MSc dalam Kualiti & Keselamatan Makanan

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Update️ Kemas kini Coronavirus (COVID-19)

Kami telah mengubah suai program buat sementara waktu ke bilik darjah pembelajaran maya, supaya semua pengajaran yang dijadualkan dapat berlangsung dalam talian. Program akan bermula pada bulan November 2020 dan, jika diperlukan, mengajar secara dalam talian dan kemudian berubah menjadi pembelajaran di kampus.

Makanan pada asasnya berbeza dari barang lain: Ia terdiri daripada (bahagian) organisma yang masih hidup atau masih hidup. Sebagai tambahan kepada kerumitan komposisi dan variasi bahan permulaannya yang lebih tinggi, ini mengakibatkan risiko kebolehubahan yang lebih besar semasa pengeluaran, pengangkutan, dan penyimpanan. Bagaimana kita membekalkan sebanyak mungkin orang dengan cara yang paling lestari dengan makanan berkualiti tinggi dan sihat? Anda akan menangani soalan ini dan yang serupa dalam program master "Kualiti & Keselamatan Makanan".

Bidang penyelidikan kualiti dan keselamatan makanan berubah dengan pesat. Penduduk dunia semakin meningkat dan globalisasi mengubah gaya hidup dan diet. Inovasi dalam analisis biokimia, teknologi sensor moden, pemprosesan data pintar, dan kaedah pembiakan kini membuka peluang baru yang menarik. Pada saat yang sama, permintaan untuk kelestarian dalam pengeluaran dan pengedaran makanan semakin meningkat, dan masalah dalam rantai pengeluaran dan bekalan yang kompleks, yang, misalnya, dalam "skandal makanan", menunjukkan tahap kepekaan dan ketidakpastian yang tinggi di kalangan pengguna.

138061_LabormitBohnenundReis_Keystone.jpg

Profil Program Sarjana

Kompetensi teras yang diajar dalam program ini akan membolehkan pelajar Sarjana yang lulus untuk memahami dan menyelesaikan masalah dalam bidang kualiti dan keselamatan makanan dari perspektif lintas-disiplin yang bersepadu. Untuk tujuan ini, kursus ini adalah interdisipliner dalam reka bentuk, menggabungkan fokus sains hayat (contohnya biologi tanaman dan haiwan ternakan, mikrobiologi makanan, pemakanan manusia, kaedah analisis, biokimia makanan) dengan bahagian kajian undang-undang dan ekonomi yang hampir sama.

138060_CourseStructure.jpg

Bidang Pekerjaan

Pertanyaan mengenai kualiti dan keselamatan makanan adalah bidang penelitian yang berkembang dengan cepat, dan oleh itu, akan menuntut tahap fleksibilitas dan kemampuan menyesuaikan diri yang tinggi dari pakar masa depan. Sebagai lulusan program sarjana "Kualiti & Keselamatan Makanan", anda memenuhi syarat untuk kerjaya dalam penyelidikan dan juga untuk kedudukan terkemuka dalam industri makanan, di pihak berkuasa, di media, dan bidang politik, pentadbiran, dan perniagaan lain .

Semangat Bayreuth di Kampus Kulmbach

Fakulti Sains Hayat Universiti terletak di bandar Kulmbach yang berdekatan. Ia bukan sahaja terdapat di beberapa syarikat makanan yang beroperasi di peringkat antarabangsa, tetapi juga Max Rubner Institute, Bavarian Control Authority for Food Safety and Veterinary Medicine, State Technical College for Food Technology, Pusat Kompetensi untuk Pemakanan, dan Pusat Klinik Kulmbach . Semua badan ini terlibat dalam pelbagai projek penyelidikan dan aktiviti pengajaran Fakulti.

Syarat Kemasukan

  • Syarat kemasukan adalah ijazah sarjana muda (atau setaraf) dalam sains semula jadi atau sains hayat dengan gred akhir Jerman "2.5" atau lebih baik.
  • Kemahiran berbahasa Inggeris yang maju (sekurang-kurangnya tahap C1, berdasarkan Kerangka Rujukan Bahasa Common European) dan kemahiran bahasa Jerman yang terbukti (A1).
  • Kepentingan interdisiplin di atas rata-rata, yang harus dinyatakan secara ringkas dalam surat permohonan anda.

Prosedur kemasukan

Kelayakan anda akan dinilai dalam proses penilaian kemampuan. Keputusan kemasukan pelajar dibuat oleh jawatankuasa berdasarkan permohonan yang diterima (ujian tahap dua tahap). Syarat kemasukan disenaraikan bersama dengan maklumat permohonan umum di laman utama Fakulti VII University of Bayreuth .

Tarikh Akhir Kemaskini Ogo 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

As one of Germany’s youngest universities, we are able to operate in an unbiased, self-confident spirit of academic freedom, scientific progress, and social responsibility. In line with our vision, o ... Baca lebih lanjut

As one of Germany’s youngest universities, we are able to operate in an unbiased, self-confident spirit of academic freedom, scientific progress, and social responsibility. In line with our vision, our top priorities are individual supervision, maintaining high academic standards, and creating programmes of study that take current research into account. Our interdisciplinary focus and the innovative collaboration between many of our disciplines are key features of Bayreuth’s research culture. Baca Ringkas