MSc dalam Pendidikan

Umum

Penerangan Program

MSc dalam Pendidikan direka untuk pelajar yang mempunyai minat dalam latihan, organisasi, atau penyelidikan. Melalui modul yang merangkumi perspektif perbandingan dan antarabangsa, anda akan mempelajari pengalaman dari UK dan seluruh dunia dan meneroka isu-isu kompleks yang dihadapi guru dan pemimpin pendidikan dan pembuat keputusan dalam konteks yang semakin global. Cabaran ini termasuk aspek seperti reka bentuk kurikulum, penyampaian pengajaran dalam dunia yang pesat berubah atau kesan pengantarabangsaan dan globalisasi mengenai idea dan amalan pendidikan.

Program ini memberikan pemahaman yang mendalam tentang pendidikan sebagai bidang pengajian, tetapi juga hubungan antara pendidikan dan institusi sosial lain yang memainkan peranan dalam menangani masalah pendidikan yang kompleks. Bekerja rapat dengan rakan sekelas dan kakitangan akademik, anda akan berpeluang untuk meneroka soalan-soalan ini dan mendapat faedah dari perspektif interdisipliner, termasuk pendidikan, sosiologi dan psikologi. Anda akan dicabar untuk menilai dan merumuskan cadangan untuk amalan dan organisasi pendidikan, dan untuk merekabentuk campur tangan inovatif yang akan memperkasakan pelajar dengan meningkatkan kualiti dan kaitan pendidikan mereka.

Program ini memberikan perhatian khusus kepada sektor pendidikan terbesar: pendidikan rendah dan menengah, tetapi juga memberi anda kesempatan untuk membincangkan perkembangan pendidikan dari perspektif pembelajaran yang lebih luas dan seumur hidup - dari pendidikan pra-sekolah rendah dan pendidikan tinggi hingga pembelajaran dewasa dan bukan formal pendidikan - yang mengiktiraf perhubungan antara bahagian-bahagian sistem pendidikan yang berlainan. Untuk projek disertasi anda, anda boleh memilih untuk memberi tumpuan kepada sebarang peringkat pendidikan formal atau pendidikan tidak formal.

Harap maklum bahawa sementara program ini sesuai untuk profesional pendidikan yang berusaha mengembangkan karier mereka, itu bukan kualifikasi pengajaran dan tidak menyediakan Status Guru Berkualifikasi (QTS). Jika anda berminat untuk memulakan kerjaya mengajar, sila semak keperluan kelayakan pengajaran untuk negara dan sektor yang anda ingin bekerjasama.

Ciri khas

 • Penglibatan para sarjana terkemuka dalam pengajaran program ini memberikan anda peluang untuk belajar tentang penyelidikan dan teori semasa.
 • Peluang untuk mengkaji pendidikan dalam cara yang termasuk tetapi melampaui fokus pada amalan kelas untuk menangani perdebatan yang lebih luas di sekitar pendidikan dan meletakkan asas untuk pelbagai kerjaya yang lebih luas daripada permit kualifikasi pengajaran yang khusus.
 • Modul berdedikasi mengenai pemikiran kritis dan kemahiran khusus subjek lain yang diperlukan untuk mendapat manfaat daripada pengalaman anda sebagai pelajar pasca siswazah.
 • Tutup hubungan dengan sekolah, kolej dan organisasi pendidikan / latihan lain yang memberikan peluang untuk terlibat aktif dengan pengamal pendidikan dan pembuat keputusan.
 • Peluang untuk belajar di sebuah sekolah yang terkenal dengan penyelidikannya yang canggih dalam bidang pendidikan dan sains sosial secara umumnya: kami menduduki tempat ke-5 untuk pendidikan dan ke-3 untuk sosiologi di UK untuk kualiti penyelidikan dalam Kerangka Cemerlang Penyelidikan terkini (REF).

Kriteria kemasukan

Pemohon biasanya mempunyai minimum 2: 2 ijazah dalam bidang subjek yang berkaitan atau mempunyai pengalaman profesional yang sesuai.

Kursus ini diarahkan kepada graduan baru-baru ini, dari mereka yang tidak mempunyai pengalaman profesional atau kurang profesional dalam bidang pendidikan, dan para profesional profesional yang berpengalaman dalam bidang pengajaran, penyampaian aktiviti berkaitan pendidikan lain, pentadbiran institusi pendidikan atau analisis amalan pendidikan. Ia akan membolehkan anda mengembangkan pengetahuan tentang pengajaran dan pembelajaran dan kemampuan anda untuk memahami dan menjalankan penyelidikan dalam konteks pendidikan.

Program ini sesuai untuk graduan dengan latar belakang dalam sains sosial atau kemanusiaan. Mereka yang mempunyai latar belakang di bidang lain dan lebih daripada 3 tahun mengajar, pentadbiran pendidikan / perancangan, penyelidikan pendidikan atau pengalaman yang berkaitan boleh dipertimbangkan untuk masuk ke dalam program.

Maklumat untuk pelajar antarabangsa:

Maklumat tambahan mengenai keperluan kemasukan ke dalam program ini untuk pelajar antarabangsa boleh didapati dari pasukan kemasukan program.

Keperluan Bahasa Inggeris untuk pemohon bukan Inggeris

Tawaran IELTS biasa: 6.5 (dengan minimum 6.5 dalam tulisan dan tidak kurang daripada 5.5 dalam semua kategori lain).

Pemohon yang memerlukan visa Tier 4 untuk belajar di UK mestilah mengemukakan kelayakan bahasa Inggeris yang boleh diterima untuk memenuhi keperluan UKVI (UK Visa dan Imigresen).

Struktur

Untuk pelajar sepenuh masa, anda dijangka akan mengambil kombinasi Modul Teras dan Pilihan pada Tahun Satu (120 kredit).

Pada Tahun Kedua, anda akan melaksanakan modul Disertasi (60 kredit).

Modul-modul yang ditunjukkan adalah contoh kurikulum biasa dan akan ditinjau sebelum tahun akademik 2020/21. Modul akhir akan diterbitkan pada September 2020.

Anda akan mengambil lima modul 20 kredit wajib - satu 20 modul pilihan kredit dan 60 disertasi kredit pada topik yang dipersetujui dengan penyelia anda - untuk membentuk 180 kredit penuh yang anda perlukan untuk melengkapkan program ini.

Modul mengajar

Lima modul wajib termasuk kemahiran sosial teras dan topik substantif dalam pendidikan. Modul pilihan membolehkan anda menyesuaikan ijazah anda untuk memenuhi minat anda sendiri. Setiap modul diajar bernilai 20 kredit, yang bermakna ia memerlukan masa kira-kira 200 jam untuk disiapkan termasuk pengajaran formal, pelajar bebas dan menghabiskan masa untuk tugas penilaian.

Disertasi

Setelah berjaya menyelesaikan modul yang diajar, anda akan diminta untuk menghasilkan 60 disertasi kredit mengenai topik yang berkaitan dengan pendidikan pilihan anda.

Disertasi ini melibatkan penyelidikan bebas berskala kecil yang membolehkan anda mengembangkan minat anda dalam bidang substantif yang berkaitan dengan program dan mengamalkan pengetahuan dan kemahiran yang dibangunkan melalui penyertaan dalam modul yang diajar.

Anda akan diberikan penyelia disertasi untuk membantu merancang, mengendalikan dan menulis projek penyelidikan.

Universiti ini komited untuk menyediakan pelbagai pilihan modul di mana mungkin, tetapi sila sedar bahawa sementara setiap usaha dibuat untuk menawarkan pilihan ini mungkin terhad dalam keadaan tertentu. Ini disebabkan oleh beberapa modul yang mempunyai bilangan tempat yang tersedia, yang diperuntukkan pada asas pertama, dan yang pertama dilayan, sementara yang lain mempunyai bilangan pelajar minimum yang diperlukan sebelum mereka akan berjalan, untuk memastikan kualiti pendidikan yang sesuai boleh dihantar; beberapa modul memerlukan pelajar untuk mengambil subjek tertentu, dan yang lain adalah teras atau diperlukan pada program yang anda ambil. Modul juga mungkin terhad disebabkan oleh pertempuran waktu, dan walaupun Universiti berfungsi untuk meminimumkan gangguan kepada pilihan, kami menasihatkan anda untuk mendapatkan nasihat dari Sekolah berkaitan mengenai pilihan modul yang ada.

128702_books-bookstore-book-reading-159711.jpegPixabay / Peksel

Pembelajaran dan penilaian

Bagaimanakah saya akan diajar?

Anda akan belajar dari para ulama yang menyumbang kepada masa depan bidang mereka. Kursus kami mencerminkan kedua-dua idea teras mengenai disiplin mereka dan perdebatan kontemporari, teori dan penyelidikan.

Kaedah pengajaran termasuk campuran kuliah, seminar, pembelajaran bebas dan pembelajaran kendiri yang menggunakan sumber dalam talian, kerja individu dan tugas kumpulan. Kuliah secara umum memberikan gambaran keseluruhan topik yang relevan, memperkenalkan konsep atau penyelidikan utama, dan menonjolkan isu atau perdebatan kontemporari. Berbeza dengan kuliah, seminar memberikan anda peluang untuk membincangkan bacaan, penyelidikan atau topik secara terperinci. Ini membolehkan anda menyatukan pemahaman anda dan mendapatkan maklum balas mengenai pembelajaran individu anda. Seminar juga membolehkan anda mengasah kemahiran komunikasi, persembahan dan kerjasama anda semasa anda mengambil bahagian dalam perbincangan kumpulan dan tugas lain.

Sebagai sains sosial berkembang sebagai tindak balas kepada dunia sosial, kurikulum kita juga berubah. Pelajar kita memainkan peranan penting dalam perkembangan ini, dengan Panel Siswa-Staf yang sedang berunding mengenai perubahan besar dan semua pelajar menyelesaikan penilaian modul dan tinjauan pelajar tahunan.

Bagaimanakah saya akan disokong?

Seorang tutor peribadi akan membimbing anda untuk tempoh pengajian anda dan akan tersedia untuk membincangkan kemajuan dan memberikan nasihat dan panduan mengenai pengajian akademik anda. Hab Pelajar, dan Pejabat Program Tauliah, kedua-duanya terletak di Bangunan Glamorgan, juga boleh memberi nasihat mengenai cara mengakses perkhidmatan universiti.

Semua modul dalam kursus menggunakan Persekitaran Pembelajaran Maya (VLE) - Pusat Pembelajaran Cardiff University - di mana anda akan menemui bahan kursus, pautan ke bahan berkaitan dan maklumat yang berkaitan dengan tugas penilaian termasuk, contohnya, kriteria penilaian, pautan ke kertas masa lalu (bila berkenaan), dan garis panduan untuk mengemukakan penilaian.

Sokongan khusus modul tambahan disediakan oleh tutor seminar, pensyarah dan / atau pengatur modul. Sokongan untuk disertasi disediakan oleh penyelia yang akan bertemu dengan anda secara teratur.

Maklumbalas Formatif

Maklum balas formatif adalah maklum balas yang tidak menyumbang kepada keputusan pengkelasan atau tahap pengelasan. Matlamat maklum balas formatif adalah untuk meningkatkan pemahaman dan pembelajaran anda sebelum anda menyelesaikan penilaian sumatif anda. Maklum balas formatif yang lebih khusus membantu anda untuk:

 • Kenal pasti kekuatan dan kelemahan anda dan kawasan sasaran yang memerlukan kerja;
 • Membantu kakitangan untuk menyokong anda dan menangani masalah yang dikenal pasti dengan strategi sasaran untuk penambahbaikan.

Maklum balas formatif disediakan secara rutin dalam seminar. Di samping itu, modul mungkin termasuk penilaian formatif khusus yang direka untuk membantu anda mempersiapkan penilaian taksiran berikutnya.

Maklum balas sumatif

Maklum balas maklum balas adalah maklum balas yang menyumbang kepada keputusan klasifikasi perkembangan atau darjah. Matlamat penilaian sumatif adalah untuk menunjukkan sejauh mana anda berjaya dalam memenuhi hasil pembelajaran Modul yang dimaksudkan dan akan membolehkan anda untuk mengenal pasti tindakan yang diperlukan (umpan balik) untuk memperbaiki penilaian masa depan.

Semua maklum balas mengenai kursus disediakan secara elektronik untuk memastikan ia mudah diakses dan mudah dibaca. Maklum balas verbal disediakan untuk pembentangan tetapi maklum balas bertulis juga akan disediakan jika / di mana pembentangan membuat sumbangan penting kepada tanda modul.

Maklum balas mengenai ujian kelas biasanya disediakan sebagai maklum balas bertulis untuk seluruh kelas tetapi anda juga boleh membincangkan kertas ujian individu anda dan tanda itu diberikan kepada pemilih modul.

Semua tanda dan maklum balas dibuat dengan merujuk kepada kriteria tanda yang relevan.

Bagaimanakah saya akan dinilai?

Format penilaian tipikal termasuk tugasan individu, kerja kursus, projek, persembahan atau ujian kelas. Bentuk penilaian yang paling biasa ialah penghasilan kursus. Deadlines tersebar sepanjang tahun akademik.

Satu bahagian penting penilaian adalah maklum balas. Maklumbalas wujud dalam apa jua proses, aktiviti atau maklumat yang meningkatkan pembelajaran dengan menyediakan peluang kepada pelajar untuk merenungkan tahap pencapaian semasa atau terkini mereka atau pemahaman mereka tentang sesuatu topik. Ia boleh disediakan secara individu atau kumpulan dan boleh mengambil banyak bentuk. Ia responsif terhadap jangkaan perkembangan program dan disiplin kita.

Pelbagai maklum balas termasuk maklum balas individu dari satu ke satu; maklum balas generik; maklum balas rakan sebaya; maklum balas tidak formal; penilaian diri untuk diserahkan bersama penilaian.

Kakitangan akademik dan rakan sebaya boleh menggunakan pelbagai kaedah untuk memberikan maklum balas jenis ini: maklum balas bertulis; anotasi teks; maklum balas lisan; perbincangan seminar.

Kemahiran apa yang akan saya praktikkan dan berkembang?

Pengetahuan

Setelah selesai program anda akan dapat:

 • Menunjukkan pemahaman yang mendalam dan sistematik teori teras dan konsep yang berkaitan dengan dasar pendidikan, organisasi dan amalan
 • Menganalisis dan menempatkan amalan dan dasar pendidikan tempatan dan kebangsaan dalam konteks global dan sejarah yang lebih luas
 • Menunjukkan tahap pengetahuan yang tinggi mengenai pertimbangan metodologi dan etika yang relevan untuk menjalankan penyelidikan mengenai isu-isu pendidikan

Kemahiran Intelek:

Setelah selesai program anda akan dapat:

 • Secara sistematik mengenal pasti hubungan kompleks antara aspek teori pendidikan dan dasar dan amalan (dalam pendidikan dan bidang berkaitan)
 • Menilai secara kritikal penyelidikan dan biasiswa mengenai isu pendidikan, dan membuat pertimbangan yang bermaklumat antara tuntutan yang bersaing dan perspektif teoritis
 • Terangkan dan kritikan secara terperinci tentang dasar dan amalan yang berkaitan dengan masalah pendidikan yang kompleks, dan berkaitan dengan pendidikan dan institusi sosial yang lain
 • Berkesan mengumpul, menilai, mensintesis dan mentafsir pelbagai bentuk data kompleks-termasuk dalam bentuk disertasi projek

Kemahiran Praktikal Profesional:

Setelah selesai program anda akan dapat:

 • Nyatakan penyelesaian asli untuk menangani masalah yang biasa dan tidak dikenali, untuk meningkatkan dasar dan amalan pendidikan
 • Menunjukkan pemahaman kritikal terhadap pendekatan berdasarkan bukti terhadap reka bentuk, pelaksanaan dan penilaian campur tangan pendidikan

Kemahiran Boleh Pindah / Kekunci:

Setelah selesai program anda akan dapat:

 • Berkomunikasi (secara bertulis dan lisan) penemuan penyelidikan dengan jelas kepada khalayak pakar dan bukan pakar, bekerja dalam konteks antarabangsa, penyelesaian masalah, pengurusan masa, ICT dan kemahiran individu dan berpasukan
 • Menilai kerja anda sendiri dan bersikap kritis sendiri

Prospek kerjaya

Kami menggalakkan pelajar-pelajar kami untuk berfikir tentang kehidupan di luar Universiti dari hari ke hari, menawarkan modul dan sokongan untuk memberi anda kelebihan bersaing dalam menamatkan pengajian. Menghidupkan teori menjadi aplikasi praktikal dan menyediakan pengalaman dunia kerja adalah aspek penting dari semua skema ijazah kami dan membantu menyediakan graduan kami untuk kehidupan selepas pendidikan tinggi.

Graduan program ini boleh bekerja dalam bidang berkaitan pendidikan dalam organisasi pendidikan formal atau bukan formal, di jabatan dan pengawal selia kerajaan, di organisasi bukan kerajaan termasuk yayasan dan think-tank yang bekerja, badan amal, media atau sebagai usahawan sosial dalam bidang pendidikan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Our world-leading research was ranked 5th amongst UK universities in the most recent Research Excellence Framework for quality and 2nd for impact. We provide an educationally outstanding experience fo ... Baca lebih lanjut

Our world-leading research was ranked 5th amongst UK universities in the most recent Research Excellence Framework for quality and 2nd for impact. We provide an educationally outstanding experience for our students. Baca Ringkas