MSc dalam Ekonomi Maritim

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program ini mencerminkan pendekatan holistik dan bersepadu MEL untuk menangani kesalinghubungan kompleks rangkaian bekalan maritim global. Sebagai tambahan kepada kursus MEL, program ini memberikan penekanan yang substansial terhadap metodologi dan perkembangan kemahiran analitik. Juga tesis MEL memainkan peranan yang besar dalam kurikulum.

Alasan Teratas untuk MEL Study

Objektif Pembelajaran

The MSc in Maritime Economics and Logistics (MEL) bertujuan untuk menjejaki profesional muda yang menjanjikan ke dalam pemimpin masa depan dalam perniagaan dan kerajaan. Program ini menyediakan pakar-pakar dengan alat ekonomi dan pengurusan moden untuk membuat keputusan yang cekap, menyediakan mereka pada masa yang sama dengan kaedah, konsep, dan teori untuk membolehkan mereka memahami dan menganalisis, secara holistik dan pelbagai disiplin, kerumitan bekalan maritim global rantai. Dengan cara ini, graduan MEL dijangka dapat bertindak dan membuat keputusan, dengan gaya pengurusan dan penentuan, di bawah keadaan yang kompleks dan tidak menentu, dalam persekitaran ekonomi dan sosial global.

Kenapa Mempelajari di Rotterdam

 • Rotterdam adalah antara pelabuhan terbesar di dunia
 • Hab maritim global
 • Alam Sekitar yang Selamat untuk pelajar antarabangsa
 • Menawarkan banyak pilihan untuk belajar kedua-dua program Sarjana Muda dan Sarjana sepenuhnya dalam bahasa Inggeris
 • Kualiti hidup yang tinggi
 • Terletak di tengah-tengah Eropah dengan akses mudah ke negara-negara sekitarnya
 • Mempunyai populasi pelajar luar negara yang besar
 • Rotterdam mempunyai sejarah yang besar
 • Mempunyai banyak aktiviti, perayaan, dan acara.
 • Sistem pengangkutan awam yang mudah atau anda boleh menggunakan basikal untuk berbasikal di mana-mana sahaja.

Kedudukan Universiti

 • Kedudukan CWUR: 2019
  Kedudukan # 4 di Belanda
  Kedudukan # 106 global
 • Kedudukan CWTS / Leiden: 2017
  Kedudukan # 4 di Belanda
  Kedudukan # 122 global
 • Times Higher Education World University Kedudukan: 2019
  Kedudukan # 5 di Belanda
  Kedudukan # 70 global
 • QS Peringkat Universiti Terbaik Dunia: 2019
  Kedudukan # 9 di Belanda
  Kedudukan # 183 global
 • Peringkat Shanghai (ARWU): 2019
  Kedudukan # 4 di Belanda (Pentadbiran Perniagaan)

Struktur Program

Program MEL bermula dengan pengenalan kepada MEL, ke Universiti Erasmus Rotterdam, ke Rotterdam, dan Belanda. Pada minggu ini, kami juga meluangkan masa dalam isu praktikal belajar di MEL dan sumber-sumber yang tersedia untuk pelajar MEL.

Selepas pengenalan blok pertama bermula, terdiri daripada tiga kelompok tiga kursus dan beberapa peristiwa. Setiap kursus mempunyai tempoh tetap tiga minggu dan menyumbang 1.5 kredit ECTS (Keseluruhan program MEL terdiri daripada 60 ECTS secara total. 1 ECTS bersamaan 28 jam belajar).

Blok kedua terdiri daripada empat kluster tiga kursus dan beberapa acara. Dalam blok ketiga satu kursus setiap kluster digantikan oleh kursus elektif, yang mana pelajar boleh memilih daripada senarai kursus elektif.

Blok terakhir program ini didedikasikan untuk tesis dan tamat pengajian. Tesis ini adalah sebahagian besar daripada kurikulum MEL. Objektifnya adalah untuk membolehkan pelajar menggunakan pengetahuan yang diperoleh dalam kursus, melalui analisis metodologi bagi masalah maritim yang digunakan. Bahan-bahan dari tesis MEL telah diterbitkan, mereka dibentangkan di persidangan antarabangsa, dan beberapa di antaranya telah membawa kepada kajian PhD akhirnya.

Penilaian

Struktur program yang disemak semula ini membolehkan pelaksanaan dasar MEL penilaian berterusan yang lebih baik. Kaedah penilaian berbeza-beza dari peperiksaan bertulis kepada tugasan dan kertas terma sepanjang dan pada akhir setiap blok. Modul-modul yang relatif pendek memberi maklum balas yang lebih pantas kepada pelajar. Ini memudahkan pengenalan pelajar dengan latar belakang yang berbeza kepada sistem pendidikan di Erasmus University Rotterdam.

Kemasukan dan Permohonan

Sekiranya anda ingin memohon maka anda boleh melakukannya dengan menghantar dokumen berikut dengan menggunakan borang permohonan dalam talian di bawah.

Empat komponen diperlukan untuk aplikasi dalam talian kepada tuan MEL. Komponen-komponen ini adalah:

 1. Diisi dalam borang permohonan MEL borang MS-word

 2. Seorang sarjana muda yang relevan atau pengalaman profesional yang setaraf dengannya

 3. Kemahiran yang ditunjukkan dalam bahasa Inggeris

 4. Dua surat cadangan template format MS-perkataan

Semua komponen dijelaskan di sini .

Maklumat Alumni MEL Alumni

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai graduan MEL dan kemajuan kerjaya mereka, anda boleh melihat profil LinkedIn mereka di sini (klik pada gambar mereka untuk membuka halaman LinkedIn mereka).

MSc dalam Ekonomi Maritim dan Logistik direka untuk memberi anda kelebihan yang luar biasa dan memberikan anda pelbagai jenis kemahiran spesifik dan boleh dipindah milik supaya anda dapat mengalami prospek yang baik untuk posisi yang diinginkan dan (meningkatkan) kerjaya anda di Maritim dan industri logistik.

Jenis jawatan yang dipegang oleh Alum Alumni sangat berbeza dari Pengurus Logistik kepada Perunding, kepada Jurutera Pelabuhan. Sila cari pilihan sederhana di bawah.

Penganalisa perniagaan (Junior) Akauntan Pengurusan
Pengarah Pencen Ahli Maritim
Pedagang derivatif Arkitek Laut

Maklumat tambahan

Maklumat lanjut mengenai program ini boleh didapati di risalah MEL kami .

Maklumat perhubungan

Erasmus University Rotterdam
Pusat Ekonomi Maritim dan Logistik
Bilik T12-47
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
Belanda
Telefon: 31 (0) 10 408 1443
E-mel: info@maritimeeconomics.com

Laman web: href = "https://maritimeeconomics.com/

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Rotterdam is the world’s 8th biggest port and, by far, the undisputed European champion, as a global maritime hub, but also as a large scale industrial complex. By general recognition, the Netherlands ... Baca lebih lanjut

Rotterdam is the world’s 8th biggest port and, by far, the undisputed European champion, as a global maritime hub, but also as a large scale industrial complex. By general recognition, the Netherlands, the gateway to Europe, is at the forefront of innovation in transport and logistics. Baca Ringkas