MSc dalam Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber

Umum

Penerangan Program

MSc dalam Artificial Intelligence dan Cybersecurity memberi pelajar pemahaman yang baik mengenai kedua-dua disiplin ilmu. Ini memberikan penekanan yang besar pada persimpangan mereka, dan dalam aspek sosial, etika, dan undang-undang yang timbul dalam penggunaan praktikal mereka.

MSc dalam Artificial Intelligence dan Cybersecurity adalah program yang diajar selama dua tahun. Ini terdiri daripada tiga semester kursus yang diajarkan diikuti oleh projek penyelidikan yang membawa kepada penyerahan disertasi dan pembelaannya pada akhir penggal keempat.

Sorotan

 • MSc dalam Artificial Intelligence dan Cybersecurity adalah program yang sangat fokus yang membolehkan pelajar menumpukan perhatian pada subjek teras Artificial Intelligence dan Cybersecurity (dan persimpangan mereka) dengan penekanan tambahan pada aspek sosial, etika, dan undang-undang yang timbul dalam praktik.
 • Program ini dijalankan secara bersama (sebagai "program ijazah berganda") dengan University of Udine. Pelajar dari Universiti Klagenfurt dan Udine akan dapat bekerjasama dalam kuliah (disampaikan dalam talian) dan projek.
 • Pelajar boleh keluar dan belajar kursus yang berkaitan dengan dan relevan untuk bidang aplikasi dari Artificial Intelligence dan Cybersecurity, memanfaatkan sepenuhnya penawaran dari kedua-dua Universiti.

© aau / Daniel Waschnig

Format Pengajaran

Enam kursus wajib mengajar asas matematik, teknikal, sosial, etika, dan undang-undang yang diperlukan dari Artificial Intelligence dan Cybersecurity. Ukuran kelas dalam kursus ini terhad kepada sekitar 30 orang pelajar. Pendekatan pengajaran bermula dari kuliah klasik, latihan dalam kelas, hingga kumpulan perbincangan, dan tugas praktikal langsung.

Kursus wajib

 • Asas Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber:
  Matlamat kursus ini adalah untuk merangkumi beberapa teknik matematik dan teknikal yang sangat penting bagi keselamatan AI dan Cybersecurity.
 • Aspek sosial, etika dan undang-undang Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber:
  Tujuan kursus ini adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada beberapa aspek sosial, etika, dan undang-undang yang menyokong penggunaan Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber dalam praktiknya.
  Kursus ini dihadiri oleh pelajar dari Universiti Udine (penyertaan dalam talian).
 • Pengenalan kepada Kecerdasan Buatan:
  Tujuan kursus ini adalah untuk melengkapkan pelajar dengan pengetahuan teori mengenai pelbagai bidang Kecerdasan Buatan, kemampuan praktikal untuk menggunakan, dan melaksanakan sistem AI serta kemampuan untuk mempertimbangkan aspek sosial, etika, dan undang-undang dalam penggunaan AI konkrit.
 • Pembelajaran Mesin dan Pembelajaran Dalam:
  Tujuan kursus ini adalah untuk memberi rawatan fokus terhadap pelbagai teknik pembelajaran mesin, dan khususnya, rangkaian saraf dalam.
 • Pengenalan Keselamatan Siber:
  Matlamat unit ini adalah untuk memperkenalkan pelajar kepada sejumlah konsep dan teknik Cybersecurity yang relevan khususnya untuk penggunaan Kecerdasan Buatan yang selamat. Kursus ini dihadiri oleh pelajar dari Universiti Udine (penyertaan dalam talian).
 • Pengesahan dan Pengesahan untuk Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber:
  Matlamat unit ini adalah untuk membolehkan pelajar menggunakan teknik pengesahan dan pengesahan lanjutan untuk menunjukkan kebenaran pelaksanaan. Kursus ini disampaikan oleh University of Udine.

Kursus pilihan

Pelajar boleh memilih dari pelbagai kursus khusus yang merangkumi topik lanjutan dalam bidang Kecerdasan Buatan dan Keselamatan Siber yang ditawarkan oleh alt = "University of Klagenfurt dan University of Udine. Semua pelajar mesti memilih beberapa kursus lanjutan dari bidang inovasi yang bertanggungjawab hingga meningkatkan kemahiran mereka untuk mempertimbangkan aspek sosial, etika, dan undang-undang ketika menerapkan penyelesaian Kecerdasan Buatan dan / atau keselamatan siber dalam praktiknya.

Kami juga menawarkan peluang untuk kerja projek: ada projek kecil dan projek besar, dan bila memungkinkan kami memudahkan kumpulan pelajar berkolaborasi, atau pelajar melakukan kerja yang relevan dalam suasana industri.

Disertasi

Setiap pelajar ditugaskan sebagai penyelia dari alt = "University of Klagenfurt dan dari University of Udine. Topik boleh dipilih dari bidang Artificial Intelligence dan Cybersecurity.

Ijazah Double

Pelajar yang menamatkan kursus yang membawa kepada sekurang-kurangnya 30 ECTS tetapi tidak lebih daripada 60 ECTS di University of Udine layak mendapat gelar berganda. Pelajar lain keluar dengan ijazah dari alt = "University of Klagenfurt.

Syarat kemasukan

Pemohon perlu mempunyai ijazah BSc dalam sains komputer, matematik, statistik, atau bidang yang berkaitan dalam pelbagai program ijazah sains atau teknologi; khususnya, pemohon perlu menunjukkan pengetahuan tentang konsep sains komputer asas (sama ada melalui kursus / modul semasa BSc anda atau apa-apa jenis projek). Pemohon juga perlu menunjukkan kemahiran berbahasa Inggeris dan kualiti peribadi dan profesional yang menjadikan mereka sesuai untuk program ijazah MSc ini.

Syarat Kemasukan

 • Pernyataan peribadi: pemohon perlu berdebat berdasarkan latar belakang mereka (ijazah sedia ada, pengalaman kerja, minat peribadi) mengapa mereka harus mendapat tempat dalam program ini
 • CV: menyenaraikan pendidikan serta pengalaman praktikal, industri, sukarelawan, kecekapan berbahasa, dll.
 • Bukti ijazah BSc yang telah diselesaikan (Sijil Diploma, jika tidak dalam Bahasa Inggeris atau Jerman, terjemahan yang disahkan diperlukan)
 • Transkrip rekod
 • Bukti Kemahiran Bahasa Inggeris
 • Bukti identiti dan kewarganegaraan

Tarikh tutup permohonan

 • Tempoh pendaftaran untuk prosedur kemasukan khas adalah dari 1 Mei hingga 15 September 2020.
 • Tempoh pendaftaran untuk pemohon dari negara ketiga adalah dari 1 Mei hingga 31 Mei 2020.

Tuisyen

Tidak ada yuran pengajian untuk warganegara EU / EEA dan orang yang menikmati hak yang sama dengan orang Austria sebelum undang-undang (penduduk tetap, kediaman di Austria sekurang-kurangnya lima tahun sebelum permulaan pengajian, dll.).

Setelah melebihi tempoh minimum pengajian (ditambah dua semester), pelajar ini perlu membayar yuran pengajian sebanyak € 384 setiap semester.

Pelajar dari negara ketiga perlu membayar yuran pengajian sebanyak € 747 setiap semester.

Kedudukan Global

Peringkat Universiti QS Dunia "Top 50 Under 50" menduduki ranking Klagenfurt University di kalangan 150 remaja terbaik - di bawah umur 50 - universiti di seluruh dunia. Dalam bidang Sains Komputer, Universiti Klagenfurt mencapai tempat ketiga di kalangan universiti Austria dalam lingkungan 201-250 di THE World University Rankings 2020.
Di Fakulti Sains Teknikal, nisbah staf-pelajar lebih baik daripada di banyak universiti lain, yang mendorong pertukaran dan dialog yang berterusan dan berterusan antara tenaga pengajar dan pelajar. Hasilnya, Fakulti Sains Teknikal menawarkan pengajaran yang disesuaikan dengan keperluan khusus pelajar, yang memfokuskan pada penemuan ilmiah terkini, sambil memastikan komponen praktikal yang besar berkat projek penyelidikan dengan syarikat.
Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Technical Sciences has been in existence since 2007, with the Department of Informatics being founded as early as 1986 and the Department of Mathematics and Statistics being established ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Technical Sciences has been in existence since 2007, with the Department of Informatics being founded as early as 1986 and the Department of Mathematics and Statistics being established in 1974. The Faculty comprises nine departments at present. Baca Ringkas