MSc dalam Infrastruktur dan Bandar Hijau: Mengurus Perkhidmatan Air, Pengangkutan, Tenaga, Sisa dan Saliran yang Berkekalan

Umum

2 lokasi tersedia
Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Program pengajian

Lagu pengkhususan ini memberi tumpuan kepada bagaimana kerajaan tempatan dapat mengurus, membiayai dan menyediakan infrastruktur untuk memberikan perkhidmatan yang berkualiti sambil meningkatkan prestasi hijau bandar. Topik utama termasuk beralih kepada ekonomi pekeliling, tenaga boleh diperbaharui, pengangkutan dan infrastruktur hijau (termasuk saliran) dan sanitasi, dan penyediaan air minuman.

Program Infrastruktur dan Bandar Hijau adalah landasan pengkhususan dalam MSc dalam Pengurusan dan Pembangunan Bandar , yang menawarkan peluang untuk mengakses kerangka unik yang membantu bandar menjadi lebih hijau, lebih mampan dan berdaya saing. Dibangunkan oleh IHS, konsep Green City ini memandang bandar-bandar secara luas terdiri daripada tiga unsur: persekitaran yang dibina, semulajadi dan antropogenik. Trajektori ini memberi tumpuan kepada persekitaran yang dibina dengan penekanan kepada sektor air minuman dan sanitasi, tenaga dan pengangkutan. Di samping itu, pelajar juga disediakan dengan instrumen kewangan yang diperlukan untuk membina rangkaian infrastruktur yang cekap dan kos efektif untuk penyampaian perkhidmatan yang baik. Selain mendapat teori yang baik, pelajar juga menggunakannya dalam latihan praktikal seperti Projek Pemulihan Cheongyecheon, pembangunan pelan perniagaan, dan merancang bandar hijau dan mampan dalam persekitaran simulasi.

Objektif kursus

Pada akhir peserta kursus harus dapat:
 • Terangkan peranan infrastruktur dalam membantu bandar-bandar menjadi lebih hijau.
 • Mengenal pasti dan menganalisis hubungan infrastruktur bandar dengan penggunaan tanah, pembangunan ekonomi, pelaburan, pengurangan kemiskinan, dan keadaan kesihatan persekitaran tempatan.
 • Memahami dan menganalisis peranan pengurusan aset infrastruktur dalam menyampaikan perkhidmatan mengikut tahap yang telah ditetapkan.
 • Terapkan kaedah penilaian prestasi untuk mengenal pasti masalah pengurusan yang mempengaruhi penyampaian perkhidmatan yang baik dan mencadangkan cadangan.
 • Memohon model dan mekanisme yang inovatif untuk membiayai infrastruktur bandar untuk menyampaikan perkhidmatan yang baik dan untuk meningkatkan prestasi bandaraya hijau.

Bagaimanakah tahun anda dianjurkan?

Dalam blok pertama dan kedua , program ini berkongsi kursus mengenai teori bandar, tadbir urus, dasar, perancangan, dan perkongsian awam-swasta, dan kewangan dan pelaburan kerajaan tempatan dengan trek pengkhususan lain. Walau bagaimanapun, tugasan anda dalam modul kursus, serta bengkel perancangan tindakan, sentiasa bersifat khusus. Dalam blok ketiga program ini, kursus anda hanya akan dijejaki dengan kemungkinan untuk mengikuti kursus elektif tambahan. Dalam blok keempat program ini anda akan menguatkan kemahiran penyelidikan anda melalui kursus kaedah penyelidikan dan bengkel dan menulis tesis Master anda pada topik yang berkaitan dengan trek pengkhususan anda. Beberapa contoh topik penyelidikan disenaraikan di bawah. Topik lain juga boleh diterima jika diluluskan oleh penyelaras trek pengkhususan dan penyelia tesis.

Contoh penyelidikan tesis
 • Pengaruh pengendalian dan penyelenggaraan infrastruktur dalam memberikan perkhidmatan berkualiti.
 • Impak tadbir infrastruktur dalam menyampaikan perkhidmatan berkualiti dan pembangunan tempatan.
 • Pengaruh infrastruktur hijau di kawasan hijau bandar (UGS), terutama yang melibatkan pengkeberanian perkhidmatan ekosistem khas (ES) bagi jenis ruang hijau bandar terpilih (UGS) yang menggunakan data resolusi tinggi.
 • Pengaruh kecekapan tenaga dan tenaga boleh diperbaharui untuk meningkatkan daya hidup bandar dan prestasi bandar hijau.
 • Pengaruh kecekapan tenaga dan tenaga boleh diperbaharui pada ekonomi pekeliling sektor bangunan.
 • Pengaruh aksesibiliti (sambungan), bahan api hijau (autos elektrik) dan mod pengangkutan pintar ke atas prestasi bandar hijau.
Kurikulum Program

Blok 1 & 2 - Oktober hingga Januari

 • Teori Bandar
 • Perkongsian Tadbir, Dasar, Perancangan Bandar dan Perkongsian Awam-Swasta
 • Kewangan dan Pelaburan Kerajaan Tempatan
 • Bengkel Perancangan Tindakan

Blok 3 - Januari hingga April

 • Pengurusan Aset Infrastruktur
 • Infrastruktur Berkekalan untuk Bengkel Bandar Hijau
 • Infrastruktur Pembiayaan
 • Kursus elektif
  • Pilih dari:
  • Bandar dan penghijrahan
  • Memahami dasar bandar antarabangsa: SDG dan NUA
  • Kaedah GIS untuk penyelidikan bandar
  • Jantina dalam teori bandar, amalan, dan penyelidikan
  • Bandar pintar inklusif
  • Analisis dasar bandar

Blok 4 - April hingga September

 • Kaedah dan Teknik Penyelidikan
 • Bengkel Penyelidikan Bandar
 • Bidang Kerja dan Tesis Sarjana
  • Proses penyelidikan untuk tesis dibahagikan kepada tiga langkah utama:
  • Cadangan penyelidikan
  • Pengumpulan data dan penyediaan data
  • Analisis data dan penulisan tesis

Mengapa belajar MasterInfrastructure dan Cities Hijau

Dalam menghadapi pertumbuhan bandar yang berterusan, keperluan untuk bandar menjadi lebih hijau dan lebih mampan tidak pernah menjadi lebih mendesak. Tetapi bandar-bandar hijau lebih banyak daripada ruang awam hijau estetik dan taman menegak. Pada hakikatnya, keputusan infrastruktur juga mempengaruhi unsur-unsur semula jadi dan antropogenik ekosistem bandar hijau, yang mempengaruhi kehidupan dan kemampanan bandar-bandar. Dalam program ini, anda akan mendapat kelayakan untuk menjadi profesional pembangunan bandar khusus dalam pengurusan infrastruktur bandar hijau.

"Sifat multidisiplin program telah mengubah perspektif saya mengenai isu-isu bandar dan membantu saya mendekati mereka secara lebih realistik."

Rami Sharaf, Mesir

Alumni Pengurusan & Pembangunan Bandar

Mengapa belajar di IHS, Erasmus University Rotterdam ?

Dapatkan gelar MSc dari universiti 100 teratas

Dikenali dengan kekakuan akademik dan kualiti pendidikan yang tinggi, Erasmus University Rotterdam secara konsisten menduduki ranking teratas 3% dari universiti terbaik di dunia.

Kaedah pengajaran kami adalah unik

Di samping aktiviti pengajaran dan penyelidikan IHS, ahli fakulti kami bekerja di lapangan dalam kes-kes kehidupan sebenar di seluruh dunia. Cabaran, pembelajaran, dan soalan dari konteks yang berbeza dibawa kembali ke bilik darjah dan ditenun dalam kurikulum kami.

Anda memohon semua yang anda pelajari - tiada teori kering

Pelajar belajar melalui gabungan kuliah, kajian kes kehidupan sebenar, perbincangan, perbahasan, persekitaran simulasi, tugasan bertulis, dan kerja kumpulan. Lawatan lapangan dan projek-projek di Rotterdam dan bandar-bandar Belanda lain memberikan pendedahan langsung kepada masalah-masalah bandar setempat. Pelajar mempunyai pilihan untuk melengkapkan bidang tugas tesis mereka di luar negara dan melibatkan diri dalam konteks bandar yang berkaitan untuk mengumpulkan data.

Kami menawarkan persekitaran yang benar-benar antarabangsa dan pelbagai

Kelas IHS terdiri daripada profesional peringkat pertengahan dan siswazah baru dengan pengalaman yang kaya dan bervariasi dari lebih dari 45 buah negara. Latar belakang yang tipikal termasuk seni bina, kejuruteraan, perancangan, ekonomi, sains sosial, sains alam sekitar, dan perumahan.

Kajian di Rotterdam - hab inovasi bandar lestari

Seni bina ikonik, perintis perancangan bandar, dan penduduk multikultural yang terkenal telah mendorong Rotterdam ke barisan hadapan inovasi dan penanaman di dunia bandar.

Nikmati pensyarah tetamu dari UN-Habitat dan pihak berkepentingan utama lain dalam bidang bandar

IHS bekerjasama dengan pemimpin global dalam bidang pembangunan bandar, termasuk UN-Habitat, Alliance Cities dan ICLEI serta universiti terkemuka di Belanda dan di seluruh dunia untuk memastikan sumber akademik tambahan untuk pelajar kami.

Apakah beberapa ciri khas trek ini?

Seterusnya mendapatkan diploma MSc dari Universiti Erasmus Rotterdam, sebuah institusi yang secara konsisten berada di kedudukan teratas 3% dari universiti terbaik di dunia, mengkaji Infrastruktur dan trek Bandar Hijau juga bermakna bahawa anda akan mendapat:

Menguruskan bandar hijau dalam amalan dalam persekitaran simulasi

Semasa simulasi ini, pelajar menghabiskan tiga hari merancang sebuah bandar hijau dengan permainan SIM City. Latihan ini membolehkan kumpulan yang mewakili pihak berkepentingan berbeza dengan kepentingan yang berbeza untuk merancang dan mengurus bandar hijau.

Terapkan pembelajaran anda dalam amalan

Semasa latihan amali selama tiga hari ini, pelajar akan belajar bagaimana untuk mengira prestasi alam sekitar bandar dalam amalan.

Bekerja dengan kajian kes kehidupan sebenar: Projek Pemulihan Cheonggyecheon

Dalam kajian kes ini mengenai Projek Pemulihan Cheonggyecheon, para pelajar akan menganalisis dan membincangkan sebab-sebab dan kesan perobohan lebuh raya 5.8 km untuk membawa kembali sungai purba dan membina koridor rekreasi linear hijau di pusat bandar Seoul, Korea Selatan.

Kos bandar hijau. Ketahui cara membiayainya!

Lagu ini juga menyediakan pelajar dengan instrumen kewangan yang diperlukan untuk membina rangkaian infrastruktur yang cekap dan kos efektif untuk penyampaian perkhidmatan yang baik.

Lawati inisiatif bandar hijau tempatan yang berjaya

Setiap tahun infrastruktur dan bandar-bandar hijau menjejaki pelajar melawat contoh yang berbeza projek bandar hijau yang berjaya dilaksanakan. Sebagai contoh, tahun lepas perjalanan lapangan telah dianjurkan ke taman bumbung terbesar di Eropah - Vierhavenstrip di Rotterdam serta ke dataran air Rotterdam.

Mengkhusus dalam penerapan GIS untuk pengurusan infrastruktur

Di landasan ini, anda mempunyai peluang untuk mempelajari cara menggunakan GIS khusus untuk pengurusan infrastruktur.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS ... Baca lebih lanjut

ESSB is home to a vast diversity of study programmes and scientific disciplines: Public Administration, Pedagogical Sciences, Psychology and Sociology. In addition, the Erasmus University College, IHS, and two research institutes RISBO and DRIFT are linked to the faculty. Our education is small-scale and based around Problem Based Learning (PBL). Being connected to the professional field is another characteristic of our study programmes. Baca Ringkas
Rotterdam , Rotterdam + 1 Lagi Kurang