindak sebagai ahli kimia dalam perancangan dan pengurusan projek, baik secara bebas dan sebagai anggota pasukan.
  • Dapat mengemukakan keputusan anda dengan tepat mengikut amalan bidang, baik secara lisan dan bertulis, dan menyediakan kertas dan laporan yang luas.

Sebagai pakar kimia, anda boleh memulakan kerjaya dalam industri, penyelidikan atau pendidikan atau di sektor perniagaan. Kerja anda mungkin melibatkan penggunaan sains alam sekitar atau biologi, pembuatan produk farmaseutikal, atau pembangunan bahan teknologi atau penyelesaian tenaga baru. Majikan yang berpotensi termasuk syarikat swasta, institusi penyelidikan dan pendidikan, agensi awam dan pihak berkuasa penyeliaan di luar negara dan di Finland. Industri kimia merupakan majikan utama dan salah satu industri eksport terbesar di Finland. Anda juga boleh memohon kajian pascasiswazah dalam program doktoral.

Struktur dan Kandungan

Skop ijazah dari Program Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul adalah 120 kredit dan bertujuan untuk diselesaikan dalam dua tahun akademik. 120 kredit terbahagi kepada dua bahagian:

  • Kajian lanjutan dalam Kimia (85-100 kr), termasuk tesis Master sebanyak 30 kredit
  • Kajian elektif lain (20-35 kr)

Dalam program Sarjana, anda mesti memilih sekurang-kurangnya satu pakej kursus (25 kredit dalam radiokimia, kimia sintetik, analisis dan kaedah pemisahan atau sains molekul) dan kursus-kursus dari pelbagai bidang kimia khusus mengikut kepentingan dan matlamat kerjaya anda. Anda boleh melengkapkan ijazah luas dengan memilih kajian dari beberapa pakej atau pakar dalam bidang kimia tertentu.

Anda akan mendapat bantuan dalam menyediakan rancangan pembelajaran peribadi anda dari program ini.

Kursus dan Pengajaran

Dalam program Sarjana, anda boleh memilih kursus dari bidang kimia yang berbeza mengikut kepentingan dan matlamat kerjaya anda. Anda boleh melengkapkan ijazah luas dengan memilih kajian dari beberapa pakej kursus atau pakar dalam bidang kimia tertentu. Anda akan mendapat bantuan dalam menyediakan rancangan pembelajaran peribadi anda dari penasihat akademik anda.

Tesis Sarjana

Projek akhir anda adalah tesis Master, skopnya ialah 30 kredit. Ia merangkumi kajian semula kesusasteraan dan komponen kajian eksperimen atau teoretikal / pengkomputeran . Skop komponen penyelidikan diperluas dengan melengkapkan projek penyelidikan tambahan (KEM412) iaitu 15 kredit.

Anda boleh melengkapkan penyelidikan sebagai ahli kumpulan penyelidikan di Universiti, di luar Universiti di institut penyelidikan atau syarikat, atau semasa pertukaran pelajar. Anda mesti membuktikan sebahagian daripada penyelidikan itu sendiri dan tulis keseluruhan tesis secara bebas.

Persekitaran Antarabangsa

Persekitaran pembelajaran antarabangsa: Program Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul menerima pelajar melalui prosedur kemasukan antarabangsa . Pelajar Program Sarjana Antarabangsa dalam Spektroskopi Lanjutan dalam Kimia , serta beberapa pelajar pertukaran, meningkatkan lagi skop antarabangsa. Di samping itu, Jabatan mempunyai beberapa guru dan penyelidik antarabangsa. Penyelidikan kimia adalah usaha antarabangsa, dan kumpulan penyelidikan di University of Helsinki mempunyai beberapa rakan kongsi antarabangsa.

Pertukaran pelajar: University of Helsinki mempunyai perjanjian pertukaran pelajar dengan beberapa universiti asing, jadi anda boleh menyelesaikan sebahagian darjah anda di luar negara. Apabila anda telah melengkapkan Ijazah Sarjana, anda boleh melanjutkan pengajian doktor di universiti luar. Ijazah Sarjana dalam bidang kimia yang diselesaikan di University of Helsinki telah disahkan dengan label kualiti Euromaster®, yang menjamin pengiktirafan ijazah di universiti-universiti Eropah.

Kajian bahasa: University of Helsinki menawarkan pelbagai peluang untuk meningkatkan kemahiran bahasa anda.

Kerjasama dengan Pihak Lain

Sebagai pelajar di University of Helsinki , anda mempunyai peluang yang luas untuk belajar di fakulti yang berbeza . Anda juga boleh menyelesaikan pengajian di universiti Finland lain di bawah Perjanjian Hak Pelajaran Fleksibel (JOO).

Baru-baru ini Fakulti Sains telah menandatangani perjanjian dua hala yang membolehkan pelajar dalam Program Sarjana untuk mengambil kursus kimia pelengkap tertentu yang diajar di Aalto University.

Penyelidikan dalam sains semulajadi adalah bersifat luas dan bersifat multidisiplin. Penyelidik di Jabatan Kimia mempunyai projek bersama dengan beberapa unit University of Helsinki serta institusi penyelidikan dan syarikat di luar Universiti. Sambungan ini membenarkan anda menjalin hubungan dengan pelbagai pihak dalam bidang kimia dan disiplin yang berkaitan.

Di samping itu, Jabatan Kimia mempunyai hubungan rapat dengan beberapa organisasi dalam bidang kimia, di mana anda boleh mengenali diri dengan ahli kimia profesional dan pasaran pekerjaan. Rakan utama termasuk, contohnya, Persatuan Kimia Finland, Persekutuan Industri Kimia Finland, pelbagai organisasi perdagangan dan Persatuan Finland untuk Guru Matematik, Fizik, Kimia dan Informatika.

Pelajar dan Kehidupan Pelajar

Hayat pelajar dan terutama budaya organisasi pelajar sangat kaya dan pelbagai di Finland. Juga di University of Helsinki , komuniti pelajar sangat aktif.

Lebih daripada 250 organisasi pelajar beroperasi dalam Kesatuan Pelajar University of Helsinki (HYY), dari fakulti dan organisasi subjek ke organisasi politik dan masyarakat, dan daripada koir dan orkestra ke gim sukan dan permainan. Kegiatan mereka termasuk perayaan ulang tahun, pesta makan malam akademik, acara kebudayaan, perjumpaan dan lawatan.

Sebagai pelajar dan ahli Kesatuan Pelajar (HYY), anda berhak mendapat banyak manfaat dan perkhidmatan. Sebagai contoh, perumahan pelajar berpatutan, perkhidmatan penjagaan kesihatan asas, kemudahan sukan dan makanan harga pelajar. Anda juga mendapat banyak diskaun, contohnya bayaran yuran pengangkutan awam di seluruh negara.

Kerjaya

Ijazah Sarjana dalam Kimia dan Sains Molekul melayakkan anda untuk jawatan pakar dalam pelbagai bidang, seperti industri, penyelidikan atau pendidikan. Industri kimia merupakan majikan utama dan salah satu industri eksport terbesar di Finland. Kerja anda juga boleh melibatkan aplikasi sains alam sekitar atau biologi, pengilangan produk farmaseutikal, atau pembangunan bahan teknologi atau penyelesaian tenaga baru.

Di sektor swasta, tugas anda mungkin termasuk penyelidikan dan pembangunan, pengurusan kualiti, latihan atau perdagangan. Kastam dan ahli kimia forensik, dan ahli kimia yang bekerja dalam kawalan alam sekitar menganalisis sampel sebagai sebahagian daripada tugas mereka. Penyelidikan kimia sering memerlukan kerjasama interdisipliner dan antarabangsa. Sebagai seorang ahli kimia, anda boleh menjadi sebahagian daripada penemuan baru dan berkhidmat sebagai pakar dalam bidang anda dan sebagai ahli fenomena semula jadi.

Tarikh Akhir Kemaskini November 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. ... Baca lebih lanjut

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. All programmes comply with the national legislation governing university education and are, therefore, recognised globally. Baca Ringkas