MSc dalam Pengajian Pendidikan dan TESOL

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Jika anda sudah mempunyai pengalaman pengajaran atau ijazah pendidikan tetapi ingin mengetahui lebih lanjut, kursus Master ini akan sesuai untuk anda. Ia menggabungkan unsur pendidikan yang kuat dengan fokus pada Pengajaran Bahasa Inggeris kepada Pembicara Bahasa Lain (TESOL). Reka bentuk kursus juga menjadikannya sesuai jika anda ingin mengajar mata pelajaran selain Bahasa Inggeris.

Anda akan lulus dengan asas peperiksaan asas dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa, serta memahami kaedah penyelidikan di TESOL. Semasa pengajian, anda akan diajarkan oleh para profesional TESOL yang mempunyai pengalaman bekerja di seluruh dunia, serta melawat sekolah-sekolah tempatan untuk mempelajari tentang peran guru pastoral - terutama berkaitan dengan isu-isu perbezaan, kepelbagaian dan inklusi.

Sama ada anda bercadang untuk mengajar di sekolah tempatan atau antarabangsa, ijazah Pengajian Pendidikan dan TESOL kami akan memberi anda pemahaman yang lebih luas tentang teori dan amalan pendidikan yang akan membantu anda dengan lebih baik melibatkan pelajar dari pelbagai latar belakang.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Peringkat Pertama di Scotland untuk Pendidikan - Panduan Universiti Guardian 2018

# 2 Lawati sekolah-sekolah tempatan dan dapatkan pengalaman pertama guru-guru tentang peranan pastoral

# 3 Bekerja dengan pelajar rumah dan antarabangsa untuk memajukan kemahiran anda

Objektif kursus

Kursus Pengajian Pendidikan dan TESOL direka untuk memberi anda:

  • asas dalam prinsip pengajaran dan pembelajaran bahasa
  • pemahaman mengenai kaedah penyelidikan yang berkaitan dengan pengajaran bahasa Inggeris kepada penutur bahasa lain
  • pengalaman meletakkan kemahiran anda untuk digunakan pada lawatan sekolah
  • kemahiran yang boleh digunakan dalam mengajar pelbagai subjek

Peletakan kerja

Anda akan melawat sekolah-sekolah tempatan untuk belajar tentang peranan pastoral guru - terutamanya berkaitan dengan isu perbezaan, kepelbagaian dan kemasukan.

Belajar di luar negara

Sebagai salah seorang daripada pelajar TESOL kami, anda akan dapat memanfaatkan kesempatan untuk memperoleh pengalaman kerja berharga dalam mengajar Bahasa Inggeris kepada penceramah bahasa lain di 33 negara Eropah melalui latihan Erasmus, atau melalui perkongsian kami dengan Universiti Negeri São Paulo dalam Brazil. Peluang penempatan ini juga memberi peluang kepada anda untuk bergaul dengan rakan sekerja di institusi lain dan berkongsi pengetahuan berharga.

Butiran kursus

Memperluas pengetahuan anda mengenai teori dan amalan pendidikan dan membuka pintu kepada peluang pengajaran antarabangsa.

Mengajar

Kaedah pengajaran setiap modul disesuaikan untuk memenuhi kandungan modul tetapi boleh termasuk ceramah, bengkel dan persembahan pelajar. Anda juga akan mendapat manfaat daripada input oleh pemain utama dalam bidang TESOL, yang dijemput untuk menyampaikan bengkel dan seminar dalam siri acara Pengajaran dan Penyelidikan Bahasa Inggeris kami.

Penilaian

Untuk setiap modul 20-kredit, anda akan diminta untuk menghasilkan sepotong kerja bersamaan dengan esei 3,000 perkataan yang sepadan dengan hasil pembelajaran modul. Potongan kerja ini boleh termasuk pembentangan, bibliografi annotated, esei atau cadangan penyelidikan.

Belajar di luar negara

Sebagai pelajar dalam kursus Pengajian Pendidikan MSc dan TESOL kami, anda mempunyai peluang yang hebat untuk mendapatkan pengalaman kerja yang berharga mengajar Bahasa Inggeris kepada penutur Bahasa Inggeris sebagai bahasa asing di 33 negara Eropah melalui latihan Pelajaran Erasmus.

The University of Stirling juga telah membangunkan kerjasama yang erat dengan dua universiti di seluruh dunia untuk membuat penempatan sebagai lancar yang mungkin dan memberi anda peluang pengajaran dan pembelajaran yang disesuaikan. Jika anda memenuhi kriteria kelayakan, anda boleh memohon penempatan dengan:

Leuphana University of Lüneburg, Jerman

Melakukan pemerhatian kelas, pengawasan kumpulan kecil dan bantuan mengajar di sekolah menengah tempatan. Semasa cuti sekolah, anda akan berpeluang untuk bekerja dengan pembangunan bahan atau dengan menulis sokongan di universiti.

Széchenyi István University, Hungary

Terlibat dalam pemerhatian dan pengajaran kelas di universiti atau sekolah amalan universiti.

Maklumat permohonan akan diberikan kepada pelajar yang menjalankan Pengajian Pendidikan MSc dan TESOL.

Pengarah kursus

Dr David Bowker

david.bowker@stir.ac.uk
44 (0) 1786 467607

Yuran - 2018/2019

  • Rumah / EU: £ 6,300
  • Luar Negara: £ 15,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas