MSc dalam Kimia

Umum

Penerangan Program

Ijazah Sarjana dalam Kimia di Northeastern menyediakan pendidikan siswazah untuk pelajar merancang kerjaya dalam industri, perniagaan, pengajaran atau perancangan kerja siswazah tambahan atau kajian profesional.

Terdapat tiga pilihan yang tersedia dalam program ini:

 • Penekanan Ilmu Pemisahan: Pelajar dalam program ini boleh mengikuti Penekanan Sains Pemisahan untuk mempersiapkan kerjaya dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan makanan serta makmal alam sekitar.
 • Penekanan Program Am: Penekanan Program Am mempersiapkan pelajar untuk memasuki sekolah profesional atau meneruskan kerja lanjutan dalam bidang kimia.
 • Penekanan Pendidikan Kimia: Emphasis Pendidikan Kimia menghidangkan guru-guru menengah dan sekolah menengah dalam perkhidmatan yang memperoleh ijazah sarjana dalam bidang kimia dan mengadakan pensijilan / lesen pengajaran untuk menjadi guru yang berkelayakan yang terlatih dalam kimia canggih dan pengetahuan kandungan pedagogi pengajaran sains di sekolah menengah . Mereka juga akan bersedia untuk menjalankan penyelidikan di bidang Pendidikan Kimia atau mengajar di kolej 2 tahun.


Waktu kredit yang diperlukan: 30


Faedah Program

Jabatan Kimia Northeastern mempunyai program penyelidikan aktif. Pelajar yang mengikuti ijazah sarjana boleh memilih untuk menjalankan projek penyelidikan tesis mereka dalam pembangunan kaedah dan pengesahan produk farmaseutikal, kimia perubatan, kimia alam sekitar, sains bahan, dan pendidikan kimia. Program sains pemisahan unik menyediakan pelajar untuk pekerjaan dalam industri.

Jabatan ini menyediakan peralatan kimia moden seperti HPLC, FTIR, AAS, Spektrometer Visible UV, NMR, Spektrometer Pendarfluor, GC-MS, AFM, dan ICP.


Pilihan Kerjaya

Pelajar yang mengikuti program ijazah sarjana cenderung mencari pekerjaan dalam bidang berikut:

 • Kimia Farmaseutikal: Bekerja dalam penyelidikan dan pembangunan, kawalan kualiti, dan hal ehwal peraturan.
 • Kimia Alam Sekitar: Ujian analisis, pembangunan produk, keselamatan, dan isu pengawalseliaan.
 • Pertanian atau Kimia Makanan: Fokus pada keselamatan makanan, kawalan kualiti, pemakanan, pemprosesan, dan pembungkusan.
 • Kimia Kosmetik: Bekerja dalam penyelidikan dan pembangunan, kawalan kualiti, kejuruteraan proses, dan pengawalseliaan.
 • Pendidikan: Pengajaran di sekolah rendah dan menengah dan kolej dua tahun.


Keperluan Ijazah

Kerja Kursus (30 jam kredit):

Sebanyak 30 jam kredit mesti diperolehi. Majoriti pelajar mengambil kira sepuluh kursus formal. Opsyen tersedia untuk mendapatkan jam kredit untuk penyelidikan, kajian bebas, dan tugas tesis seperti yang digariskan di bawah.

Bagi pelajar yang dimasukkan ke dalam program Sarjana untuk Semester Kejatuhan 1997 dan selepas itu, kursus siswazah berada di peringkat 400. Walau bagaimanapun, dua kursus berikut boleh diambil sebagai sebahagian daripada program tuan jika mereka tidak pernah diambil sebagai sebahagian daripada program sarjana muda. Tiada kursus peringkat 300 lain yang boleh dipohon. Rujuk dengan penasihat program anda atau Kolej Siswazah untuk maklumat lanjut.

CHEM-316 Kimia anorganik


Kursus Teras


Semua pelajar mesti mengambil sekurang-kurangnya satu kursus dalam setiap empat bidang Kursus Teras.

Kimia Analisis


Penekanan Sains Pemisahan
Kerja kursus yang diperlukan:


Pelajar dalam Program Penekanan Sains Pemisahan mesti mengambil masa 21 jam dari CORE dan 9 jam dari Kerja Kursus Diperlukan berikut dalam Sains Pemisahan:


Penekanan Program Am


Pelajar dalam Program Penekanan Umum mesti mengambil masa 30 jam kredit dari CORE dan / atau Penekanan Sains Pemisahan dan juga digalakkan untuk melakukan kerja penyelidikan dan / atau tesis. Siswa yang menulis tesis mengambil masa 21 jam dari CORE dan / atau Penekanan Sains Pemisahan dan 9 jam Kajian Bebas (CHEM-408 3 kredit) dan jam Tesis: Kimia 1-3 kredit dalam bidang Kimia. Jam kredit Tesis ini akan ditambah selama berbilang semester untuk membuat jumlah kredit sebanyak 6. Pelajar bukan tesis mengambil masa 27 jam dari Penekanan Teras dan / atau Pemisahan Sains dan 3 jam Kajian Bebas di bidang Kimia.

Penekanan Pendidikan Kimia

Kerja kursus yang diperlukan:

Pelajar dalam Program Penekanan Pendidikan Kimia mesti mengambil masa 21 jam dari CORE dan / atau Penekanan Sains Pemisahan dan 9 jam Kerja Kursus yang Diperlukan dalam Pendidikan yang disenaraikan di bawah ini atau 400 tahap kursus lain dari Kolej Pendidikan yang diluluskan oleh Jabatan Kimia.

Pendidikan EDFN-410 Sebagai Institusi Sosial


Penyelidikan dan Tesis Kerja: Pelajar digalakkan untuk melakukan penyelidikan makmal atau perpustakaan dan / atau lebih formal, menulis tesis, dan boleh berbuat demikian di bawah keadaan berikut:

 • penerimaan oleh penasihat penyelidikan atau tesis.
  Kredit akademik untuk kerja penyelidikan dan tesis biasanya diperolehi melalui Kajian Bebas (CHEM-408) dan jam Tesis: Kimia (CHEM-5901, 1credits, CHEM-5902, 2 kredit, dan CHEM-5903, 3 kredit) antara pelajar dan penasihat penyelidikan.


Peperiksaan Akhir: Pelajar menulis tesis tuan diperlukan untuk membuat pertahanan mulut awam mengenai kerja mereka. Pelajar bukan tesis perlu membuat persembahan lisan awam mengenai kerja penyelidikan mereka, atau mengambil peperiksaan jabatan bertulis yang komprehensif. Rujuk penasihat siswazah untuk maklumat lanjut.


Pelajar dengan Kredensial Asing: Pelajar yang mempunyai kelayakan asing harus mendaftar dengan Kolej Siswazah mengenai penilaian transkrip dan ujian Bahasa Inggeris. Oleh kerana ini selalunya proses yang panjang, disarankan untuk pelajar antarabangsa dengan status residensi untuk memulakan kursus siswazah dalam bidang kimia sebagai pelajar-pada-besar sambil menunggu kata rasmi pada kemasukan. Rujuk penasihat siswazah.


Beasiswa Tuisyen dan Pembantu Perolehan: Program Kimia secara kerap diperuntukkan Biasiswa Tuisyen untuk membiayai kos tuisyen untuk pelajar siswazah. Semak dengan penasihat siswazah untuk keperluan kelayakan sebelum pendaftaran.

Pelajar yang ingin meneruskan sains tuan sains secara sepenuh masa kadang kala boleh berbuat demikian dengan sokongan sederhana dari Universiti dalam bentuk pembantu. Untuk memenuhi syarat untuk pembantu, pelajar mestilah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua syarat di Universiti dan mempunyai purata mata gred sekurang-kurangnya 3.25 (pada skala 4.0).

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Pursue your goals with top-notch faculty and small class sizes. Explore over 80 rigorous programs in the arts, sciences, education, and business. At Northeastern, find yourself among a welcoming and d ... Baca lebih lanjut

Pursue your goals with top-notch faculty and small class sizes. Explore over 80 rigorous programs in the arts, sciences, education, and business. At Northeastern, find yourself among a welcoming and diverse community of scholars who are as serious about their education as you are. Baca Ringkas