MSc dalam Pembangunan Ekonomi Bandar dan Ketahanan: Bandar Inovatif dan Keusahawanan dalam Ekonomi Global

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program pengajian

Dalam ekonomi global, bandar-bandar dan wilayah berada dalam persaingan kekal. Trek pengkhususan ini mengkaji bagaimana bandar menggunakan inovasi dan keusahawanan untuk memacu pertumbuhan dan membina daya tahan ekonomi dalam iklim ekonomi global yang tidak stabil.

Program Pembangunan Ekonomi dan Ketahanan Bandar adalah trek pengkhususan dalam MSc dalam Pengurusan dan Perkembangan Bandar , yang menawarkan peluang kepada para pelajar untuk memperoleh pemahaman tentang proses urban dan serantau yang asas yang berkaitan dengan pembangunan ekonomi dan daya tahan. Contoh kajian kes dan kesusasteraan kontemporari menerangkan tadbir urus bandar dari perspektif ekonomi dengan memperlihatkan bagaimana bandar-bandar tumbuh dan melakukan ekonomi pada tahap serantau dan global. Pelajar akan bekerjasama dengan pangkalan data sebenar dan menggunakan perisian statistik untuk mempelajari bagaimana untuk menterjemahkan teori ekonomi ke dalam analisis konkrit. Pada akhir trek, pelajar akan belajar untuk mengenal pasti kriteria untuk menilai keberkesanan dasar ekonomi bandar dan serantau menggunakan kaedah kuantitatif untuk penilaian serta melaksanakan analisis ini pada pelbagai skala spatial: dari negara ke kawasan ke kawasan kejiranan ke isi rumah dan individu. Di samping itu, pelajar akan dapat mentafsir data dunia nyata untuk memberikan penyelesaian yang inovatif bagi daya tahan ekonomi dalam konteks iklim ekonomi global yang tidak stabil.

Objektif kursus

Pada akhir kursus, para pelajar harus dapat:
 • Mereproduksi dan mentafsirkan teori-teori yang berurusan dengan daya saing dan daya tahan bandar dan serantau.
 • Mengenal pasti kriteria untuk keberkesanan dasar ekonomi bandar dan serantau menggunakan kaedah kuantitatif untuk penilaian.
 • Memohon penalaran ekonomi dan geografi untuk menganalisis pembangunan ekonomi dan tadbir urus pada pelbagai skala ruang: dari negara ke kawasan ke kawasan kejiranan ke isi rumah dan individu (tahap makro, tahap meso dan analisis mikro).
 • Terapkan teori, konsep dan kaedah penyelidikan analitik dari kesusasteraan kontemporari kepada contoh-contoh praktikal.

Bagaimanakah tahun anda dianjurkan?

Dalam blok pertama dan kedua , program ini berkongsi kursus mengenai teori bandar, tadbir urus, dasar, perancangan, dan perkongsian awam-swasta, dan kewangan dan pelaburan kerajaan tempatan dengan trek pengkhususan lain. Walau bagaimanapun, tugasan anda dalam modul kursus, serta bengkel perancangan tindakan, sentiasa bersifat khusus. Dalam blok ketiga program ini, kursus anda hanya akan dijejaki dengan kemungkinan untuk mengikuti kursus elektif tambahan. Dalam blok keempat program ini anda akan menguatkan kemahiran penyelidikan anda melalui kursus kaedah penyelidikan dan bengkel dan menulis tesis Master anda pada topik yang berkaitan dengan trek pengkhususan anda. Beberapa contoh topik penyelidikan disenaraikan di bawah. Topik lain juga boleh diterima jika diluluskan oleh penyelaras trek pengkhususan dan penyelia tesis.

Contoh penyelidikan tesis
 • Kesan zon perindustrian yang ditetapkan pada PKS pembuatan Mesir.
 • Adakah penyambungan yang berubah menyumbang kepada perubahan dalam daya tahan bandar-bandar khusus?
 • Projek persaingan tempatan di bawah bantuan kewangan luaran EU: Analisis skop program pengendalian daya saing serantau, Turki.
 • Kesan kehadiran jenama fizikal yang besar terhadap daya tarikan kawasan bandar di Lembah Klang.
 • Pengkhususan berteknologi tinggi dan ketidaksamaan pendapatan: Keterangan dari Eropah, 1995-2015.
Kurikulum Program

Blok 1 & 2 - Oktober hingga Januari

 • Teori Bandar
 • Perkongsian Tadbir, Dasar, Perancangan Bandar dan Perkongsian Awam-Swasta
 • Kewangan dan Pelaburan Kerajaan Tempatan
 • Bengkel Perancangan Tindakan

Blok 3 - Januari hingga April

 • Pembangunan Ekonomi Bandar dan Ketahanan
 • Statistik dan Ekonometrik

Blok 4 - April hingga September

 • Kaedah dan Teknik Penyelidikan
 • Bengkel Penyelidikan Bandar
 • Bidang Kerja dan Tesis Sarjana
  • Proses penyelidikan untuk tesis dibahagikan kepada tiga langkah utama:
  • Cadangan penyelidikan
  • Pengumpulan data dan penyediaan data
  • Analisis data dan penulisan tesis

Kenapa Mempelajari Pengembangan dan Ketahanan Ekonomi MasterUrban

Pengkhususan ini menawarkan pelajar teori canggih dan menggunakan kemahiran penyelidikan mengenai pembangunan ekonomi bandaraya. Pertama, bandar dan wilayah sentiasa membangun ekonomi dan bersaing antara satu sama lain dengan bakat, pelaburan, kemudahan, pelancong, perdagangan dan pengetahuan. Oleh itu, pembangunan ekonomi adalah titik permulaan yang baik untuk menentukan bagaimana bandar-bandar tumbuh dan melakukan ekonomi, pada peringkat serantau dan global. Kedua, ketahanan ekonomi telah menjadi lebih menonjol dalam agenda penyelidikan dan dasar untuk dekad yang lalu. Krisis ekonomi global yang terkini, krisis tempatan yang berkaitan dengan perubahan struktur ekonomi, kesan luaran negatif yang teruk berkaitan dengan globalisasi dan pertumbuhan ekonomi bandar, semuanya membawa kepada kejutan yang semakin meningkat yang ekonomi tempatan bertindak balas berbeza di seluruh negara dan benua. Dengan kemungkinan kejutan lebih awal (misalnya berkaitan dengan Brexit di EU, dasar tarif perdagangan Amerika Syarikat, peralihan ekonomi, dan / atau perubahan dalam institusi dan modal sosial), topik ketahanan adalah sama pentingnya dengan pembangunan ekonomi.

"Rotterdam adalah inspirasi, makmal hidup di mana pelajar dapat mengalami penyelidikan dan tindakan bersatu untuk bandar yang berjaya."

Larissa Araripe Rand, Amerika Syarikat

Alumni Pengurusan & Pembangunan Bandar

Mengapa belajar di IHS, Erasmus University Rotterdam ?

Dapatkan gelar MSc dari universiti 100 teratas

Dikenali dengan kekakuan akademik dan kualiti pendidikan yang tinggi, Erasmus University Rotterdam secara konsisten menduduki ranking teratas 3% dari universiti terbaik di dunia.

Kaedah pengajaran kami adalah unik

Di samping aktiviti pengajaran dan penyelidikan IHS, ahli fakulti kami bekerja di lapangan dalam kes-kes kehidupan sebenar di seluruh dunia. Cabaran, pembelajaran, dan soalan dari konteks yang berbeza dibawa kembali ke bilik darjah dan ditenun dalam kurikulum kami.

Anda memohon semua yang anda pelajari - tiada teori kering

Pelajar belajar melalui gabungan kuliah, kajian kes kehidupan sebenar, perbincangan, perbahasan, persekitaran simulasi, tugasan bertulis, dan kerja kumpulan. Lawatan lapangan dan projek-projek di Rotterdam dan bandar-bandar Belanda lain memberikan pendedahan langsung kepada masalah-masalah bandar setempat. Pelajar mempunyai pilihan untuk melengkapkan bidang tugas tesis mereka di luar negara dan melibatkan diri dalam konteks bandar yang berkaitan untuk mengumpulkan data.

Kami menawarkan persekitaran yang benar-benar antarabangsa dan pelbagai

Kelas IHS terdiri daripada profesional peringkat pertengahan dan siswazah baru dengan pengalaman yang kaya dan bervariasi dari lebih dari 45 buah negara. Latar belakang yang tipikal termasuk seni bina, kejuruteraan, perancangan, ekonomi, sains sosial, sains alam sekitar, dan perumahan.

Kajian di Rotterdam - hab inovasi bandar lestari

Seni bina ikonik, perintis perancangan bandar, dan penduduk multikultural yang terkenal telah mendorong Rotterdam ke barisan hadapan inovasi dan penanaman di dunia bandar.

Nikmati pensyarah tetamu dari UN-Habitat dan pihak berkepentingan utama lain dalam bidang bandar

IHS bekerjasama dengan pemimpin global dalam bidang pembangunan bandar, termasuk UN-Habitat, Alliance Cities dan ICLEI serta universiti terkemuka di Belanda dan di seluruh dunia untuk memastikan sumber akademik tambahan untuk pelajar kami.

Apakah beberapa ciri khas trek ini?

Seterusnya mendapatkan diploma MSc dari Universiti Erasmus Rotterdam, sebuah institusi yang secara konsisten berada di kedudukan teratas 3% dari universiti terbaik di dunia, mengkaji pembangunan Perkembangan Ekonomi Bandar dan Ketahanan juga bermakna anda akan dapat:

Ketahui statistik STATA dan analisis regresi

Melakukan analisis kuantitatif menggunakan perisian dan pangkalan data statistik; memahami hasil regresi dan belajar bagaimana mentafsirkan hasil; menterjemahkan hasil daripada analisis kuantitatif ke dalam analisis dasar berasaskan bukti dan pembuatan dasar.

Mengendalikan analisis dasar

Memohon pembelajaran untuk menilai secara berkesan kriteria keberkesanan merentasi pelbagai pembolehubah.

Dapatkan kemahiran & alat teknikal

Belajar perisian ArcGIS dan penciptaan peta; memahami dan mentafsirkan peta; menterjemahkan hasil daripada pemetaan pemetaan (membuat peta sendiri) ke dalam analisis dasar berasaskan bukti dan pembuatan dasar.

Nikmati lawatan lapangan ke bandar di Eropah

Gunakan teori-teori yang anda pelajari di dalam bilik darjah untuk kajian kes kehidupan sebenar, dalam perjalanan lapangan anda ke bandar Eropah.

Teori campuran dengan kemahiran teknikal

Menggabungkan pengetahuan teoretis yang kuat dengan kemahiran yang diperlukan dari pengurus bandar, sambil belajar bagaimana untuk menterjemahkan soalan-soalan penyelidikan ke dalam analisis ekonomi yang diterapkan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1958, IHS is the international institute for housing and urban development of Erasmus University Rotterdam founded. For more than 60 years, it has been our mission to develop human and inst ... Baca lebih lanjut

Founded in 1958, IHS is the international institute for housing and urban development of Erasmus University Rotterdam founded. For more than 60 years, it has been our mission to develop human and institutional capacities, to reduce poverty and improve the quality of life in cities. Baca Ringkas