MSc dalam Kimia Makanan

Umum

Penerangan Program

Mengenai

Program ini bertujuan untuk semua B.Sci. graduan dari Fakulti Sains Gunaan dan Sains Bahan, di University Politehnica of Bucharest ; juga, ia mungkin sesuai untuk graduan dalam kimia makanan dan domain yang berkaitan dari universiti Romania yang lain.

Di antara matlamat utama program di atas, kita perlu menyebutkan pendalaman pengetahuan yang diperolehi dalam B.Sci. kajian dalam Kimia Makanan dan Teknologi Biokimia; dalam hal ini, kami menumpukan perhatian kepada kawalan kualiti makanan yang menggunakan pelbagai kaedah fizikal seperti GLC, LC, FT-IR, UV-Vis, pendarfluor atom, H1-NMR, C13-NMR, pancaran atom dan penyerapan spektroskopi, spektroskopi jisim sebagainya.

Di sisi lain, dalam program ini, kami membentangkan kaedah terbaru untuk mengawal biologi barangan makanan dan juga pemisahan dan pencirian produk semulajadi yang digunakan dalam industri makanan.

Satu lagi matlamat program ini ialah mengemas kini pengetahuan yang diperoleh sebelumnya berkenaan dengan mendapatkan pelbagai bahan tambahan makanan, serta pewarna, surfaktan, pengawet, atau bahan antiseptik tertentu.

Dalam perspektif ini, kurikulum memberikan pengetahuan kejuruteraan khusus kepada domain (sistem koloid, pemprosesan makanan, dan kejuruteraan metabolik); maklumat mengenai ciri ekonomi dan perundangan terperinci juga disediakan. Tumpuan khas telah diberikan kepada kebolehan tertentu yang diperlukan dalam penyelidikan mengenai kimia makanan.

Kemahiran dan kebolehan diperolehi

Keupayaan dan kecekapan khusus harus dipahami sebagai pengertian proses tertentu dari keseluruhan domain, tetapi juga dalam hubungan dengan disiplin lain, atau bidang profesional; graduan harus menjadi akrab dengan pencapaian yang dikemaskini dalam bidang ini. Penekanan utama diberikan kepada pemahaman dan penggunaan kaedah penyiasatan penting.

Antara kecekapan (berguna dalam penyelidikan, atau dalam pembuatan perusahaan) yang ditawarkan oleh Pengajian Sarjana dalam Kimia Makanan kita perlu menyebut:

  • Keupayaan untuk menggunakan kaedah kompleks untuk analisis, pencirian, dan kawalan produk makanan;
  • Kecekapan yang berkaitan dengan penyediaan dan pencirian sebatian semula jadi yang digunakan sebagai bahan tambahan dalam industri makanan;
  • Kepakaran spesifik dalam usaha penyelidikan seperti mencari dan pengumpulan logik maklumat literatur yang relevan, perancangan percubaan, memahami data eksperimen dan skrip laporan saintifik;
  • Kecekapan yang berkaitan dengan pemasaran dan perundangan dalam bidang industri makanan.

Sumber manusia dan logistik untuk pendidikan pelajar

Program ini diselia oleh Jabatan Kimia Organik "Costin NENITESCU".

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

We are the oldest and most prestigious technical university in Romania. The Polytechnic University of Bucharest comprises 15 faculties, 95 bachelor programs, 183 masters programs and 14 scientific fie ... Baca lebih lanjut

We are the oldest and most prestigious technical university in Romania. The Polytechnic University of Bucharest comprises 15 faculties, 95 bachelor programs, 183 masters programs and 14 scientific fields of doctorate. Baca Ringkas