Sukan Prestasi Tinggi Sarjana Sains Antarabangsa yang dihoskan oleh Institut Sains Sukan dan Institut Sukan dan Perubatan Pencegahan di Saarland University di Saarbruecken (Jerman) dan bermula dengan musim sejuk yang akan datang (Oktober 2018).

Ia bertujuan saintis sukan yang berkelayakan untuk pekerjaan dalam sukan berorientasikan prestasi dan profesional dan untuk kedudukan akademik yang memberi tumpuan kepada bidang penyelidikan yang relevan untuk atlet berprestasi tinggi. Program Sarjana Antarabangsa ini mempunyai tempoh tetap empat semester di mana 120 ECTS (sering dirujuk sebagai 'Kredit Kredit'or CP dalam bahasa Jerman) mesti diperolehi.

Program ini diiktiraf sebagai program sarjana sepenuh masa. Bilangan peserta adalah terhad. Secara keseluruhan, 20 tempat disediakan, dan pelajar biasanya boleh memulakan program Master pada semester musim sejuk setiap tahun (Oktober hingga Mac). Pelajar dengan ijazah sarjana dalam sains sukan atau bidang yang berkaitan dibenarkan memohon.

M.Sc. Sukan Berprestasi Tinggi bertujuan untuk meningkatkan pendekatan saintifik untuk sukan elit, khususnya dengan menawarkan kursus dalam kaedah penyelidikan dan statistik lanjut. Tambahan pula, ia memberikan pandangan dalam disiplin sains sukan yang lain. Graduan mempunyai peluang untuk memperoleh pengetahuan dan pengalaman khusus sukan dan disiplin yang dianggap penting untuk pelantikan masa depan dalam sokongan sains sukan dan / atau akademik. Antara topik lain, mereka akan dibiasakan dengan kaedah latihan elit antarabangsa dan analisis prestasi, struktur sukan antarabangsa dan program pengenalan / pembangunan bakat serta strategi untuk komunikasi dan kepimpinan antarabangsa dalam sukan elit.

Kerjasama Erasmus ditubuhkan dengan Liverpool John Moores University (United Kingdom) dan University of Groningen (Belanda). Universiti Teknologi Sydney (Australia) dan Universiti Saarland sedang dalam proses memuktamadkan program Sarjana bersama, menawarkan kemungkinan untuk mendapatkan gelar berganda dalam bidang Sukan Berprestasi Tinggi

Ijazah ini dibahagikan kepada unit mandatori "Aspek generik: Metodologi dan Teori Asas" serta unit elektif "Sukan Berprestasi Tinggi". Modul-modul dalam "Aspek generik: Metodologi dan Teori Asas" termasuk kursus lanjutan mengenai reka bentuk dan analisis Penyelidikan , Statistik , Pertubuhan dan penilaian Kualiti. Di dalam unit elektif "Sukan Berprestasi Tinggi" pelajar perlu memilih dua daripada modul teras berikut:

  • Perubatan dan senaman fisiologi dalam sukan berprestasi tinggi
  • Kekuatan dan penyesuaian dalam sukan berprestasi tinggi
  • Psikologi sukan dalam persekitaran elit
  • Sosioekonomi sukan elit

Di samping itu, kami memberi cadangan untuk kursus elektif yang akan membantu memuji tema teras sarjana yang khusus untuk kepentingan setiap pelajar. Oleh itu, para pelajar diberikan pengetahuan yang luas dalam disiplin yang relevan dalam sukan elit. Di samping itu, program ijazah menawarkan peluang untuk memberi tumpuan kepada bidang-bidang tertentu yang mereka dapati penting bagi kerjaya masing-masing.

Keperluan kemasukan

Pelajar yang ingin masuk ke M.Sc. 'Sukan Berprestasi Tinggi' program hendaklah:

1. mempunyai ijazah Sarjana Muda atau kelayakan universiti yang bersesuaian dalam sains sukan atau subjek yang boleh dibandingkan.

2. menunjukkan kebolehan akademik mereka untuk program Sarjana dengan memperoleh ijazah pertama dengan gred keseluruhan sekurang-kurangnya 2.5 pada skala penggredan akademik Jerman. Kelayakan universiti yang diperoleh di luar Jerman akan dinilai untuk kesetaraan berdasarkan garis panduan yang dikeluarkan oleh Persidangan Tetap Menteri-menteri Pendidikan dan Kebudayaan (KMK - Kultusministerkonferenz) dan gred yang diperolehi akan ditukar menggunakan formula Bavarian yang diubahsuai.

Kemasukan ke program ini juga memerlukan pelajar untuk menunjukkan kecekapan yang memadai dalam bahasa Inggeris. Penguasaan bahasa Inggeris (sekurang-kurangnya tahap B2 Rangka Kerja Rujukan Eropah untuk Bahasa) mungkin ditunjukkan:

a) dengan memberikan bukti bahawa Bahasa Inggeris adalah bahasa asli pemohon atau

b) dengan memberikan bukti bahawa pemohon memperoleh salah satu daripada yang berikut dari negara berbahasa Inggeris: kelulusan masuk pendidikan tinggi atau kelayakan dari institusi akademik yang membolehkan mereka bekerja di bidang profesional yang diakui (biasanya, Ijazah Sarjana Muda) atau

c) dengan membentangkan sijil berikut sebagai bukti penguasaan Bahasa Inggeris (sekurang-kurangnya tahap CEFR B2): - TOEFL (iBT: 72) - Sijil Cambridge Bahasa Inggeris Lanjutan (Tahap: FCE) - IELTS (Skor: 5.5) oleh pemohon yang telah mencapai gred sekurang-kurangnya 'baik' (sekurang-kurangnya 10 dari 15 mata) dalam kelas Abitur bahasa Inggeris yang lebih maju atau setaraf (Abitur: kelulusan masuk pendidikan tinggi Jerman). Kesetaraan akan ditentukan oleh Lembaga Peperiksaan 'Sains Sukan' di Fakulti Sains Manusia dan Perniagaan di Universiti Saarland. (3) Sekiranya struktur modular yang berlainan atau perbezaan dalam penentuan elemen modul (unit pengajaran) dalam program ijazah setara, Lembaga Peperiksaan Sains Sukan di Fakulti Sains Manusia dan Perniagaan di Universiti Saarland akan memutuskan bagaimana akan ditugaskan ke bidang teras kandungan dalam bidang sains sukan.

Program diajar dalam:
  • English
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
Free
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date