MPhil dalam Sains Alam Sekitar

Umum

Penerangan Program

Tempoh Normal: 2 tahun (Penuh waktu)

Unit Sains ditubuhkan pada tahun 2015 sebagai sebahagian daripada Kurikulum Teras dan Pejabat Pendidikan Am untuk membangun dan mengajar kursus sains yang direka untuk pelajar bukan sains di Lingnan untuk memenuhi keperluan "Sains, Teknologi dan Masyarakat Kluster" Kurikulum Teras. Ia bertujuan meningkatkan kefahaman dan kesedaran pelajar terhadap sains melalui kursus, kuliah awam formal dan tidak formal, dan penglibatan dengan kampus dan masyarakat setempat.

Matlamat pengajaran Unit ini adalah untuk membangunkan kursus yang memperkenalkan pelajar Lingnan kepada keghairahan sains semula jadi dan memberi mereka kemahiran yang diperlukan untuk menangani masalah saintifik kompleks yang akan dihadapi mereka pada masa akan datang.

Unit Sains mempunyai lima orang yang kepentingan penyelidikan dan pengajaran meliputi bidang teras sains alam sekitar termasuk ekologi, evolusi, geologi, geografi, kajian bandar dan pendidikan alam sekitar.

Sebagai universiti seni liberal, Lingnan University bertujuan untuk memberikan pengalaman pascasiswazah yang unik dalam Sains Alam sekitar dengan menggabungkan kepakaran dalam Unit Sains dengan tiga fakulti (Seni, Sains Sosial, dan Perniagaan), serta kerjasama dengan NGO tempatan dan antarabangsa.

MPhil dalam Program Sains Alam Sekitar adalah program sains pertama yang ditawarkan oleh Unit Sains di Lingnan University . Ia adalah program pascasiswazah sepenuh masa dua tahun dan kini mengundang permohonan untuk kohort pertama bermula pada tahun akademik 2020-21. Program ini akan melengkapkan pelajar dengan latar belakang teoritis yang kuat dalam sains alam sekitar, serta menyediakan kepelbagaian pengalaman tangan, pengalaman pengalaman yang diperlukan untuk berjaya dalam bidang ini.

Kawasan Penyelidikan

Bidang penyelidikan utama:

 1. Evolusi, Ekologi, dan Pemuliharaan
  • Phylogenetics dan genetik penduduk
  • Ekologi air tawar dan terestrial
  • Survei perdagangan hidupan liar di Asia
  • Pembangunan teknologi baru untuk membantu penguatkuasaan perdagangan hidupan liar
 2. Iklim Bandar, Pencemaran Udara, dan Kesihatan Alam Sekitar
  • 3D-GIS dan pemodelan ruang
  • Penilaian kesan alam sekitar dan sosial (iklim bandar dan pencemaran udara)
  • Epidemiologi alam sekitar dan teknologi kesihatan
  • Kesedaran alam sekitar dan kemampanan

Kriteria Kemasukan dan Keperluan

 • Kemasukan pelajar ke Universiti adalah berdasarkan kesesuaian akademik dan potensi untuk program. Tidak boleh ada diskriminasi atas sebab seks, umur, bangsa, agama, asal etnik atau ketidakupayaan fizikal atau alasan lain.
 • Seorang pemohon untuk masuk ke pencalonan untuk tahap MPhil biasanya:
  • a) Pegang ijazah sarjana muda yang berkaitan dengan kepujian kelas pertama atau kedua atau pada piawaian setara yang dianugerahkan oleh institusi pengajian tinggi yang diiktiraf untuk tujuan ini oleh Universiti; atau
  • b) Telah memperoleh kelayakan yang setara; atau
  • c) Telah memberikan bukti pencapaian akademik dan profesional yang memuaskan.
 • Di samping itu, pemohon yang ijazahnya bukan dari institusi pengajian tinggi di Hong Kong atau negara berbahasa Inggeris harus memperoleh markah minimum 550 (ujian berasaskan kertas) atau 79 (ujian berasaskan internet) dalam Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL), atau skor band 6.5 atau ke atas dalam Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS), atau skor bersamaan dalam ujian yang diiktiraf, atau kelayakan yang setara untuk membuktikan keahlian bahasa beliau yang akan dipertimbangkan mengikut kes demi kes. Pemohon dikehendaki memenuhi keperluan tambahan, jika ada, yang ditetapkan oleh program yang mereka memohon kemasukan.
 • (Nota: Bagi kelayakan IELTS dan TOEFL untuk pengambilan ke pengambilan 2020-21 dan seterusnya, Universiti hanya menerima keputusan yang berada dalam tempoh sah, iaitu 2 tahun, dari masa penyerahan permohonan masuk untuk kohort pengambilan khusus. )
 • Beberapa program telah menetapkan keperluan kemasukan tambahan. Pemohon dikehendaki memenuhi keperluan tambahan, jika ada, yang ditetapkan oleh program yang mereka memohon kemasukan.
 • Bahasa untuk menulis tesis hendaklah ditentukan pada masa penerimaan. Tesis hendaklah ditulis dalam bahasa Inggeris kecuali untuk calon-calon di Jabatan Cina atau orang-orang yang sebaliknya diluluskan untuk menulis tesis mereka dalam bahasa Cina atau bahasa lain. Seorang pemohon yang berhasrat untuk menulis tesisnya dalam bahasa lain selain Bahasa Inggeris hendaklah menunjukkan apa-apa dalam borang permohonan untuk kemasukan untuk pertimbangan jabatan yang berkenaan. Seorang pemohon tidak akan prasangka terhadap proses kemasukan kerana pilihan bahasa untuk penulisan tesis, kecuali bahawa Jabatan Pengakuan harus mempertimbangkan sepenuhnya keupayaannya untuk mengawasi dan memeriksa tesis dalam bahasa yang dicadangkan.

Syarat Kemasukan Tambahan

 • Jurusan yang relevan termasuk pelbagai jurusan dari sains alam sekitar. Pelajar yang tidak memenuhi syarat ini tetapi menunjukkan potensi untuk mengintegrasikan idea-idea dalam pelbagai disiplin untuk memajukan sains alam sekitar boleh dipertimbangkan.
 • Akan menerima Gred C atau ke atas dalam Ujian Kecekapan Cambridge dalam Bahasa Inggeris, atau gred C atau ke atas dalam Bahasa Inggeris di Sijil Pendidikan Luar Negara (GCE)

Maklumat untuk Pertanyaan Am:

 • Orang hubungan: Ms Mei Chan
 • E-mel: scienceunit@ln.edu.hk
 • Nombor telefon: 2616-7412
 • Nombor faks: 2616-5340
 • Alamat: Bilik NAB116, 1 / F, Blok Akademik Baru, Lingnan University , Fu Tei, Tuen Mun, Wilayah Baru, Hong Kong
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Lingnan University is the liberal arts university in Hong Kong and we have the longest established tradition among the local institutions of higher education. Our history can be dated back to 1888, wh ... Baca lebih lanjut

Lingnan University is the liberal arts university in Hong Kong and we have the longest established tradition among the local institutions of higher education. Our history can be dated back to 1888, when our forerunner, the Christian College in China, was founded in Guangzhou, and to 1967, when the institution, as Lingnan College, was re-established in Hong Kong. In 2015, Lingnan University was named as one of the “Top 10 Liberal Arts College in Asia” by Forbes. Baca Ringkas