MSc di TESOL dengan khusus dalam Bahasa Inggeris

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Tesis MSc dengan Spesifikasi dalam Bahasa Inggeris Instrumen Sederhana memberikan pelajar dengan minat dalam bidang ini peluang untuk mengintegrasikan teori dan amalan mengajar bahasa Inggeris kepada penceramah bahasa lain, dengan tumpuan khusus pada arahan bahasa Inggeris.

MSc dalam Pengajaran Bahasa Inggeris kepada Pembicara Bahasa Lain (TESOL) dengan Spesifikasi dalam Pengajaran Sederhana Bahasa Inggeris direka untuk menjadi berguna kepada kedua-dua guru bahasa Inggeris yang berpengalaman serta mereka yang menganggap kerjaya dalam pengajaran bahasa Inggeris. Ia bertujuan untuk guru-guru dengan minat tertentu dalam pengajaran bahasa Inggeris.

Sorotan

Di kampus

 • Tumpukan pelajaran anda di kawasan minat anda, dan dapatkan pemahaman teoritis dan praktikal yang lebih baik mengenai cabaran dan peluang yang berkaitan dengan arahan bahasa Inggeris.
 • Ambil modul Arahan Sederhana Bahasa Inggeris yang khusus, menjalankan penyelidikan di kawasan ini sebagai sebahagian daripada modul Penyelidikan Tindakan, dan pilih topik disertasi untuk menyelidikinya lagi dalam bidang mengajar pelajar muda.
 • Sertai pengamal dan sarjana yang berpengalaman dalam komuniti pengajaran bahasa Inggeris, dengan peluang untuk terlibat dalam acara pembangunan profesional yang berterusan dan persidangan tahunan Bahasa Inggeris untuk Keperluan Akademik (EAP).
 • Mengintegrasikan teori dan amalan - membincangkan konsep dan kerangka teoretikal dalam kumpulan kecil dan menerapkannya melalui penilaian praktikal dan sesi pengajaran rakan sebaya.
 • Terlibat dan terinspirasi, pengalaman pembelajaran bahasa baru sebagai sebahagian daripada program untuk mendapatkan perspektif 360 darjah mengenai pengajaran dan pembelajaran bahasa.

Online

 • Program ini mempunyai dua tarikh permulaan (Januari dan September), membolehkan kajian separuh masa fleksibel semasa bekerja. Ia juga menyediakan banyak peluang untuk anda berinteraksi dengan pelajar kampus dan pelajar jarak jauh lain.
 • Tumpukan pelajaran anda di kawasan minat anda dan dapatkan pemahaman teoritikal dan praktikal yang lebih baik mengenai cabaran dan peluang yang berkaitan dengan arahan bahasa Inggeris.
 • Anda akan mempunyai pilihan melengkapkan kursus kediaman dua minggu di St Andrews untuk memberikan anda peluang untuk menjadi sebahagian daripada komuniti St Andrews dan bekerja secara satu-satu dengan kakitangan kami.
 • Sertai pengamal dan sarjana yang berpengalaman dalam komuniti pengajaran bahasa Inggeris, dengan peluang untuk terlibat dalam acara pembangunan profesional yang berterusan dan persidangan tahunan Bahasa Inggeris untuk Keperluan Akademik (EAP).
 • Anda akan mengintegrasikan teori dan amalan - membincangkan konsep dan kerangka teoritis melalui forum dalam talian dan webinar dan menggunakannya melalui penilaian praktikal dan kerja kelompok.

Format pengajaran

Di kampus

Anda akan mengambil pelbagai modul mengajar selama dua semester pertama program, yang disampaikan melalui gabungan kuliah, seminar, tutorial dan aktiviti luar kelas.

Dalam modul ini, anda akan mengintegrasikan teori dan amalan dengan membincangkan dan mengkaji konsep dan kerangka teoritis, dan kemudian menerapkannya melalui pelbagai penilaian praktikal. Penilaian akan termasuk tugasan bertulis, pembentangan, pembangunan pelan pengajaran, dan sesi pengajaran yang diperhatikan.

Online

Anda akan mengambil pelbagai modul yang diajarkan sepanjang tempoh program, yang disampaikan dalam pelbagai cara seperti:

 • mencatatkan kuliah,
 • mencatatkan kuliah mini,
 • bilik sembang dalam talian,
 • podcast,
 • penulisan berpandu,
 • webinar,
 • sesi maklum balas intensif mengenai kerja anda.

Dalam modul ini, anda akan mengintegrasikan teori dan amalan dengan membincangkan dan mengkaji konsep dan kerangka teoritis, dan kemudian menerapkannya melalui pelbagai penilaian praktikal. Penilaian akan merangkumi:

 • tugasan bertulis,
 • persembahan,
 • pembangunan pelan pengajaran,
 • kerja kumpulan dengan pelajar yang tinggal di bahagian lain di dunia.

Modul

Modul-modul dalam program ini mempunyai pelbagai kaedah penyampaian dan penilaian.

Wajib

 • Arahan Sederhana Bahasa Inggeris: memberikan anda pemahaman kontroversi Bahasa Inggeris sebagai bahasa antarabangsa untuk kajian akademik, dan kerumitan yang terlibat dalam penggunaan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengajaran dari sudut pandang pengajar mata pelajaran akademik dan pelajar yang menggunakan Bahasa Inggeris sebagai L2.
 • Penyelidikan Tindakan untuk Guru: menyediakan pengalaman pembelajaran di mana anda boleh mencerminkan konsep dan teori yang anda sedang belajar dalam modul lain dan menghubungkannya dengan amalan kelas. Modul ini menerangkan nilai gabungan refleksi dan penyelidikan tindakan untuk pengamal kelas, menyediakan cara untuk guru bahasa memahami konteks kelas mereka dan merancang tindak balas terhadap cabaran dalam konteks ini.
 • Metodologi Pengajaran Bahasa: meneroka teori-teori yang memaklumkan amalan pengajaran dan menganalisis implikasi yang ada dalam hal pembelajaran, bahan yang digunakan, peranan guru dan bilik darjah. Ini penting bagi semua yang ingin memahami persekitaran pengajaran mereka dengan lebih jelas dan bagi mereka yang mempunyai peluang untuk mempengaruhi persekitaran pengajaran.
 • Linguistik untuk Guru Bahasa: direka untuk melengkapkan anda dengan kemahiran yang diperlukan untuk menggambarkan dan menganalisis wacana bertulis. Ia tidak menganggap pengetahuan linguistik terlebih dahulu dan bertujuan untuk memperkenalkan anda kepada konsep-konsep asas yang terpilih, yang berkaitan dengan pengajaran bahasa Inggeris. Anda memperoleh istilah dan teknik yang sesuai dalam analisis dan perihalan istilah dan struktur tatabahasa.
 • Perolehan Bahasa Kedua: memberi tumpuan kepada bagaimana bahasa-bahasa berikutnya dipelajari selepas bahasa pertama dengan menerokai perkembangan teori SLA. Anda kemudian akan mempertimbangkan bagaimana teori ini memberitahu pengajaran.
 • Pengajaran dan Penyelidikan: membantu anda memahami ciri-ciri soalan penyelidikan yang ketat di bidang TESOL, serta mempertimbangkan bagaimana untuk merancang, merintis dan merenungkan keberkesanan instrumen pengumpulan data yang berbeza. Modul ini juga merangkumi panduan dan perbincangan mengenai pertimbangan etika yang berbeza ketika menjalankan penyelidikan berasaskan kelas, serta tahap-tahap penting dalam menulis disertasi.

Pilihan

Anda akan memilih tiga modul pilihan dari senarai berikut:

 • Penilaian dan Penilaian: memberikan pemahaman terperinci tentang konsep utama di sebalik kaedah ujian dan penilaian yang berbeza dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa Inggeris.
 • Arahan Sederhana Bahasa Inggeris: memberikan anda pemahaman kontroversi Bahasa Inggeris sebagai bahasa antarabangsa untuk kajian akademik, dan kerumitan yang terlibat dalam penggunaan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengajaran dari sudut pandang pengajar mata pelajaran akademik dan pelajar yang menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua.
 • Bahasa Inggeris untuk Tujuan Akademik: menyediakan dan menyokong pelajar yang datang untuk belajar untuk ijazah sarjana muda atau pascasiswazah melalui medium bahasa Inggeris adalah salah satu pekerjaan yang paling mencabar tetapi memberi ganjaran dalam bidang pengajaran bahasa. Untuk melakukan ini dengan baik, seorang guru EAP perlu memahami konteks pendidikan tinggi; prinsip utama yang menyokong pembelajaran di universiti; teks dan wacana dalam komuniti dalam pelbagai disiplin, teori dan amalan penilaian; dan kaedah dan bahan yang paling berkesan untuk memberi motivasi kepada pelajar dan membantu mereka dalam komuniti wacana.
 • Mengajar Pelajar Remaja: meneroka teori perkembangan dan pembelajaran kanak-kanak yang penting untuk memahami pemerolehan bahasa kedua kanak-kanak, iaitu kanak-kanak berusia 4 hingga 7, 8-11, dan 12 hingga 18. Psikologi kanak-kanak perlu diambil kira dalam pembangunan bahan pengajaran, gaya pengajaran dan pengurusan bilik darjah.
 • Teknologi Pengajaran: memperkenalkan anda kepada teori-teori utama, konsep dan amalan teknologi dalam pendidikan bahasa. Anda akan dapat menimbang secara kritis peranan dan tujuan pelbagai mod teknologi dalam pendidikan dalam pelbagai tetapan untuk mengenal pasti dan mengonsepkan masalah dalam konteks profesional anda sendiri.

Modul pilihan adalah tertakluk kepada perubahan setiap tahun, dan sesetengahnya hanya membenarkan bilangan pelajar terhad.

Disertasi

Anda akan memilih topik yang menarik untuk anda dan kerjaya masa depan anda dalam bidang pengajaran bahasa Inggeris dan akan membaca kesusasteraan yang berkaitan dan menjalankan penyelidikan bebas mengenai topik anda.

Disertasi pelajar akan diselia oleh ahli pasukan pengajar dengan kepakaran dalam arahan bahasa Inggeris. Penyelia akan memberikan panduan sepanjang proses penyelidikan, membantu anda merumuskan hipotesis penyelidikan yang sesuai dan memberikan nasihat mengenai kesusasteraan yang relevan dan bagaimana merancang masa anda dengan berkesan.

Disertasi yang diselesaikan tidak lebih daripada 15,000 perkataan mesti dikemukakan oleh tarikh tertentu pada bulan Ogos.

Sekiranya anda memilih untuk tidak melengkapkan disertasi yang diperlukan untuk penganugerahan MSc, terdapat sijil penghargaan yang tersedia yang membolehkan calon yang berkelayakan untuk menerima Diploma Lepasan Ijazah. Dengan memilih anugerah keluar, anda akan menamatkan ijazah anda pada akhir semester kedua pengajian dan menerima PGDip dan bukan MSc.

Modul-modul yang disenaraikan di sini adalah petunjuk, dan tidak ada jaminan yang akan mereka jalankan untuk kemasukan tahun 2019.

Kerjaya

Graduan TESOL dilengkapi dengan pelbagai kemahiran dan pengalaman yang membolehkan mereka mengambil pelbagai peranan. Majoriti pelajar TESOL bekerja dalam pendidikan, baik sebagai guru atau pensyarah, sebagai penyelidik, atau sebagai pembuat kebijakan. Graduan lain bekerja dalam penerbitan, kewartawanan dan pengurusan.

Pusat Kerjaya menawarkan nasihat satu-satu kepada semua pelajar mengenai kursus pascasiswazah yang diajar dan menyediakan program acara untuk membantu pelajar dalam membina kemahiran pekerjaan mereka.

Syarat kemasukan

 • Baik 2.1 Kepujian ijazah sarjana dalam disiplin yang berkaitan atau pengalaman profesional atau pengalaman penting yang relevan bersama bukti pembelajaran alternatif terdahulu seperti kelayakan profesional atau pensijilan.
 • Jika anda belajar ijazah pertama di luar UK, lihat keperluan kemasukan antarabangsa.
 • Penguasaan bahasa Inggeris.

Kelayakan yang disenaraikan menunjukkan keperluan minimum untuk kemasukan. Sesetengah Sekolah akademik akan meminta pemohon untuk mencapai markah yang lebih tinggi daripada minimum. Mendapatkan syarat kemasukan yang tidak disenaraikan tidak akan menjamin anda sebagai tempat, memandangkan Universiti mempertimbangkan semua aspek setiap permohonan termasuk, jika berkenaan, sampel bertulis, pernyataan peribadi, dan dokumen sokongan.

Keperluan permohonan

 • CV,
 • pernyataan peribadi (500 perkataan),
 • dua rujukan asal yang ditandatangani (sekurang-kurangnya salah satu daripadanya mestilah akademik),
 • transkrip akademik dan sijil ijazah,
 • bukti penguasaan bahasa Inggeris (diperlukan jika bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda).

Tempoh

Di kampus: Satu tahun pengajian sepenuh masa. 9 September 2019.

Dalam talian: Antara dua hingga lima tahun pengajian sambilan. 9 September 2019, untuk pelajar yang bermula pada Semester 1; 20 Januari 2020, untuk pelajar yang bermula pada Semester 2.

Pembiayaan

Diskaun Siswazah Terkini

University of St Andrews menawarkan diskaun 10% dalam yuran tuisyen pascasiswazah kepada pelajar yang layak lulus atau yang telah lulus dari St Andrews dalam tempoh tiga tahun terakhir dan memulakan program pascasiswazah dengan University of St Andrews .

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

As a 600-year-old institution, it's no surprise that the University of St Andrews is known across the globe as a world leader in education. We are Scotland’s best university ranked by the Complete Uni ... Baca lebih lanjut

As a 600-year-old institution, it's no surprise that the University of St Andrews is known across the globe as a world leader in education. We are Scotland’s best university ranked by the Complete University Guide 2019, and 2nd overall in the UK (Guardian Good University Guide 2019). Baca Ringkas