MSc dalam Perniagaan, Pengurusan dan Dasar Sukan

Umum

Penerangan Program

Rumah untuk dua pasukan bola sepak utama, tapak kriket tertua di negara dan velodrom yang terkenal - tidak ada tempat yang lebih baik untuk mempelajari perniagaan sukan daripada Manchester.

Gambaran keseluruhan

Sukan adalah sebahagian daripada DNA Manchester. Ia merupakan ciri besar sejarah, watak dan ekonomi bandaraya. Dan itu sebahagian besar dari Manchester Met juga.

Sebagai salah satu daripada beberapa kursus pengurusan di UK yang memberi tumpuan sepenuhnya kepada sukan, kami meliputi topik termasuk dasar sukan, pemasaran sukan dan analisis perniagaan.

Tidak seperti kursus lain di negara ini, anda juga akan menerokai bidang-bidang seperti politik, kewangan dan undang-undang untuk memahami bagaimana ia digunakan untuk industri sukan.

Perkembangan Terkini dalam Sukan

Semua yang anda pelajari dalam kursus ini telah dimaklumkan oleh Lembaga Penasihat Sukan Universiti pakar industri utama.

Semua pengajaran kami adalah penyelidikan. Majoriti kakitangan kami terkenal di peringkat antarabangsa untuk penyelidikan mereka dalam dasar sukan, undang-undang, politik, pemasaran dan banyak lagi.

Pasukan pengajaran kami bekerja rapat dengan organisasi industri utama di seluruh dunia, termasuk UK Sport, IOC, FIFA, dan RFY. Kami juga mempunyai hubungan dengan jawatankuasa penganjur tempatan London 2012 dan Sukan Olimpik Tokyo 2020, dan Piala Dunia 2022 Qatar.

Selepas anda menamatkan pengajian, anda akan bersedia untuk kerjaya dalam perniagaan sukan dan pengurusan, dasar dan tadbir urus dalam sektor awam dan swasta.

Panjang

 • 1 tahun: sepenuh masa
 • 2 tahun: sambilan

Ciri-ciri dan manfaat

 • Bandaraya sukan global - Manchester adalah bandar sukan terkenal di dunia. Rumah untuk dua kelab bola sepak diiktiraf di peringkat antarabangsa dan tempat-tempat sukan utama yang lain, bandar ini adalah destinasi untuk semua sukan.
 • Terokai dasar sukan - Tidak seperti kursus serupa di UK, kami akan membantu anda untuk mendapatkan pegangan dengan dasar sukan. Kami melindungi kesejahteraan, dan pembangunan individu, sosial, komuniti dan ekonomi.
 • Kecemerlangan dalam pengajaran - Belajar dari satu pasukan dengan banyak industri dan pengalaman penyelidikan dalam pelbagai bidang sukan seperti polisi, pemasaran dan mega-peristiwa.
 • Sambungan - Kami mempunyai hubungan kuat dengan kelab dan badan sukan profil tinggi, seperti Manchester City dan Manchester United, Institut Sukan Inggeris dan Sukan Olimpik Tokyo 2020.
 • Meliputi pelbagai bidang penting - Modul teras kajian termasuk dasar dan pengurusan acara sukan, analisis perniagaan, pengurusan strategik antarabangsa dan banyak lagi untuk mengembangkan peluang kerjaya anda dalam sukan.

Pentauliahan, Anugerah dan Pengesahan

 • Sekolah Perniagaan diakreditasi oleh Persatuan MBA. Akreditasi AMBA mewakili piawaian pencapaian tertinggi dalam pendidikan perniagaan pasca siswazah.
 • Sekolah Perniagaan diakreditasi oleh Persatuan untuk Menghadapi Sekolah-Sekolah Perniagaan Kolej. Ini bermakna kami diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk memenuhi piawaian kecemerlangan global dalam pendidikan perniagaan dan pengurusan.

Prospek kerjaya

Kami telah merancang kursus ini dengan Lembaga Penasihat Sukan Universiti, yang terdiri daripada pakar-pakar industri sukan utama, untuk memastikan pelajar lulus dengan kemahiran praktikal dan pengetahuan yang sangat dicari oleh majikan sukan terkemuka.

Kami ingin membantu anda memahami sifat perniagaan dan dasar yang kompleks untuk membantu anda mencapai pekerjaan di kawasan ideal anda. Di samping subjek teras yang anda belajar, anda juga akan mendapat kemahiran penyelidikan yang penting yang akan menarik perhatian majikan.

Pada masa anda menamatkan pengajian, anda akan bersedia untuk peranan dalam pelbagai bidang perniagaan sukan dan pengurusan, kepakaran dan tadbir urus tadbir - di sektor awam dan swasta, kedua-dua di UK dan seterusnya.

Syarat kemasukan

Gelar kepujian Inggeris yang baik (minimum 2: 2), atau setaraf antarabangsa, dalam mana-mana subjek.

Pemohon luar negeri akan memerlukan IELTS dengan skor keseluruhan 6.5 dengan tidak kurang daripada 5.5 dalam mana-mana kategori, atau kelayakan bahasa Inggeris yang setara.

Sila ambil perhatian: untuk memohon kursus ini, anda hanya perlu menyediakan satu rujukan.

Bertemu dengan Pakar

Butiran Kursus

Kami ingin menghasilkan profesional pengurusan sukan generasi seterusnya, oleh itu kursus kami disesuaikan untuk memberikan pelajar pengetahuan dan kemahiran yang sangat dicari oleh majikan industri. Semua pengajaran kami adalah penyelidikan, dan majoriti kakitangan kami terkenal di peringkat antarabangsa untuk penyelidikan utama mereka dalam bidang dasar sukan, undang-undang sukan, politik sukan, pemasaran sukan dan perniagaan dan pengurusan sukan.

Selain itu, kakitangan kami bekerja rapat dengan organisasi industri utama di seluruh dunia, termasuk UK Sport, IOC, FIFA, dan RFY, serta jawatankuasa penganjur tempatan London 2012 dan Sukan Olimpik Tokyo 202, dan Qatar Piala Dunia 2022. Tambahan pula, Universiti mengekalkan hubungan kuat dengan kelab dan badan sukan berprofil tinggi, seperti Manchester United FC dan Manchester City FC, Muzium Bola Sepak Kebangsaan dan Institut Sukan Inggeris.

Tahun 1

Anda akan mengkaji lapan topik utama, meliputi bidang termasuk Dasar Sukan dan Politik dan Perniagaan dan Pengurusan Sukan, serta projek penyelidikan mendalam. Anda juga akan dapat menyesuaikan pembelajaran anda dengan satu unit pilihan dalam Undang-undang Sukan atau Perniagaan Antarabangsa dan Pasaran Muncul.

Unit Teras

Pembelajaran Tahap Sarjana

Unit ini membangunkan pemikiran kritikal pelajar, dan kemahiran belajar lanjutan lain, termasuk analisis, menulis dan kemahiran rujukan, untuk berjaya beroperasi di peringkat Sarjana. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: kemahiran belajar maju termasuk membaca dan menulis kritis; kepentingan kritikal menilai kerja akademik dan sumber lain; sifat dan tujuan penyelidikan; apa yang membuat penyelidikan yang baik; bagaimana hendak menjalankan penyelidikan; dan menerima piawaian profesional dan akademik.

Dasar Sukan dan Politik

Unit ini memperkenalkan pelajar kepada perdebatan utama, konsep dan teori yang digunakan dalam kajian dasar sukan dan politik. Ia mengkaji pendekatan teori utama untuk analisis dasar sukan dan konsep utama dalam kajian politik sukan, contohnya, 'kuasa lembut' dan 'tadbir urus'. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: penggunaan politik sukan mega-peristiwa; ekonomi politik sukan; tadbir urus sukan; pembangunan sukan dalam konteks antarabangsa; dan dilema moral dalam dasar sukan global (seperti penetapan pertandingan, perjudian dan doping).

Dasar dan Pengurusan Acara Sukan

Unit ini memberi tumpuan kepada implikasi organisasi, pengurusan dan dasar / tadbir urus acara sukan pementasan (seperti Sukan Olimpik atau Piala Dunia FIFA). Secara khusus, unit itu melihat untuk memberi penerangan mengenai keputusan utama yang dihadapi oleh pengurus acara sukan pada zaman kontemporari, termasuk isu-isu yang berkaitan dengan komunikasi acara, warisan acara, keselamatan acara, rasuah dan penetapan perlawanan, promosi dan penjenamaan serta kesihatan dan kesejahteraan .

Analytics Perniagaan

Unit ini akan melengkapkan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan yang berkaitan dengan pengendalian dan analisis data yang biasanya dihasilkan oleh organisasi. Pelajar akan diperkenalkan kepada konsep kecerdasan perniagaan layan diri dan kesannya terhadap jalan kerjaya masa depan mereka. Tema keseluruhan dari unit ini menilai prinsip teras analisis perniagaan. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: bagaimana organisasi memahami semua data mereka; bagaimana data dapat dimanfaatkan untuk menyokong proses membuat keputusan secara berkesan; dan cara-cara di mana maklumat boleh bertindak boleh dibuat dan dikomunikasikan.

Pemasaran Sukan

Unit ini meneroka dua helaian pemasaran sukan utama: (i) pemasaran sukan, dan (ii) pemasaran melalui sukan. Bahagian pertama unit akan memperkenalkan pelajar kepada teori pemasaran utama dan bagaimana ini berkaitan dengan sukan. Khususnya, ia meneroka perilaku pengguna sukan, segmentasi, produk dan jenama dalam sukan, dan komunikasi harga dan pemasaran. Bahagian kedua unit memberi tumpuan kepada pemasaran melalui sukan, pemeriksaan teori dan amalan penajaan sukan, termasuk faktor yang mempengaruhi kejayaan penajaan, pengaktifan penajaan dan isu pemindahan imej. Secara keseluruhan, unit ini akan mengambil contoh kontemporari dari pelbagai sukan dan negara untuk mencerminkan sifat pemasaran sukan yang pelbagai dan global.

Perniagaan dan Pengurusan Sukan

Unit ini memperkenalkan pelajar kepada perdebatan utama, model dan teori yang digunakan dalam kajian perniagaan dan pengurusan sukan. Ia mengkaji pendekatan konsep dan praktikal utama untuk perniagaan dan pengurusan sukan dan organisasi sukan. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: globalisasi bidang pengurusan sukan; pengurusan sumber manusia dalam sukan; sukan dan analisis strategik; pengurusan risiko dalam sukan; pengurusan sukan dan perhubungan awam; penjenamaan sukan; budaya organisasi sukan dan perubahan; menguruskan orang dalam sukan; kepimpinan dalam sukan; ekonomi sukan; dan sukan, media dan pengkomersialan.

Pengurusan Strategik Antarabangsa

Unit ini meneroka sifat strategi dan membangunkan pemikiran strategik. Di dalam unit ini, pelajar mengkaji teori pengurusan strategik terkini dan alat praktikal yang dapat membantu organisasi berjaya dalam persekitaran perniagaan antarabangsa kontemporari. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: strategi sebagai konsep dan sebagai proses pengurusan; dinamik strategi; strategi untuk PKS; strategi perniagaan, korporat dan rangkaian; strategi dan fungsi perniagaan; tujuan strategik dan pilihan strategik dalam pasaran global; etika perniagaan, tanggungjawab sosial korporat (CSR) dan strategi; dan kepimpinan dan perubahan strategik.

Disertasi - Perniagaan Sukan, Pengurusan dan Dasar

Disertasi diselesaikan selepas unit yang diajar telah berakhir. Bahagian kursus ini memberi peluang kepada pelajar untuk membuat pemeriksaan terperinci tentang topik minat yang berkaitan dengan sukan, dan, jika dikehendaki, untuk bekerja bersamaan dengan majikan industri. Di dalam unit ini, pelajar dijangka mengenal pasti, struktur, membingkai dan menyiasat isu dasar, pengurusan atau urusan perniagaan yang rumit dan nyata dan menghasilkan dokumen bertulis yang besar mengenai pencapaian dan kesimpulan mereka. Kemahiran yang diperlukan dan dibangunkan untuk penyelidikan yang berjaya akan memberi manfaat kepada kerjaya pelajar dalam industri pilihan mereka.

Kemungkinan Unit Pilihan

Undang-undang Sukan

Unit ini memperkenalkan pelajar kepada perdebatan utama, konsep dan teori yang digunakan dalam kajian undang-undang sukan. Ia mengkaji pendekatan teori dan praktikal utama untuk memohon undang-undang untuk sukan. Topik indikatif dalam unit ini termasuk: tadbir urus sukan; operasi Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan dan lex Sportiva; Undang-undang Olimpik; peraturan doping dan penetapan perlawanan; peraturan stadium dan pemerhati; perlindungan komersil dan harta intelek; dan kawalan keganasan.

Perniagaan Antarabangsa dan Pasaran Muncul

Unit ini akan memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi dan sosio-politik, persekitaran perniagaan semasa dan menjalankan perniagaan di pasaran baru muncul yang terpilih. Unit ini akan melihat aspek-aspek teori pertumbuhan dan pembangunan untuk menangani bagaimana pasaran muncul. Unit ini akan mempertimbangkan persekitaran pembangunan dan perniagaan pasaran terpilih termasuk Asia Timur, China, India, Amerika Latin dan Timur Tengah dan Afrika Utara (MENA). Bagi setiap negara dan rantau, akan ada pertimbangan peluang dan cabaran menjalankan perniagaan di setiap pasaran dan akan ada beberapa analisa tentang apa perubahan dasar yang mungkin dilakukan untuk meningkatkan lagi persekitaran perniagaan dan pembangunan ekonomi.

Pilihan Penempatan

Peletakan kerja adalah cara terbaik untuk mengembangkan pengalaman praktikal semasa anda belajar. Ia menunjukkan bahawa anda bersedia terlibat dan ia juga merupakan peluang yang baik untuk memulakan membina rangkaian profesional anda.

Universiti ini mengekalkan hubungan yang kukuh dengan industri, dan peluang penempatan negara ditawarkan sepanjang tahun kepada pelajar yang mendaftar dalam kursus ini.

Tutor dan pasukan penempatan kami mempunyai hubungan yang sangat baik dengan badan-badan sukan dan organisasi, jadi mereka akan berada di tangan untuk membantu anda mencari peluang yang tepat untuk memadankan kekuatan dan cita-cita anda. Di samping itu, mereka akan membantu anda membangunkan kemahiran berkebolehan utama - dari bekerja pada CV dan aplikasi anda untuk menyediakan temu bual pekerjaan.

Jabatan Ekonomi, Dasar dan Perniagaan Antarabangsa

Jabatan Ekonomi, Dasar dan Perniagaan Antarabangsa kami memajukan pengetahuan tentang isu-isu yang penting pada peringkat global kontemporari.

Jabatan ini komited untuk mengajar kecemerlangan dan diketuai oleh para profesional kelas dunia dan ahli ekonomi akademik. Mentakrifkan kepada keperluan global zaman digital, tujuannya adalah untuk membolehkan pelajar meneroka kawasan luas yang dipengaruhi oleh ekonomi dan dasar.

Bayaran

Pelajar UK dan EU
 • UK dan pelajar EU: Yuran sepenuh masa: £ 9,250 setahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tiada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
 • UK dan pelajar EU: Yuran sambilan: £ 4,625 dikaji setiap tahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka waktu normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
Pelajar Pulau Non-EU dan Channel
 • Pelajar bukan antarabangsa dan Pulau Saluran: Bayaran sepenuh masa: £ 16,500 setahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka masa yang normal (tiada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
 • Pelajar antarabangsa antarabangsa dan bukan Channel Island: Yuran sambilan: £ 8,250 dikaji setiap tahun. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun kursus anda yang menyediakan anda melengkapkannya dalam jangka waktu normal (tidak ada tahun berulang atau rehat dalam kajian).
Maklumat tambahan

Kelayakan Masters biasanya terdiri daripada 180 kredit, kredit PGDip 120, kredit PGCert 60, dan kredit 300 MFA. Yuran pengajian akan tetap sama untuk setiap tahun pengajian dengan syarat kursus itu selesai dalam jangka masa normal (tiada tahun berulang atau rehat dalam kajian).

Siswazah masa boleh mengambil maksimum 90 kredit setiap tahun akademik.

Kos-kos tambahan

Semua buku yang diperlukan untuk kursus ini boleh didapati dari perpustakaan. Universiti juga mempunyai makmal PC dan perkhidmatan pinjaman riba. Walau bagaimanapun, ramai pelajar memilih untuk membeli beberapa buku teks teras untuk kursus dan / atau komputer riba. Pelajar juga perlu mencetak tugasan dan dokumen lain. Kos percetakan kampus bermula dari 5 pence setiap halaman. Kos yang dianggarkan adalah £ 300 untuk komputer riba, sehingga £ 100 untuk buku dan percetakan. Jumlah kos pilihan: £ 400.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Manchester Met has a proud heritage dating back to 1824. We are also one of the largest universities in the UK with over 38,000 students. We have over 3,500 international students from more than 140 c ... Baca lebih lanjut

Manchester Met has a proud heritage dating back to 1824. We are also one of the largest universities in the UK with over 38,000 students. We have over 3,500 international students from more than 140 countries. We are ranked amongst the world’s top 200 universities under 50 years old according to the Times Higher Education Young University Rankings 2019 which is a measure of our commitment to delivering and supporting quality research and teaching. Baca Ringkas

Akreditasi