Master dalam alam sekitar dan sumber pengurusan

Umum

Penerangan Program

Sarjana Alam Sekitar dan Pengurusan Sumber

Amerika Latin dan Caribbean rantau (LAC) meliputi kepelbagaian besar landskap dan ekosistem dan sangat heterogen dari segi pembangunan ekonomi dan sejarah sosial dan asli. rantau ini menghadapi cabaran yang serius seperti perubahan iklim dan bencana alam; dan di bawah keadaan pertumbuhan penduduk, urbanisasi dan dasar alam sekitar yang efisien perindustrian dan program yang diperlukan untuk menguruskan secara mampan sumber-sumber semula jadi. Ini memerlukan pakar-pakar mereka membiasakan diri dengan budaya, bahasa dan politik kedua-dua pihak dan berkemahiran dalam komunikasi antara budaya - pendek kata, profesional dengan pemahaman sisi dan pendekatan trans-disiplin untuk pembangunan yang mampan.

The binationale Master Programm dimulakan pada tahun 2008 sebagai inisiatif bersama dari Jerman Academic Exchange Service (DAAD), Kementerian Persekutuan Jerman Pelajaran dan Penyelidikan (BMBF), Kementerian Persekutuan Jerman untuk Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (BMZ) dan Mexico Majlis Kebangsaan Sains dan Teknologi (Conacyt).

Mengenai program ini

Program Master Dua Ijazah dua tahun (dikenali sebagai "Alam Sekitar dan Pengurusan Sumber -ENREM" dengan tumpuan di Amerika Latin) sedang membina di kedua-dua program sarjana yang diiktiraf daripada universiti bekerjasama di Mexico dan di Jerman:

 • Maestria en Ciencias Ambientales di Programa Multidisciplinario de Posgrado en Ciencias Ambientales - PMPCA dari Universidad Autónoma de San Luis Potosí (UASLP-Mexico) dengan konteks pelbagai disiplin
 • Sarjana Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan di Institut Teknologi dan Pengurusan Sumber - ITT dari TH Köln Universiti Sains Gunaan (TH Köln-Jerman) dengan pendekatan antara disiplin.

Objektif program ini

Ijazah Program Master Double (dikenali sebagai ENREM) layak profesional muda dari Amerika Latin dan Eropah dengan kemahiran yang diperlukan, alat dan kaedah untuk berubah dan memohon penyelesaian bersepadu bagi pengurusan alam sekitar dan sumber semula jadi dalam konteks antarabangsa - kerjasama American terutama Jerman-Latin - dan pada masa yang sama menyediakan pengalaman kerja dan pengetahuan serantau untuk pembelajaran bersama dan persekitaran budaya. Pakar-pakar ini dapat menganalisis dan menyelesaikan masalah alam sekitar kompleks dalam konteks sosio-budaya dan politik tertentu, memandangkan potensi teknikal dan ekonomi kedua-dua wilayah.

Kumpulan sasaran

Pendekatan ENREM adalah untuk Mexico, Jerman dan Amerika Latin peserta, namun program itu dibuka bagi pemohon dari semua bangsa, jika peserta yang bermotivasi tinggi untuk bekerja dalam kerjasama antarabangsa dengan bahasa Latin Amerika dan fasih bertutur dalam bahasa Sepanyol dan Inggeris.

Mobiliti

Konsep pergerakan program bermula dengan tahun pertama di Mexico, semester ketiga berlaku di Jerman dan semester yang terakhir adalah semata-mata untuk pembangunan projek master tesis sama ada di Jerman, Mexico atau lain American Country Latin bergantung dalam topik tesis .

IJAZAH

graduan yang berjaya dalam program Master Dua Ijazah akan tidak menerima ijazah ENREM, tetapi sebaliknya dua darjah dikeluarkan oleh

 • UASLP: Maestria en Ciencias Ambientales
 • TH Köln: Ijazah Sarjana Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Sains

Masa Depan Kerjaya

Program master layak pelajar untuk pelbagai kemudahan yang ada jawatan yang menarik, dengan perspektif kerjaya bekerja dengan pemikiran antarabangsa yang tinggi dalam bidang perancangan, pelaksanaan projek dan penilaian sama ada untuk:

 • kerjaya profesional: menyediakan pelajar untuk suatu pekerjaan dalam industri, institusi awam, dan ODA (kedua-dua sektor awam dan ketiga) bekerja dalam bidang alam sekitar dan sumber pengurusan biasanya dengan orientasi pasaran antara disiplin dan antarabangsa, atau
 • Penyelidikan: yang membawa kepada kajian PhD dan kemudian pekerjaan di Pusat universiti atau penyelidikan

Kandungan

Tujuan Program Ijazah Sarjana Double adalah untuk melayakkan pakar-pakar muda dalam bidang pengurusan alam sekitar dan sumber asli. Dalam persekitaran pembelajaran yang disiplin, pelajar mempelbagaikan pengetahuan dan membina keupayaan untuk berfikir transdisciplinarily dan sisi, dan juga sebagai satu pasukan dan kemahiran kepimpinan, antaranya kebolehan antara budaya. Kecekapan ini hendaklah melengkapkan graduan dengan kebolehan untuk menganalisis, mencirikan dan menyelesaikan masalah yang kompleks pengurusan alam sekitar dan sumber semula jadi dan juga pembangunan mampan angkat, semua sejajar dengan MDG, agenda pembangunan pasca-2015 dan SGDS muncul.

Yang modul teras menyediakan pelajar dengan gambaran keseluruhan cabaran yang berbeza yang berkaitan dengan pengurusan alam sekitar dan sumber semula jadi seperti Problemática y Gestión Ambiental, Desarrollo Sustentable, dan beberapa pendekatan disiplin dan metodologi seperti Ecología, Estadística, Economía ECOLOGICA, dan Projek dan Pengurusan Perniagaan.

Yang Modul projek (Seminario Multidisciplinario, ProjectIII- Pelaksanaan) adalah pasukan-kerja dan berasaskan projek, dan memerlukan kumpulan pelajar pelbagai budaya mengulas lanjut kajian kes disiplin dan berorientasikan amali. Sepanjang Modul Projek pelajar melalui proses definisi masalah dan analisis, pembangunan konsep dan penyelesaian dan dimuktamadkan dengan mereka bentuk konsep untuk pelaksanaan.

Yang tesis sarjana adalah berdasarkan kepada satu masalah penyelidikan atau pengurusan masa kini dan boleh dibangunkan dalam sesuatu projek yang dijalankan di sebuah syarikat atau institusi di Mexico, Jerman atau lain Latin American Country, dengan tujuan untuk memberi pendedahan kepada pelajar untuk berlatih dan membenamkan mereka ke dalam rangkaian antarabangsa yang luas dengan mengukuhkan hubungan dengan organisasi yang terlibat dalam bidang penyelidikan yang berkaitan.

Kecekapan utama untuk menyediakan penyelesaian bagi penggunaan sumber asli yang boleh diperbaharui khususnya daripada Amerika Latin akan disediakan dalam mandatori dan pengkhususan modul elektif. jelas sekali, kaedah dan alat Modul-modul elektif memberi tumpuan kepada kemahiran metodologi saintifik.

Lebih-lebih lagi dan meningkatkan pengalaman pembelajaran, program ENREM ini menawarkan pelbagai aktiviti kurikulum seperti seminar mengenai komunikasi antara budaya, kursus bahasa, dan lain-lain

Syarat Kemasukan

Dalam usaha untuk memohon untuk program induk pemohon sekurang-kurangnya perlu memenuhi syarat-syarat berikut:

 • Ijazah Sarjana Muda yang berkaitan dengan pengurusan alam sekitar: sains semula jadi, sains kejuruteraan, geografi, sains pertanian atau sosial
 • A berhubung dengan pengurusan alam sekitar, sama ada dengan kajian atau pengalaman kerja profesional
 • sekurang-kurangnya gred 8.0 berdasarkan sistem penggredan Mexico atau bersamaan
 • Bukti penguasaan bahasa Inggeris (TOEFL atau IELTS)
 • Bukti penguasaan bahasa Sepanyol (terpakai kepada pemohon daripada warganegara yang tidak mempunyai Sepanyol sebagai bahasa ibunda mereka)
 • Pengetahuan asas bahasa Jerman adalah satu kelebihan untuk pemohon Mexico dan Amerika Latin
 • Bermotivasi tinggi untuk belajar dalam persekitaran yang pelbagai budaya

keperluan khusus lain DAAD-Scholarship

 • Lepas ijazah tidak lebih daripada 6 tahun
 • 2 tahun pengalaman yang Minimum selepas ijazah Sarjana Muda
 • Bukti keadaan kerja semasa pada masa permohonan

Jika anda memenuhi syarat-syarat di atas, sila semak DOKUMEN YANG DIPERLUKAN untuk maklumat lebih lanjut.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Institute for Technology and Resources Management in the Tropics and Subtropics (ITT) at the TH Köln (University of Applied Sciences) aims to enable people of various technical and cultural backgr ... Baca lebih lanjut

The Institute for Technology and Resources Management in the Tropics and Subtropics (ITT) at the TH Köln (University of Applied Sciences) aims to enable people of various technical and cultural backgrounds to better solve the complex issues related to environmental problems with an interdisciplinary and intercultural approach at the graduate and postgraduate level. Baca Ringkas