Master 2 dalam ekonometrik dan ekonomi empirikal (eee)

Umum

Penerangan Program

Matlamat dan Skop

induk ini bertujuan untuk menyediakan alat analisis ekonometrik dan empirikal digabungkan dengan kemahiran yang kuat dalam menggunakan set data yang besar untuk melakukan kajian yang mendalam dalam bidang yang luas ekonomi. Program EEE M2 menyediakan pada semester pertama latihan yang kukuh dalam microeconometrics, siri masa, model data panel, kaedah bukan parametrik, alat statistik dimensi besar, pengaturcaraan komputer, dan sistem pengurusan pangkalan data. Pada semester kedua, pelajar memohon latihan ini untuk melakukan kajian empirikal dalam organisasi industri, kewangan, program penilaian dasar awam, kesihatan dan insurans, analisis data dan data yang besar.

Kursus diajar dalam bahasa Inggeris oleh ahli-ahli fakulti TSE dengan reputasi yang mantap antarabangsa dalam bidang ekonomi, ekonomi empirikal, organisasi industri, dan kewangan antara lain. Latihan ini selesai dengan projek empirikal dilakukan semasa sepanjang tahun di sekumpulan pelajar.

Kursus

Untuk memperoleh Ijazah Ekonomi Ekonometrik dan Empirik, pelajar perlu melengkapkan semua kursus semester pertama dan bersamaan dengan empat kursus selama 30 jam pada semester kedua dan sama ada:

 • melakukan latihan dalam firma (awam atau swasta), institusi kewangan (bank, insurans), institusi kerajaan (persaingan atau pihak berkuasa pengawalselia), atau makmal penyelidikan dan menulis laporan magang.
 • tulis Tesis Sarjana di bawah pengawasan fakulti TSE.

Kemasukan

 • Kemasukan adalah berdasarkan kepada kecemerlangan akademik. Ijazah sarjana muda sekurang-kurangnya 4 tahun kolej atau ijazah Sarjana diperlukan dengan kurikulum dianggap selaras dengan program ini dan diluluskan oleh jawatankuasa pemilihan TSE.
 • pengetahuan tentang bahasa Inggeris juga diperlukan.

Nota

Latihan kami bergantung pada penggunaan matematik dan pemodelan yang banyak. Oleh itu diperlukan penguasaan matematik yang baik. Untuk memohon pada tahun pertama Sarjana, pelajar hendaklah memegang BSc dalam Ekonomi, Matematik Gunaan dalam kurikulum yang diiktiraf dianggap sebagai konsisten dengan program dan diluluskan oleh jawatankuasa pemilihan TSE. Untuk memohon pada tahun ke-2 Sarjana, pelajar harus memegang ijazah sarjana sekurang-kurangnya 4 tahun kolej atau ijazah Sarjana.

Proses permohonan

Langkah 1: Buat fail aplikasi anda pada baris: eCandidatures

Langkah 2: Muat turun, cetak dan hantar fail permohonan dengan semua dokumen yang diperlukan sebelum tarikh akhir yang dinyatakan.

Dokumen yang diperlukan:

 • Resume (CV)
 • surat sampul surat
 • transkrip rasmi
 • diploma rasmi
 • Pensijilan bahasa Inggeris TOEFL
 • IELTS atau Sijil lanjutan Cambridge (tahap C1 sebagai rujukan Eropah)
 • Skor Peperiksaan Rekod Siswazah (GRE)
 • 2 surat cadangan (Master - tahun pertama) 3 surat cadangan (untuk memohon pada tahun ke 2 Sarjana) - yang lebih akademik daripada profesional

dengan catatan kepada:

Ecole d'économie de Toulouse - TSE Université Toulouse 1 Capitole Agnès SIRVEN - MA 102 Industri des Tabacs 21 allée de Brienne 31015 Toulouse cedex 6

Langkah 3: Ikut status permohonan anda pada baris: eCandidatures

Langkah 4: Jawapan akan disampaikan pada pertengahan bulan Mac.

Langkah 5: Jika anda dipilih, anda mempunyai seminggu untuk mengesahkan penerimaan anda.

Langkah 6: Perakuan pendaftaran dan pembayaran akan berlaku pada bulan Julai.

Yuran tuisyen

5500 € + Yuran pendaftaran: lebih kurang 250 € + Pelajar keselamatan sosial (penjagaan kesihatan): lebih kurang 200 €. Alamat: 21 allée de Brienne - 31000 Toulouse

Bantuan kewangan

Beberapa biasiswa Sarjana dan pengecualian yuran akan dianugerahkan kepada pelajar Sarjana mengikut kriteria akademik, geografi atau individu.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Toulouse School of Economics : a world-leading centre for research and higher education, chaired by Nobel Prize Laureate Jean Tirole

Toulouse School of Economics : a world-leading centre for research and higher education, chaired by Nobel Prize Laureate Jean Tirole Baca Ringkas