MSc dalam Fizik Gunaan

Umum

Penerangan Program

Program ini bertujuan untuk mereka yang berminat dalam bidang kejuruteraan inovatif dalam syarikat yang berintensifkan penyelidikan. Program ini menyediakan pendidikan interdisipliner meliputi kejuruteraan, fizik, matematik, oseanografi fizikal dan fizik atmosfera merapatkan jurang antara sains teoritis dan kejuruteraan praktikal.

Pengkhususan utama

Fizik dan Matematik; Oseanografi dan Meteorologi

Specialty

Pengkhususan dalam Fizik dan Matematik

Kajian meliputi topik yang diperlukan untuk jurutera yang bekerja dalam industri berasaskan sains: pengkomputeran saintifik, model matematik, mekanik kontinua, dinamik bendalir, mekanik kuantum. Satu boleh memilih antara pelbagai kursus elektif yang merangkumi bidang teoretikal dan praktikal, contohnya matematik yang digunakan, simulasi komputer, fizik keadaan pepejal eksperimen, pergolakan, fizik zarah, photoelasticity dan sebagainya.

Pelbagai topik projek pengijazahan yang diselia oleh pakar yang cemerlang adalah lebih luas; beberapa lagi yang disebutkan ialah: solitonik (Prof. Andrus Salupere), masalah terbalik dalam matematik yang digunakan (Prof. Jaan Janno), pergolakan dan pencerobohan bergelora (Prof. Jaan Kalda), fizik keadaan pepejal eksperimen termasuk sel-sel solar (Prof. Jüri Krustok), photoelasticity (internship di syarikat terkemuka di dunia GlasStress), kosmologi, fizik tenaga tinggi dan sains bahan (magang di Institut Kimia dan Fizik Biologi), ekonofisika (magang di Swedbank).

Pengkhususan dalam Oseanografi dan Meteorologi

Keistimewaan oseanografi fizikal dan fizik atmosfera bertujuan untuk memberi pemahaman asas dan luas tentang proses fizikal di atmosfera, hidrosfera, dan daya penggerak iklim Bumi secara umum. Para pelajar terbiasa dengan kaedah dan alat moden sains alam sekitar, seperti peralatan pemantauan dan rangkaian, penginderaan jarak jauh dan pemodelan berangka. Di samping itu, pelajar mempunyai peluang untuk mempelajari disiplin melengkapi disiplin biologi dan kimia persekitaran, menyediakan mereka dengan demikian untuk penyelidikan interdisipliner. Kursus-kursus dalam kurikulum membantu para pelajar untuk membangunkan kemahiran profesional untuk menangani cabaran alam sekitar di seluruh dunia (perubahan iklim, cuaca buruk, eutrophication, pengasidan laut, hakisan pantai). Kajian teoritis disokong oleh latihan dan kerja praktikal menggunakan infrastruktur penyelidikan moden Jabatan Sistem Marin. Bahagian penting dalam kurikulum ini adalah untuk menunjukkan bagaimana untuk mencapai dan memelihara persekitaran yang sihat dan semula jadi di Bumi, dan untuk mempromosikan pembangunan mampan masyarakat kita.

Kurikulum 2 tahun (120 ECTS) merangkumi modul berikut:

 • Keusahawanan (6 ECTS)
 • Kajian Teras (30 ECTS)
 • Pengkhususan dalam Fizik dan Matematik atau Oseanografi dan Meteorologi (48 ECTS)
 • Kursus Pilihan Percuma (6 ECTS)
 • Tesis Pengijazahan (30 ECTS)

Mengapa kepakaran ini?

 • Pelajar boleh menggunakan makmal moden, contohnya, yang membangun sel suria, bahan semikonduktor, fotoelasticity dan lain-lain.
 • Pelatih di Swedbank boleh didapati untuk pelajar memilih untuk ekonofizik.
 • TalTech University bekerjasama dengan Institut Kimia Kimia dan Biofizik Negara di mana pelajar yang mempunyai minat dalam penyelidikan saintifik dialu-alukan untuk mengerjakan tesis tuan mereka. Program penyelidikan utama boleh didapati DI SINI
 • Pelajar boleh terlibat dalam kempen pengukuran di Laut Baltik menggunakan peralatan moden di papan kapal penyelidikan TalTech University "Salme" atau bekerjasama dengan perkhidmatan cuaca negara menggunakan data mereka untuk penyelidikan dan analisis.
 • Kajian teoritis disambungkan kepada amalan dalam laut, cuaca dan pemodelan iklim menggunakan model analitik dan numerik peredaran, gelombang dan biogeokimia.
 • Pelajar yang mengambil bahagian dalam pembangunan kaedah pemerhatian serantau untuk parameter marin di Laut Baltik mempunyai akses kepada imejan satelit yang diperoleh melalui kerjasama dengan Agensi Angkasa Eropah.
 • Pelajar boleh belajar bagaimana menggunakannya, dan mempunyai akses kepada cuaca operasi dan pemantauan marin dan perkhidmatan peramalan.

Kerjaya masa depan

Program siswazah dibezakan dengan fleksibiliti mereka - program induk menyediakan pengetahuan yang sistematik tentang sains semula jadi yang mewujudkan asas yang luas dan mantap untuk pembelajaran sepanjang hayat. Mereka boleh bekerja di institusi penyelidikan dan pembangunan yang berbeza, syarikat dan perkhidmatan yang aktiviti utamanya berkaitan dengan fizik, matematik, oseanografi dan / atau meteorologi.

Kepakaran Fizik dan Matematik

Para graduan program ini mempunyai kemahiran yang dicari dalam pelbagai profesion, seperti jurutera atau pengurus projek dalam syarikat permulaan berteknologi tinggi atau syarikat yang mapan dalam bidang tenaga, nanoteknologi, sains bahan, penambangan data, makmal pengukuran, matematik yang digunakan, kewangan kuantitatif dan lain-lain. Penuntut lulus juga boleh bekerja dalam projek penyelidikan yang berkaitan dengan fizik dan matematik.

Keistimewaan Oceanografi dan Meteorologi

Keperluan penyelidik dan jurutera dengan pengetahuan fizik atmosfera dan lautan bersama-sama dengan kemahiran kaedah pemantauan dan pemodelan moden telah meningkat dengan ketara. Bidang aplikasi yang berpotensi luas melibatkan bidang perubahan iklim, meteorologi, oseanografi, sains angkasa. Penyelidik dan jurutera diperlukan di institusi kerajaan seperti perkhidmatan cuaca kebangsaan, pentadbiran tentera laut atau kementerian alam sekitar atau kementerian pengangkutan, institut penyelidikan dan universiti, dan kini semakin banyak di sektor swasta. Kerjasama antarabangsa dalam sains atmosfera dan lautan telah memainkan peranan penting dalam kejayaan dan kemajuan bidang pengetahuan ini. Pertubuhan kerjasama antarabangsa seperti Pertubuhan Meteorologi Dunia dan Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim atau institusi antara kerajaan contohnya European Center of Ramalan Cuaca Menengah, Agensi Angkasa Eropah atau EUMETSAT adalah peluang pekerjaan yang sangat menarik dan terdepan.

Keperluan khusus program

Ijazah Sarjana Muda atau bersamaan dalam sains semulajadi atau bidang teknikal

Senarai kursus terdahulu mengenai fizik, matematik, oseanografi dan meteorologi dan gred maks. 20 mata

Surat motivasi

 • Sila masukkan yang berikut:
  • Mengapa anda memilih program Fizik Terapan?
  • Spesifikasi mana yang anda merancang untuk memilih (Fizik dan Matematik atau Oseanografi dan Meteorologi)?
  • Pengalaman anda yang terdahulu dalam fizik, matematik, oseanografi dan meteorologi (pengalaman kerja dan pengalaman sebelumnya, penyertaan dalam pelbagai projek dan sebagainya) dan roll anda.
  • Idea untuk topik tesis tuan.
  • Matlamat akademik dan kerjaya masa depan anda.
 • Skala penggredan: 0-30

PS! Adalah penting untuk memetik mana-mana sumber (sebut harga, penerbitan, idea yang bukan anda sendiri dan sebagainya) yang digunakan dalam surat motivasi anda, kerana sebaliknya akan menjadi plagiarisme dan mengakibatkan kehilangan kelayakan.

Temu duga dalam talian

 • Tujuan temu duga adalah memahami pengetahuan calon fizik, matematik, oseanografi dan meteorologi, potensi akademik dan motivasi untuk belajar. Soalan dikumpulkan berdasarkan huruf motivasi yang dikemukakan. Juga, calon perlu menjawab soalan dan menyelesaikan masalah mengenai fizik, matematik, oseanografi dan meteorologi. Di samping itu, soalan termasuk pengajian di TalTech University , hobi calon dan pengetahuan umum.
 • Tempoh wawancara bervariasi antara 10-20 minit dan akan dijalankan oleh pakar dalam program yang anda telah memohon.
 • Skala penggredan: 0-50

Pelajar untuk program pengajian antarabangsa TalTech diterima berdasarkan ambang penerimaan. Wawancara dalam talian akan dijalankan hanya untuk calon-calon yang telah lulus penilaian permulaan. Skor maksimum untuk semua bahagian peperiksaan adalah 100 mata. Pemohon yang menerima minimum 51 mata diterima.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

A vision of today’s society is innovative, entrepreneurial, technologically advanced, and open to the world, and this is what Tallinn Unversity of Technology (TalTech) is applying for through internat ... Baca lebih lanjut

A vision of today’s society is innovative, entrepreneurial, technologically advanced, and open to the world, and this is what Tallinn Unversity of Technology (TalTech) is applying for through internationally high-level studies and research. Baca Ringkas