MSc dalam Mengajar Bahasa Inggeris ke Pembicara Bahasa Lain (TESOL)

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Kursus TESOL kami adalah latihan lanjutan dan kelayakan profesional untuk orang yang sama ada bekerja atau merancang untuk bekerja di mana-mana bidang pengajaran Bahasa Inggeris kepada penutur bahasa lain. Anda akan lulus dengan pengetahuan dan kemahiran bilik darjah yang praktikal untuk menjadi guru yang yakin, kritikan yang reflektif dan giat.

Dihantar oleh profesional yang berpengalaman yang telah hidup dan mengajar di seluruh dunia, kursus ini menawarkan keseimbangan yang sangat baik antara teori dan amalan menggunakan pelbagai kaedah pengajaran yang canggih dan inovatif. Ia juga mengamalkan amalan terbaik dari seluruh sektor TESOL, dengan memberi tumpuan kepada pembangunan keupayaan profesional dan pengetahuan terkini dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa.

Sebagai pelajar TESOL di University of Stirling , anda juga akan berpeluang memohon penempatan di salah satu universiti rakan kongsi kami di Jerman atau Hungary, dan meletakkan pembelajaran anda menjadi praktikal.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Pertama di Scotland dan 15 besar di UK untuk Pendidikan (The Guardian University Guide 2018)

# 2 Anda akan diajar oleh para profesional berpengalaman yang telah hidup dan mengajar di seluruh dunia

# 3 Memohon peluang penempatan di salah satu universiti rakan kongsi kami di Jerman atau Hungary

Butiran kursus

Butiran modul yang diberikan di bawah adalah tertakluk kepada perubahan kerana Universiti sentiasa mengkaji semula dan menyegarkan kurikulum program pengajaran kami. Modul-modul yang digariskan di bawah mewakili yang ditawarkan pada tahun 2017/18 pada kursus ini.

Mengajar

Penyampaian modul dijalankan terutamanya melalui seminar, bengkel dan tutorial video. Kemahiran mengajar praktikal dibangunkan melalui pemerhatian bilik darjah dan menyiarkan sesi pengajaran rakan sebaya. Pembelajaran dan pembangunan profesional difasilitasi oleh tugas kerja kumpulan berpandu biasa.

Dalam kajian terbaru oleh QS, kakitangan dari University of Stirling menerima 5 daripada penarafan 5-bintang untuk pengajaran (QS World University Rankings 2018).

Penilaian

Kemajuan dinilai oleh tugasan kursus dan, untuk MSc, disertasi.

  • Sijil Pasca Siswazah di TESOL dianugerahkan dengan berjaya menyiapkan 60 modul kursus dengan 60 kredit.
  • Diploma Pascasiswazah di TESOL dianugerahkan pada modul kerja kursus yang berhasil menyelesaikan 120 kredit.
  • The Masters (MSc) TESOL dianugerahkan apabila berjaya menyelesaikan modul kursus bernilai 120 kredit ditambah disertasi 15,000 perkataan.

Belajar di luar negara

Sebagai pelajar dalam program MSc TESOL kami, anda mempunyai peluang yang hebat untuk mendapatkan pengalaman kerja berharga yang mengajar Bahasa Inggeris kepada penutur bukan bahasa Inggeris di 33 negara Eropah melalui latihan Pelajaran Erasmus.

University of Stirling juga telah membangunkan kerjasama yang erat dengan universiti-universiti di seluruh dunia untuk membuat penempatan sebagai lancar dan memberikan anda peluang pengajaran dan pembelajaran yang disesuaikan. Jika anda memenuhi kriteria kelayakan, anda boleh memohon penempatan dengan:

Leuphana University of Lüneburg, Jerman

Melakukan pemerhatian kelas, penyeliaan kerja kumpulan kecil dan bantuan mengajar di sekolah menengah tempatan. Semasa cuti sekolah, anda akan berpeluang untuk bekerja dengan pembangunan bahan atau dengan menulis sokongan di universiti.

Széchenyi István University, Hungary

Terlibat dalam pemerhatian dan pengajaran kelas di universiti atau sekolah amalan universiti.

Maklumat lanjut tentang cara memohon peluang ini akan diberikan kepada pelajar yang menjalankan kursus MSc TESOL kami.

Pengarah kursus

Anne Lawrie

tesol@stir.ac.uk

44 (0) 1786 467681

Yuran - 2018/2019

  • Rumah / EU: £ 6,300
  • Luar Negara: £ 15,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas