MSc dalam Ekonomi dan Perniagaan - Pengkhususan dalam Ekonomi Strategi

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Adakah anda tertarik dengan dinamik ekonomi moden di mana seluruh industri baru dicipta dan yang sedia ada sentiasa memerlukan pembaharuan atau dibuat usang? Adakah anda mahu memahami peranan syarikat seperti Google, Tesla dan Uber untuk dinamik industri seperti itu? Adakah anda ingin menyelidik dan merangsang proses dinamik ini dan menyumbang kepada penggubalan dasar? Adakah anda ingin menjadi sebahagian daripada perniagaan start up atau membantu syarikat menjangka, berkembang maju, dan berinovasi?

Pengkhususan ini mengakui bahawa industri dan ekonomi sentiasa berubah, didorong oleh inovasi teknologi dan memindahkan pilihan pelanggan misalnya. Ia mengakui bahawa keusahawanan, inovasi dan keputusan firma strategik adalah penting untuk proses transformasi industri dinamik ini. Anda akan memberi tumpuan kepada bagaimana usahawan, firma dan pembuat dasar boleh memulakan dan memanfaatkan perubahan ekonomi.

Program Strategi Ekonomi menyediakan anda dengan set kemahiran, alat dan model yang kuat untuk membuat keputusan strategik pintar dan menjadi pembuat perubahan yang benar. Melalui aplikasi praktikal dan kajian teori yang ketat, anda akan membangunkan kemahiran analisis dan penyelidikan pepejal untuk menangani soalan seperti:

 • Apakah peranan firma baru dan mantap (mikro dan besar) untuk kemunculan dan pertumbuhan industri?
 • Apa yang menentukan kemasukan pasaran dan keluar dari firma?
 • Bagaimana strategi tegas (misalnya pelaburan R&D, pelaburan langsung asing, pemerolehan pengetahuan, kolaborasi dan harga berbeza) mempengaruhi evolusi industri?
 • Bagaimanakah persekitaran industri luaran (misalnya tahap persaingan, ketersediaan pekerja mahir dan sumber lain) mempengaruhi keusahawanan dan strategi firma?
 • Kenapa dan bagaimanakah pembuat dasar merangsang kelakuan tegas seperti pertumbuhan pekerjaan, inovasi, pelaburan langsung asing dan eksport?

Di samping itu, program ini membolehkan anda menganalisis secara kuantitatif dan empirikal masalah kehidupan sebenar di lapangan dan menafsirkan dan mengemukakan penemuan dengan cara yang jelas dan ringkas.

Adakah ini pilihan yang tepat untuk anda?

Adakah anda pemikir asal dengan kualiti proaktif? Adakah dinamik, perubahan dan inovasi ekonomi menggalakkan anda? Adakah kombinasi yang tepat di mana tindakan itu dan pendekatan kuantitatif ke arah menganalisis firma dan dinamik industri merayu kepada anda? Kemudian Strategi Ekonomi adalah program anda.

Untuk berbuat baik dalam program ini, ini membantu jika anda mempunyai:

 • Kepentingan dalam firma dan usahawan sebagai pemacu perubahan ekonomi
 • Kelebihan dengan pendekatan / analisis kuantitatif.

Mengapa Strategi Ekonomi pengajaran di Rotterdam?

Rotterdam adalah sebuah kota multikultural yang bertenaga yang berada di barisan hadapan perkembangan yang menarik dalam industri, logistik, sains, budaya dan seni bina. Di sini anda boleh memilih satu program yang dibina berdasarkan idea bahawa keusahawanan dan inovasi adalah perkara yang membuat orang, firma dan industri berjaya. Anda akan memberi tumpuan kepada fenomena seperti teknologi baru, peralihan pilihan pengguna, krisis ekonomi dan inovasi yang menimbulkan cabaran dan peluang yang berterusan. Ini memberikan anda pemahaman yang mendalam tentang penyebab utama kemunculan, pembangunan dan pertumbuhan industri.

Pendek kata: program unik di tengah-tengah masyarakat.

Strategi Kajian Ekonomi untuk:

 • Satu-satunya program induk Eropah yang menggabungkan pandangan ekonomi dengan keusahawanan dan strategi
 • Persatuan pelajar dan pusat keusahawanan yang sangat kuat, menyediakan pelbagai aktiviti ekstrakurikuler
 • Kumpulan profesor muda, aktif dan moden
 • Kurikulum yang mencabar dengan pelbagai pilihan, memberikan anda kemahiran penyelidikan analitik dan set minda strategik untuk memenuhi suasana ekonomi dinamik hari ini.
Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Based in Rotterdam, the economic and logistics centre of Europe, Erasmus School of Economics is one of the world’s leading academic institutions. The school has a long-standing tradition of high-quali ... Baca lebih lanjut

Based in Rotterdam, the economic and logistics centre of Europe, Erasmus School of Economics is one of the world’s leading academic institutions. The school has a long-standing tradition of high-quality education and research. Baca Ringkas
Lihat laman web pusat pengajian