MSc dalam Pengurusan Komersial dan Runcit

Umum

Penerangan Program

Mengenai program ini

 • Bahasa Inggeris
 • Tempat kuliah: Aarhus
 • Permulaan: Ogos / September (tiada pengambilan musim sejuk)

Pengenalan

MSc dalam Pengurusan Komersial dan Runcit didasarkan pada cabaran yang semakin meningkat yang dihadapi oleh industri barangan pengguna. Ia telah dibangunkan dengan kerjasama yang rapat dengan pelakon terkenal dalam industri.

Program ijazah ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam fungsi HQ industri barangan pengguna dan ia memberikan pemahaman mengenai cabaran khusus industri, yang membuka jalan untuk lebih cepat memanjat tangga kerjaya.

Para pelajar akan memperolehi kelayakan dalam bidang seperti strategi dan inovasi runcit, tingkah laku pengguna, rundingan perniagaan, penentuan harga, pengurusan prestasi serta pelbagai, kategori dan pengurusan jenama.

Pemahaman yang mendalam mengenai rantaian nilai

Hari ini, perdagangan runcit tradisional ditambah dengan e-dagang dan pelbagai kacukan, dan semakin banyak komunikasi berlaku di media sosial. Oleh itu, syarikat-syarikat mesti mengendalikan situasi omnichannel di mana beberapa saluran jualan dan komunikasi yang berbeza harus dioptimumkan berhubung satu sama lain. Di samping itu, keupayaan untuk mengendalikan data besar menjadi semakin penting dalam industri barangan pengguna. Ini telah membawa kepada perubahan hubungan antara pembekal dan peruncit. Pembekal perlu mempertimbangkan keseluruhan rantaian nilai terus kepada pengguna, sementara peruncit mesti menyusun hubungan pembekalnya dengan mata untuk bagaimana membuat nilai bagi pengguna.

Pembahagian tradisional pasaran B2B dan B2C dengan itu berkembang ke arah minda B2B2C yang sangat diperlukan. Program ijazah mencerminkan minda B2B2C ini sejak kursus hubungan hubungan Pembekal-peruncit, Rundingan perniagaan dan tingkah laku Pengguna dalam suasana runcit meliputi keseluruhan rantaian nilai dari pembekal kepada pengguna. Selain itu, para pelajar akan memperoleh kecekapan dalam bidang yang mempunyai tumpuan khusus terhadap industri barangan pengguna seperti strategi dan inovasi runcit, penentuan harga, prestasi dan pengurusan margin, pengurusan stok dan sisa serta pelbagai, kategori dan pengurusan jenama. Transformasi digital dan penggunaan data besar akan memainkan peranan penting dalam program ini dan akan berulang dalam banyak kursus.

Program ijazah telah dibangunkan dengan kerjasama pelakon terkenal dalam industri barangan pengguna. Ini dikumpulkan dalam kumpulan rakan pengasas yang terdiri daripada Arla, Bestseller, Carlsberg, COOP, Danish Crown, KFI, Dagrofa, Jysk, Rema 1000 dan Salling Group. Syarikat-syarikat akan memainkan peranan penting dalam program ijazah dan kursus melalui kuliah tetamu, magang, dan kerjasama tesis Guru. Mereka juga akan menawarkan beberapa pekerjaan pelajar yang berkaitan. Latihan magang di syarikat-syarikat yang disebutkan di atas merupakan bahagian penting dalam program ini. Pelajar digalakkan untuk melengkapkan latihan magang, dan syarikat-syarikat yang mengambil bahagian menjanjikan sejumlah besar jawatan magang.

Kerjaya

Program sarjana ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam pelbagai fungsi HQ dalam industri barangan pengguna. Berdasarkan pendekatan rantaian nilai, para pelajar akan dapat menjalankan banyak fungsi sama ada dalam rantaian bekalan atau runcit rantaian nilai, terutamanya dalam industri barangan pengguna; dari pengurus kategori atau pengurus perolehan ke pengurus akaun utama.

Struktur Program

Program ijazah ini terdiri daripada dua semester pada tahun pertama yang merangkumi kursus wajib dalam pengkhususan program dan dua semester pada tahun lepas yang dikhaskan untuk pengkhususan pelajar sendiri.

Pada semester pertama , anda mengikuti kursus prasyarat yang membentuk asas metodologi dan akademik untuk program pengajian selanjutnya. Kursus "Pengenalan kepada Pengurusan Rangkaian Nilai" akan diselesaikan dengan peperiksaan pada minggu ke-43.

Pada semester kedua , anda mengikuti kursus pengkhususan program. Semester ini terdiri daripada dua blok tiga kursus. Tiga kursus pertama akan berakhir dengan peperiksaan sebelum cuti Paskah.

Dalam semester ketiga, anda boleh memilih kursus elektif dalam bidang minat anda. Kursus-kursus boleh diambil sama ada di Aarhus BSS semasa semester, di AU Summer University atau di salah satu daripada lebih daripada 300 universiti rakan kongsi kami di luar negara. Anda juga boleh mengambil bahagian dalam program latihan sama ada di Denmark atau di luar negara.

Semester keempat dikhaskan untuk tesis Master. Anda boleh dengan mudah memilih topik tesis dan dengan demikian mendapatkan peluang untuk menumpukan perhatian dan mengkhususkan diri dalam bidang minat tertentu. Tesis boleh ditulis dengan kerjasama pelajar lain atau mungkin hasil dari usaha individu anda. Apabila tesis telah diserahkan, ia dipertahankan sebelum penasihat akademik serta pemeriksa luar.

Syarat Kemasukan

Pelajar yang memegang Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan (HA) atau varian dari Aarhus University boleh mengikuti pengambilan langsung ke program MSc dalam Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan selepas mereka melengkapkan program ijazah Sarjana Muda.

Jika anda memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan, Bsc (HA) dari salah satu universiti Denmark, anda memenuhi keperluan kemasukan khusus untuk program ijazah Sarjana dalam Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan (cand.merc.).

Sekiranya anda memiliki Diploma Lulusan dalam Pentadbiran Perniagaan (HD), anda juga boleh mengikuti kursus MSc dalam Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan. Walau bagaimanapun, anda perlu melengkapkan kursus tambahan yang sepadan dengan 20 ECTS.

Pelajar yang memegang ijazah dari universiti lain

Jika anda memegang ijazah dari universiti lain, kelayakan anda akan dinilai sebaik sahaja anda memohon untuk masuk. Anda juga boleh memiliki kelayakan anda sebelum dinilai oleh Aarhus University , Kemasukan antara 1 September dan 31 Oktober untuk mengetahui jika anda memenuhi syarat kemasukan. Sila hubungi ma.admission @ AU .dk untuk maklumat lanjut tentang pra-penilaian antara 1 September dan 31 Oktober. Penilaian akan memberi keutamaan kandungan kandungan mata pelajaran berikut dan mata pelajaran ECTS:

 • Kaedah Kuantitatif dan Kualitatif 15 ECTS
 • Pengurusan Ekonomi dan Pengurusan Operasi 15 ECTS
 • Pemasaran 7,5 ECTS
 • Kewangan dan Perakaunan 15 ECTS
 • Teori Organisasi dan Kepimpinan 7,5 ECTS
 • Mikroekonomi 5 ECTS
 • Mata ECTS tambahan dalam kawasan tersebut di atas 15 ECTS
 • Jumlah ECTS dalam Ekonomi dan Pentadbiran Perniagaan 80 ECTS

Keperluan bahasa

Oleh kerana Bahasa Inggeris adalah bahasa pengajaran dalam semua mata pelajaran, semua pemohon dikehendaki memberikan bukti penguasaan Bahasa Inggeris mereka.

Belajar dalam Konteks Antarabangsa

Di Aarhus BSS, kami menjalankan penyelidikan di peringkat akademik tertinggi.

Semua penyelidik yang bekerja terlibat dalam projek penyelidikan yang meliputi pelbagai subjek yang berbeza dan memberi tumpuan kepada pengetahuan dan kemahiran yang dianggap penting untuk aktiviti perniagaan profesional di pasaran global. Semua fakulti mempunyai tanggungjawab penyelidikan dan pengajaran yang bermaksud bahawa pengajaran kami berterusan berdasarkan hasil penyelidikan terkini.

Aarhus BSS sangat berorientasikan di peringkat antarabangsa. Ruang lingkup yang luas dalam aktiviti penyelidikan dan program pendidikan kami membolehkan kami menarik para penyelidik, guru, dan pelajar dari seluruh dunia, dan ini mewujudkan persekitaran antarabangsa untuk penyelidikan dan pembelajaran di mana pandangan akademik dipertukarkan, pengalaman berkumpul dan persahabatan dibentuk .

Aarhus University adalah sebuah universiti terkemuka di Denmark dalam membina peluang pertukaran pelajar. Universiti ini menggalakkan semua pelajar menghabiskan masa belajar di luar negara. Setiap tahun, lebih daripada 700 pelajar dari Aarhus BSS pergi ke luar negara untuk menyertai program pertukaran di seluruh dunia di lebih daripada 300 universiti rakan kongsi kami. Mengenai bilangan pelajar yang sama dari seluruh dunia datang untuk menyertai program pertukaran di Aarhus, dan ini menyumbang kepada suasana pembelajaran yang benar-benar antarabangsa.

Ikuti kehidupan pelajar di Aarhus University

-pengalaman, difoto dan difilemkan oleh pelajar sendiri.

Dengan beribu-ribu gambar #yourniversity memberikan wawasan ke dalam kehidupan seharian sebagai pelajar di AU ; pihak-pihak, penangguhan, peperiksaan dan semua cara lain yang akan anda luangkan di universiti.

Kerjaya

Program sarjana ini menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam pelbagai fungsi HQ dalam industri barangan pengguna. Pemahaman pelajar tentang cabaran-cabaran khusus industri membuka jalan untuk lebih cepat memanjat tangga kerjaya. Berdasarkan kepada pendekatan rantaian nilai, para pelajar akan dapat menjalankan banyak fungsi sama ada dalam rantaian bekalan atau runcit rantaian bekalan, terutamanya dalam industri barangan pengguna; dari pengurus kategori atau pengurus perolehan ke pengurus akaun utama.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Aarhus University is an academically diverse and strongly research-oriented institution that creates and shares knowledge. The university was founded in 1928 and today it has several world class resea ... Baca lebih lanjut

Aarhus University is an academically diverse and strongly research-oriented institution that creates and shares knowledge. The university was founded in 1928 and today it has several world class research fields. Baca Ringkas
Aarhus , Herning , Copenhagen , Emdrup , Beijing + 4 Lagi Kurang