Ma dalam hubungan antarabangsa: europe dari perspektif yang Visegrad

Umum

Penerangan Program

MA dalam bidang Perhubungan Antarabangsa: Eropah dalam Perspektif Visegrad

Program ijazah Sarjana bersama dalam hubungan antarabangsa dijalankan dalam rangka kerja yang Rangkaian VNDREAM, Yang terdiri daripada: Jagiellonian Universiti di Kraków (Poland), Masaryk Universiti (Republik Czech), Universiti Pecs (Hungary) dan Matej Bel Universiti di Banska Bystrica (Slovakia). Program Master bersama ini menawarkan peluang yang unik untuk mempelajari hubungan antarabangsa, politik, ekonomi, masyarakat dan budaya Eropah dari perspektif wilayah Visegrad. Fakulti yang berpengalaman satu universiti terkemuka dari rantau Visegrad dan juga melawat profesor dan pensyarah jemputan dari institusi akademik dan diplomatik antarabangsa terkenal memberikan arahan berwawasan dan inspirasi mengenai perkembangan utama dalam kontemporari antarabangsa undang-undang, ekonomi, politik dan budaya memandangkan proses integrasi Eropah dilihat dari sudut pandangan rantau Visegrad ini.

Profil Siswazah

Setelah tamat program ini graduan akan menunjukkan kecekapan yang tinggi dalam kedua-dua sejarah dan budaya yang Visegrad dan Eropah Tengah rantau yang lebih luas sebagai latar belakang untuk lebih memahami hubungan antarabangsa kontemporari seperti yang ditunjukkan dalam kesan integrasi Eropah. Lebih khusus lagi mereka akan memperoleh pengetahuan yang diperlukan untuk lebih memahami sifat kompleks kaitan antara fenomena global dan serantau yang memberi kesan kepada fungsi organisasi antarabangsa, perniagaan dan masyarakat sivil. Graduan akan bersedia untuk bekerja di organisasi antarabangsa, perkhidmatan diplomatik, pentadbiran awam, media massa dan organisasi masyarakat sivil. Jika berminat dalam mengejar kerjaya akademik, graduan akan memperolehi keupayaan analitikal untuk menjalankan penyelidikan individu sebagai bakal pelajar kedoktoran.

Struktur

Program ini berlangsung selama 4 semester. Beban kerja keseluruhan sepadan dengan sejumlah 120 ek. Bahasa Inggeris adalah bahasa utama pengantar. Arahan dalam bahasa kebangsaan universiti rakan kongsi disediakan juga. Setelah selesai semua keperluan pelajar program mendapatkan ijazah bersama bersamaan dengan gelaran Sarjana Sastera mengikut tatanama kebangsaan universiti rakan kongsi.

Berikut semester pertama di Universiti Jagiellonian di Kraków, pelajar menghabiskan semester pada setiap universiti rakan kongsi dalam perintah yang berikut:

  • Masaryk Universiti - semester kedua
  • Universiti Pecs - semester ketiga
  • Matej Bel Universiti di Banska Bystrica - semester akhir

Semasa semester ketiga dan terakhir pelajar menghadiri kursus yang ditawarkan secara tetap, seminar tesis sarjana dan menjalankan penyelidikan individu yang membawa kepada penyerahan tesis Sarjana dan peperiksaan akhir. Sarjana Tesis hendaklah ditulis pada semester terakhir program.

Berjaya menyelesaikan satu tahun akademik adalah preconditioned oleh rekod pelajar minimum 60 ek. Setiap rakan kongsi universiti menawarkan beberapa kursus yang sepadan dengan sekurang-kurangnya 30 ek per semester.

Kurikulum

Senarai subjek pilihan adalah untuk menjadi up-bertarikh setiap tahun oleh universiti rakan kongsi dan akan disediakan kepada pelajar-pelajar tidak lewat daripada tiga bulan sebelum permulaan setiap semester berikutnya mengikut kalendar akademik universiti rakan kongsi hosting masing-masing.

Bilangan ek titik yang diberikan kepada kursus-kursus yang sesuai dengan beban kerja pelajar secara keseluruhan termasuk jam pertemuan pengajaran dalam bentuk ceramah dan seminar, serta bacaan, esei dan pembentangan. Universiti Rakan mengekalkan kaedah rumah mereka dalam mengira ek titik ditugaskan untuk tawaran kursus mereka.

Kursus wajib sesuai dengan 84 ek. Kursus pilihan sesuai dengan 36 ek. Jumlah beban kerja pelajar sepadan dengan sekurang-kurangnya 120 ek.

Bagi kursus di setiap universiti rakan kongsi sila melihat tawaran senarai bagi setiap semester:

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Centre for European Studies at the Jagiellonian University traces its history to the founding of the Inter-Faculty ‘Unit' (Zakład) for European Studies at the Jagiellonian University in 1993. In t ... Baca lebih lanjut

The Centre for European Studies at the Jagiellonian University traces its history to the founding of the Inter-Faculty ‘Unit' (Zakład) for European Studies at the Jagiellonian University in 1993. In the 1990s, this research institute offered open lectures and classes in both Polish and English, but no stand-alone degree programmes. Baca Ringkas