MSc dalam Mengurus Prestasi Perniagaan

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Di dunia moden, langkah-langkah pencapaian adalah fakta kehidupan. Di mana sahaja anda bekerja, hidup dan bermain, Faktor Kejayaan Kritikal, Petunjuk Prestasi Utama, Jadual Liga dan Langkah-langkah Pencapaian dan pelbagai derivatif mereka adalah perkara biasa. Tetapi bagaimana kita merancang sistem pengukuran prestasi yang berkesan, dan, lebih penting lagi, bagaimana kita menggunakannya untuk mendapatkan hasil yang mampan?

Terdapat permintaan yang semakin meningkat untuk graduan yang mempunyai kemahiran dan pengetahuan untuk membangun dan melaksanakan sistem pengukuran prestasi dan pengurusan prestasi dalam pelbagai sosio-teknikal yang berbeza.

Program ini akan membina pengetahuan dalam bidang pengurusan prestasi perniagaan dan mengembangkan kepakaran dalam rangka kerja, kaedah, alat, dan teknik yang biasa digunakan dalam praktik. Ia akan merangkumi aspek teknikal dan sosial dalam mengurus prestasi organisasi dari seluruh industri perindustrian, perdagangan dan awam.

Pelajar akan membangunkan pemahaman kritikal mengenai model organisasi dan trend sosial yang tradisional dan muncul, dan mengembangkan pemahaman kepimpinan dan komunikasi untuk pengurusan prestasi perniagaan yang berkesan.

Akreditasi

Prestasi Perniagaan Pengurusan MSc diakreditasi oleh Institut Pengurusan Berkanun.

Kampus Dubai diiktiraf oleh Lembaga Pengetahuan dan Pembangunan Manusia (KHDA) dan berlesen penuh untuk mengajar gelarnya di Dubai. Semua graduan menerima ijazah British yang diakreditasi oleh Piagam Diraja di UK.

Kandungan kursus

Semester 1 (September - Disember) Semester 2 (Januari - April)
Asas Lean Six Sigma Pemikiran dan Analisis Sistem
Kepimpinan Pengurusan projek
Mengukur dan Menangani Prestasi Falsafah dan Amalan Penyelidikan
Satu daripada :
  • Strategi Kompetitif
  • Analisis kewangan
  • Pemasaran
  • Perubahan Strategik
  • Pengurusan Projek Strategik
  • Kerja, Budaya dan Organisasi
Satu daripada :
  • Komunikasi dan Penjenamaan
  • Perancangan Permintaan dan Inventori
  • HRM
  • Pemasaran Antarabangsa

Disertasi MSc dijalankan antara bulan Mei hingga Ogos.

Asas Lean Six Sigma

Semester 1 (wajib)

Memperkenalkan prinsip pemikiran Lean Six Sigma, alat dan teknik Lean Six Sigma dan melihat implikasi yang lebih luas mengenai isu-isu strategik pengurusan organisasi yang lebih luas dan bagaimana ia memberi kesan kepada program peningkatan berterusan. Juga meliputi metodologi Lean Six Sigma, penggunaan statistik untuk menyokong keputusan perniagaan dan pengurusan, dan pentingnya pengumpulan data dan analisis untuk peningkatan proses dalam konteks pembuatan, perkhidmatan dan organisasi sektor awam.

Kepimpinan

Semester 1 (wajib)

Memahami peranan kepimpinan dalam perniagaan, dan khususnya dalam projek komersial. Meneliti hubungan antara strategi kepimpinan dan strategi organisasi yang berkesan dan sesuai.

Mengukur dan Menangani Prestasi

Semester 1 (wajib)

Teori dan prinsip di sebalik pengukuran prestasi dan pengurusan dari perspektif teknikal dan sosial. Memperkenalkan kaedah, alat, dan teknik untuk mengukur dan menguruskan prestasi serta menganalisis dan mengatasi masalah sistem pengukuran dan pengurusan prestasi yang ada dalam konteks organisasi industri, komersial dan sektor awam.

Pemikiran dan Analisis Sistem

Semester 2 (wajib)

Meneliti teori dan prinsip di sebalik pemikiran, pemodelan, dan analisis sistem. Juga memperkenalkan kaedah, alat, dan teknik untuk memodelkan, menganalisis, memperbaiki dan merekabentuk sistem teknikal dan sosial dalam pelbagai organisasi, termasuk industri perindustrian, perdagangan dan awam.

Pengurusan projek

Semester 2 (wajib)

Memeriksa pemantauan dan mengawal projek. Membangunkan kecekapan dalam penggunaan perancangan dan perancangan projek kuantitatif dan kualitatif dan teknik.

Falsafah dan Amalan Penyelidikan

Semester 2 (wajib)

Menyediakan pemahaman tentang proses penyelidikan sains sosial, serta teori dan pendekatan untuk penyelidikan. Membangunkan kemahiran praktikal ( iaitu teknik kuantitatif dan kualitatif) dalam analisis data untuk mengubah data mentah menjadi maklumat yang menuntun penilaian pengurusan pemasaran.

Keperluan bahasa Inggeris

Di mana Bahasa Inggeris bukanlah bahasa pengantar di sekolah menengah, pemohon mestilah menunjukkan kecekapan berbahasa Inggeris bersamaan dengan IELTS 6.5 (dengan semua elemen yang diluluskan pada 6.0 atau ke atas). Pemohon yang telah menamatkan pendidikan menengah dan tinggi perlu menyediakan bukti dokumentari. Sekurang-kurangnya satu tahun pengajian sepenuh masa dalam Bahasa Inggeris akan diperlukan.

Tarikh tutup permohonan

Kampus Dubai kami mengendalikan proses kemasukan sepanjang tahun: sebaik saja satu pengambilan ditutup, kami mula menerima permohonan untuk yang berikutnya. Ia juga mungkin bagi anda untuk menangguhkan tarikh mula anda sehingga satu tahun.

Kebanyakan pelajar memohon 6-10 bulan sebelum pengambilan mereka yang dipilih. Kami boleh menerima permohonan sehingga 3 minggu sebelum permulaan setiap pengambilan tetapi anda perlu ambil perhatian bahawa aplikasi terlambat hampir pasti bermakna kelewatan dalam penyediaan perkhidmatan pentadbiran penting, seperti kad matrikulasi pelajar anda (tanpa anda tidak akan dapat mengakses perpustakaan atau perkhidmatan dalam talian).

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Pioneering British education in Dubai, with highly acclaimed degree programmes that meet the specific demands of local business and industry.

Pioneering British education in Dubai, with highly acclaimed degree programmes that meet the specific demands of local business and industry. Baca Ringkas