Master Consulting dan Kepakaran dalam Tindakan Awam

Umum

Penerangan Program

padang

profesional

Objektif latihan

Menawarkan pelajar Francophone latihan peringkat tinggi untuk kerjaya dalam aktiviti awam, yang diambil dalam erti kata yang luas.

peluang

Ijazah Sarjana ini menyediakan pelajar untuk kepakaran dan jawatan pengurusan kanan di: pentadbiran awam negeri atau serantau, wilayah dan perbandaran; agensi atau institusi awam atau pihak berkuasa pengawal selia autonomi; struktur awam, separuh awam atau swasta yang terlibat dalam pengeluaran program awam dan pengurusan perkhidmatan awam; dalam majlis kepada pegawai yang dipilih sebagai kolaborator pribadi di lemari politik mereka; dalam kepakaran, perundingan strategik, pelabuhan projek dan komunikasi pengaruh dalam firma perundingan yang mengkhususkan diri dalam sokongan keputusan awam.

Rakan akademik dan diploma

Latihan ini dianjurkan dengan kerjasama rapat dengan Institut Pengajian Politik Toulouse, serta dengan Universiti Baru Bulgaria. Diploma yang diberikan pada akhir latihan adalah:

  • Ijazah Sarjana "Perundingan, kepakaran dan tindakan awam" (CEAP), Universiti Toulouse 1 Capitole
  • Diploma New Bulgaria jalur University (NUB) Sofia untuk pelajar yang memilih untuk diploma berganda.

Tempoh pengajian dan butiran

Latihan mempunyai sejumlah 290H, 250 jam bersemuka. Pengajaran berlaku dalam sepenuh masa dari awal Oktober hingga akhir bulan April, diikuti dengan latihan sekurang-kurangnya 3 bulan untuk kursus-kursus profesional dan penyelidikan tindakan untuk laluan carian.

pendaftaran

Calon akhirnya dimasukkan ke peperiksaan pintu masuk ke ESFAM yang telah menyatakan hasrat untuk berbuat Majlis Masters 'dan Kepakaran dalam Tindakan Awam "(APEC) kemudiannya akan dikemukakan kepada prosedur kemasukan pada rekod, mengikut syarat-syarat Institut Kajian Politik di Toulouse.

Pelajar yang, selepas memilih rekod mereka, telah dimasukkan ke Master akan pelajar kerap mendaftar di Institut Kajian Politik Toulouse, sambil menikmati status pelajar Bulgaria sepanjang tempoh pengajian mereka di Sofia. Mereka yang memilih untuk dua darjah, juga akan dimasukkan sebagai tambahan kepada NUB.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

L’ESFAM a été la réponse prompte et adéquate de la Francophonie institutionnelle et de la République de Bulgarie aux besoins de formation des cadres de haut niveau des pays de la région de l’Europe ce ... Baca lebih lanjut

L’ESFAM a été la réponse prompte et adéquate de la Francophonie institutionnelle et de la République de Bulgarie aux besoins de formation des cadres de haut niveau des pays de la région de l’Europe centrale et orientale, confrontés après 1990 aux difficiles problèmes de gestion de la transition. La décision de création de l’ESFAM a été prise par le 5ème sommet des Chefs d’État et de gouvernement ayant le Français en partage (Ile Maurice, octobre 1993). Baca Ringkas